• Etusivu
  • Talo

Retrotyylin huonekalut

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.04.2008
20084_10492.jpg

Retrotyyliset interiöörit syntyvät 1900-luvun klassikkohuonekaluista. Hyvät kalusteet – 1920-luvulta aina tähän päivään asti – luovat huoneeseen harmonisen kokonaisuuden, jos ne on valittu ja sijoiteltu rohkeasti. Pari huolellisesti valittua esinettä riittää muuttamaan koko interiöörin tyylin ja ilmeen. Valaistus on retrotyylisen sisustuksen luovimpia elementtejä.

Joistakin retrotyylin huonekaluista tuli klassikkoja jo heti syntyessään, kun taas toiset ovat päässeet siihen asemaan vasta kun ne on löydetty uudelleen ja keräilijät ovat alkaneet käyttää niitä sisustuksissaan. Viime vuosina jotkut esineet ovat tulleet milteipä arkipäiväisiksi.---

20084_10493.jpg

Monet sotien välivuosien klassikot ovat keräilyharvinaisuuksia, koska niiden valmistaminen oli sangen työvaltaista ja materiaalit kalliita ja korkealaatuisia. Esimerkkinä mainittakoon tuoli, jonka Mies van der Rohe suunnitteli Saksan paviljonkiin Barcelonan maailmannäyttelyyn 1929. Myöhemmin upottavan ylellisestä, nahkaverhoillusta ja kiiltävän teräsrunkoisesta Barcelona-tuolista tuli 50-luvun eleganttien toimistorakennusten eteisaulojen ja vauraitten ullakkohuoneistojen symboli. Koska retrosta on tullut suosittu sisustustyyli, Barcelona-tuolia hankitaan taas samantyyppisiin tiloihin.---

Rohkeat huonekaluyritykset alkoivat 50-luvulla solmia hedelmällisiä pitkäaikaisia suhteita ajan johtaviin muotoilijoihin. Knoll Internationalilla oli myös oma huippusuunnittelijoiden ryhmä, jonka kärkinimiä olivat muun muassa Eero Saarinen ja Harry Bertoia. Eero Saarinen oli Yhdysvaltojen maineikkaimman lentokenttärakennuksen, New Yorkin Kennedyn kentän TWA:n terminaalin pääarkkitehti, ja hänen kuuluisimmista töistään aistii selvästi lentämisen tunnun – esimerkiksi hänen Tulppaani-tuolistaan ja –pöydästään, jotka näyttävät leijuvan kapenevan jalustansa varassa. Bertoia puolestaan rikastutti tätä ajanjaksoa verkkorakenteisella Diamond-tuolillaan, joka menestyi niin hyvin, että suunnittelija saattoi sen jälkeen kokonaan omistautua mieliharrastukselleen, kuvanveistolle.

20084_10494.jpg

Pohjoismaiset huonekalut kuuluivat 50-luvulla huonekalumuotoilun parhaimmistoon huippusuunnittelijoinaan mm. tanskalaiset Hans Wegner, Finn Juhl ja Arne Jacobsen. Monet heidän huonekaluistaan olivat tiikkiä. Tämä kaunis Filippiineiltä tuotu puulaji sai tanskalaisten muotoilijoidensa käsissä aivan uuden merkityksen. "Moderniksi tanskalaiseksi" nimitetyn suuntauksen tunnusmerkkejä olivat orgaaniset linjat ja luonnonmateriaalit, ja juuri ne tekivät siitä niin suositun Amerikassa. Mutta kuinka ollakaan, Tanskan tuoliklassikko – Arne Jacobsenin Series 7 –tuoli, joka tunnetaan myös nimellä "3107" – oli tehty taivutetusta vanerista. Sitä on valmistanut koko ajan menestyvä tanskalainen huonekaluyrittäjä Fritz Hansen.---

20084_10495.jpg

Italiasta tuli radikaalin muotoilun tyyssija 60-70-luvulla. Suunnittelijat muodostivat osuuskuntia, julkaisivat manifesteja ja pommittivat yleisöä epäsuhtaisilla ja mielikuvituksellisilla töillään. Yksi ryhmistä, Archizoom, hylkäsi modernismin funktionalistiset näkökohdat ja alkoi sen sijaan arvioida uudelleen ja vääristellä art decon, modernismin ja jopa kitsin 50-luvun elementtejä. Nämä muotoilun oikut olivat kuitenkin kalustevalikoiman ääripäässä. Tavalliset 60-70-luvun kodit kalustettiin yleensä sovinnaisesti. Kohtalon oikusta näistä 1960-luvun loppupuolen ja 70-luvun mielikuvituksellisista kalusteista maksetaan korkeimmat hinnat huutokaupoissa ja modernismia myyvissä gallerioissa.

20081_8239.jpg
Teksti: Uutta ja vanhaa moderniin kotiin RETROTYYLI – Neil Bingham & Andrew Weaving, Otava, 2001
Kuvat: Suomalainen koti -sisustuskirja, 2007
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20204_64402.jpg
Nyt kannattaa parantaa puhtaan korvausilman saantia
Puiset tuuletusluukut ovat tyypillinen näky etenkin 1970-1980-luvuilla rakennetuissa asunnoissa. Ilmanvaihdon parantaminen tuuletusluukkuun asennettavan korvausilmaventtiilin avulla on helppoa ja edullista.
punainen katto valkoinen talo
Vesivek-sadevesijärjestelmä kestää
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on kerätä sadevesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä. Puutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi rakennusten homevaurioihin.Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleilla ja eri runkorakenteilla luotettava kiinnitys edellyttää eri asioita. Tämän vuoksi on sekä sadevesijärjestelmien että kattoturvatuotteiden asennus syytä jättää ammattilaiselle. Antamalla asennus ammattilaisille, saadaan takuu tuotteiden lisäksi myös asennukselle. Kuluttajalle merkitystä on nimenomaan asennustakuulla, pelkkä materiaalitakuu ei riitä.Jätä yhteydenottopyyntö Vesivek-järjestelmästä
20238_82819.jpg
Opas toimivaan kylpyhuoneeseen: Seinä-WC:n asennus
Seinä-WC:n asennus on nousemassa suosioon sen monien etujen vuoksi, kuten tilan säästön, modernin ilmeen ja helpon puhdistettavuuden ansiosta. Tässä artikkelissa käymme läpi seinä-WC:n asennusvaiheet ja tärkeät huomioon otettavat seikat.Vaikka asennuksessa on otettava huomioon tiettyjä lainalaisuuksia, ei seinä-wc:n asentaminen ole kuitenkaan vaikeaa. Poimi tästä artikkelista Villeroy & Boch Gustavsberg Oy:n teknisen päällikön Roland Hanslin vinkit.
20131_33265.jpg
Huippuluokan ISOVER-eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa. Rakenteet tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että lämmöneriste pysyy kuivana eikä sen läpi kulje hallitsemattomia ilmavirtauksia.
20223_77532.jpg
Elämä tuo tullessaan muutoksia myös asumiseen - kuluttaja haluaa kotimaista ja ekologista
Niinhän se on, elämä tuo tullessaan monenlaisia muutoksia ja lukuisia kertoja. Osa ajoittuu pidemmälle, jopa vuosikymmeniä kestävälle aikajaksolle, osa taas pieneltä tuntuvan hetken sisään.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
VTT: Pientaloalueiden rakentamista voidaan tiivistää vaarantamatta paloturvallisuutta
VTT on tutkinut tiiviiden ja matalien pientaloalueiden paloturvallisuutta sekä laatinut rakentamiselle vaatimukset täyttävät ratkaisut. VTT:n tulokset viittaavat joiltakin osin siihen, että rakennusmääräyksiä voidaan materiaalien ja turvaetäisyyksien osalta lieventää vaarantamatta paloturvallisuutta. Tämä edellyttää kuitenkin aiempaa tarkempaa suunnittelua.Tiivis ja matala ja samalla entistä tehokkaampaan maankäyttöön perustuva pientalorakentaminen on yleistynyt viime aikoina. VTT määritti tiiviin ja matalan rakentamisen henkilöturvallisuuden ja omaisuudensuojan kannalta hyväksyttävän paloturvallisuustason ja siihen vaikuttavat keskeiset tekijät. Saatuja tutkimustuloksia voidaan hyödyntää kaavoituksessa ja pientaloalueiden rakennussuunnittelussa.Palon leviäminen monimuotoisella asuinalueella osoittautui tutkimuksessa hyvin monisyiseksi ongelmaksi. VTT:n kehittämien ratkaisujen soveltaminen on nykykäytäntöä työläämpää, mutta toisaalta niiden avulla voidaan päästä hyvinkin korkeisiin maankäytön tehokkuuksiin. "Mitä tarkemmin ja laadukkaammin suunnittelu tehdään, sitä parempi lopputulos paloturvallisuuden kannalta", toteaa VTT:n erikoistutkija Jukka Hietaniemi.Palonkeston osalta tulokset pääsääntöisesti osoittavat, että rakenteellista turvaetäisyyden kompensointia tarvitaan vain hyvin lähelle rakennettaessa: rakenne, joka kestää 30 minuutin standardipalon, riittää aina noin 3 - 4 metriin saakka. Tältä osin tulokset puoltavat nykykäytäntöä selkeästi lievempää linjanvetoa. Etenkin vaatimukset A-luokan tarvikkeista tehdyistä palomuureista ovat tulosten valossa selvästi ylimitoitettuja. Näihin pääsääntöisiin tuloksiin on kuitenkin eräs merkittävä poikkeus: jos autojen paikoitukselle varataan tilaa kahta asuinrakennusta yhdistävään katettuun tilaan, niin tällöin saatujen tulosten mukaan tähän tilaan rajautuvien seinien tulisi täyttää EI60-luokan vaatimukset.Tutkimus toteutettiin palonsimuloinnin ja paloriskien arvioinnin uudenaikaisimpien menetelmien avulla. VTT toteutti tutkimuksen viranomais- ja teollisuustahojen kanssa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton