• Etusivu
  • Sisustus

Toimiiko tämä vessanpöntön puhdistuskikka oikeasti? Asiantuntijat testasivat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.11.2023
202110_73284.jpg

Toimiiko wc-pytyn puhdistuskikka oikeasti, vai kannattaako siitä pysytellä erossa?

Aina raikas ja puhdas vessanpönttö ilman pesemisen vaivaa? Brittilehti Ideal Home testasi somessa kiertäneen wc-pytyn puhdistusohjeen ja kysyi asiantuntijoiden arvioita siihen. Tuomio oli selvä: some on pullollaan erilaisia kikkoja ja konsteja, joiden avulla ihmiset yrittävät tehdä omasta arjestaan helpompaa, mutta joskus on järkevää pysyä niistä erossa.

Ihanan raikas wc joka huuhtelulla?

Sisustuslehden artikkelissa kerrottiin tavallisen pesuaineen käytöstä wc-istuimen puhtaana ja raikkaana pitämiseen. Alkuperäinen vinkki oli esitelty Facebook-ryhmässä "Moms Who Clean" – "Siivoavat äidit".

Ryhmän jäsen neuvoi muita lisäämään pesuainetta suoraan pöntön huuhtelusäiliöön. Niin koko pytty puhdistuisi joka kerta automaattisesti, kun vessa vedetään. Käynnin jälkeen pönttö olisi puhdas ja wc-tila tuoksuisi raikkaalta.

Vinkki keräsi sosiaalisessa mediassa suurta huomiota ja suosiota.

Pesuaineen käyttö säiliössä voikin kuulostaa nerokkaalta. Homma hoituisi lähes itsestään.

Tämän artikkeliin haastatellut asiantuntijat kuitenkin tyrmäsivät. Kylpyhuonekalusteiden valmistajat ja myyjät varoittavat ihmisiä rikkomasta wc-kalusteitaan tahattomasti.

Useat pesuaineet, mukaan lukien astianpesuaine, voivat nimittäin vaurioittaa koko huuhtelujärjestelmän. Huuhtelujärjestelmiä ei ole suunniteltu käsittelemään muuta kuin vettä ja esimerkiksi rakenteiden kumiset tiivisteet voivat hajota hyvinkin nopeasti, jos ne joutuvat jatkuvasti kosketuksiin sellaisten aineiden kanssa, joita ei niiden käsittelyyn ole tarkoitettu.

Poikkeuksen muodostavat wc-järjestelmien valmistajien suosittelemat kemikaalit, joiden kehityksessä on otettu huomioon materiaalien ja huuhtelujärjestelmän rakenne.

Vessanpöntön altaaseen ei suositella laitettavaksi mitään sinne kuulumatonta. Myös wc-istuimen keramiikka ja pinta voivat kärsiä vääränlaisen puhdistusaineen käytöstä. Pinta voi esimerkiksi värjäytyä.

Miten wc-istuimen saa puhtaaksi?

Wc-istuimen puhtaana pitämiseen on olemassa oikeastaan vain yksi täysin toimiva niksi ja se on säännöllinen puhdistus oikeilla välineillä.

Puhdistukseen tarvitset wc-harjan, siivousliinan ja hieman yleispuhdistusainetta, joka on neutraalia tai heikosti emäksistä. Vessanpuhdistusaineita käytettäessä kannattaa aina lukea aineen käyttöohje.

Paras taktiikka on seuravaa:

  • Huuhtele allas vetämällä vessa.
  • Laita hieman pesuainetta altaan pinnalle.
  • Harjaa hyvin koko allas kauttaaltaan.
  • Viimeistele huuhtelemalla uudelleen.

Pinttyneemmän lian taklaamiseen kannattaa käyttää hapanta puhdistusainetta (pH 1-3) ja antaa sen vaikuttaa rauhassa noin tunnin ajan. Tämäkin vaihe viimeistellään huolellisesti harjaamalla ja huuhtelemalla.

Puhdistukseen auttaa säännöllisyys, oikeat työvälineet sekä pesuaineet.
Puhdistukseen auttaa säännöllisyys, oikeat työvälineet sekä pesuaineet.

Lähteet:
https://www.idealhome.co.uk
https://www.martat.fi

Sisustus
kylpyhuone
siivous
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20237_82561.jpg
Nämä toiminnot löytyvät hyvin suunnitellusta kodinhoitohuoneesta
Käytännöllinen kodinhoitohuone on sellainen, joka on suunniteltu tarpeiden ja toimintojen mukaan, ja jossa on hyödynnetty tilankäyttöä ja säilytysratkaisuja tehokkaasti. Listasimme joitakin ominaisuuksia, jotka tekevät kodinhoitohuoneesta käytännöllisen.
20206_65284.jpg
Tuusulan messukotien ihanat kylpyhuoneet - löydä ajankohtaisen inspiroivat ideat
Luonnollista puunväriä, suurikokoisia laattoja ja särmikkään mustia yksityiskohtia nähdään tänä vuonna monien uusien asuntomessukotien kylpyhuoneissa. Useaan Tuusulan messukohteeseen on valittu myös laadukkaita kotimaisia tuotteita, kuten ainutlaatuisella designilla ihastuttavia Vieser-kaivonkansia.
201811_55290.jpg
Kylpyhuoneen hyvä valaistus vaikuttaa moneen asiaan
Monessa kodissa kylpyhuone on paikka, jossa talon naisväki viettää aikaansa ja meikkaa. Tästä syystä kylpyhuoneen valaistukseen kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Oikeanlainen valaistus nimittäin vaikuttaa suuresti meikkauksen lopputulokseen.
20228_79341.jpg
7 parasta säilytysideaa kylpyhuoneeseen
Tyylikkäät, käytännölliset ja tilaa säästävät säilytysratkaisut tekevät arjesta sujuvaa ja pitävät kylpyhuoneen yleisilmeen siistinä. Inspiroidu IDOn tuotevinkeistä, joilla voit tehdä säilytyksestä entistä kauniimpaa ja toimivampaa.
20216_71187.jpg
Osallistu mökkiäänestykseen - voit voittaa Oraksen mökkihanan!
Kesä on monelle suomalaiselle se vuoden kohokohta. Auringonlämpö hellii talven jäljiltä ja voi rauhassa viettää aikaa perheen kesken esimerkiksi mökillä. Miten ihanaa onkaan valmistaa ruokaa ulkosalla ja vielä nauttia siitä kesätuulen vienossa huminassa ja hyvässä seurassa. Mikään ei estä nauttimasta mökin rauhasta ja tunnelmasta myös syksyllä.
201411_41651.jpg
ASTA RAKENTAJA 2015
Tervetuloa Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen 13.–15.2.2015Asta Rakentaja 2015 kokoaa jälleen yhteen rakentamisesta sekä asumisesta kiinnostuneet messuvieraat sekä alan ammattilaiset Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen. Nouda tuoreimmat ideat sekä ratkaisut omaan rakennusprojektiisi suositusta rakentamisen ja asumisen messutapahtumasta ja käytä hyödyksesi alan keskeisten toimijoiden paikallaolo.Hae lisäpotkua rakennus- ja remonttihankkeeseesi Asta Rakentaja -messuilta!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton