• Etusivu
  • Piha

Tee-se-itse piharakenteita puusta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.01.2012
20117_27022.jpg

Kaunista paneelipintaa

Terassi, pergola, laituri, leikkimökki…
Suomalaisissa pihoissa rakenteet ovat yleensä puuta; sitä on helppo työstää ja käsitellä, se on lämmin ja luonnonmukainen materiaali. Puusta tehtyjä rakenteita on helppo huoltaa, mutta puulla on myös rajoitteensa. Puu joutuu ulkona kosteuden takia alttiiksi lahottaja-, home- ja sinistäjäsienille. Siksi on tiedettävä mitä puuta käyttää ja mihin.

Puutavarat ja -tuotteet

Puulajit ja käsittelyt

Piharakentamisessa yleisesti käytettyjä puulajeja ovat kuusi ja mänty, jotka vaativat aina jonkinlaisen käsittelyn kestääkseen ulkona. Tyypillisesti ulkokäyttöön tarkoitettu puutavara on joko painekyllästettyä tai lämpökäsiteltyä. Näitä materiaaleja kannattaakin suosia etenkin silloin, kun kohde on jatkuvasti alttiina säärasituksille kuten avoterassissa. Oikein pintakäsiteltynä myös tavallinen puutavara soveltuu piharakentamiseen etenkin katetuissa tiloissa ja kohteissa, joissa rakenteet pääsevät esteettä kuivumaan.

Lehtikuusi, erityisesti siperianlehtikuusi sopii myös hyvin pihanrakennusmateriaaliksi. Se harmaantuu kauniisti eikä vaadi pintakäsittelyä, sillä sen erikoinen umpisoluinen rakenne ja uuteaineet eivät päästä kosteutta puuhun. Lisäksi lehtikuusi on kovaa, minkä ansiosta se kestää hyvin kulutusta.

Lämpökäsitelty puu

Lämpökäsittely vaikuttaa puun kemialliseen rakenteeseen ja sitä kautta puun ominaisuuksiin, muutos riippuu lämpökäsittelyn asteesta. Lämpökäsittelyssä puun kosteus alenee ja kosteuseläminen pienenee. Samalla sään- ja lahonkesto-ominaisuudet ja lämmöneristyskyky paranevat. Lämpökäsittelyssä puu värjäytyy ruskeaksi. Lämpöpuun käyttökohteita ulkona ovat puutarhakalusteet, terassilaudoitukset ja aidat. Lämpöpuu ei voi olla suorassa kosketuksessa maahan tai veteen eli se ei sovellu esimerkiksi laiturin tekoon. Lämpöpuu on ympäristöystävällinen materiaali, sillä sen käsittelyssä käytetään ainoastaan lämpöä ja vesihöyryä. Lämpökäsitelty puu on mäntyä tai kuusta.

Painekyllästetty puu

Kyllästettyä puutavaraa kannattaa käyttää paikoissa, joissa puu on maakosketuksessa, yhteydessä betoniin tai alttiina pysyvälle kosteudelle, kuten laiturissa. Painekyllästetty puutavara on käsitelty aineilla, jotka tunkeutuvat laholle alttiin pintapuun läpi sydänpuuhun asti. Painekyllästettyä puutavaraa myydään vihreänä ja ruskeana, mutta sitä voi myös itse pintakäsitellä halutun sävyn aikaansaamiseksi. Painekyllästetty puu on mäntyä.

Puun pintakäsittely

Puutavara, myös painekyllästetty ja lämpökäsitelty, harmaantuu ulkokäytössä auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta. Harmaantumista voidaan ehkäistä ja puun väri palauttaa uv-suojan antavalla pintakäsittelyllä. Puun pintakäsittelyyn soveltuvat puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön tarkoitetut lateksi- ja öljymaalit. Pintakäsittelyaine tulee valita käyttökohteen mukaan.

Kiinnikkeet

Käytä lämpökäsitellyn ja painekyllästetyn puutavaran kiinnitykseen aina ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä. Erityisen tärkeää on, että yhdessä käytettävät kiinnikkeet, ruuvit ja naulat ovat kaikki samaa materiaalia.

Lisätietoja:

20117_27021.jpg
Puutavarat ja -tuotteet

www.finnforest.fi
www.kestopuu.fi
www.puuinfo.fi
www.thermowood.fi

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20099_18482.jpg
Rakennuksen pohjat viimeisen päälle Ruduksen soralla
Ote päiväkirjasta: Kevät 2009Valmis monttu oli käsittämättömän kokoinen. Tätä kauhistellessa rakennuksen pohjatyöt käynnistyivät: suodatinkangas levitettiin koko alueelle. Olin jo aiemmin saanut Rudukselta tarjouksen kiviaineksista, hinnat itse noudettuna. Urakoitsijamme nouti lähimmältä Ruduksen toimipisteeltä kiviainekset talon ja salaojaputkien alle. Sitä mukaan kun sorakuormat kipattiin monttuun, kaivinkoneen kuljettaja levitti murskeen tasaiseksi petiksi.
201810_55138.jpg
Yksinkertainen tapa toteuttaa rossipohja
Finnfoamin valmistama rossipohjaeriste, FI-K600/210mm (u-arvo 0,17), 250mm (u-arvo 0,15) tai 370mm (u-arvo 0,09) on suunniteltu juuri puurakenteista tuulettuvaa alapohjaa varten. Eristevahvuus valitaan halutun u-arvon mukaan. Levy tarjoaa korkeaa puristuslujuutta, homehtumattomuutta sekä tiiviyttä. Tämän lisäksi levyn jäykkyys tekee mahdolliseksi sen, että rossipohjarakennetta voidaan yksinkertaistaa merkittävästi - kuulostaako hyvälle?
20152_42218.jpg
Lämmönvaraaja säästää lämpöpumppuasi
Lämmitysjärjestelmän varustaminen lämminvesivaraajalla on tehokas tapa varmistaa lämmön tehokas säilyminen ja mahdollisuus käyttää energiaa oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Akvaterm-varaajalla varmistat, että kotisi lämpenee entistä turvallisemmin, helpommin, tehokkaammin ja ennen kaikkea edullisemmin.
20153_42565.jpg
Moderni vaiko perinteinen?
Kastellin monipuolisesta huvilamallistosta löytyy kymmeniä eri malleja perinteisistä mummonmökeistä moderneihin huvilaluomuksiin. Kastelli-huviloiden monipuolinen mallisto ja ammattitaitoinen arkkitehtisuunnittelu takaavat, että kukin rakennuspaikka saa arvoisensa rakennuksen. Taidokkaasti suunniteltu huvila maastoutuu sulavasti kaikenlaiseen ympäristöön. Kastellin Täyslämpimiä huviloita on eri kokoisia ja mallisia jokaiseen niemeen, notkoon ja saarelmaan, sekä myös tunturiin.Tilaa veloitukseton Kastellin huvila-esite Jätä yhteydenottopyyntö Kastelli-huvilasta
201112_28937.jpg
Yhdellä hakemuksella monta asuntolainatarjousta!
On ajanhukkaa täyttää samoja hakemustietoja monen lainantarjoajan lomakkeisiin ja lähettää niitä yksitellen eteenpäin. Etua.fi lainapalvelun idea on, että saat yhdellä hakemuksella mahdollisimman hyvät asuntolainatarjoukset. Vertaile tarjouksia keskenään ja valitse niistä itsellesi sopivin vaihtoehto. Säästät aikaa ja vaivaa - yksi hakemus, monta tarjousta! Palvelu on maksuton.Hae uusi asuntolaina tai kilpailuta nykyinen
20172_48263.jpg
Invertterilämpöpumppu käy kuormituksen mukaan
Maalämpöpumppu hyödyntää maaperään tai vesistöön varastoitunutta auringon tuottamaa lämpöä keräämällä sen talteen ja luovuttamalla sen vesikiertoiseen lämmönjakoverkkoon ja lämminvesivaraajaan. Lämmön lisäksi maalämpöjärjestelmää voidaan hyödyntää kätevästi ja edullisesti kesäkuumalla myös tilojen viilentämiseen.Tilaa NIBEN lämpöpumppuesite veloituksettaJätä yhteydenottopyyntö maalämpöpumpusta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton