• Etusivu
  • Varusteet

Tee se itse - Pikkujakkara

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.10.2023
Puuntyöstö

Nikkaroi itse kätevä yhden askelman jakkara, jonka voi kevyesti siirtää paikasta toiseen kahvan avulla.

Tarvikkeet:

33 mm:n pyörökeppiä:

-4 jalkaa A, 28 cm

-1 kädensija D, 8 cm

18 tai 20 mm:n pyörökeppiä:
-2 vaakapuuta B, 23,5 cm
-1 pystyaisa C, 45 cm (+ työvara)

18 mm:n liimapuuta tai vaneria:
-2 sarjaa E, 7 x 17 cm
-1 kansi F, 25 x 30 cm (puun tai pintaviilun syyt pituussuunnassa)

Muuta:

-8 poratappia, 8 x 35 mm
-4 pientä kulmarautaa ja niihin 3,5 x 16 mm:n uppokantaruuvit
-1 ruuvi, 3,5 x 40 mm
-liimaa
-pintakäsittelyyn esimerkiksi petsilakkaa

200611_614.jpg

Vinkkejä:

Valitse poranterä, jolla syntyvät reiät ovat hieman pienemmät kuin pyörökepit - keppien on tarkoitus sopia reikiin ahtaasti, jolloin lopputulos on jämäkkä. Liimaksi sopii parhaiten puulle tarkoitettu kuumaliima. Käsittele valmis jakkara esimerkiksi petsilakalla tai vaikkapa värillisellä puuvahalla.

Työvaiheet

1. Sahaa jakkaran pyörökepit jiiriin. Kätevä apuri on esimerkiksi jiirilaatikko.

2. Kiinnitä sarjat E poratappiliitoksin jalkoihin A. (Tee ensin sahalla ja taltalla jalkojen kiinnityskohtiin pienet upotukset. Poraa tappien reiät sarjalautojen E päihin, pane reikiin naulat ja purista sarjat kohdalleen, jolloin naulojen kärjet painavat merkit puuhun porausta varten. Numeroi tai merkitse muulla tavalla liitokset, jotta osat löytävät parinsa kokoamisvaiheessa.)

3. Poraa reiät vaakapuille B. Tee rei´istä mahdollisimman syvät, mutta varo, ettei poran kärki pilkistä esiin vastakkaiselta puolelta.

4. Sovita kansi F paikalleen ja merkitse sen pitkän sivun keskelle pystyaisan C läpimenokohta siten, että aisa C osuu kohtisuoraan alla olevalle vaakapuulle B.

5. Kiinnitä ensin pystyaisa C vain ruuvilla vaakapuun B keskelle. Ruuvaa sitten kulmaraudoilla kansi F kiinni. Kiinnitä lopuksi aisan C latvaan kahva D. Voit varmistaa kiinnityksen vielä ruuvilla.

6. Kiinnitä jalkoihin A huopanastat.

200611_615.jpg
Varusteet
tuotetietous
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Lyyra-korttelin tiilijulkisivu
LYYRA – Hakaniemen uusi tiilikortteli
Hakaniemeen on rakenteilla uusi maamerkki, kolmen rakennuksen LYYRA-kortteli. Alueen viime vuosien lähes ainoat uudisrakennukset nousevat Siltasaarenkadun molemmin puolin aivan metron sisäänkäynnin viereen.
työmaakuva2
AKOwall-väliseinätuotteet
Nykypäivän rakentamisessa korostuvat vaatimukset hyvästä sisäilmasta sekä tehokkaasta ja energiaa säästävästä rakennustavasta. AKOwall-väliseinäratkaisut soveltuvat kaikkiin väliseiniin ja hyvien akustiikkaominaisuuksiensa myötä hyvin mm. palvelutalojen, päiväkotien, koulujen, hotellien sekä sairaalarakennusten väliseiniin. AKOwall-väliseinät ovat hyvin ääntä eristäviä ja kosteuden kestäviä.Rakennusbetoni- ja Elementti Oy tuottaa markkinoille AKOwall-väliseinäelementit, joilla saadaan helposti vesieristysvalmista kivirakenteista väliseinää jo talonrakennuksen runkovaiheessa. AKOwall on M1-päästöluokiteltu väliseinätuote, joka sopii kaikkiin seiniin. Kiviseinä on luja, palamaton sekä kosteudenkestävä. Valikoimasta löytyy neljää paksuutta erilaisiin väliseinätarpeisiin. Elementin pituus määritetään yleensä huonekorkeuden mukaan.AKOwall-tuotteet sopivat kaikkeen rakentamiseen niin uudis- kuin korjausrakentamisen kohteisiin ja on saatavissa asennettuna valtakunnallisesti. Käyttämällä AKOwall-seinäelementtejä, rakennusprojektit etenevät tehokkaasti ja LVIS- ja sisätyöurakoitsijat pääsevät aloittamaan oman urakkansa nopeasti. Pitkät ja myöskin korkeat seinät asentuvat vauhdilla kokeneiden asentajien ja tarkoitukseen kehitettyjen asennuslaitteiden avulla. Hyvät suunnittelu- ja työohjeet sekä oheistuotteet varmistavat lopputuloksen laadun. Suunnittelijan kaipaama detaljikka löytyy Prodlib-palvelusta. Rakennusbetoni- ja Elementti Oy tarjoaa asennuksen lisäksi palveluja toimituksien suunnitteluun ja toteutukseen sekä kuljetuksen että työmaajärjestelyjen osalta.Tutustu AKOwall-tuotteisiin kotisivuillaAKO-seinäelementtien suunnitteluohjeetTutustu AKOwall-tuotteisiin videoiden avulla Rakennusbetonin YOUTUBE-kanavalla
weber-muuratut-tulisijat-laastit
Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti
Tulisijan muuraukseen käytettävät laastit on suunniteltu kestämään tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset ja lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet. Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat paljon mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn. Tulisijalaastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin työmaalla lisätään vaan vesi.Tulisijan muurauslaastitTulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla weber ML Savi Saviuunilaasti. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan weber JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut ja lämmitetty kerran kunnolla. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä weber fire mortar Tulenkestävällä muurauslaastilla. Tulen kanssa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla weber VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat muun muassa lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä weber ML5 Värillinen Muurauslaastia.
202112_74173.jpg
Väliseinäelementit, joissa erinomaiset akustiset ja palotekniset ominaisuudet
Kaikki tietävät, että nykyään erilaisten palvelutalojen, koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden rakentamisessa korostuvat entistä tarkemmat vaatimukset hyvästä sisäilmasta sekä tehokkaasta ja energiaa säästävästä rakennustavasta. Kevytsorabetonista valmistetuista AKOwall -väliseinistä ei erity sisäilmaan päästöjä eikä se toimi kasvualustana esimerkiksi homeelle. Ääneneristys on erittäin hyvä vaativissakin tiloissa ja seinä on energiatehokas ja paloturvallinen. AKOwall -väliseinän rakenne kestää koviakin ripustuskuormia, mikä on esimerkiksi hoivatiloissa tarpeen.
201910_60767.jpg
Miten korjata tulipesän pienet halkeamat?
Vaikka tulipesät rakennetaankin kestämään kovia lämpötilojen vaihteluita, rapautuvat nekin ajan myötä käytössä. Tulipesä on mahdollista korjata myös itse, kunhan noudattaa muutamia helppoja työvaiheita.
Taloyhtiön autotallit kellarikerroksessa
Turvallinen autotallin­ovi suojaa sekä käyttäjää että omaisuutta
Vaikka kevät kovin jo vilkuttelee nurkan takana, muistavat varmasti monet meistä vielä kuluneen talven erityisen hyvin. Pakkanen, jää sekä lumi olivat tänä talvena vahvasti läsnä – samoin lumivallit ovien edessä sekä tiukasti kiinni jäätyneet ovet. Nämä ongelmat ovat tuttuja erityisesti ulospäin aukeavien vanhempien puuovien kanssa, joita vesi on mahdollisesti hieman turvottanut alkuperäisestä muodostaan.Ongelmaan löytyy kuitenkin ratkaisu, joka on vaivaton ja lopputuloksena ovat energiatehokkaat ja kevyesti aukeavat autotallinovet.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton