• Etusivu
  • Rakentaminen

Suunnittelijan vaatimukset - kuka saa piirtää?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.11.2011
201110_28371.jpg

Kun rakennusprojektissa "lupakuvien" ja muiden suunnitelmien piirtäminen on ajankohtaista, tulee pohdittua kuka saa piirtää kyseiset piirustukset. Saako kuka tahansa piirtää piirustukset omakotitaloon, pitääkö olla insinööri, jotta voi suunnitella leikkimökin.

Kaikista näistä säädetyt lait, määräykset ja ohjeet selventävät asiaa.

Omakotitalon suunnittelu

Jokaisessa omakotirakennushankkeessa pitää olla nimettynä hankkeen pääsuunnittelija, joka vastaa suunnittelun kokonaisuudesta.

Talopakettitoimitusten yhteydessä pääsuunnittelija on henkilö, joka on toiminut asiantuntijana jo rakennustyyppiä valittaessa ja joka on laatinut asemapiirustuksen, eli henkilö joka vastaa rakennuksen sijoituksesta tontilla ja on myös suunnitellut rakennuksen korkeusaseman sekä pihamaan järjestelyt kokonaisuudessaan.

Omakotitalon rakenteiden suunnittelijan pätevyys: Henkilö on suorittanut vähintään ammattikorkeakoulun tai teknillisen oppilaitoksen rakennus- tai konerakennuksen insinöörin tutkinnon tai aiemman vastaavan tutkinnon ja on lisäksi rakennesuunnittelijana hankkinut suunnittelukokemuksen.

Omakotitalon suunnitelmia tekevät:
- rakennusmestarit
- insinöörit
- arkkitehdit

Pääpiirustukset rakennuslupaa varten tulee pätevän suunnittelijan laatia ja allekirjoittaa.

Pienehkön maatalousrakennuksen tai varaston suunnittelu

Kun kohteena on rakennus tai tila, jossa on pientalon tavanomaiset rakenteet; tai joka on enintään 2-kerroksinen ja jossa yleensä vain tilapäisesti oleskelee ihmisiä, kuten pienehkö varasto tai maatalouden tuotantorakennus, pinta-ala enintään 300 m2 ja jännevälit enintään 6 m. Korjausrakentamisessa kyseessä voi olla esimerkiksi ylläpitokorjaus entiseen tyyliin käyttötarkoitusta vaihtamatta tai pienehkö muutostyö.

Rakenteiden suunnittelijan pätevyys: Henkilö on suorittanut vähintään teknillisen oppilaitoksen rakennustekniikan tai -tuotannon tai konerakennuksen opintosuunnalla teknikon tutkinnon (rakennusmestarin), johon sisältyvät riittävät kyseessä olevien rakenteiden suunnittelua ja toimintaa käsittelevät opintosuoritukset.

Pieni asumiseen tarkoittamaton rakennus tai rakennelma

Kun kohteena on rakennus tai tila on pieni, 1-kerroksinen sekä tarkoitettu muuhun kuin pysyvään asumiseen tai työntekoon ja rakenteet voidaan riittävästi esittää rakennussuunnitelmassa. Tällasia rakennuksia ja rakennelmia ovat esimerkiksi leikkimökit ja grillikatokset. Korjaamisessa kyseessä voi olla esimerkiksi helppo, pienehkö ylläpitokorjaus.

Kohteen suunnittelijalla tulee olla näyttöä asianomaiseen suunnittelutehtävään riittäväksi katsottavasta kokemuksesta. Henkilöllä ei tarvitse olla suoritettuna rakennusalan tutkintoa, mutta jolla voidaan katsoa olevan rakennuskohteen tai suunnittelutehtävän laatu ja laajuus huomioon ottaen riittävä osaaminen.

Erittäin vaativat kohteet

Kun kyseessä on suunnittelutehtävä erittäin vaativaan ympäristöön tai rakennuspaikalle, esimerkiksi keskusta-alueelle, suojeltuun rakennukseen tai historiallisesti tai maisemallisesti merkittävään kohteeseen, tällöin kohdetta suunnittelevalta henkilöltä edellytetään arkkitehdin koulutusta tai suunnittelutehtävään soveltuvaa rakennusalan korkeakoulututkintoa (diplomi-insinööri).

Lähteet:
A2 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20096_17215.jpg
Tärkeitä kysymyksiä
Mitä useampi vastaus on positiivinen, sitä varmemmin ajatteltu asunto toimii myös käytännössä. Negatiivisen vastauksen tullessa eteen on hyvä miettiä, kuinka paljon kyseinen puute lopulta haittaa.
20182_51513.jpg
Kasvintunnistus on koukuttavaa salapoliisityötä
Luonnonkasvien tunnistus on kuulunut aina osaksi koulun biologian opetusta. Kasvien keruu herbaarioon herättää monella muistoja omasta kouluajasta, ja joillain meistä on vieläkin vintillä haalistuneita näytteitä kasviprässissä. Herbaariot ovat vaihtuneet digitaalisiksi, mutta samojen ulkoisten tunnusmerkkien avulla kasvintunnistusta vielä nytkin tehdään kuin silloin ennen vanhaan.
20213_69610.jpg
Näin valitset kylpyhuoneeseesi sopivan suihkuratkaisun
Kaappi vai nurkkaus, seinä vai ovi, liukuva vai kääntyvä, suora vai kaareva, kirkas vai huurteinen? Suihkuratkaisuissa valinnanvaraa on niin paljon, että valinnan tekeminen voi tuntua haastavalta. Vaikka kylpyhuonekuvastojen ja sisustuslehtien kauniit kuvat ovat inspiroivia, tärkeintä on valita suihkukokonaisuus, joka on käytännöllisin ja tyylikkäin juuri oman kodin kylpyhuoneeseen. Poimi tästä vinkit sopivan suihkuratkaisun valintaan!
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Vartin päälle peltikatto?
Kysymys:Talossa on jyrkkä harjakatto ja kateaineena vartti ilman aluskatetta. Katto on 33 vuotta vanha. Se ei vielä vuoda, mutta uusiminen on perusteltua muutaman vuoden sisällä. Varttikaton purku on hankalaa ja luvanvaraista. Eräs asiantuntija ehdotti vanhan varttikaton jättämistä aluskatteeksi. Hän ehdotti, että vartin päälle vaan kakkosneloset ja poimutettu peltikate. Mitenkä tällainen mahtaisi toimia?
20195_57743.jpg
Nykyaikainen hirsiarkkitehtuuri antaa mahdollisuuksia moneen
Sinun ja perheesi elämäntapa ja yksilölliset toiveenne ratkaisevat, minkälainen on juuri teille sopiva hirsitalo. Hirsikodin suunnittelun lähtökohtana on aina laadukas arki. Siksi toimivan kodin suunnitteluun kannattaa ottaa avuksi hirsirakentamisen asiantuntija. Yhteistyö hirsirakentamiseen erikoistuneen suunnittelijan kanssa tarkoittaa, että pääset vaikuttamaan taloprojektiisi konkreettisesti heti alusta alkaen.Nykyaikainen hirsiarkkitehtuuri mahdollistaa melkein mitä tahansa, ultramoderneista kaupunkikodeista perinteiseen hirsitaloon. Suomalaiseen maisemaan suunniteltu hirsikoti on esteettinen, terveellinen ja turvallinen valinta, jossa arki toimii varmasti. Sillä ei ole merkitystä, sijaitseeko tonttisi kaupungissa, taajamassa tai vaikka haja-asutusalueella, hirsikoti nousee sinne missä haluat asua.
20131_33436.jpg
Kahi-kylpyhuonejärjestelmä kosteisiin tiloihin
Kahi -tuotteista löytyy kaksi erilaista väliseinäjärjestelmää: Kahi-väliseinätiilet sekä Kahi-ponttiharkot.Kahi-väliseinätiilistä voidaan muurata perinteisin muuraustyömenetelmin toiselta puolen puhtaaksi muurattavia että tasoitettavia väliseiniä.Kahi-ponttiharkot ovat tarkoitettu pääsääntöisesti tasoitettaviin seiniin.Kahi-viisteharkoilla ja viistetiilillä voidaan ohutsaumamuuraamalla tehdä myös puhtaaksi muurattavia väliseiniä.Ohutsaumamuuraustekniikan ja ponttiharkkojen tiiltä suuremman kokonsa ansiosta työ on perinteistä muurausta nopeampaa ja edullisempaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton