• Etusivu
  • Talo

Pintamateriaalisuunnittelu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.01.2013
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Pintamateriaalit ovat talon näkyvin osa. Pintamateriaalien valinnassa tulisi huomioida materiaalin soveltuvuus kohteeseen (lattia, seinä, katto), materiaalin soveltuvuus ko. tilaan sekä asukkaan mieltymykset. Muita valintakriteerejä ovat palo- ja yleinen turvallisuus, ekologisuus ja itse rakennus. Rakennuksen osalta tavoitteena voi olla joku tyylisuuntaus tai ja korjauskohteissa historia ja aikakausi.

Sisäpintamateriaalien jaottelu

Sisäpintamateriaalit voidaan jaotella karkeasti kolmeen ryhmään.

- Lattiaan soveltuvat materiaalit
- Seiniin soveltuvat materiaalit
- Kattoon soveltuvat materiaalit.

Edellisten lisäksi voidaan tarkentaa jaottelua märkätiloihin soveltuvat materiaalit. Lisäksi voidaan huomioida erikseen alakattomateriaalit ja kulutuskestävyyden tai palonkeston perusteella suoritettava luokittelu.

Määräykset ja ohjeet

Pientalojen kohdalla rakentamismääräykset ottavat kantaa lähinnä kosteiden tilojen pintamateriaaleihin ja siinä yhteydessä lähinnä vesieristykseen. Lisäksi paloturvallisuus saattaa rajoittaa joissain tapauksissa valintaa. Esimerkiksi tulisijojen yhteydessä. Ohjeistuksissa huomioitavaa on lähinnä materiaalin soveltuvuus käyttötarkoitukseen.

Muuta huomioitavaa

Osa materiaaleista tarvitsee erikseen vielä pintakäsittelyn, kuten lakkaus, maalaus tai vahaus. Pintamateriaaleja voidaan soveltuvin osin käyttää myös muuhun kuin niille tarkoitettuun kohteeseen. Esimerkiksi lattiaan tarkoitettuja laattoja voidaan käyttää myös seinäpinnoissa. Tärkeämpää on huomioida, mihin pintamateriaalia ei voi käyttää. Seiniin tarkoitetut keraamiset laatat eivät yleensä sovellu käytettäväksi lattiaan. Jotkut materiaalit voivat soveltua useampaan paikkaan, kuten puupaneelit kattoon ja seiniin. Valittavaan materiaaliin voi vaikuttaa myös lämmönjakotapa. Lähinnä lattialämmitys voi asettaa rajoituksia valinnalle. Useimmat lattiamateriaalit soveltuvat lattialämmityksen yhteyteen, mutta on syytä tutustua materiaalivalmistajan antamiin ohjeisiin. Lemmikit tulisi myös huomioida materiaalien valinnassa. Etenkin koirien kynnet jättävät helposti jälkiä vähänkin pehmeämpiin pintoihin. Erityisesti korkeissa tiloissa pintamateriaalien valinnassa on huomioitava myös akustiikka ja äänen vaimennus. Asentamisen helppous voi myös olla valintakriteerinä, erityisesti niillä, jotka tekevät asennuksen itse.

Tilan mukainen materiaalivalinta

Eri tiloihin valitaan tavallisesti erityyppiset materiaalit. Eri tilojen mukaisia valintaperusteita käsitellään Lattiapintamateriaalin valinta ja Seinä- ja kattopintamateriaalien valinta artikkeleissa.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20233_81243.jpg
Ekologiset vinkit kodin rakentamiseen – tilaa uutiskirje ja voita 100 euron lahjakortti!
Ekologinen rakentaminen on ottanut huimia harppauksia viime vuosina, koska kiinnitämme enemmän huomiota energiankulutukseen sekä rakennusmateriaalien ympäristövaikutuksiin. Haluamme asua talossa, jossa on terveelliset elinolosuhteet ja hyvä sisäilma. Nykyään rakennukset suunnitellaan ja rakennetaan niin, että ne vähentävät ympäristövaikutuksia ja kuluttavat vähemmän energiaa sekä muita resursseja. Myös sisustamisessa kannattaa huomioida kierrätettävyys materiaalivalinnoissa ja sisustustuotteissa.Rakentaja.fi:n toimitus kokosi yhteen ekologiseen rakentamiseen liittyviä mielenkiintoisia ja ajankohtaisia aiheita, jotka löytyvät tästä artikkelista.
20226_78545.jpg
Toimi näin, kun rahoitustarve iskee
Uuden tuotteen lanseeraaminen markkinoille, tärkeä hankinta kasvun vauhdittamiseksi tai pakollinen varaston täydennys? Yritysrahoitus auttaa yritystä eteenpäin silloin, kun investointitarve iskee, eikä aikaa ole hukattavaksi. Qredin yrityslainan etuna on nopeus.
20216_70998.jpg
Mietityttääkö jokin kodin lämmityksessä tai viilennyksessä? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
15.6.2021 järjestettävä webinaari tarjoaa tietoa muun muassa aurinkosähköstä, kodin viilennyksestä ja oikeanlaisen lämpöpumpun valinnasta.
20103_20776.jpg
Näyttävä ja kestävä tiilijulkisivu
Julkisivu on rakennuksen käyntikortti ulospäin ja se kertoo ohikulkijoille kunkin aikakauden arkkitehtuurista.Tiili onkin maailman eniten käytetty julkisivujen rakennusmateriaali. Monituhatvuotisen historiansa aikana tiili on kulkenut ihmisen ja arkkitehtuurin mukana aina tähän päivään asti.Tiilen kauneus perustuu sen luonnollisuuteen. Se valmistetaan savesta ja poltetaan korkeassa lämpötilassa vuosituhansia vanhalla perusmenetelmällä. Valmistuksessa käytettävät tekniikat ovat kehittyneet vuosien saatossa, mutta itse tiilen perusprosessi on kuitenkin aina säilynyt samana. Tiili on myös aina pysynyt muodissa. Se istuu yhtä hyvin suomalaiseen kaupunki- kuin maalaismaisemaankin. Jos ajatellaan esimerkiksi vaikkapa perussuomalaista punatiiltä, on se aina ollut niin omakotirakentajien kuin arkkitehtienkin suosiossa. 90-luvulta näihin päiviin asti ovat vaaleat tiilijulkisivut olleet erityisen suosittuja, mutta yhä useammin nykypäivänä halutaan julkisivut tehdä myös ns. käsinlyödyistä tiilistä.Vaikka markkinoille on ilmestynyt mitä moninaisimpia kilpailevia vaihtoehtoja, on tiili aina säilyttänyt asemansa rakentajien suosiossa, eikä suotta, sillä tiilen puolesta puhuvat sen monet hyvät ominaisuudet.Lisätietoa TERCA-julkisivutiilistä
20116_26717.jpg
Icopalin aluskatteet
Icopal aluskatteet ovat kovien katteiden alle tarkoitettuja laadukkaita ja kestäviä Icopalin aluskatteita. Aluskate on katon olennaisin osa, sillä aluskate toimii kosteuden todellisena pysäyttäjänä. Aluskatteen pitää kestää vähintään yhtä kauan kuin varsinaisen katemateriaalin ja se suojaa rakenteita kaikelta mahdolliselta kosteudelta. Jos aluskate vuotaa, ei pelkkä paikkailu useimmiten riitä, vaan koko vesikatto on silloin vaihdettava. Aluskate toimii myös rakennuksen väliaikaisena suojana ennen varsinaisen katteen asentamista. Icopalin aluskatevalikoimasta löytyy laadukas ja sopiva aluskate kaikille katemateriaaleille.
200711_7512.jpg
Eino Grönin uuden mökin pihasuunnittelu on käynnistynyt
Kahdeksannet valtakunnalliset loma-asuntomessut järjestetään Porin Reposaaressa 13.6.-6.7.2008. Yksi messualueen tonttien omistajista on synnyinsaarelleen "tukikohtaa" rakennuttava Eino Grön.>> Lue lisää Reposaaren loma-asuntomessuista

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton