• Etusivu
  • Rakentaminen

Valkeakosken asuntomessualueella on esitteillä asumisen mansikoita

Rakentajan toimitus
Julkaistu 06.11.2008
200811_13926.jpg

Valkeakosken asuntomessualueen suurilla tonteilla nähdään messujen aikana moni-ilmeisiä pihoja. (Kuva: Antero Tenhunen)

Lintulaan nousemassa suomalainen puutarhakaupunki

Isot tontit luonnonläheisellä alueella kaupungin keskustan palveluiden tuntumassa, kylämäiset korttelit kaikenkokoisine taloineen ja energiatehokkaan rakentamisen uutuudet ovat ensi kesän asuntomessujen valttikortteja. Rakentaminen messualueella edistyy aikataulun mukaisesti. Talouselämän tämän syksyn haasteet eivät ole juurikaan vaikuttaneet hankkeiden toteutukseen.

- Asuntomessuja on usein kritisoitu siitä, että esitellään ökytaloja, joihin tavallisilla kuluttajilla ei ole varaa. Ensi kesänä esittelemme asuntomessuilla pientaloja, joiden pinta-ala vaihtelee 80–400 neliön välillä. Tarjolla on varmasti myös tavallisen ihmisen budjetilla toteutettavia vaihtoehtoja. Mukana on useita eri talotehtaita, jotka tuovat messuille esitteille mm. uusimmat energiatehokkaan rakentamisen menetelmät. Messukohteista kaksi on Suomessa vielä melko tuntematonta passiivienergiataloa, joiden lämmittämiseen kuluu vain noin 25–30 % tavallisen talon käyttämästä energiasta, kertoo messusisällöstä Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

Lintulan asuntoalueen rakentuminen messualueeksi on hyvässä vauhdissa. Taannoiset UPM:n uutiset Valkeakosken sellutehtaan mahdollisesta sulkemisesta tai syksyn muut talousuutiset eivät ole vaikuttaneet asuntomessuprojektin toteuttamiseen. Asuntomessualueelle rakentuvista taloista puolet on rakentajaperheiden itselleen toteuttamia eli "myytyjä" asuntoja. Loput ovat talotehtaiden toteuttamia ja myydään joko ennen tai jälkeen messuja.

- Tulevat asuntomessut nostavat mielialaa ikävien uutisten keskellä. Valkeakosken asukasluku on selvässä kasvussa: pientalorakentaminen on ollut kiivasta tänä vuonna ja tulee varmasti jatkumaan vilkkaana messujen jälkeenkin - suhdanteista huolimatta. Valkeakosken keskeinen sijainti Etelä-Pirkanmaalla on loistava niin asumista kuin yritystoimintaakin ajatellen, Valkeakosken kaupunginjohtaja Markku Auvinen sanoo.

Lintulan aluetta on puhuteltu jopa puutarhakaupunkina – nykyaikaisena ja toimivana sovelluksena alkuperäisen eurooppalaisen puutarhakaupungin ideasta.

- Lintulan asuntomessualue - ja koko Valkeakosken kaupunki - on erinomainen esimerkki suomalaisesta puutarhakaupungista: täällä asutaan väljästi luonnon läheisyydessä, mutta silti palveluiden ja työpaikkojen vieressä, Valkeakosken kaupunginjohtaja Markku Auvinen korostaa.

Suomen Asuntomessut ja Valkeakosken kaupunki järjestävät asuntomessut Valkeakoskella 10.7.–9.8.2009.

Muita asuntomessuaiheisia uutisia...

Asuntomessualueella on metsäinen Taikatilukset-puistoalue, jota ovat suunnitelleet yhteistyössä Valkeakosken kuvataidekoulu, käsityökoulu sekä Hämeen ammattikorkeakoulun maisemansuunnittelun opiskelijat. Kuvataidekoulun jatkotyöpajaoppilaat ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Taikatiluksille jo nousseen tiiliportin. (Kuva: Antero Tenhunen)
Asuntomessualueella on metsäinen Taikatilukset-puistoalue, jota ovat suunnitelleet yhteistyössä Valkeakosken kuvataidekoulu, käsityökoulu sekä Hämeen ammattikorkeakoulun maisemansuunnittelun opiskelijat. Kuvataidekoulun jatkotyöpajaoppilaat ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Taikatiluksille jo nousseen tiiliportin. (Kuva: Antero Tenhunen)
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20223_77526.jpg
Oma koti syntyi kivuttomasti - rakentamalla saimme enemmän
Pauliina ja Aki Tammilehdon taloprojekti eteni alusta loppuun sujuvasti. Aikataulu ja hermot pitivät. Miten se on mahdollista? Tutustutaanpa projektiin tarkemmin.
202011_67453.jpg
Onko kotona huono sisäilma? Ongelma on usein helposti ratkaistavissa
Tekeekö kotona mieli avata usein ikkunaa? Tunkkainen sisäilma on ikävä ongelma, jonka syy löytyy monesti ilmanvaihtokoneen tai raitisilmaventtiilien tukossa olevista suodattimista. Tukkoon mennyt suodatin ei päästä raitista ilmaa kunnolla läpi ja aiheuttaa siten kotiin huonon sisäilman.
201410_41383.jpg
Liukuovi on helppo ja nopea asentaa
Pohjakuvasta on yleensä hyvä lähteä liikkeelle suunnittelemaan tilan tarvetta ja tilassa tapahtuvaa liikennettä. Liukuovi ratkaisee monia pulmia, joita kääntyvien ovien kanssa voi olla useita.
20233_80984.jpg
Näin ympäristöystä­vällinen kylmäaine vaikuttaa lämpöpum­pun toimintaan
Lämpöpumppujen yhteydessä puhutaan useasti lämmittämisestä ja viilentämisestä, mutta lämpöpumput eivät ole vain järkevin ratkaisu energiankulutuksen vähentämiseen, vaan myös vihreään siirtymiseen. Lämpöpumpun laitteiston osalta ympäristöystävällisyys löytyy koneiston sisältä, jossa kylmäaineella on suuri merkitys lämpöpumpun CO2-jalanjäljen vähentämisessä.Mutta mikä on kylmäaineen merkitys lämpöpumpussa ja entä mitä tarkoittaa käytännössä ympäristöystävällinen kylmäaine? Kysymyksiin vastaa Vaillant Nordicsin tuotehallinnan johtaja Peter Aller.
mies työvaatteissa puhuu puhelimessa
Kotitalousvähennysten piiriin
Korkein hallinto-oikeus on ennakkoratkaisussaan 6. elokuuta määrittänyt, että öljylämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän huolto ja puhdistus oikeuttavat kotitalousvähennykseen. Tulisijojen ja hormien nuohous jäävät edelleen oikeutta vaille. Ennakkoratkaisu on annettu vuosille 2007 ja 2008.Taipalsaarelainen omakotitalon omistaja oli hakenut ennakkoratkaisua saadakseen tietää, onko hänellä oikeutta kotitalousvähennykseen vuotuisesta nuohousmaksusta, lämmityskattilan öljypolttimon huollosta, lämmityskattilan puhdistuksesta, lämmityskattilan hyötysuhdemittauksesta ja ilmanvaihtolaitteiden puhdistuksesta, mittauksesta, säätämisestä sekä huollosta.Tulisijan ja savuhormin nuohous eivät ole kuuluneet kotitalousvähennykseen oikeutettuihin töihin, sillä Verohallituksen tulkinnan mukaan vähennyskelpoisena asunnon kunnossapitotyönä ei pidetä sellaisia toistuvia asuntoon kohdistuvia huoltotoimenpiteitä, joiden tekemiseen voidaan yleensä kelpuuttaa vain tietyn ammattitaidon omaava henkilö, tässä tapauksessa nuohooja (Verohallituksen ohje, dnro 74/32/2006, 9.10.2006).Öljylämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän huolto ja puhdistus sen sijaan eivät ole laissa määrättyjä toimenpiteitä eikä niiden puhdistuksen tekijöille ole virallisia kelpoisuusvaatimuksia. Turun hallinto-oikeus onkin katsonut päätöksessään 15.2.2006 (06/0112/3) öljysäiliön puhdistustyön, öljypolttimen huoltotyön ja lämmityskattilan tulisijan puhdistustyön oikeuttavan kotitalousvähennykseen.Veroviranomaisilla on ollut epätietoisuutta siitä, kuinka kotitalousvähennysoikeus täyttyisi nimenomaan öljylämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien puhdistuksen ja huollon osalta.– KHO:n päätös selkiyttää tulkinnanvaraista tilannetta, sanoo toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen Nuohousalan Keskusliitosta.Lämmityskattilan öljypolttimon huolto, lämmityskattilan puhdistus, hyötysuhdemittaus ja ilmanvaihtolaitteiden puhdistus, mittaus, säätäminen ja huolto ovat päätöksen mukaan tyypillisesti sellaisia rakennuksen omistajan ja haltijan vapaaehtoisuuteen perustuvia töitä, jotka ovat katsottavissa tuloverolain 127 a §:ssä mainituiksi asunnon tai vapaa-ajan asunnon kunnossapitoon liittyviksi töiksi ja jotka edistävät omatoimista asuntojen ylläpitotoimintaa.
201111_28857.jpg
Rakentamismääräykset ja julkisivujen eristys
Rakennuksen julkisivu toimii suojana sääoloja vastaan. Sen on kestettävä niin kylmyys, vesisateet, kova tuuli kuin erilaiset äänetkin. Julkisivulta vaaditaan myös huoltovapautta. Rakennuksen julkisivun lämmöneristävyys ja ilmanpitävyys ovat hyvän sisäilman, asumismukavuuden ja energiataloudellisuuden lähtökohtia. Hyvä lämmöneristys ja huolella tehty eristystyö säästävät lämmityskustannuksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton