Kiitos EI radonille

UPONOR-RADONREMONTTI POISTAA TEHOKKAASTI HAITALLISET RADONKAASUT HUONEILMASTA.

Jos radonpitoisuus ylittää asuintiloissa enimmäisarvon (400 bq/m³), on syytä toimia. Uponor KOTI -radonremontti selättää ongelman yhdessä päivässä, eikä talon rakenteisiin tarvitse koskea. Jos kodissasi on mittaus tehty ja pitoisuus on liian korkea, kannattaa jättää yhteydenottopyyntö Uponorille yksinkertaisen, mutta tehokkaan radonsaneerauksen tiimoilta.

Joitain asioita ei vain itse huomaa...Joitain asioita ei vain itse huomaa...

Radonmittaukset

Uponor KOTI -radonremontissa radonpitoisuus mitataan sekä ennen remonttia että remontin jälkeen. Ennen remonttia tarkistetaan, onko remontille tarvetta ja kun remontti on tehty, varmistetaan, että on päästy toivottuun tulokseen. Luotettava mittaustulos saadaan parissa päivässä. Mittauksien hinta sisältyy remontin hintaan. Mikäli radonremonttia ei toteuteta, radonpitoisuuden mittaus maksaa 50-200 € (sis. mahd. työaika- ja matkakulut).

Radon pois sisäilmasta

Talvella on paras aika mittauttaa oman talon radonpitoisuus. Pikamittauksella tulos selviää muutamassa päivässä.

Radon, Rn on rakennusten sisäilmassa esiintyvä näkymätön ja hajuton radioaktiivinen jalokaasu.

Sisätiloissa se on merkittävin keuhkosyövän aiheuttaja tupakoinnin jälkeen. Radonin vuoksi keuhkosyöpään sairastuu vuosittain noin 300 suomalaista. Viime vuosina radonin yhteyttä on alettu epäillä myös muiden syöpäsairauksien syntyyn.

Radon on Suomessa hyvin yleinen ongelma ja meillä sisäilman radonpitoisuudet ovat korkeampia kuin useimmissa muissa maissa Ruotsia ja Norjaa lukuunottamatta.

Maaperän uraanipitoisuudet ovat suurimpia Pirkanmaalla, Lahden seudulla, Itä-Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Karjalassa. Alueellisia ongelma-alueita löytyy myös muualta Suomesta.
Radon, Rn on rakennusten sisäilmassa esiintyvä näkymätön ja hajuton radioaktiivinen jalokaasu.Radon, Rn on rakennusten sisäilmassa esiintyvä näkymätön ja hajuton radioaktiivinen jalokaasu.
Yleisestä käsityksestä poiketen edes tiiviillä silttisavitontilla rakennukset eivät ole turvassa radonilta. Talon alle radonia on voinut joutua esimerkiksi täyttömaan tai soran mukana. Täyttösorassa radonia syntyy kaiken aikaa lisää. Rakennuksen sisälle radon pääsee yleensä maaperästä, mutta myös radonia sisältävästä kaivovedestä.

Radon on uhka monissa taloissa

Uusissa taloissa huoneilman radonpitoisuuden raja-arvoksi on määritelty enintään 200 Bq/m3 vuoden keskiarvona. Vanhoissa rakennuksissa raja-arvona on toistaiseksi enintään 400 Bq/m3. Kansainväliset suositukset ovat kuitenkin uudistumassa ja Suomessakin harkitaan vanhojen rakennusten raja-arvon alentamista.

Oman talon sisäilman radonpitoisuutta ei saa selville mitenkään muuten kuin mittaamalla. Säteilyturvakeskus suositteleekin, että radonpitoisuus mitataan kaikissa Suomen pien- ja rivitaloasunnoissa.

Talon radonpitoisuus mitataan marras- ja huhtikuun välisenä aikana, jolloin huoneilman radonpitoisuus on korkeimmillaan. Tuloksen saa nopeimmin pikamittauksella. Elektroninen pikamittaus selvittää huoneilman radonpitoisuuden kahdessa vuorokaudessa, eikä montaa kymppiä maksa. Asuntojen radonpitoisuus vaihtelee yleensä voimakkaasti ja luotettavan pitkän ajan keskiarvon radonmittaus kestää vähintään kaksi kuukautta.
 

Epäiletkö kodissasi radon-ongelmaa?

Täytä oheinen lomake, ja Uponorin jälleenmyyjä ottaa yhteyttä ja sopii kanssasi radonmittauksesta. Tarvittaessa saat tarjouksen kohteeseesi sopivasta radonratkaisusta.

Jätä yhteydenottopyyntö radonremontista
(Tällä lomakkeella myös pelkkä radonmittaus remontoijille)

Uudisrakentaja, jätä tarjouspyyntö radonjärjestelmästä
(Tällä lomakkeella myös pelkkä radonmittaus rakentajille)

Tilaa maksuton Radon-remontti pientaloon esite


Uponorilta myös käyttövesiremontti, jätevesiremontti ja lämmitysremontti.

Radonriskit pois

STUK suosittelee toimenpiteitä radonpitoisuuden alentamiseksi, kun mittaustulos osoittaa yli 200 Bq/m3. Yli 800:n tulokset ovat yleisiä, mutta mittauksissa on löytynyt tapauksia, joissa radonpitoisuus on jopa yli 2000 Bq/m3.

– Jos huoneilman radonpitoisuuden turvallisena rajana pidetään vanhassa rakennuksessa 400 becqerelliä, radonremontti pitäisi toteuttaa arviolta 50 000 kiinteistöön. Jos raja lasketaan 200:n, niitä on jo 150 000. Vanhoissa rakennuksissa alle 200 becqerellin pääseminen voi olla haasteellista ilman rakennuksen tiivistämistä ja ilmanvaihdon remonttia, Uponorilta kerrotaan.

Erityisesti lapsiperheissä huoneilman radonpitoisuudet aiheuttavat huolta ja saneeraus halutaan toteuttaa pikaisesti.

Yksinkertainen projekti hävittää radon

Radonkaivon avulla huoneilman radonpitoisuudesta saadaan laskemaan jopa 95 %.

Uponor radonsaneerauspaketti pystyy imemään radonkaasun maksimissaan noin 700 m2:n maa-alan alueelta. Se riittää useimmille omakotitaloille.

Useimmiten radonsaneeraus on varsin yksinkertainen toteuttaa. Rakenteita remontissa ei tarvitse rikkoa ja urakasta selvitään muutamassa päivässä.

Radonin poistojärjestelmä asennetaan useimmiten rakennuksen ulkopuolelle. Radonpitoinen ilma johdetaan edelleen rakennuksesta poispäin ulkoilmaan.

Radonsaneerauksessa ei tarvitse pelätä koko pihan mylläytymistä. Vanhoilta pihoilta saatetaan toki joutua siirtämään jonkin verran istutuksia.
Radonkaivon avulla huoneilman radonpitoisuudesta saadaan laskemaan jopa 95 %. 
Radonkaivon avulla huoneilman radonpitoisuudesta saadaan laskemaan jopa 95 %.
Kesäaikaan saneerattaessa ruoho peittää jäljet jo muutamassa viikossa. Näkyviin saneerauksesta jää vain kansisto sekä tuuletuspaalu. Jos pihalla kaivetaan esimerkiksi salaoja- tai sadevesiremontin vuoksi muutenkin, radonsaneeraus kannattaa tietysti tehdä samalla kertaa.

Tutustu toteutuneeseen kohteeseen
 
Julkaistu
1.2.2017