• Etusivu
  • Rakentaminen

Tontinluovutuskilpailu asuntomessualueella Jyväskylässä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.04.2011
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Jyväskylän Äijälänrannan vuoden 2014 asuntomessualueella järjestetään pienkerrostalokorttelin tontinluovutuskilpailu huhti–marraskuussa 2011. Kilpailun järjestävät Osuuskunta Suomen Asuntomessut ja Jyväskylän kaupunki.

Arkkitehtuurikilpailun tavoitteena on saada vuoden 2014 Asuntomessuille Jyväskylään kokeellisen puurakentamisen korttelialueen suunnitelma ja toteutus. Tavoitteena on löytää maisemallisesti merkittävään paikkaan arkkitehtuuriltaan korkeatasoinen ratkaisu.

– Arkkitehtuurikilpailut ovat tärkeä osa Asuntomessujen kokeilu- ja kehittämistoimintaa. Toivomme näkevämme mahdollisimman laajan joukon erityyppisiä, tulevaisuuteen suuntaavia kilpailuehdotuksia, pohtii Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

– Jään kiinnostuneena odottamaan innovatiivisia ratkaisuja, joita osallistujat kilpailuehdotuksissaan esittävät, sanoo Asuntomessut Jyväskylässä 2014 -tapahtuman projektipäällikkö Erkki Jaala.

Kilpailualue

Tontinluovutuskilpailun alue sijoittuu Jyväsjärven Päijänteeseen yhdistävän Äijälänsalmen pohjoisrannalle. Alue sijaitsee kaupunkirakenteessa näkyvällä paikalla vesiteitse Jyväskylään saavuttaessa. Suunnittelualueen vieressä sijaitsevat maakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi luokiteltu Rauhaniemen talo pihapiireineen sekä Äijälänsalmen vanha silta. Suunnittelualue rajautuu luonnontilaiseen virkistysalueeseen.

Kilpailualueella on rakennusoikeutta 3500 kerrosalaneliömetriä. Tontin halki tulee kulkemaan yleinen kevyen liikenteen yhteys. Rakennusten julkisivujen pääasiallisena materiaalina tulee olla puu ja rakennukset tulee porrastaa maastonmuotojen mukaan.

Kilpailun tavoitteet

Kilpailun tavoitteena on saada vuoden 2014 asuntomessualueelle kokeellisen puurakentamisen korttelialueen suunnitelma ja toteutus. Kilpailulla halutaan löytää arkkitehtuuriltaan ajallisesti kestävä ratkaisu, jossa on kiinnitetty erityistä huomiota asuntojen toimivuuteen, asumisratkaisujen joustavuuteen, kekseliääseen ja uutta luovaan puunkäyttöön, energiaratkaisuihin sekä rakennusten ja piha-alueiden muodostamaan kokonaisuuteen.

Kilpailun tavoitteena on löytää suunnitelma, jossa rakennukset ja piha-alueet muodostavat toimivan ja esteettisesti kauniin kokonaisuuden. Alueen toivotaan muodostuvan mittakaavaltaan sopusuhtaiseksi sekä asumisen yhteisöllisyyttä ja arkipäivän elämänlaatua korostavaksi.

Toteuttaja valitaan laatuarvioinnin perusteella. Kilpailun voittaneen ehdotuksen tekijöille myönnetään aluetta koskeva suunnitteluvaraus. Tontti luovutetaan kilpailun voittajalle ja kauppahinta määritetään korttelin rakennusoikeuden perusteella. Voittajan on sitouduttava toteuttamaan korttelialue esittämänsä kilpailuehdotuksen mukaisesti niin, että joko koko alue tai merkittävä osa siitä on valmis vuoden 2014 Asuntomessuille yhdeksi messujen esittelykohteeksi. Kilpailuun osallistumisesta tai ehdotuksista ei makseta palkkioita.

Osallistumisoikeus

Kilpailuun voivat osallistua työparina (yhteenliittymä) arkkitehtitoimistot ja rakennusliikkeet tai rakennuttajat, joilla on vaadittu asiantuntemus ja voimavarat hankkeen laadukkaaseen toteuttamiseen. Kilpailun järjestäjälle jätettävän referenssimateriaalin perusteella arviointiryhmän edustajat valitsevat varsinaiseen kilpailuvaiheeseen pääsevät yhteenliittymät.

Aikataulu

Äijälänsalmen arkkitehtuurikilpailussa noudatetaan rakennusalan suunnittelukilpailujen yleisiä periaatteita ja niiden mukaisesti kilpailu koostuu neljästä vaiheesta. Vaiheiden tavoitteellinen aikataulu on seuraava:

  • Valmisteluvaihe tammi–huhtikuu 2011
  • Kilpailuvaihe 17.5.–26.8.2011 (ilmoittautuminen 20.4.–9.5.2011)
  • Arvosteluvaihe syys–lokakuu 2011
  • Julkistamisvaihe marraskuu 2011

Kilpailun järjestäjät asettavat kilpailun valmistelua ja kilpailuohjelman laatimista ohjaavan valmisteluryhmän, kuten myös varsinaisen palkintolautakunnan. Kilpailun järjestäjinä toimivat Osuuskunta Suomen Asuntomessut ja Jyväskylän kaupunki.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20097_17608.jpg
Valkeakosken asuntomessuilta vinkkejä piharakentamiseen
Heinäkuun 10. päivä avautuvilla asuntomessuilla nähdään väljiä pihoja, joissa on tilaa niin lasten leikeille, oleskelulle kuin hyötykasvillisuudelle. Messukävijät voivat hakea vinkkejä paitsi messutalojen pihoilta myös maksuttomalta pihaklinikalta ja terassien rakentamistyönäytöksistä.– Messututkimuksistamme ilmenee, että yhä suurempi osa asuntomessukävijöistä on kiinnostunut erityisesti piharakentamisesta. Lähes viidennes messuvieraista ilmoittaa messuille tulonsa syyksi piharakentamisen. Haluamme vastata kävijöiden tarpeisiin, joten asuntomessuilla tarjotaan tänä vuonna muun muassa ensimmäistä kertaa piharakentamisen neuvontapalvelua. Maksuttomalta pihaklinikalta saa vinkkejä niin uuteen kuin vanhaankin pihaan. Keskiviikkoisin ja lauantaisin messuilla järjestetään puolestaan terassien rakentamistyönäytöksiä, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen sanoo.Uutta on myös Viherympäristöliitto ry:n, Viheraluerakentajat ry:n ja Viheraluesuunnittelijat ry:n kanssa yhteistyössä kehitetty pihakonsepti, joka on otettu ensimmäistä kertaa käyttöön osassa tämän vuoden messukohteita. Konseptia sovelletaan kohteissa 1 (Kodikas), 10 (Valokaari 119), 25 (Mustarastas) ja 37 (Onska), joiden pihanäytteilleasettaja esittelee kohteiden piharatkaisuja ulkonäyttelyalueella.
202110_72994.jpg
Työkalutesti: kädet hyytyivät ennemmin kuin viimeistelynaulaimen akut
HiKOKI-akkutyökalutesti / Viimeistelynaulain / Satu Jäkälä
Erilaisia yrttejä
Yrtit ja juurekset omasta hyötypuutarhasta - kuuntele Kivijalka-podcast
Olisi hienoa loppukesällä syödä omalta maalta punaisia viinimarjoja suoraan pensaasta tai napata maasta porkkana pikkupurtavaksi. Siinä tietäisi ainakin tasan tarkkaan mitä suuhunsa laittaa, kun on koko kesän seurannut niiden kasvua.Tässä Kivijalka-podcastissa puhutaan hyötypuutarhasta. Mitä muuta se voisi olla kuin marjapuska pihan perällä ja miten sellaista pitäisi hoitaa. Aiheesta keskustelemassa on Satakunnan puutarhaseuran sihteeri Tina Halin.Kivijalka-podcastissa puhutaan asumiseen, teknologiaan sekä tietenkin rakentamiseen ja remontoimiseen liittyvistä aiheista.(Podcast on tallennettu 2022 vko 23.)
Ilmakuva omakotitalosta talvimaisemassa
Tee ekoteko – eristä kotisi hyvin ja oikein
Tiesitkö, että jopa 70-80 prosenttia rakennuksen päästöistä syntyy käytön aikana? Miten päästöjä ja energiakustannuksia saisi laskettua järkevämmälle tasolle? Yksi, mikä on tärkeää, on lämmityksen sekä jäähdytyksen tarpeen minimointi tehokkailla rakenne- ja eristeratkaisuilla.
20072_3456.jpg
Icopal Fastlock Uni
Valitsemalla katokseesi valokatteen, voit nauttia kesäillasta ulkona grillaten vaikka sadekuuro yllättäisi! Valokate suojaa sateelta mutta päästää valonsäteet sisään aurinkoisella säällä. Fastlock Uni on täysin tiivis ja kaunis katevaihtoehto kaikenlaisiin piharakennuksiin kuten autokatokseen, huvimajaan tai grillikatokseen - kotipihaan tai mökille.
202112_73965.jpg
Näin poltat kynttilöitä oikein: katso vinkit turvalliseen tunnelmointiin
Kynttilät ovat pimeänä vuodenaikana tärkeitä tunnelmanluojia, mutta valvomatta jätettyinä ne aiheuttavat merkittävän tulipaloriskin. Vuosittain syttyy keskimäärin noin sata kynttiläpaloa, joista suuri osa saa alkunsa kynttilöiden huolimattomasta ja käyttöohjeiden vastaisesta käytöstä. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testauksissa markkinoilla olevista kynttilöistä ei löytynyt palovaaraa aiheuttavia puutteita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton