• Etusivu
  • LVI

Älä anna tuhopolttajalle tilaisuutta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 06.09.2007
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Noin kolmannes, paikoitellen jopa puolet tulipaloista on tahallaan sytytettyjä. Tuhopolttaja valitsee sytyttämiseen sopivan paikan melko sattumanvaraisesti. Tuhopolttoja voidaan estää tekemällä olosuhteet sytyttäjälle epäsuotuisiksi. Valaise, lukitse ja muista turvallinen välimatka – näin estät tuhopoltot. Elokuun loppuun mennessä sattuneista 59 palokuolemasta ainakin kuudessa paloa epäillään tahallaan sytytetyksi.

Tahallaan sytytetyt tulipalot ovat usein ulkoa sytytettyjä. Siksi on hyvä välttää säilyttämästä mitään syttyvää rakennusten seinustoilla. Palamattomankin seinämateriaalin vierellä tuli saattaa helposti ylettyä räystäiden tasolle ja päästä sitä kautta rakenteisiin. Ulkona olevat roska-astiat, myös jätekatokset sijoitetaan vähintään kahdeksan metrin päähän rakennuksesta.

Kerrostalossa on tärkeää, että porraskäytävässä ei säilytetä mitään. Esimerkiksi pohjakerroksessa palavat yhdet lastenvaunut saattavat täyttää koko rappukäytävän hyvin myrkyllisellä savulla. Vintti- ja kellaritilat pidetään lukittuina, ja niissä ei säilytetä helposti syttyviä materiaaleja.

Sytyttämiset ovat usein hämärän tai pimeän ajan hommia. Hyvä pihavalaistus ehkäisee tehokkaasti tulipalojen sytyttämistä. Valaisemisella ehkäistään tehokkaasti myös kompastumisia ja kaatumisia.

Siisteys ehkäisee tuhopolttoja. Epämääräiset pahvi-, puu- ja jätekasat houkuttelevat sytyttäjiä.

Tuhopolttajia on monenlaisia: sytyttämällä kostetaan, peitellään muita rikoksia tai havitellaan vakuutusrahoja. Varsin harvoin sytyttäjä on pyromaani. Nykyisillä tutkimusmenetelmillä palon syy saadaan hyvin usein selville.

Tahallaan sytytetyt palot ovat usein lasten tekosia. Vanhempien on hyvä kertoa lapsille, miten helposti tuli pääsee irti tulitikkuleikeissä. Vaikka alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa sytyttämästään tulipalosta, korvausvelvollisuus ei tunne ikärajaa.

Suomessa on elokuun loppuun mennessä tänä vuonna kuollut tulipaloissa 59 ihmistä. Näistä paloista kuutta epäillään tahallaan sytytetyiksi, sytyttäjänä on joko palossa menehtynyt tai joku muu.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20098_17880.jpg
Aluskate - vain välttämätön paha?
Aluskatteen tarpeesta ja tärkeydestä ollaan montaa mieltä. Monille se on vain välttämätön paha, ja pakollinen kuluerä, josta halutaan säästää. Siksipä helposti tulee valittua se halvin muovikalvo mitä kaupasta löytyy. "Eihän se edes näy mihinkään sen jälkeen, kun vesikate on asennettu!" "Sehän on vain rakennusaikainen suoja, eikö kevytpressukin riittäisi?"Totuus on kuitenkin toinen: aluskatteella on useita tärkeitä tehtäviä. Ensinnäkin se ohjaa vesikaton raoista tai vauriokohdista läpi pääsevän kosteuden turvallisesti pois rakennuksesta. Toiseksi se huolehtii asuintiloista tulevan kondensoituvan vesihöyryn poistosta alusrakenteita ja lämmöneristeitä kastelematta. Lisäksi aluskate toimii rakennusaikaisena suojana, mutta vain väliaikaisesti. Vesikate suositellaan aina asennettavaksi mahdollisimman pian rakennuksen päälle.Lisätietoa Icopalin aluskatteista...
20174_49044.jpg
Kourut kuntoon, vähemmän huolia
Yksi Vesivekin tuotekehityksen kirkkaimmista helmistä on alumiininen Arvo-kouru, joka valmistetaan aina paikan päällä oikeaan mittaansa. Arvo on saumaton kouru, joka ei vuoda liitoskohdista. Yksi sen suurimmista ja näkyvimmistä valteista on ulkonäkö, joka pysyy puhtaana ja kiiltävänä ulkopäärmeensä ansiosta vuodesta toiseen.Tilaa esite >>
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Lämmön talteenotto?
Kysymys:Millainen toimenpide on vaihtaa koneellinen poistoilmanvaihto lämmön talteen ottavaksi? Kyseessä on 40 neliön luhtitaloyksiö jossa sähkölämmitys. Jokaisella asunnolla on nyt oma huippuimuri.
20177_49769.jpg
Julkisivuun sointuva sadevesijärjestelmä
Asuntomessut Mikkelissä Saimaan rannalla alkavat tuossa tuokiossa. Messualueelta löytyy myös mikkeliläispariskunnan 1-kerroksinen puurunkoinen omakotitalo. Talo on suunniteltu esteettömäksi ja sen piha aurinkoterasseineen on suunniteltu siten, että seillä voi oleskella rennosti ystävien kanssa. Kokonaisuudessaan talo on selkeä ja moderni. Taloon muuttaa pariskunnan lisäksi perheen äidin 17-vuotias tytär.Tilaa Arvo-esite >>
20224_77630.jpg
Säästä helposti luontoa ja rahaa lämmitysjärjestelmän valinnalla
Suomen kylmien sääolosuhteiden vuoksi lämmityskustannukset ovat suuri kulu asumisessa, ja samalla lämmitys on myös suurin asumisen hiilijalanjälkeen vaikuttava tekijä. Arjessa helppo ekoteko onkin pienentää lämmityksen hiilijalanjälkeä lämpöpumpulla – ja samalla säästää rahaa. Varmistat lämpimän kodin talveksi, kun saat ilmaista energiaa omasta maasta tai ilmasta.Ympäristöystävällinen lämpöpumppu vähentää kuluja ja tarjoaa lämpöä vuoden kylmimpinäkin päivinä. Lämpöpumpulla vähennät lämmityskustannuksia parhaimmassa tapauksessa jopa 75 prosenttia ja ympäristökuormitusta jopa 80 prosenttia. Arjen vihreiden sankaritekojen ei siis tarvitse olla vaikeita – valitsemalla helppokäyttöisen lämpöpumpun liityt Arjen Vihreiden Supersankareiden joukkoon! Tutustu myös uuteen lämpöpumpun valintatyökaluun.
20198_59437.jpg
Asbesti - Rakennusteollisuuden kirosana
1920-luvulla Suomen rakennusteollisuuteen tuotiin vaihtoehto, jota alettiin sen hyvien ominaisuuksien johdosta käyttää runsaasti. Vuosittainen kokonaiskäyttö saattoi olla jopa yli 10 000 tonnia sen kultavuosina 1960- ja 1970-luvuilla. Palamaton, hyvin lämpöä, sähköä, ja kosteutta eristävä, joustava mutta mekaanisesti luja, kitkaa ja kulumista kestävä, kemikaaleja ja bakteereja kestävä, akustisilta ominaisuuksiltaan hyvä ja kaiken lisäksi halpa ratkaisu kuulosti silloin mahtavalta idealta.Nykypäivänä tämä kyseinen vaihtoehto on muodostunut yhdeksi rakennusteollisuuden kirosanoista. Kyse on kuitumaisista silikaattimineraaleista, joita kutsutaan yhteisnimityksellä ASBESTI.Asbestia on käytetty eniten eristeenä pannuhuoneissa, vanhoissa sähkökeskuksissa, kellaritiloissa, palo-ovissa ja laivoissa. Sitä esiintyy myös esimerkiksi keittiöiden ja kylpyhuoneiden laatoituksissa ja lattiamatoissa erilaisten laastien, tasoitteiden ja liimojen yhteydessä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton