• Etusivu
  • Rakentaminen

VTT: Korjausrakentamisen osuus nousemassa yli puoleen kaikesta asuntorakentamisesta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.04.2009
15_P_25109.jpg

Heikot talousnäkymät vähentävät uudisrakentamista joka puolella maailmaa. Rakentamisen elvytys painottuu monissa maissa asuntojen ja julkisten rakennusten korjauksiin sekä infrarakentamiseen. Suomessakin korjausrakentamisen määrä nousee tänä vuonna yli puoleen kaikesta asuntorakentamisesta. Panostuksista huolimatta korjausrakentamisen määrään ei ole odotettavissa merkittävää kasvua. Kuluttajien heikko luottamus tulevaisuuteen ei innosta edes korjausrakentamiseen verohelpotuksista ja korjausavustuksista huolimatta. Asuntoyhtiöiden korjaushankkeita käynnistyy aiempaa enemmän. Niiden työllisyysvaikutukset painottuvat ensi vuodelle, jolloin niiden tarvekin on nykyistä suurempi.

Viime vuonna Euroopassa valtaosa asuntorakentamiseen käytetystä rahamäärästä kului uudisrakentamiseen. Sen sijaan tänä vuonna korjausrakentamisen osuus nousee yli 50 prosenttiin, kun uudisrakentamisen vähentyy voimakkaasti. Näin käy myös Suomessa.

Euroopassa on kuitenkin maita, joissa korjausrakentamisen osuus on jatkuvasti ollut yli puolet asuntorakentamisesta. Näitä ovat Saksa, Tanska, Italia, Ruotsi ja Englanti. Näissä maissa rakennuskanta on selvästi vanhempaa kuin meillä.

Suomessa korjausrakentamisen määrä on kasvanut jatkuvasti viime vuosina. Se on ollut myönteisimmin kehittyvä rakennusalan sektori viime vuosina. Näin on käynyt muuallakin Länsi-Euroopassa. Korjausrakentaminen on kasvanut myös heikon talouskehityksen aikana.

Euroconstructin joulukuun ennusteen mukaan korjausrakentamisen kasvun ennakoidaan kuitenkin hyytyvän Euroopassa, vaikkei kuitenkaan vähenevän nykyisestään. Joulukuun jälkeen talousnäkymät ja kuluttajien luottamus ovat edelleen heikentyneet merkittävästi. Lähes kaikissa Länsi-Euroopan maissa on panostettu merkittävästi korjausrakentamisen elvyttämiseen. Siksi ensi kesäkuussa julkaistavaa uutta ennustetta odotetaan mielenkiinnolla. Elvytyksen vastapainoksi kasvava uhka työpaikan menettämisestä vähentää korjausaikomuksia.

Suomi jää jälkeen monessa suhteessa Länsi-Euroopan maista, kun verrataan asuntojen korjausrakentamiseen käytettäviä rahamääriä. Meillä esimerkiksi asuntoa kohden käytettävä korjausrakentamisen rahamäärä ja korjausrakentamisen osuus bruttokansantuotteesta ovat pienempiä kuin monissa Länsi-Euroopan maissa. Suomi on kuitenkin kirimässä kiinni muiden maiden etumatkaa, joten korjausrakentamisella on siten hyvät tulevaisuuden näkymät maassamme.

Lääkkeet korjausrakentamisen elvyttämiseen ovat melko lailla samat eri maissa. Tavanomaisia elvytyskeinoja ovat verovähennykset, korkotuetut tai nollakorkolainat sekä arvonlisäveron laskeminen. Maailmalla painotetaan Suomea enemmän energiatehokkuutta parantavia korjauksia. Tuen määrä on sitä suurempi, mitä enemmän energiatehokkuutta parantavia toimia on korjauskohteessa mukana. Yleinen on myös Suomessa noudatettava työpaikkojen nopeaan lisäämiseen tähtäävä periaate. Meillä toimenpiteisiin liittyvät kohdentumismääräykset tai -rajoitukset eivät vaikuta tuen määrään. Jatkossa Suomenkin avustuksia tulee kehittää siten, että niillä tuetaan mm. energia- ja ympäristövaikutuksiltaan myönteisiä innovatiivisia ratkaisuja ja että niillä saadaan samalla ala kehittämään tuotteitaan ja palvelujaan.

Uudisrakentamisen vallitseva osuus näkyy niin meillä kuin muualla korjausrakentamisen osaamisen, palvelujen ja työvoiman puutteena, kun korjausrakentamisen kysyntä kasvaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on oma korjausrakentamisen Remodeling Industry -toimialansa, joka tuottaa palvelut ja ratkaisut. Tällaisen toimialan kehittäminen on tärkeää myös Suomessa korjausten laatu, aikataulu- ja hintatehokkuuden sekä asiakaskeskeisyyden parantamiseksi.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20233_81068.jpg
Delegoi sähkön säästäminen omalle kodillesi
Tiesitkö, että uusista omakotitaloista yli 80 % lämpenee erityyppisillä lämpöpumpuilla? Näistä maalämpöpumppuja on peräti 50 % ja poistoilmalämpöpumppuja 22 %. Fiksu energiaratkaisu kiinnostaa rakentajia ja Kastelli-talot Oy haluaa olla vahvasti mukana tässä muutoksessa. Kastelli on tuonut hiljattain markkinoille uuden Kastelli Energiafiksu -tuotepaketin, jonka turvin jokainen Kastelli-kodin omistaja pääsee iloitsemaan tulevaisuuden älykkäistä ratkaisuista jo nyt. Aurinkosähkö yhdistettynä muuhun fiksusti suunniteltuun lämmitys- ja sähköjärjestelmään on yksi parhaista sijoituksista, mitä jokainen voi tehdä, niin taloutensa kuin ympäristönkin kannalta.
20095_16949.jpg
Maaperätutkimus ja vaaitus
Ote päiväkirjasta.Tontin ostamishetkellä ei ollut mitään tietoa tontin maaperästä tai mitkä rahalliset vaikutukset maaperän laadulla olisi perustusten rakentamisessa. Toisaalta luotimme tonttimaan laatuun, sillä olihan siinä jo talo pystyssä ja uusi tulisi samaan kohtaan, vaikkakin massiivisempana.Rakennusluvan liitteeksi tarvittiin tontin vaaitus ja pohjatutkimus. Odotukset olivat korkealla tuloksen suhteen. Kovasti toivoimme, että mahdollinen paalutus tai kallion räjäytys eivät olisi nostamassa rakentamiskustannuksia. Paaluttamisen tarpeeseen emme uskoneet. Räjäytystoimenpiteet saattaisivat tulla kysymykseen, sillä tonttimme reunalla on pieni kallio. Pohjaveden uskoimme olevan tarpeeksi syvällä kellarirakenteita ajatellen, sillä tontti on loiva rinnetontti, ja talo tulee korkeampaan kohtaan.Pohjatutkimus tehtiin kesäkuussa 2008. Kaksi miestä työskenteli pari tuntia rankkasateessa poraa muistuttavalla laitteella, joka kuulosti moottorisahalta. Laitteella porattiin maahan reikiä mm. tulevan talon nurkkakohdissa.
201512_45081.jpg
Pientalon korjaushankkeen kulku
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: suunnitteluvaiheessa määräytyy suurin osa hankkeen kustannuksista. Mitä enemmän korjaukseen liittyviä asioita otetaan ennalta huomioon, sitä hallitummin, nopeammin ja edullisemmin varsinainen työ sujuu. Pienenkin korjauksen suunnittelussa kannattaa käydä ainakin jollain tasolla artikkelissa esitetyt asiat. Kaikki korjaushankkeet ovat erilaisia ja vaativat yksilöllistä suunnittelua. Kuitenkin tässä esitetään joitakin yleisiä asioita, jotka saattavat helpottaa hankkeen hahmottamista, suunnittelua ja läpivientiä ja joista kukin korjaukseen ryhtyvä voi poimia omaan tapaukseensa sopivat vinkit.
20165_46425.jpg
Huoleton maalämpöjärjestelmä
Auringon säteilyn tuottama lämpö ulottuu Suomessa noin 15 metrin syvyyteen. Suurin osa maalämpöpumpulla saadusta lämmöstä on kuitenkin geotermistä eli maansisäistä lämpöä. Suomen oloissa geoterminen lämpö tuottaa 200 m syvyydessä noin kuuden asteen lämpötilan. Asentamalla taloon maalämpöjärjestelmän, pääsemme käsiksi tuohon ehtymättömään, uusiutuvaan ja saasteettomaan lämpövarastoon.
201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.
Lattialämmitys
Vesikiertoisen lattialämmityksen asennus
Yli 90 % pientalorakentajista päätyy lämmönjaossaan muoviputkilla toteutettuun vesikiertoiseen lattialämmitykseen. Lattialämmitys on välttämätön kivilattioille ja pesutiloihin, mutta se on ihanteellinen valinta muihinkin pintamateriaali- ja rakenneratkaisuihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton