• Etusivu
  • Rakentaminen

Taide värittää loma-asuntomessuja Mäntyharjussa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.01.2011
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Ensi kesän loma-asuntomessuilla Mäntyharjussa, Pyhäveden rannalla on esillä 22 kohdetta. Kohteista 20 on loma-asuntoja, yksi omakotitalo sekä peruskorjauskohteena oleva uittokämppä. Kohteiden yhteydessä on 11 erillistä saunaa.

27.6.–10.7.2011 järjestettävien yhdeksänsien valtakunnallisten loma-asuntomessujen teemoina ovat loma-asumisen ekotehokkuus ja taide.

– Taide sopii hyvin loma-asuntomessujen toiseksi teemaksi, koska pohjimmiltaan sekä lomailussa että taiteessa on kyse mielen virkistyksestä. Ja totta kai taideteokset tuovat lisää mielenkiintoista koettavaa messukävijöille, miettii Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

– Mäntyharju on tunnettu kulttuurikuntana ja tätä puolta haluamme tuoda esille myös messuilla, projektipäällikkö Asko Patjas jatkaa.

Taidekeskus Salmela vahvasti mukana messuilla

Taide näkyy monin tavoin näyttelykohteissa ja ulkoalueilla. Taide-elämyksistä vastaava mäntyharjulainen Taidekeskus Salmela tuo useisiin messukohteisiin nähtäväksi suomalaisten taiteilijoiden teoksia. Lisäksi messualueella on esillä veistostaidetta. Pääportilla kävijöitä tervehtii Ernst Mether-Borgströmin neljä metriä korkea Tervehtijä-patsas.

Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala odottaa innolla yhteistyötä Loma-asuntomessujen kanssa.

– Myös kotien sisustus on taidetta ja kuvataide sopii mainiosti niin koteihin kuin mökeillekin. Ensi kesänä Salmelan nuorten lahjakkaiden kuvataiteilijoiden teoskokoelmat tavoittavat aivan uusia yleisöjä messukohteissa, miettii Hoikkala.

– Yhteistyö Taidekeskus Salmelan kanssa on luontevaa, koska kunnan tunnetun kulttuuritoimijan ja loma-asuntomessujen tavoitteet yhdistyvät hyvin. Salmela pääsee jalkautumaan messukansan pariin, ja messukohteisiin ja -alueelle saadaan esille uutta taidetta, pohtii Pasi Heiskanen.

Sen lisäksi, että Salmela tuo taidetta messualueelle ja -kohteisiin, sen omassa pihapiirissä näkyy tulevana kesänä lomarakentaminen. Pihaan nousevat kesäksi suunnittelija Jukka Rintalan huvimaja Lumilumme sekä Saara Karirannan ja Tuomo Rosenlundin TALO-projekti.

– Taidetta ja kulttuuria messusisältöön tuo myös pienen kävelymatkan päässä Salmelasta sijaitseva loma-asuntomessujen virallinen oheiskohde, Iso-Pappilan museoalue. Alueella esitellään perinnerakentamista erilaisten työnäytösten ja näyttelyiden avulla, kertoo Asko Patjas.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200611_715.jpg
Tee se itse: Pannunalunen
Rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä jää usein kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa ja tarviketta ylimääräiseksi. Esimerkiksi kaakeleita tai klinkkereitä. Toki muutama pala saakin jäädä varalle, jos joutuu joskus jotain korjaamaan ja samaa sävyä tai kuviota voi olla vaikea löytää kaupasta. Seuraavassa kuitenkin pari ideaa ylimääräisten keraamisten laattojen ym. hyödyntämiseen.
20138_36009.jpg
Uuden sukupolven lämpöpumppu saneeraukseen ja uudisrakentamiseen
NIBE™F750NIBE F750 on täydellinen poistoilmalämpöpumppu uudisrakennuksiin ja vanhoihin omakotitaloihin tai vastaaviin.NIBE F750 on poistoilmalämpöpumppu, jossa on sisäänrakennettu tasavirtapuhallin sekä lämminvesivaraaja, joka on suojattu korroosiolta kuparilla. Sisäänrakennettu sähkövastus toimii lisälämmönlähteenä tarpeen mukaan.Lämpöpumppu ottaa talteen poistoilmassa olevaa energiaa ja käyttää sitä talon lämmitykseen, mikä pienentää lämmityskustannuksia merkittävästi. Yksikkö huolehtii talon ilmanvaihdosta sekä lämmittää lämmitys- ja käyttöveden. NIBE F750 sopii matalalämpötilamitoitettuihin lämpöpatteripiireihin ja/tai lattialämmitykseen.Lämpöpumpun toimintaperiaatteena on vaihteleva lauhdutus ja siksi kattilaosassa on 25 litran lämmöntasaussäiliö.Lue lisää NIBE F1345:stä kohdasta NIBE-maalämpöpumput
51_P_28939.jpg
Kiinteistöalalle uusi energiatehokkuussopimus
10.12.2009 allekirjoitettiin uusi Kiinteistöalan energiatehokkuussopimus 2010-2016, jonka tarkoituksena on vähentää rakennusten energian kulutusta ja päästöjä. Puitesopimuksen allekirjoittivat ympäristöministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry. Vuoden 2010 alusta astuu voimaan myös vuokra-asunto-yhteisöjen toimenpideohjelma, johon sitoutuu ensivaiheessa yhdeksän toimijaa."Uusi sopimus on hieno osoitus energiatehokkuuden parantamisen eteen tehtävästä pitkäjänteisestä ja systemaattisesta työstä. Energiatehokkuussopimuksessa ministeriöt ja ammattimaiset kiinteistönomistajat sitoutuvat yhteisiin tavoitteisiin ja toimiin energiatehokkuuden edistämiseksi", asuntoministeri Jan Vapaavuori toteaa. Ensimmäinen kiinteistöalan energiatehokkuussopimukseen liittyvä toimenpideohjelma on tehty vuokra-asuntoyhteisöille. Siihen liittyivät tänään Asuntosäätiö, Espoonkruunu, Helsingin kaupungin asuinkiinteistöyhtiöt, Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS, Mikalo Oy, SATO, Suomen Asumisoikeus, VAV ja VVO. Seuraavaksi selvitetään mahdollisuutta kehittää toimenpideohjelma toimitiloille.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Väärinymmärretty lumi
H₂O-molekyyli on ominaisuuksiltaan melkoinen kummajainen, esiintyipä se nesteenä, kaasuna tai kiinteänä. Viimeksi mainitun yleisin ilmenemismuoto, lumi, on meille suomalaisille joka talvinen ilon ja myös kiukuttelun aihe. Lumeen liittyy myös eräitä väärinkäsityksiä, joihin SYKEssäkin saadaan vastata talvesta toiseen.Yleinen väärä uskomus on, että kattojen lumikuorma lisääntyy merkittävästi suojasään tullessa. Näin oletetaan käyvän myös silloin, kun sadetta ei ole katolle tullut sen paremmin vetenä kuin räntänä. Tämä on toki mahdollista, sillä ilmasta voi tiivistyä kosteutta lumeen. Määrät ovat kuitenkin pieniä; suurimmat vuorokautiset tiivistynnät voivat olla noin 1 kg/m². Kun katoille vaarallisiksi luokitellut lumikuormat ovat arvosta 180 kg/m² ylöspäin, tiivistyntä ei siis lisää riskiä mainittavasti.Lue lisää - tarkista lumikuormavaroitukset
20077_5648.jpg
Perustukset varman päälle
Perinteisiä pientalojen betonirakenteita ovat perustukset eli anturat ja perusmuurit, kellarit, lattiat sekä täydentävät valut, kuten portaat, tukimuurit, piharakenteet, aidat jne. Idearikas arkkitehti voi kuitenkin luoda betonista lähes rajattoman määrän hyvinkin luovia ja erikoisia ratkaisuja käyttäen hyödyksi betonin notkeutta ja muotoiltavuutta. Ammattilaisten käyttö jo suunnitteluvaiheessa kannattaa, sillä säästät pitkän pennin ja vältyt monilta murheilta.Lisätietoa betonista
20195_58120.jpg
Onko talosi ympärillä toimiva salaojitus?
Silmämääräisesti on usein vaikea todeta, onko talon salaojajärjestelmä toimiva. Kosteuden aiheuttamia ongelmia voivat muodostaa lisäksi virheelliset pintamaan kaadot sokkelin vieressä, puuttuvat patolevyt, valesokkelirakenne sekä katolta perustuksille ja seiniin valuvat sadevedet.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton