• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee se itse –aitta, vaihe 3

Kattorakenteet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2012
20086_11492.jpg

Runko ja tasakerta on pystytetty. Seuraavaksi tehdään kattorakenteet.

Päätyyn asennettava ikkuna

Aitan toiseen päätyyn on suunniteltu ikkuna. Ikkunan paikka on mitoitettu paikoilleen (vaihe 2 yhteydessä) ja aukon reunoille on asennettu runkotolpat. Kattorakennetyyppi vaatii koko aitan yli kulkevan kurkihirren. Kurkihirsi tukeutuu päätyjen keskelle. Toisessa päädyssä on jo asennettu oikean korkuinen runkotolppa keskelle päätyseinää, korkeus h=2950 mm.

Ikkuna-aukon reunoille asennettuihin runkotolppiin lovetaan ikkuna-aukon yläpuolelle vaakatuki alla olevan kuvan mukaisesti. Vaakatuki asennetaan ikkunan yläpuuta hieman korkeammalle. Tämän vaakatuen päältä asennetaan runkotolppa ylöspäin.

Vaiheessa 2 todettiin, että ikkunan yläpuun alareunan korkeus on 1920 mm. Joten lovettava vaakatuki voidaan sijoittaa esim. korkeudelle 2050 mm (lovettavan puun alareuna). Tämä päälle kiinnitetään runkotolppa, jonka korkeus on 900 mm. Näin runkotolpan yläreuna tulee olemaan vastakkaisen päädyn runkotolpan kanssa samalla korkeudella. Tämän jälkeen asennetaan ikkunan yläpuu paikoilleen vaihe 2 ohjeiden mukaisesti.

20086_11493.jpg
20086_11494.jpg

Kurkihirsi paikoilleen

Kurkihirsi tehdään 50x150 mm puutavarasta, L= 4250 mm. Kurkihirsi nostetaan päätyihin asennettujen runkotolppien päälle. Runkotolpat on katkaistu (vaihe 2 osiossa) oikeaan korkeuteen, h=2950 mm. Kurkihirsi naulataan tukevasti runkotolppaan kiinni. Esimerkiksi reikälevy on hyvä kiinnityksessä.

Kattotuolien teko

Kattotuolit rakennetaan 50 x 150 puutavarasta kuvan mukaisesti. Kattotuolit vahvistetaan harjaliitoksen kohdalta vaneripaloilla, molemmin puolin. Kattotuoleja valmistetaan 8 kpl. Jotta räystäsrakenteista ei tulisi liian massiiviset suhteessa pieneen mökkiin, on kattotuolien päät kavennettu 100 mm:n paksuisiksi. Päätyihin tulevat rakenteet tehdään paikalla.

20086_11495.jpg

Kattotuolien asennus

Kattotuolit asennetaan tasakerran päälle kuvan mukaisella jaolla. Kattotuolit kiinnitetään tasakertaan kulmaraudoilla. Kun kattotuolit on nostettu kurkihirren päälle paikoilleen, asennetaan kattotuoliin vielä lisätuet. Jotta ristikot pysyvät paikoillaan / pystyssä (ennen koko kattorakenteiden valmistumista), kannattaa ristikoihin naulata vinotukia laudoista.

20086_11496.jpg

Pääty oikeaan korkeuteen

Nyt kun kurkihirsi on asennettu, on päätyihin kiinnitetyt runkotolpat helppo katkaista oikeaan korkeuteen. Katkaisulinja kannattaa merkitä kynällä runkotolppiin. Katkaisulinja saadaan siten, että asetetaan linjuri (esim. pitkä vatupassi tai suora puutavara), siten että toinen pää on pitkän sivun tasakerran päällä ja toinen pää on kurkihirren päällä. Siirretään linjuri päädyssä olevia runkotolppia vasten ja merkitään linjurin alareunaa pitkin katkaisulinja. Tämän jälkeen katkaistaan runkotolpat oikeaan korkeuteen.

Päätyjen teko

Kun päätyjen runkotolpat on katkaistu oikean korkeuteen, kiinnitetään 50x125 puutavara lappeeltaan runkotolppien päälle. Pituus on 2400 mm. Tämän jälkeen tehdään päätypojat, yhteensä 12 kpl, L=1100 mm. Päätypojat asennetaan kuvan mukaisesti. Lappeella olevan 20x125 puutavaran päälle (päätypoikien väliin) asenetaan 50x100 mm puutavarasta pätkät. Katso alla oleva 3d leikkuaskuva.

20086_11497.jpg
20086_11499.jpg

Otsalaudat paikoilleen ja vaneri katolle

Kun vesikaton rakenteet ovat paikoillaan, voidaan otsalaudat kiinnittää. Otsalaudat voi tehdä esim. pohjamaalatusta 20x120 puutavarasta. Ennen kiinnittämistä kannattaa tarkistaa ristimitat kattorakenteista. Värinarun avulla on helppo tehdä mahdolliset uudet katkaisulinjat ristikoiden päihin tai päätypoikiin.

Kun otsalaudat on asennettu, nostetaan katolle vesikattovanerit. Kohteessa käytettiin Wisa-kate plus 19 mm:n pontattua vesikattovaneria.

20086_11532.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20168_47116.jpg
Toimiva sadeveden poisto välttämätön talon arvon säilyttämiseksi
Hallittu sadeveden poisto on tärkeää niin omakotitaloissa kuin kesämökeilläkin. Sadevesijärjestelmän puuttuminen näkyy selkeästi missä tahansa rakennuksessa. Myös terassit kärsivät sadevesien tippumisesta katon lappeelta suoraan maahan tai terassille. Sadevesijärjestelmän tehtävä on johtaa katolle satava vesi pois talon läheisyydestä. Toimiva sadeveden poisto onkin välttämätön talon arvon säilyttämiseksi.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Takuuajan toimenpiteet
Vastaanottotarkastuksessa sovittujen töiden valvontaToimenpiteet:Rakennuttajan edustajat valvovat vastaanottotarkastuksessa / jälkitarkastuksessa urakoitsijan toimitusvastuuseen kuuluvien, takuuaikana tehtäväksi sovittujen töiden suorittamisen.Vastuuhenkilöt:Projektipäällikkö ja valvojatDokumentit:TarkastuspöytäkirjatHyväksyntä:Projektipäällikkö
20156_43619.jpg
Omakotitalo yhteisvoimin ryhmärakentamisella
Ryhmärakentaminen tarjoaa erilaisen tavan rakentaa. Asuntomessuilla Vantaalla toteutetaan 6 omakotitaloa ryhmärakentamisen periaatteella. Näistä kohteista 3 avaa ovensa messuvieraille.
200611_639.jpg
Tee se itse - Kukkamaa
Suunnittele kasviryhmä kasvuolosuhteet ja omat toiveet huomioidenUsein meillä on jo paikka valmiina ja käytettävissä oleva tila hahmotettuna, kun alamme suunnittelemaan uutta kasviryhmää. Seuraavaksi meidän onkin sitten päätettävä mitä kasveja istuttaisimme ja kuinka monta.Jotta ryhmästä saisi mielenkiintoisen ja elävän, niin siinä tulee olla eri korkuisia, -muotoisia ja -värisiä kasveja. Korkeutta kasviryhmään voi tuoda erilaisilla pikkupuilla sekä pensailla - tai korkeammilla perennoilla. Istutusryhmään voi myös sijoittaa obeliskimaisen köynnöskehikon köynnöksineen korkeutta tuomaan.Katseen suunnasta riippuu, mihin kohtaan ryhmää korkeammaksi kasvavat kasvit sijoitetaan. Mikäli ryhmää katsotaan joka suunnasta, niin korkeammat kasvit sijoitetaan ryhmän keskelle; pitkänomaisessa ryhmässä voi olla toisella laidalla. Jos taas ryhmää katsotaan pääasiassa yhdestä suunnasta, niin korkeammat sijoitetaan alueen takareunaan. Näin toimitaan esimerkiksi nurkkaan ja rajalle sijoitetuissa ryhmissä. Kannattaa myös säilyttää näkölinja istutusryhmän taakse, mikäli taustalla on jotain katsomisen arvoista - tai peittää ikävämmät maisemat korkeilla kasveilla.Kasvien valinnassa on otettava huomioon paikan tarjoamat kasvuolosuhteet; kosteus, valo, maanlaatu. Kasvit tulee myös sopia väreiltään ja muodoiltaan yhteen. Apua kasvien valintaan saa mm. Kasvikortistosta. Sieltä saa erilaisin hakukriteerein ehdotuksia sopivan korkuisista ja -värisistä kasvilajeista.
20115_25991.jpg
Sieni saunassa?
Kysymys:Saunaamme on ilmestynyt keskimmäisen lauteen yhteen väliin jokin valkoinen patti. Se näyttää vain kasvavan kasvamistaan. Huomasimme sen noin 2 viikkoa sitten. Luulimme aluksi, että lauteen raossa on roska.Sauna on remontoitu noin 2 vuotta sitten, jolloin myös lauteet ovat uusittu. Kiuas on puulämmitteinen. Mitähän tälle sieniongelmalle voisi tehdä?
20195_57985.jpg
Kesäkukkien sijainnilla on väliä
Kesäkukat menestyvät erilaisissa paikoissa ja ne ovatkin ostetuimpia puutarhakasveja. Niissä on oma erikoinen viehätyksensä ja ne täydentävät puutarhan kukkaloistoa. Kesäkukkia suositaan runsaan kukinnan vuoksi ja yleensä kukinta myös kestää kauan. Kesäkukkien kautta voi helposti pidentää lasitetulla terassilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton