Pintamateriaalisuunnittelu

Pintamateriaalit ovat talon näkyvin osa. Pintamateriaalien valinnassa tulisi huomioida materiaalin soveltuvuus kohteeseen (lattia, seinä, katto), materiaalin soveltuvuus ko. tilaan sekä asukkaan mieltymykset. Muita valintakriteerejä ovat palo- ja yleinen turvallisuus, ekologisuus ja itse rakennus. Rakennuksen osalta tavoitteena voi olla joku tyylisuuntaus tai ja korjauskohteissa historia ja aikakausi.

Sisäpintamateriaalien jaottelu

Sisäpintamateriaalit voidaan jaotella karkeasti kolmeen ryhmään.

- Lattiaan soveltuvat materiaalit
- Seiniin soveltuvat materiaalit
- Kattoon soveltuvat materiaalit.

Edellisten lisäksi voidaan tarkentaa jaottelua märkätiloihin soveltuvat materiaalit. Lisäksi voidaan huomioida erikseen alakattomateriaalit ja kulutuskestävyyden tai palonkeston perusteella suoritettava luokittelu.

Määräykset ja ohjeet

Pientalojen kohdalla rakentamismääräykset ottavat kantaa lähinnä kosteiden tilojen pintamateriaaleihin ja siinä yhteydessä lähinnä vesieristykseen. Lisäksi paloturvallisuus saattaa rajoittaa joissain tapauksissa valintaa. Esimerkiksi tulisijojen yhteydessä. Ohjeistuksissa huomioitavaa on lähinnä materiaalin soveltuvuus käyttötarkoitukseen.

Muuta huomioitavaa

Osa materiaaleista tarvitsee erikseen vielä pintakäsittelyn, kuten lakkaus, maalaus tai vahaus. Pintamateriaaleja voidaan soveltuvin osin käyttää myös muuhun kuin niille tarkoitettuun kohteeseen. Esimerkiksi lattiaan tarkoitettuja laattoja voidaan käyttää myös seinäpinnoissa. Tärkeämpää on huomioida, mihin pintamateriaalia ei voi käyttää. Seiniin tarkoitetut keraamiset laatat eivät yleensä sovellu käytettäväksi lattiaan. Jotkut materiaalit voivat soveltua useampaan paikkaan, kuten puupaneelit kattoon ja seiniin. Valittavaan materiaaliin voi vaikuttaa myös lämmönjakotapa. Lähinnä lattialämmitys voi asettaa rajoituksia valinnalle. Useimmat lattiamateriaalit soveltuvat lattialämmityksen yhteyteen, mutta on syytä tutustua materiaalivalmistajan antamiin ohjeisiin. Lemmikit tulisi myös huomioida materiaalien valinnassa. Etenkin koirien kynnet jättävät helposti jälkiä vähänkin pehmeämpiin pintoihin. Erityisesti korkeissa tiloissa pintamateriaalien valinnassa on huomioitava myös akustiikka ja äänen vaimennus. Asentamisen helppous voi myös olla valintakriteerinä, erityisesti niillä, jotka tekevät asennuksen itse.

Tilan mukainen materiaalivalinta

Eri tiloihin valitaan tavallisesti erityyppiset materiaalit. Eri tilojen mukaisia valintaperusteita käsitellään Lattiapintamateriaalin valinta ja Seinä- ja kattopintamateriaalien valinta artikkeleissa.
 
Julkaistu
23.1.2013