• Etusivu
  • Piha

Tee se itse - Kukkakärryt

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2018
200611_641.jpg

Varsin yksinkertainen ja edullisesti toteutettava kukkakärry sopii hyvin pihan koristeeksi. Kärryt voi valmistaa vaikkapa rakennustarvikkeiden tähteistä, mutta määrät ovat sen verran pieniä, että ostaminenkaan ei ole suuri kynnys. Paitsi omalle pihalle, kukkakärryt sopivat myös lahjaksi tai mökkituliaisiksi.

Raaka-aineet


Kärryt on toteutettu akselia ja kiinnitysruuveja lukuun ottamatta kokonaan puusta. Kuormaosan päädyt ovat 22 x 200 mm sahapintaisesta laudasta ja reunat 22 x 100 mm laudasta. Viistous on valittavissa oman maun mukaan. Laitojen sisäpuolelle tehdään pystytolpat, joihin laidat kiinnitetään. Sopiva koko on esim. 28 x 28 mm. Pohjan voi tehdä levystä tai irtonaisista laudoista, jotka asetetaan laitojen alareunoihin kiinnitettyjen rimojen varaan. Aisat voidaan tehdä esimerkiksi 25 x 50 mm puutavarasta, joita voi vaikka halkaista 25 x 100 mm:n laudasta.

Kukkalaatikon pidempi sivu yläreunasta on n. 70 cm ja alareunasta n. 60 cm. Pääty on yläreunastaan n. 50 cm ja alareunastaan n. 40 cm. Mitat ovat ulkomittoja. Päätylevy on annettuja mittoja materiaalivahvuuden verran pienempi eli n. 46 cm ja 36 cm. Mitat ovat suuntaa antavia, mutta paljon suurempaa latikkoa ei kannata tehdä, sillä tällöin siitä voi multakuormineen tulla turhan raskas. Laatikkoa ei tarvitse kiinnittää aisoihin, sillä tarkoituksena ei ole käyttää kärryjä.

Pyörä on muotoiltu 50 mm paksusta lankusta. Pyörän ei tarvitse olla täysin pyöreä, mutta jos sellainen halutaan, pyörän teettämistä voi kysellä vaikkapa paikalliselta puusepältä. Puusepältä kannattaa

200611_642.jpg
200611_644.jpg

Pyörä on muotoiltu 50 mm paksusta lankusta. Pyörän ei tarvitse olla täysin pyöreä, mutta jos sellainen halutaan, pyörän teettämistä voi kysellä vaikkapa paikalliselta puusepältä. Puusepältä kannattaa

Pyörän keskelle ja aisoihin porataan reiät akselia varten. Akselina käytetään esim. kierretankoa. Pyörän molemmille puolille laitetaan pari mutteria tai holkit, jotta aisat voidaan levittää. Aisojen ulkopuolelle asetetaan lukitusmutterit. Muttereita ei kannata kiristää tiukkaan, jotta aisojen levittäminen onnistuu. Aisoihin kiinnitetään tukijalat ja niiden päälle sopiva tukipuu, joka pitää aisat sopivasti erillään.

Pintakäsittely


Pintakäsittelyyn on käytetty Tikkurilan Valtti Coloria, joka suojaa puuta, mutta jättää puun oman tekstuurin näkyviin.

200611_645.jpg

Istutus

200611_646.jpg

Ennen mullan laittamista kärryihin, pohja ja reunat kannattaa vuorata muovilla tai suodatin kankaalla. On hyvä muistaa, että ylimääräisen veden on päästävä valumaan pois.

Ja ei kun kärryt näytille!
Ja ei kun kärryt näytille!
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20147_40341.jpg
Asuntomessujen saunoissa paljon nähtävää
Suunnitteletko saunaremonttia vai oletko rakentamassa kokonaan uutta? Asuntomessukohteiden saunoista löytyy varmasti jokaiseen makuun jotain mielenkiintoista nähtävää sekä ideaa omaan saunaan.Sauna on suomalaiselle tärkeä paikka, siellä puhdistaudutaan sekä rentoudutaan arjen kiireistä ja huolista. Hyvä sauna ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, vaan hyvä toteutus edellyttää myös hyvää ja huolellista suunnittelua. Oikeanlainen mitoitus sekä materiaalit, oikean kokoisen kiukaan valinta, sekä ilmanvaihto ja valaistus ovat asioita joihin tulee kiinnittää huomiota.Kun olet rakentamassa tai kunnostamassa saunaa, ota huomioon tilan kosteustekninen toiminta, millaiset lämmöneristeet saunaan vaaditaan, miten saunatila mitoitetaan ja mitä kaikkea mitoituksessa tarvitsee huomioida lopullisia pintamateriaaleja sekä kiuasta unohtamatta.
20166_46747.jpg
Tiedätkö miten kestopuu kiinnitetään?
Suomalaisissa sääolosuhteissa käytetään ja joudutaan käyttämään ajoittain painekyllästettyä puutavaraa. Tämä asia on jokseenkin kaikille tuttua, mutta sen sijaan kestopuun kiinnittäminen ei olekaan kaikille itsestään selvä asia.
20174_48906.jpg
Moni kärsii sisäilmaongelmista turhaan
Suurin ongelma syntyy itse tukituista venttiileistäTunkkaisuus, viemärin haju, kosteusvauriot ja ikävät terveysoireet: ilmanvaihtoon kiinnitetään yleensä huomiota vasta, kun syntyy ongelmia. Useimmiten syynä ovat huonosti toimivat tai kokonaan puuttuvat raitisilmaventtiilit. Asukkaat saattavat myös tahallaan tukkia ulkoilmaa sisälle tuovat venttiilit melun tai vedon takia tietämättä, mitä siitä seuraa. Kerrostalossa tämä voi pahimmillaan sekoittaa koko kiinteistön ilmanvaihdon. Jos raitisilmaventtiilit eivät toimi, poistoilmaventtiilit ottavat korvausilman sieltä mistä saavat: lattiakaivoista, postiluukuista ja rakenteiden raoista. Nämä viat on helppo korjata, eikä hinta juurikaan ohenna lompakkoa.
20073_3956.jpg
Millainen on kattosi?
1 KATTONI VAATII UUSIMISTAOnko kattosi vuotava, kulunut tai taloosi sopimaton? Olipa katon uusimisen syy mikä tahansa näistä, on varmaa, että uusi tiilikatto nostaa talosi arvoa.
201511_44895.jpg
Miten radon poistetaan asunnosta?
Radon on radioaktiivinen kaasu, jota kulkeutuu rakennusten sisäilmaan maaperästä. Erityisesti eteläisessä Suomessa on paljon radonpitoisia alueita. On perusteltua epäillä korkeita pitoisuuksia myös, jos asunto sijaitsee harjulla tai soramaalla tai se on rakennettu kallion päälle. Savimaille perustetussa talossa saattaa olla radonia. Perustusten ja alapohjan alle tuodut täyttösorakuormat ovat mahdollisesti louhittu kalliosta, jossa on korkea radonpitoisuus. Maaperästä ja rakennustekniikasta johtuen Suomessa mitataan korkeampia pitoisuuksia kuin useimmissa muissa maissa. Radonia ei pysty aistimaan, vaan sen pitoisuudet on mahdollista selvittää vain mittauksilla. Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
20234_81434.jpg
Miten omakotitaloon saa valokuidun?
Valokuitumarkkina käy kuumana. Postilaatikkoon tupsahtaa eri valokuitutoimijoiden mainoksia kuitu-urakoista. Miksi hankkia valokuitu? Miten edetä? Mitä minun pitää tietää asiasta? Mihin sitoudun? Mitä kaikki maksaa? Näitä asioita avaa Valokuitusen Sales Manager Joonas Laras.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton