• Etusivu
  • Rakentaminen

Virheseuraamukset

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.01.2009
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Myyjän on järjestettävä asunnossa vuositarkastus, joka on pidettävä kohteessa aikaisintaan 12 kuukauden ja viimeistään 15 kuukauden kuluttua siitä, kun viranomaiset ovat hyväksyneet kohteen käyttöönotettavaksi. Mikäli myyjä ei huolehdi vuositarkastuksen pitämisestä, vakuudenhaltijalla on oikeus vuositarkastuksen suorittamiseen myyjän kustannuksella.

Tarkastuksesta laaditaan pöytäkirja, johon merkitään tarkastuksessa ilmenneet virheet ja viat ja se toimitetaan ostajalle, taloyhtiölle sekä mahdolliselle vakuudenantajalle kommentointia varten. Osapuolille on varattava aikaa vähintään kolme viikkoa huomautusten tekemiseen.

Ostajalla on oikeus esittää vaatimus virheiden ja vikojen korjaamiseksi. Siltä osin, kun korjausvastuu on yhtiöllä, oikeus vaatimusten esittämiseen ja niihin vetoamiseen on yhtiöllä. Mikäli tarkastusajankohtana yhtiöllä ei ole valittuna hallitusta, oikeus vaatimusten esittämiseen on osakkeenomistajalla. Osakkeenomistajalla on myös aina oikeus vedota sellaiseen virheeseen, jolla on suoria haitallisia vaikutuksia siihen huoneistoon, joka on osakkeenomistajan hallinnassa ja yhtiö ei ole käyttänyt oikeuttaan vedota virheeseen.

Toisaalta myös yhtiöllä on oikeus vaatia sellaisen virheen oikaisemista, jonka kunnossapitovastuu kuuluu osakkeenomistajalle ja jonka oikaiseminen on välttämätöntä.

Ostajan on vedottava virheeseen viimeistään silloin, kun hän on velvollinen esittämään huomautukset hänelle tiedoksiannettuun vuositarkastuspöytäkirjaan. Mikäli hän ei reklamoi määräajassa, hän menettää oikeutensa vedota virheeseen. Virheeseen, joka ilmenee vasta vuositarkastuksen jälkeen, on ostajan vedottava kohtuullisessa ajassa. Virheilmoitus tehdään myyjälle ja korjausrakentamisen ollessa kyseessä sille joka toimii myyjän lukuun asiassa.

Ostajalla on oikeus asuntokauppalain 4 luvun 20 §:n perusteella vedota virheeseen myöhemminkin, jos

1. myyjä tai hänen edustajansa on menetellyt törkeän huolimattomasti, kunnianvastaisesti tai arvottomasti
2. asunto ei ominaisuuksiltaan täytä vaatimuksia, jotka sille on asetettu terveyden tai omaisuuden suojelemiseksi annetuissa säännöksissä tai määräyksissä
3. virhe perustuu siihen, että asunnon ominaisuuksista muuten aiheutuu vaaraa terveydelle tai omaisuudelle

Virheen johdosta ostajalla on oikeus pidättäytyä maksamasta jäljellä olevaa osaa kauppahinnasta, joka vastaa virheen perusteella olevaa oikeutta kauppahinnan alennukseen. Ostajalla on oikeus vaatia virheen korjaamista myyjän lukuun. Myyjällä on puolestaan oikeus korjata virhe omalla kustannuksellaan. Ostaja saa kieltäytyä oikaisusta, jos siitä aiheutuu olennaista haittaa, asunnon arvon alentumista tai vaaraa siitä, että hänelle aiheutuvat kustannukset jäävät korvaamatta. Myyjällä ei kuitenkaan ole velvollisuutta korjata virhettä, mikäli oikaisemisesta aiheutuvat kustannukset olisivat kohtuuttoman suuret verrattuna virheen merkityksestä ostajalle. Mikäli virheen korjaamisesta aiheutuisi suhteettoman suurta haittaa yhtiön muulle sakkeenomistajalle, virheen korjaamiseen voidaan ryhtyä vain osakkaan suostumuksella. Yhtiön yhteisissä tiloissa olevien tällaisten virheiden korjaaminen edellyttää yhtiön suostumusta.
Myyjän on korjattava virheet kohtuullisessa ajassa ostajan ilmoituksesta.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
20224_77744.jpg
Mökin terassin lasittaminen on järkevää
Mökit sijaitsevat usein järven tai meren rannalla ja ovat monesti tuulisia paikkoja. Jos mökin kuisti aukeaa järvelle tai merelle, sielläkin puhaltaa. Olipa kyseessä perinteinen hirsimökki tai moderni huvila, lasiterassista saa mökille suojaisan ja mieluisan lisätilan moneen käyttöön. Näin kävi myös Matti Valkeisen kohteessa Karstulassa.
20114_25341.jpg
Helkama JOPO
Polkupyörä eli Jopo on olennainen osa suomalaista pyöräilyhistoriaa. Reilujen säätövarojensa ansiosta klassikkopyörä sopii lähes kaikille, joten eipä ihme että Jopoja löytyi aikoinaan lähes jokaisen perheestä tai ainakin naapurista. Tällä vuosituhannella legenda teki komean comebackin ja valloitti mutkattomalla designillaan erityisesti nuorten sydämet. Hyväntuulisessa suosikkipyörässä on rungon värisiksi maalatut lokasuojat, tukeva tavarateline ja vakuutusyhtiön hyväksymä lukko.AlumiinivanteetJalkajarruLukkoTavaratelineKuormasideRengaskoko 24"Vastaa tutkimukseen ja voita Helkama Jopo
202112_74194.jpg
Lasiterassin asennus onnistuu myös talvella
Talvi on itse asiassa oiva aika asentaa lasiterassi. Lasitettu terassi tuo lisätilaa kotiin, kun talviset ulkoiluvälineet säilyvät terassilla säältä suojassa ja käyttövalmiina. Kun lasituksen tilaa jo talvella, pääsee terassille kevätaurinkoon aamukahville aikaisin. Lasitetulla terassilla myös syksy jatkuu pidemmälle. Lasiterassi soveltuu erinomaisesti myös rivitaloon.
20114_25553.jpg
Kymmenen vinkkiä keittiön sisustukseen
Helposti ajatellaan, että keittiötä ei voi sisustaa muuten kuin täydellisellä remontilla. Onhan tuo kodin keskus toki kovalla kulutuksella, mutta hyvälaatuiset kiintokalusteet kestävät huolellisella käytöllä pitkään. Joskus niinkin pitkään, että keittiön yleisilmeeseen ehtii jo kyllästyä. Tai on muuten vaan vaihtelua vailla.
20186_53678.jpg
Runsaasti palkittu kerrostalokohde
Espoon Asunnot Oy:n Magneettikatu 14 on saanut vuoden mittaan lukuisia asuntorakentamisen palkintoja, mutta mitkä tekijät tekevät kohteesta palkitsemisen arvoisen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton