• Etusivu
  • Talo

<small>Eroon tapaturmaisista kuolemista on nyt rakennusalalla monen yhtiön yhteinen tavoite</small>

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 17.02.2018
20104_21380.jpg

Yhteistyössä yritysten kanssa pystymme nyt kehittämään koko rakennusalan työturvallisuutta, toteaa Ruduksen toimitusjohtaja Lauri Kivekäs.

Rudus-turvapuisto sai kumppaneiksi mm. Skanskan, Lemminkäisen ja Parman

Rakennusalan työturvallisuuden oleelliseen parantamiseen tähtäävä Rudus-turvapuisto avautui viime viikolla toiseen kauteensa entistä paremmin koko rakennusalaa ja myös pienrakentajia palvelevana.

Euroopan ensimmäisen turvapuiston Espoon Ämmässuolle vuonna 2009 rakentanut Rudus Oy on saanut tälle kaudelle yhteistyökumppaneiksi turvapuistoa kehittämään ja hyödyntämään mm. Skanskan, Lemminkäisen ja Parman sekä runsaasti muita rakentamiseen liittyviä yrityksiä. - Yhteistyössä heidän kanssaan pystymme nyt kehittämään koko rakennusalan työturvallisuutta, toteaa Ruduksen toimitusjohtaja Lauri Kivekäs.

Ruduksen oma tavoite oli turvapuiston rakentamisen myötä saavuttaa "nolla tapaturmaa, ei kuolemantapauksia" -turvallisuustavoite ja samalla osaltaan auttaa koko rakennusalaa Suomessa pääsemään eroon työtapaturmista ja tapaturmaisista kuolemista.

Oppimisympäristö siirrettiin luokkahuoneista ulos harjoitteluradalle

Rudus-turvapuiston rakentamisen lähtökohtana vuonna 2009 oli "tekemällä oppii". Siksi oppimisympäristö siirrettiin luokkahuoneista ulos harjoitteluradalle. Koulutukseen kuuluu erottamattomina osina esimiesvalmennus sekä hyviin käytäntöihin perustuvat turvallisuustreenit.

Rudus-turvapuistossa on konkreettisia esimerkkejä todellisista rakennusalan vahinkotapahtumista. Oppilaille kerrotaan, mitä onnettomuuksia missäkin tilanteessa on sattunut ja miten onnettomuudet ovat vältettävissä. Nämä parhaat käytännöt perustuvat Ruduksen emoyhtiön CRH-konsernin kokemuksiin ja niistä johdettuihin 16 työturvallisuusmääräykseen tapaturmaisten kuolemien estämiseksi.

Turvavarusteisiin sonnustautunut työntekijä aidatulla talonrakennustyömaalla. Turvaverkko suojaa korkeuksista putoajaa.
Turvavarusteisiin sonnustautunut työntekijä aidatulla talonrakennustyömaalla. Turvaverkko suojaa korkeuksista putoajaa.

Rudus-turvapuiston aluetta laajennettiin talvella 2010.

Rudus-turvapuiston aluetta laajennettiin talvella 2010. Sen pinta-ala on nyt noin1,7 ha. Laajennuksen myötä ja yhteistyökumppaneiden avulla pystyttiin rakentamaan runsaasti uusia koulutusrasteja vakavia työtapaturmia aiheuttavista työvaiheista.

Esimerkiksi putkilinjan oikeaoppinen tuenta opitaan infrarakentamistyömaan rastilla. Sen toisella puolella karua kieltä puhuu lavastettu esimerkki Suomesta todellisesta kuolemaan johtaneesta tapaturmasta vuonna 2009.

Myös talonrakennustyömaan vaarat opitaan välttämään aidonoloisissa olosuhteissa. Esimerkiksi betonin pumppausta ja betonivalua harjoitellaan toisen kerroksen tasolla. Oikeaoppisen työskentelyn, turvavarusteiden käytön ja suojakaiteiden merkitys konkretisoituu harjoittelun myötä.

Rudus-turvapuistossa on konkreettisia esimerkkejä todellisista rakennusalan vahinkotapahtumista.
Rudus-turvapuistossa on konkreettisia esimerkkejä todellisista rakennusalan vahinkotapahtumista.

Tapaturmat Ruduksella vähentyneet

Ruduksella sattui vuonna 2009 viisitoista poissaoloon johtanutta tapaturmaa, edellisenä vuonna noin 30 ja sitä edellisenä vuonna noin 60. Perättäisiä tapaturmattomia päiviä oli syyskaudella sata.
-Tulos osoittaa, että tapaturmaton työskentely on mahdollista, toteaa Kivekäs. Tulos on selkeästi toimialamme paras Suomessa, mutta silti se on emokonsernimme CRH:n tilastoissa Euroopan huonoin, Kivekäs jatkaa. Alihankkijoiden työntekijöiden osuus oli Ruduksen vuoden 2009 tapaturmista noin puolet.

Osana tapaturmattomaan työskentelyyn pyrkimystä Rudus kannustaa jokaista ruduslaista tekemään aina ilmoituksen havaitsemastaan toimintaan liittyvästä vaaratilanteesta. Niitä tutkimalla yhtiössä päästään kiinnittämään huomiota juuri oikeisiin seikkoihin, jotka ennemmin tai myöhemmin mitä todennäköisemmin aiheuttaisivat tapaturmia. Ruduksella tehtiin viime vuonna 420 vaaratilanne-ilmoitusta.
Ruduksen palveluksessa on Suomessa lähes 780 henkilöä. Yhtiön liiketoiminnot ovat valmisbetoni, betonituotteet, kiviainekset, murskausurakointi ja kierrätys. Rudus voitti viime vuonna sekä betoniteollisuuden että kiviainesalan turvallisuuskilpailun.

Elämänlanka.
Elämänlanka.
Telineillä.
Telineillä.

Ruduksen henkilökunta saa vuosittain kaksitoista tuntia turvallisuuskoulutusta

Rudus on investoinut vuosina 2007-2008 noin 5,2 miljoonaa euroa turvallisuutta edistäviin laitteisiin, kaluston suojauksiin, peruutuskameroihin, turvavaljaisiin ym. Koko henkilökunta saa vuosittain kaksitoista tuntia turvallisuuskoulutusta; tästä neljä tuntia on tänä vuonna tarkoitus toteuttaa Rudus-turvapuistossa.

Jokainen tapaturma parannustoimenpide-ehdotuksineen käsitellään puhelinkokouksessa toimitusjohtajan johdolla. Turvallisuus on olennainen tekijä kaikissa palkkiojärjestelmissä. Idea Rudus-turvapuiston rakentamisesta saatiin ruduslaisten tutustuessa CRH:n USA:n kiviainesalan tytäryhtiön toimintaan.

Rudus Oy (Maisematuotteet)
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20222_3545.jpg
Onnistunut pihakivetys
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen suoraan kotipihalle on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa muun muassa Rudus Oy:n verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
BMI Ormax asennus
Betonitiilikaton asennusohje: Päätyräystäs
Alimmainen tiilirivi ladotaan ensin, riviä siirretään tarvittaessa, niin että molemmat räystäät tulevat saman pituisiksi. Haluttaessa voidaan käyttää myös puolitiiltä (ks. puolitiilen käyttö).
20215_70412.jpg
Saako kiviliimaa käyttää kantavissa rakenteissa?
Pahoittelemme, että artikkeli myöhästyi viikolla 20. Tarkensimme artikkelin sisältöä yhteistyössä Rakennuskemian asiantuntijoiden kanssa.
Perhe viettää aikaa olohuoneessa
Puzer - keskuspölynimuri ja pölytön ympäristö ovat tärkeä osa perheen hyvinvointia
Jokainen ihminen arvostaa puhdasta koti-ilmaa. Mutta perinteinen pölynimuri ei riitä tekemään kodista kunnolla puhdasta - poistoilmassa oleva hienon hieno pöly jää leijailemaan ja laskeutuu uudestaan. Puzer - keskuspölynimuri on tehokkaampi. Puzer poistaa kodistasi kaikkein pienimmänkin mikropölyn ja on sitä paitsi hiljainen ja helppo käyttää.Puzer-keskuspölynimuri vie poistoilman ulos.Tosiasia on, että tavallisen pölynimurin pölysuodatinta ei kerta kaikkiaan voi tehdä niin tiiviiksi että se keräisi myös pienet mikrohiukkaset huoneilmasta. Miksi mikrohiukkaset sitten pitäisi poistaa imuroimalla. Pölyallergikot tietävät vastauksen

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton