• Etusivu
  • Rakentaminen

Salaojien huolto ja korjaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.09.2014
20149_40925.jpg

Selkeitä merkkejä salaojien toimimattomuudesta on kosteuden nousu rakenteisiin ja siitä seuraavat mahdolliset terveydelliset ja rakenteelliset ongelmat sekä kosteus- ja mikrobivauriot rakennuksen alapohjassa olevissa rakenteissa.

Salaojien tarkoitus on johtaa vesi pois rakennuksen läheisyydestä. Mikäli salaojia ei ole, päätyy liiallinen vesi rakennukseen, ja tällöin rakenteisiin kertyy ylimääräistä kosteutta. Salaojien ja salaojituskerroksen sijoituspaikka on rakennuksen ulkopuolella, sen ympärillä. Kun salaojaputken sijaintia määritellään suhteessa viereiseen seinäanturaan tai vaihtoehtoisesti matalaan perustettuun perusmuuriin, tulee salaojaputken kokonaisuudessaan olla seinäanturan alapuolella. Joka tapauksessa salaojat tulee sijoittaa niin syvälle maahan, että ne eivät pääse talvisin jäätymään.

Salaojien tyypilliset vauriot

Salaojien toimiessa huonosti (tai ei ollenkaan) on korjaustyöt aloitettava ongelman aiheuttajan selvittämisellä. Kun ongelman aiheuttaja on selvillä, on korjauksen lopputulos pysyvämpi ja helpompi tehdä. Vanhemmissa kiinteistöissä salaojaputket saattavat olla materiaaliltaan tiiltä tai muovia. Tällaisten salaojaputkien halkaisijat ovat nykypäivän mittapuun mukaan liian pieniä, vaikka salaojat muuten toimisivatkin. Salaojan sorakerros voi myös olla vanhemmissa kohteissa liian ohut tai tehty jopa vääränlaisesta maa-aineksesta. Myös salaojan asennuksessa on saattanut sattua asennusvirheitä, kuten notkokohdan syntyminen koko putken pituusmatkalla. Ajan kuluessa myös puiden sekä kasvillisuuden juuristo on saattanut päästä tukkimaan salaojaa.

Selkeitä merkkejä salaojien toimimattomuudesta on kosteuden nousu rakenteisiin ja siitä seuraavat mahdolliset terveydelliset ja rakenteelliset ongelmat sekä kosteus- ja mikrobivauriot rakennuksen alapohjassa olevissa rakenteissa. Kosteusongelmia epäiltäessä kannattaa ottaa yhteyttä alan ammattilaiseen, joka kykenee paikallistamaan mahdollisesti hyvinkin piilossa olevat ongelmakohdat.

Korjauksista/huolloista

On tärkeää, että maa viettää poispäin rakennuksesta. Salaojien tarkastuskaivoista on helppo tarkistaa vedenpinnan taso; jos vedenpinta on liian korkealla, pumpataan liika vesi pois sadevesikaivoon. Routaeristystä lisäämällä voidaan taas vaikuttaa maanpinnan routimiseen ja sitä myötä tapahtuvaan salaojan liikkumiseen ja jäätymiseen.

Mikäli salaoja on päässyt tukkeutumaan maa-aineksesta muusta syystä kuin putken painumisesta, voidaan salaojaa yrittää avata paineellisen veden avulla. Veden suihkutus aloitetaan tarkastuskaivosta ja katsotaan että vesi pääsee valumaan esteettä toiseen kaivoon. Aina tämä ei onnistu, sillä putki on voinut rikkoutua – siinä tapauksessa vaihtoehtona on putken uusiminen.

Ennen putkistojen uusimista on syytä kuitenkin tilata paikalle ammattimainen yritys, jolla on kuvaamiseen ja huuhteluun tarvittava kalusto. Verkosto kannattaa yleensä kuvata, jos siinä on toimintaongelmia. Putkistot voidaan korjata myös osittain, kun kuvauksella löydetään ongelmakohta. Mahdolliset kasviston juuret saadaan poistettua esim. vaijerirassilla.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20093_15326.jpg
Katon vaihto kannattaa
Katto on talosi suoja. Sen toimivuus on mitä tärkein koko talon toiminnallisuutta ajatellen. Katto joutuu vuosien kuluessa alttiiksi sään vaihteluille ja vähitellen tulee aika arvioida kattoremontin tarve. Katto on myös talon viides julkisivu, joka vaikuttaa oleellisesti koko talon ulkoasuun. Katon uusimisella voi kohentaa oleellisesti talosi ilmettä ja samalla nostaa sen arvoa.Kattotiiliä on asennettu katoille tuhansien vuosien ajan. Ja hyvällä syyllä. Kattotiili toimii ja kestää pitkään. Eikö sinunkin kotisi olekin aidon betoni- tai savitiilikaton arvoinen? On tietysti ja tiilikatto sopii jokaiseen taloon.Lisätietoa tiilikatteesta...
200710_7075.jpg
Omakoti-2007 Messut
Jo kolmannettoista pientalorakentamisen, korjaamisen ja sisustamisen Omakoti-2007 messut ja suuret tonttimarkkinat järjestetään Vantaalla Myyrmäki-hallissa 26.-28.10.2007. Täpötäydessä Myyrmäki-hallissa on mukana yli 200 näytteilleilleasettajaa. Tonttimarkkinoilla on tällä kertaa mukana yli 20 kaupungin, kunnan ja kiinteistövälittäjän edustajaa esittelemässä omakoti- ja vapaa-ajan tontti- ja kiinteistötarjontaa. Omakoti-2007 messut ovat pientalorakentajan ja korjaajan täyden palvelun messutapahtuma.
202012_67909.jpg
Uusiutuvaa energiaa öljylämmityksen rinnalle
Öljylämmitys soveltuu erityisen hyvin uusiutuvien energiamuotojen kumppaniksi. Se on erittäin tehokas lämmitysmuoto, joten sen ja uusiutuvien yhteiskäytöllä voidaan toteuttaa vuodenaikalämmitys. Uusiutuvia energioita hyödynnetään keväästä syksyyn. Öljylämmitys puolestaan varmistaa, että lämmitysteho riittää pakkasjaksoillakin mukavaan asumiseen.
20184_52708.jpg
Parin vuoden jälkeen kotiautomaatio on osoittanut tarpeellisuutensa
Olemme aikaisemmin esitelleet porvoolaisen perheen, joka muutti uuteen omakotitaloonsa vuoden 2016 kesällä. Talon isäntä tiesi, että hän haluaa tähän kotiin lapsiperheen arkea helpottavaa automaatiota lisäämään asumismukavuutta. Hän valitsi kotiinsa ABB-free@home-kotiautomaation ja asennuskalustesarjaksi Impressivon.Nyt taloon muutosta on kulunut kohta pari vuotta ja on aika ottaa selvää, miten arki on sujunut. Onko silloin valitut toiminnot vielä käytössä, mitä on muuttunut ja onko järjestelmään tullut lisää ominaisuuksia?Lue myös aikaisempi osa: Kotiautomaatio osaksi talopaketteja
20228_79162.jpg
Toimiiko salaoja, jääkö vesi pihamaalle, pohdituttaako putkien kunto?
Omakotitalomme salaojien kulmista löytyy tarkastuskaivot. Kurkistelen niihin silloin tällöin, joskaan en ymmärrä mitä sieltä pitäisi näkyä. Päätän ottaa yhteyttä Vesivekin salaojayksikköön ja pyytää kuntotarkastusta. Teen pyynnön nettisivujen kautta.
200611_2215.jpg
Kustannusarvio
KotiOptimi on tarkoitettu kaikille niille perheille, jotka pitävät rakentamista yhtenä vaihtoehtona hankkia itselleen asunto. Mitä aikaisemmin KotiOptimin hankkii, sitä enemmän hyötyä siitä saa irti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton