Kellarista lisätilaa rintamamiestaloon
copyright
Suorakanava Oy

Artikkelisarja aloitettu aiemmin

Suomen suosituin talomalli, rintamamiestalo, mukautuu helposti asukkaansa tarpeisiin ja lisätilaa saa usein joko ullakolta tai kellarista. Verkkolehti kävi tutustumassa erääseen rintamamiestaloon, jossa lisätilaa lähdettiin hakemaan kellaritiloista.

Kellarista purkujäte lapioidaan suoraan hihnakuljettimelle

Kellaritilan korkeus liian matala ?

Lähes kaikissa rintamamiestaloissa on jonkinlaiset kellaritilat. Eri asia sitten on, onko kellaritilojen korkeus riittävä. Esimerkiksi saunatiloja rakennettaessa on vähimmäisvaatimus vapaaksi korkeudeksi 1900 mm. Seurantakohteessamme vapaa tila haluttiin nostaa runsaaseen 2000 mm:iin. Kohteeseen oli edellisen omistajan aikana jo valettu betonilattia, joka nyt joutui purkutyön alle. Suunnitelmien mukaisesti vanha betonilattia päätettiin purkaa pois. Tilan syventämiseksi myös betonin alla olevaa hiekkakerrosta oli tarkoitus kaivaa pois noin 20 cm.

Kuljetin kuljettaa jätteen ulos ikkuna-aukosta..

Kätevä hihnakuljetin avuksi

Kellarin noin 5 cm:n vahvuista betonilattiaa tuli siis purettavaksi noin 80 m2 eli yhtensä 4 m3. Hiekkaa kyseiseltä alueelta poistuu yhteensä noin 16 m3, jonka lisäksi kellaritiloista tulee muuta purkujätettä vielä nimeätön määrä (kolme-neljä vaihtolavallista tavaraa, kun on vietävä vaihtolavalle). On mietittävä työtä helpottavia välineitä. Hihnakuljetin oli ratkaisu pulmaan. Kaikki rakennuskonevuokraamot eivät ikävä kyllä moista apuvälinettä omistaneet, mutta onneksi paikkakunnalta löytyi yksi paremmin varusteltu vuokraamo, josta remonttiryhmä sai kuusi metriä lähes uutta hihnakuljetinta. Tuolla pituudella purkujäte alkoi siirtymään vaivatta kellarista neljän metrin päässä aidan toisella puolen sijainnutta vaihtolavaa. Betonilattian purkuun kannattaa luonnollisesti vuokraamosta hankkia myös piikkauskone, joka murentaa lattian nopeasti hihnalle lapioitavaan kuntoon.

...ja hihnalta suoraan lavalle poiskuljetettavaksi


Tilat varustettiin vesikiertoisella lattialämmityksellä

Betonilattian purkamisen jälkeen alla oleva hiekkakerros tasoitettiin. Tasoitetun hiekan päälle laitettiin 50 mm:n EPS-eristekerros, jonka päälle asennettiin 4 mm:n teräsverkko. Tiloihin haluttiin lattialämmitys ja koska talossa oli öljyvesikeskuslämmitys, asennettiin verkon päälle vesikiertoiset lattialämmitysputket.

Ikkunat uusiksi tarjouskilpailun jälkeen

Kellarin heikkokuntoisten ikkunoiden tilalle oli viikolla 47 tilattu uudet ikkunat. Tilaushetkellä toimitusajaksi luvattiin viikko 51. Onneksi varmuuden vuoksi tehdyt vertailevat tarjoukset oli jo ehditty muilta ikkunavalmistajilta pyytää ja näin tilaus saatettiin tehdä heti. Seuraavalla viikolla ikkunatilauksensa vahvistaneelle tuttavapariskunnalle ei enää saman vuoden toimitusaikaa löytynyt ja neljän päivän ero tilauksessa tekikin jo kolmen viikon eron toimitukseen.

Vesikiertoiset lattialämmitysputket asennettiin koko kellarin lattiaan.  

Lattian betonivalu kätevästi pumppuautolla

Pintalattian valu tapahtui heti joulukuun alussa viikolla 49. Valua varten betoni ja pumppuauto tilattiin Lohja Rudukselta. Pumppuautosta letku johdettiin ikkuna-aukkojen kautta sisätiloihin ja koko valu sliippauksineen kestikin vain runsaat nelisen tuntia.

Muutoksia suunnitelmiin


Ja kuten niin usein, myös tässä tapauksessa suunnitelmat muuttuivat osin remontin edetessä. Alun perin kellaritilojen ulkoseiniä kiertänyt vanha tiilimuuraus piti jättää kokonaisuudessaan näkyviin. Vanha muuraus oli kuitenkin tehty tyyliin "aina roiskuu kun rapataan" eikä seinissä olleita roiskeita tuntunut saavan millään puhtaiksi. Tiiliseinien suoruus ei myöskään ollut sellainen, että nille olisi voitu tehdä vain päälle-levytys. Näin ollen tiiliseinien yläosa päätettiin ilmeikkyyden vuoksi purkaa ja alaosa koolata suoraksi. Tämä helpotti luonnollisesti myös sähköasennuksia. Tämä purkupäätös tehtiin kuitenkin vasta lattiavalun jälkeen ja nyt lattiaa jouduttiinkin suojaamaan putoavilta kappaleilta lautojen avulla.

Betoni siirtyi kätevästi kadulta olleesta betoniautosta ikkuna-aukon kautta kellaritiloihin.

Sisätiloissa pumppuautosta letkun kautta tuleva betoni jaettiin tasaisesti kautta lattian. Koko hommaan sliippaustöineen kului aikaa vain runsaat neljä tuntia.


Ulkoseiniä kiertänyt vanha tiilimuuraus purettiin yläosastaan. Valettu lattia suojattiin laudoilla.


Sotkuista ja epätasaista tiiliseinää ei saatu puhdistettua joten se suoristettiin. Päälle tulee kirjataso.

Tiloihin paljon lasitiiltä

Lasitiili tuntui myös saavan merkittävän roolin tilojen sisustuksessa. Oleskelutilan kaksi vanhaa ikkunaa vaihdettiin kokonaan lasitiilisiksi. Lasitiiltä löytyy myös saunan ja pesuhuoneen väliin tulevasta seinästä sekä tiloihin rakennettavasta wc:stä.Yläkuva: Lasitiili on saanut myös merkittävän roolin kellarin sisustuksessa. Yläkuvassa saunan sisäänkäynnin molemmin puolin tulevat lasitiili-ikkunat, joiden väliin asetetaan myöhemmin kokolasiovi.

Vasemmalla wc:n seinä, jonka yläosaan on tehty salmiakinmuotoinen lasitiili-ikkuna.

Alakuva: Kaikkia kellarin ikkunoita ei tarvitse jatkossa avata, nämä ikkunat ummistettiin lasitiilillä. Tulevaan oleskelutilaan ne antavat myös hyvän näkösuojan.

Sauna suunniteltiin itse

Taloon oli aiemman remontin yhteydessä tehty saunatilat ylimpään kerrokseen. Sauna oli tuolloin mitoitettu suhteellisen pieneksi ja nyt tehtävän remontin yhteydessä olikin tarkoitus tehdä kerrankin kunnon kokoinen saunatila. Jo alkusuunnitteluissa oli sauna päätetty tehdä U-malliseksi. Aikojen kuluessa oli myös saunaan käytettävä puumateriaali jo valikoitunut, sen tuli ehdottomasti olla tervaleppää.

 

Ilmanvaihto on ammattilaisen työtä

Yksi epämiellyttävimmistä asioista on istua saunassa, jossa ei ole kunnon ilmanvaihtoa. Tässä kohteessa kunnon ilmanvaihto saatiin sattumien summana. Saunaan oli tulossa tulo- ja poistoilmaputket, joiden tuli olla litteät. Mitat otettiin ja tilaus tehtiin viime hetkellä tulleen naapurin suosituksen ansiosta porilaiselle Niemen Pelti Tmi:lle. Tilausta puhelimitse tehtäessä selvisi, että ilmanvaihtoa olisi syytä tarkistella koko alakerran osalta. Urakoitsija saapui itse paikalle ja suunnitteli asiantuntevalla otteella nopeasti tilojen ilmanvaihdon. Hintaeroa kunnollisen ilmanvaihdon ja ajatellun minimin välillä oli pieni, mutta lopputuloksena varmasti suuri.

Lämmitysjärjestelmä uusiksi

Jo putkimiehen ensikäynnillä selvisi, että taloa lämmittänyt öljykattila ei enää teholtaan riittäisi tuottamaan lämmintä vettä tarpeeksi. Kellarikerrokseen suunniteltu poreallas, kaksi suihkua sekä tilojen lattialämmitys olisivat kuulemma auttamattomasti olleet liikaa vanhalle kattilalle. Talon isäntä ei ollut moista kuluerää tullut edes ajatelleeksi ja koko ajatus kaipasi lisätukea jostain muualta. Rakentajan Suorakanavan www-sivuilta hän löysi energiankulutuslaskurin, josta päätti tarkastaa laitteistonsa taloudellisuuden. Tulos oli yllättävä. Ohjelma kertoi lämmityslaitteiston taloudellisen hyötytehon olevan 45 %, kun mahdollisuus olisi päästä aina yli 90 %:n. Lämmitysjärjestelmän kuntokartoitus selvitti tilanteen lopullisesti Kattila oli tullut tiensä päähän ja tämä tieto oli tavallaan helpotus. Näin ei muutosta jouduttaisi tekemään "pelkästään porealtaan" (isännän ensimmäinen syntipukki) vuoksi.

Asiantuntijat vastaan maalaisjärki

Puolitutun putkimiehen mielestä oli vain yksi kattila, jota tiloihin saattoi ajatella. Myös tästä suosituksesta talon isäntä päätti auskultoida jotain muuta. Sivustojemme kautta tietoa haettuaan, hän otti yhteyttä Fortum Lämmityskauppaan. Sieltä hän sai asiantuntevaa palvelua ja suosituksen aivan samasta kattilasta. Näin sama kattila oli saanut kaksi ammattilaissuositusta, juuri tämä kattila piti siis valita. Yksi suurimmista syistä juuri tämän kattilan valintaan, oli lämpimän veden tuottokyky. Ikäväkseen isäntämme totesi kauppakadulta, että kyseinen kattila oli sisartaan 360 euroa kalliimpi. Koska koko lämmitysjärjestelmän uusiminen oli ollut vasten alkuperäistä ajatusta, ei moista voinut suosiolla hyväksyä. Hän tutustui molempiin kattiloihin tarkemmin ja luki kertomansa mukaan tuotetietoja kuin "piru raamattua". Ahaa-elämyksenä hän kertoi huomanneensa, kuinka kalliimman kattilan lämpimän veden tuotoksi ilmoitettiin 480 litraa 40 minuutissa ja halvemman kattilan tuotoksi 220 litraa 20 minuutissa. Siis maalaisjärjellä halvempi tuottaa 440 litraa 40 minuutissa!
Vaimon mukaan isäntä oli rinta kaarella kertonut, että valinnaksi tuli halvempi kattila, sillä siitä 40 litrasta ei ruveta niin paljoa maksamaan. Ja ei muuta, kuin kattila hankintakanavalta tilaukseen ja hetitoimitukseen.

Kattila tuli, putkimies meni

Putkimies patisteltiin paikalle kattilan luvattuna toimitusaikana. Kattila tuli ja oikein kaunis kattila olikin. Mutta putkimies katsoi kerran pihalle toimitettua kattilaa ja ilmoitti, että hän ei kyseistä kattilaa paikalleen aseta. Lämmin vesi kun ei kerta kaikkiaan tule riittämään. Isäntä hälytettiin myös paikalle. Putkimiehelle hänen ahaa-elämyksensä aikana toteamat vedentuottolukemat eivät tuoneet kuin säälivän ilmeen ja saman ilmoitukseen; tuota kattilaa ei hän asenna, koska vesi ei riitä. Vakuuttaakseen putkimiehen isäntä otti yhteyttä jälleen kattilan toimittaneeseen Fortum Lämmityskauppaan. Ikävä kyllä siellä oltiin samaa mieltä. Lopulta asia aukesi myös jo huomattavasti nöyremmän oloiselle isännälle. Toisesta kattilasta tuo vesi, kun 20 minuutin jälkeen on jo kylmää eli tuottomäärä ei ollutkaan noin vain tuplattavissa (tässä vaiheessa täytyy todeta, että myös kirjoittaja olisi todennäköisesti mennyt samaan vipuun).
Onneksi Fortum Lämmityskauppa otti tilanteen asianmukaisesti hoitoonsa ja uusi kattila saatiin heti tilaukseen. Kaksi päivää ja pihalla ollut kattila oli vaihtunut uuteen MM17 TC -kattilaan. Ja tässä remontoijaperheemme pyynnöstä vielä kiitokset Lämmityskaupan Markus Nordströmille - KIITOS !.

Putkimies palaa takaisin kera Murphyn

Oikean kattilan saapuessa tontille myös putkimies lupasi palata työmaalle. Nykyiset kattilat eivät kyllä enää muistuta lainkaan vanhoja öljykattiloita ja ulkonäkönsä puolesta ne sopisivatkin vaikka asuintiloihin. Uutta kattilaa paikalleen asennettaessa sai apuna ollut isäntä vielä muistutukseksi toilailuistaan korviensa täydeltä tietoutta kattilan ylivoimaisuudesta lämpimän veden tuotossa. Tuossa vaiheessa isäntä kertoi päättäneensä homman valmistuttua tosiaan lutrata lämpimällä vedellä niin kauan, että se loppuu ja sitten soitto…
Kattila vaihtui nopeasti uuteen saaden koko pannuhuoneen tilavammaksi ja valoisammaksi.
Kun lämmöt lopulta laitettiin takaisin, ilmeni kuitenkin, että kattilan lämpötila ei jostain syystä noussut yli +40 asteen. Tämä alkoi tuntua jo siltä, että myös kuuluisalla Mr. Murphyllä oli sormensa pelissä. Onneksi takuuhommat pelasivat puhelimitse ja uusi termostaatti saapui heti seuraavana päivänä suoraan tehtaalta.

Kattilan vaihdon yhteydessä syytä asentaa myös sisäpiippu

Nykyaikaisessa kattilassa otetaan savukaasujen lämmöstä mahdollisimman paljon talteen ennen niiden poistumista savuhormiin. Tällöin polttimen seisontajakson aikana voi savuhormin sisäpinnan lämpötila laskea niin alas, että savukaasun sisältämät happamat aineet ja vesi voivat tiivistyä hormin sisäseinille. Tiilisavupiipuissa kosteat happamat aineet aiheuttavat rapautumista. Savupiipun kostumista edesauttavat piipun omat lämpöhäviöt ja liian suuri hormikoko. Syöpyminen ja rapautuminen alkaa piipun yläpäästä ja ilman korjaavia toimenpiteitä se voi jatkua vesikaton ja yläpohjan väliseen kylmään tilaan asti. Sisävuorauselementti eli sisäpiippu onkin syytä kattilanvaihdon yhteydessä aina asentaa vanhan tiilihormin sisälle. Tässä kohteessa asia oli tiedostettu ja sisäpiipun asennus tilattiin kauppakadun kautta Fortum Lämmityskaupasta samalla kertaa kuin itse kattilakin.

Sisäpiipun asennus koki kolauksen

Sisäpiipun asentaja saapui paikalle täsmälleen sovittuna aikana. Pahaksi onneksi pannuhuoneen uusi asukki oli tehnyt hormiin ylimääräisen mutkan, joka esti suoran sisäputken asentamista. Tämä mutkainen hormi ei luonnollisesti ollut omistajansa tiedossa eikä tieto siis ollut edennyt myöskään sisähormin asentajalle. Murphyn harmiksi asentaja kertoi, etteivät konstit vielä tähän lopu. Asennus onnistuisi, kunhan paikalle haetaan haponkestävästä teräksestä valmistettua haitariputkea, joka taipuu mutkien mukaisesti. Pahaksi onneksi kyseistä putkea vain ei ollut tarpeeksi asennusautossa, joten myös asennusaika siirtyisi seuraavaan viikkoon.

...seurantakohteemme pannuhuoneen asukki Mr. Murphy iski myös toimittajamme kimppuun ja jutun kirjoittaminen keskeytyi ennen aikojaan. Mr. Murphyä asiasta syyttäen valitamme kuvien tämänkertaista vähäisyyttä. Tulemme lisäämään kuvia kohteesta kuitenkin vielä jälkikäteen. Myös toimittajamme alkaa osoittaa piristymisen merkkejä, joten jatkoa seuraa...

Uusi päivä uudet kujeet …

Seuraava viikko saapui kera sisäpiipun asentajan. Pakkanen oli myös laskenut siedettäviin lukemiin ja sisäpiipun asennus oli valmiina alkamaan. Asukas oli itse saapunut myös paikalle arvellen ettei asennus mutkan takia onnistuisi. Sisäpiipun asentaja oli kuitenkin asiastaan varma ja rauhoitti isäntää. Ensimmäisenä toimenpiteenään asentaja nuohosi piipun puhtaaksi jonka jälkeen piipun pituus mitattiin

Sisäpiipun asentaja saapui toistamiseen paikalle

.Saadun mitan perusteella haponkestävä haitariputki katkaistiin sopivan mittaiseksi.

Piipussa ollut mutka vaati haponkestävältä teräsputkelta myös taipuisuutta

Sisäpiippu kiemurtelee paikoilleen

Maassa makaavaa sisäputkirullaa katsellessa tuntui ettei tuo mato kyllä käy koukkuunsa. Sentti sentiltä käärme kuitenkin alkoi laskeutuvaa koloonsa ja runsaan puolen tunnin vääntämisen jälkeen oli putki tarpeeksi syvällä. Putken paikalleen saamisen jälkeen putken ja hormin väli eristettiin vermikuliittieristyksellä.

Taipuisaa putkea työnnettiin hormiinsa yläkautta
Sentti sentiltä asentajan onnistui sujuttamaan putkea mutkan ohitse

Asentaja piikkasi hormin liitoskohtaa isommaksi ala-ankkurointia varten.
Kun sisäpiippu oli paikoillaan, oli vuorossa kattilan hormiliitoksen reiän umpeen muuraus. Työ sisältyi sisäpiipun asennukseen.

Miksi sisäpiippu asennettiin, ja mitä se maksaa?

Tällä välillä, kun edellisen kerran kerroimme sisäpiipun ensimmäisestä asennuskerrasta, on seurantakohteemme jo ehtinyt kerätä runsaasti palautetta. Myös sisäpiipun asennuksen syitä sekä hintaa on kyselty paljon. Tässä siis vielä toimituksen kertausta asiasta. Haponkestävästä teräksestä valmistettu sisäpiippu ehkäisee hormien kostumista ja rapautumista ja on ehdoton edellytys nykyaikaisen öljykattilan yhteydessä. Sen asentaminen tulee ajankohtaiseksi viimeistään silloin, kun kattilaa tai poltinta asuntoon vaihdetaan. Sisäpiippu onkin syytä siis asentaa, vaikka vain öljypoltin vaihdetaan. Piippu on paikallaan parissa tunnissa ja se voidaan asentaa öljykattilan vaihdosta riippumatta koska tahansa. Tässä kohteessa pannuhuoneen päällä oli kaksi asuinkerrosta, sisäpiipun pituus oli noin 9 metriä ja sen hinta paikalleen asennettuna jäi alle 900 euron. Normaalissa yksikerroksisessa rakennuksessa sisäpiipun hinnaksi jää normaalisti noin 500-800 euroa. Rekisteröityneet asiakkaamme voivat tilata sisäpiipun suoraan Fortum lämmityskaupan kautta ennalta esitettyyn hintaan. Piipun pituus ei tilausvaiheessa tarvitse tarkasti olla tiedossa. Tilausta seuraa aina myös tilausvahvistus.
Katso hinta ja siirry tilaukseen.

Saunan paneloinnissa käytettiin tervaleppää

Kuvassa saunatilan kattosalmiakki. Saunan ikkunoiksi valittiin yläkautta aukeavat mallit.

Saunan paneloinnissa asukkaat halusivat käyttää tervaleppää. Panelin metrihinta paikallisissa puutavaraliikkeissä vaihteli 2,4 euron ja 2,8 euron välillä. Saunapalointia elävöitettiin asentamalla yläosaan kaksi sormipaneliriviä boordeiksi. Saunan venttiilien puupäällysteet ja "kattosalmiakki" muotoiltiin tulevan kiukaan muotoiseksi. Kattokoristeeseen asennettiin saunaan soveltuva valokuitusarja, jossa reunoja kiertää seitsemän pientä valaisinta ja keskellä on suoraan kiukaan keskustaa valaiseva hieman isompi valo.

Valokuitusarjaa valittaessa on huomioitava niiden soveltuvuus saunatiloihin.

Oleskelutilojen matto asennettiin paikoilleen

Kaikki kellaritilojen lattiat varustettiin vesikiertoisella lattialämmityksellä ja kaikki laatoitetaan klinkkerillä. Oleskelutilojen laattakooksi valittiin 30 x 30 cm laatat. Tilojen yleisväritys on lämpimän ruskea niin seiniltään kuin lattiankin osalta. Oleskelutilojen laatoitus aloitettiin keskeltä lattiaa, johon tullut laatoitus muodosti kauniin "maton".


Oleskelutilan betonilattiaa koristaa klinkkerilaatoista tehty matto. Matto-osuuden laatoitussuunta poikkeaa ympärille tulevan laatoituksen suunnasta.

Klinkkerimaton reunusta on kierretty boordilaatoilla.

Seinien alaosaan koristetapetointi

Oleskelutilojen ulkoseiniltä purettiin yläosaltaan seiniä kauttaaltaan kiertänyt tiiliseinä, joka nyt näyttää antaneen oivallisesti ilmettä tiloihin. Alaosan tiiliseinä levytettiin ja päällystettiin entisaikaa henkivällä koristetapetilla. Alaosaa ja yläosaa erottaa lisäksi liimapuupalkista tehty hyllytaso. Yläosa tapetoitiin lasikuitutapetilla, joka on maalattu kermanväriseksi. Hyllytason ja alaosan koristetapetin väri on lähellä leppää.

Kellaritilojen korkeus on noin 205 cm. Seinien alaosassa oleva koristetapetti on värjätty vasta yhteen kertaan.

Pesutiloihin valittiin isokokoinen seinälaatta

Pesutilojen laattavalintaa tehtäessä oli jo lähtökohtana valita iso seinälaatta. Tämä oli päätetty jo siinä vaiheessa, kun tiloista päätettiin tehdä avoin ja suhteellisen iso. Avoin tila jatkuu saunan ovelta aina pukuhuoneesta poistuvalle ovelle asti ja pituutta kertyy tällöin noin kuusi metriä. Seinien koristeena oleva boordi kiertää ehjänä tilan ja heti sen yläpuolelta lähtevät saunan lasitiiliset ikkunat ja suihkusyvennykset. Koko pesuhuonetilojen valaistus on toteutettu kattoon upotettavilla spotilla, joita on yhteensä 8 kpl.
Lattialaatan väreistä hehkuu tasaisesti niin harmaata, vihreää kuin ruskeatakin, joten se on helppo sovittaa saunan punaruskeaan leppäpaneliin, pesuhuoneen alaosalaatoituksen vihreään sävyyn sekä pukuhuonetilan harmaasävyiseksi lakattuun paneliin. Myös pesuhuoneen kattopanelit on sävytetty harmaiksi.

Pesutilojen seinälaatoitus on alimmaista riviä vaille valmis. Tilojen valaistus on toteutettu kattoon upotetuilla spottivalaisimilla.
Pesutilojen lattialaatoitus on myös loppusuorallaan. Kuvan oikeaan nurkkaan sijoittuu loppuvaiheessaan poreallas. Seinän takana aukeaa suihkuosasto ja lasitiili-ikkuna kertoo saunan paikan.

Keskuspölynimuri käyttöön viiden vuoden odottelun jälkeen

Jo ensimmäistä kertaa peruskorjauskohteessa käydessäni yksi emännän odotetuimpia tapahtumia oli saada keskuspölynimuri käyttöön. Tarinalla on pitkä tausta ja odotus oli tosiaan lähtenyt liikkeelle jo talon aiemman remontin aikana. Silloin keskuspölynimuri oli jäänyt asentamatta pitkän pohdinnan jälkeen. Siitä ajasta on nyt kulunut kolme tavallista imuria ja viisi vuotta. Viikko taaksepäin tästä kirjoituksesta ja keskuspölynimuri hurahti ensimmäisen kerran palvelemaan asukkaitaan. Kaikki imurin parhaat ominaisuudet olivat siis tuoreessa muistissa ja tulivat kuin liukuhihnalta. Hiljaisuus, ei tarvitse raahata konetta edestakaisin portaita pitkin, imuri ei kolistele huonekaluja eikä jää kiinni kynnyksiin. Huoneilma muuttui heti raikkaammaksi, kun pöly ei enää kierrä huoneilmassa.

Taidatkos tuohon sitten muuta sanoa...

Lisätietoa keskuspölynimureista

Keskuspölynimuri hankintakanavalta

Saunatilat valmistuivat ensimmäisenä

Sauna sijaitsee remontoitavan osan perimmäisessä pisteessä ja näin ollen se oli järjestyksessään ensimmäiseksi valmistunut kohde. Valmislauteiden kokoaminen kävi jopa yllättävän nopeasti, sillä kaikki osat oli numeroitu. Tässä vaiheessa koko remonttiryhmän teki jo mieli kokeilemaan miltä löylyt uudessa saunassa maistuisivat, mutta liekö taktinen veto, että kiuastoimitukseen on vielä kaksi viikkoa aikaa?

.Saunan lauteet kutsuvat jo löylyihin, vain kiuas puuttuu...

Suihkuhanoilta vaadittiin massiivisuutta

Seuraavaksi valmistuivat suihkutilat. Suihkumahdollisuus on nykyaikaisten vaatimusten mukainen eli kaksi vierekkäistä suihkua. Suihkuhanoja oli tutkittu jo pidemmän aikaa ja niiltä haettiin massiivisuutta ja näyttävyyttä. Suuri osa ulkolaisista hanoista tippui pois valikoimista jo termostaattivaatimuksen vuoksi. Etsintä loppui oikeastaan siinä vaiheessa, kun porealtaan hanaksi myyjä suositteli ehdottomasti Oraksen Ventura hanaa. Sama hana valittiinkin samantien myös suihkutiloihin.

Oraksen Ventura mallisto ei jätä jäljittelijöille mahdollisuuksia, hana todella eroaa edukseen.

Remontissa menossa sekainen loppurynnistys

Lisäkuvia on kohteesta juuri nyt hankala ottaa. Kohde valmistuu kuitenkin ensi viikon aikana, jonka jälkeen pääsemme esittelemään koko kohteen valmiit kuvat.

Pesuhuoneen seinien alaosan laatoitus on myös jo valmistunut.

Mikä remontissa on maksanut ja minkä verran

Remontti tahtoo helposti hieman paisua alkuperäisajatuksestaan, miksi näin. Nälkä kasvaa syödessä ja rajapintojen vetäminen ei ole helppoa.

Mutta nyt niihin kustannustietoihin, joita lukijamme ovat kiivaasti pyytäneet nähtäväksi. Kustannustietoja saamme vielä lisää kohteesta, mutta tässä alkajaisiksi.

Vanhan betonilattian purku ja hiekan kaivu n. 20 cm. Työ tehtiin puhtaasti talkootyönä, joten kuluiksi muodostuivat vain piristysaineeksi hankittu aito porilainen mallasjuoma, joka teki purkumiehistä karhumaisen vahvoja. Varokaa jäljitelmiä.

Vuokralaitteet purkutyöhön 400 euroa
Purkutyössä käytettiin apuna hihnakuljetinta ja piikkausvasaraa, joita ilman talkoojuomiin olisi kulunut kymmenkertainen määrä vuokralaitteisiin verrattuna.

Vaihtolavat 340 euroa
Vaihtolavoja täytettäessä tulee jätteen lajitteluun kiinnittää huomiota. Kun sekajäte erotetaan eri kuormiin, täytemaaksi luokiteltavan maa-aineksen ja kivien kanssa säästetään pitkä sentti. Vaihtolavan tyhjennys maksoi 62 euroa, sekajätteen kaatopaikkamaksu 61 euroa ja täytemaan 10 euroa/lava.

Lattialämmitysputket 1.312 euroa
Uponorin vesikiertoiset lattialämmitysputket asennettuna paikoilleen.

Lattiabetoni 540 euroa
Menekki oli yhteensä 6 kuutiota ja toimitus tapahtui yhdellä kuormalla.

Lattian valu suoritettiin jälleen talkootyönä. Sliippauksesta otettu verollinen tarjous oli 300 euroa ilman apumiehiä. Kustannuksiksi tässä siis jälleentalkoomiesten karhumainen syleily.

Uusi öljykattila 1.880 euroa
Hankittiin suoraan Verkkolehden hankintakanavalta.

Öljykattilan asennus 3.000 euroa
Sisälsi asennuksessa tarvittavat oheistuotteet

Sisäpiipun asennus 870 euroa
Tilattiin suoraan Verkkolehden hankintakanavalta

Mitä tapahtuu jatkossa?

Kellariremontti on valmistumassa muutaman viikon sisällä, joten jatkossa saamme valmiita kuvia kohteesta. Verkkolehti on kutsunut itsensä myös uusien tilojen ensitestaajaksi, joten jatkossa saamme kuulla lähtikö saunasta löylyjä, riittikö raitis ilma ja ennenkaikkea loppuuko lämmin vesi? Verkkolehti seuraa työmaan edistymistä aina valmistumiseensa asti ja palaa asiaan töiden edistymisen mukaan. Luvassa on lopussa myös lisää kohteesta kerättyä kustannustietoutta.

Kuvia valmiista kohteesta

Kohde on nyt valmis ja lopputulos on jokseenkin upea. Tämä seurantakohde on hyvä esimerkki siitä, miten vanhaankin taloon voidaan toteuttaa moderneja ja toimivia kokonaisuuksia. Annetaanpa kuvien puhua puolestaan...

   

 


 

   

 
<<-- Takaisin edelliselle sivulle

Loading