• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakentajan vakuutukset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.09.2014
20148_40463.jpg

Työkalut kuuluvat vakuutuksen piiriin.

Oman kodin rakentaminen tai kunnostaminen on perheelle aina suuri sijoitus. Niinpä siihen liittyviin riskeihin kannattaa varautua hyvissä ajoin. Taloudellisin menetyksiin voi varautua vakuutuksilla, jotka voidaan hoitaa kuntoon jo ennen rakentamisen aloittamista. Rahoittaja vaatii ainakin palovakuutuksen, mutta vaikka rahoitus olisi omasta takaa, osa vakuutuksista on lakisääteisiä, kuten palkatun työvoiman vakuuttaminen.

Sopivimman vakuutuksen omaan rakennusprojektiinsa saa pyytämällä tarjousta eri vakuutusyhtiöiltä. Vertailu kannattaa, sillä vakuutusyhtiöiden vakuutusten hinnoissa ja sisällöissä on eroja.

Rakennuksen ja rakennustarvikkeiden vakuuttaminen

On tärkeää, että rakennustyön alusta alkaen rakennuspaikalla olevat tarvikkeet ja tehty työ ovat vakuutettuna. Rakennettavalle omakotitalolle tai vapaa-ajan asunnolle voidaan ottaa jo rakennusvaiheen alussa kotivakuutus. Yleensä kotivakuutuksen voi valita joko pelkkänä palovakuutuksena, perusturvan antavana peruskotivakuutuksena tai laajana kotivakuutuksena. Laaja kotivakuutus korvaa myös äkillisiä ja ennalta-arvaamattomia vahinkoja, kuten esimerkiksi erilaisia vesi- ja laitevahinkoja sekä rikkoutumisia. Mikäli vakuutuksen ottaa heti täysarvoperusteisena (jolloin maksuperusteena on rakennuksen pinta-ala) ei tarvitse huolehtia vakuutusmäärän oikeellisuudesta eikä ole pelkoa alivakuuttamisesta.

Rakennustarvikkeet ovat rakennuksen vakuutuksen piirissä, kun ne ovat rakennuspaikalla. Kun kodin irtaimisto on vakuutettu, myös tilapäisesti kotoa työmaalle siirretyt työkalut kuuluvat vakuutuksen piiriin. Samoin vuokratut ja lainatut työkalut, esimerkiksi betonimylly, sisältyvät koti-irtaimiston vakuutukseen. Sen sijaan erityistä ammattitaitoa tai koneen käyttöön liittyvää erityisopetusta tai ohjausta vaativat laitteet tulee vakuuttaa erikseen.

Lakisääteinen tapaturmavakuutus

Pienrakennuttaja on velvollinen ottamaan rakennustyöhön palkatuille työntekijöille lakisääteisen tapaturmavakuutuksen ennen töiden alkamista. Vakuutuksesta korvataan työntekijälle työssä ja työmatkoilla sattuvat tapaturmat sekä työstä aiheutuneet ammattitaudit. Työnantajan on otettava lakisääteinen tapaturmavakuutus, kun hänen teettämiensä työpäivien lukumäärä kalenterivuoden aikana on vähintään 12 päivää. Jos työn alkaessa on jo tiedossa, että 12 päivän raja ylittyy, vakuutus tehdään heti.

Talkootyövoiman vakuuttaminen

Lakisääteinen tapaturmavakuutus ei koske palkatonta talkootyövoimaa, joka tekee työn ilman taloudellista vastinetta. Talkooporukalle voidaan tehdä tapaturmavakuutus, joka on voimassa talkootyön aikana ja korvaa tapaturmista aiheutuvia vamman hoitokuluja. Vakavammissa tapauksissa voi tulla kyseeseen pysyvän työkyvyttömyyden tai kuoleman johdosta maksettavat korvaukset.

Huolehdi että vakuutuksesi ovat kunnossa tapaturmien varalta.
Huolehdi että vakuutuksesi ovat kunnossa tapaturmien varalta.

Oman perheen vakuuttaminen

Ennen rakentamisen aloittamista on syytä tarkistaa, onko oman perheen henkilövakuutusturva kunnossa. Rakentamiseen osallistuvat perheenjäsenet ovat alttiina tapaturmille, joten ainakin tapaturmavakuutus on paikallaan kattamaan niitä taloudellisia haittoja, joita yllättävä tapahtuma voi tuoda tullessaan. Lisäksi ainakin perheenhuoltajien henkivakuutusturva olisi varmistettava.

Työeläkevakuutus

Rakennuttajan velvollisuuksiin työnantajana kuuluu huolehtia urakkaan palkattujen rakennus- tai remonttimiesten työeläketurvasta. Lakisääteinen työeläkevakuutus turvaa työntekijöiden toimeentulon vanhuuden, työkyvyttömyyden ja työttömyyden varalta. Työeläkkeet rahoitetaan työnantajien ja työntekijöiden yhdessä maksamilla vakuutusmaksuilla. Työnantaja maksaa koko työeläkemaksun ja pidättää työntekijöiden maksuosuuden heidän palkastaan.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

1426_258570227_201031295635.jpg
Reiätön valokate on tiivis sateensuoja
Klik! ja tiivistä tuli. Fastlock-valokate asennetaan putkisaumakiinnityksellä, jolloin ruuvireikiä läpi katteen ei tarvita. Valokate valmistetaan polykarbonaatista, joka säilyttää kirkkautensa vuodesta toiseen. Valokate soveltuu terassien ja autokatosten kattamiseen - miksei myös sisääntulokatoksen.Fastlock Canopy on samaa materiaalia kuin valokate. Kaarevan muotonsa ansiosta voit tehdä sillä ovikatoksen, jonka päälle ei lumi keräänny.
200612_2283.jpg
Vantaan Energia
Sähköenergiamuotoja on tarjolla useisiin eri tarpeisiin, jolloin jokaiselle taloudelle löytyy sopivin vaihtoehto helposti. Vantaan Energia tarjoaa muun muassa yleissähkö- sekä aikasähkösopimuksia. Yleissähkö sopii kotitalouksille, joilla ei ole sähkölämmitystä. Se on edullinen tuote silloin, kun sähkönkäytöstä pääosa tapahtuu päivällä. Aikasähkö on hinnaltaan kilpailukykyinen vaihtoehto, kun sähkönkäytöstä vähintään puolet ajoittuu yöajalle ja pyhäpäiviksi. Yösähkö on reilusti edullisempaa kuin päiväsähkö, joten pienikin sähkönkäytön siirto yöajalle tuo selvää säästöä.
20206_65362.jpg
Toimiva jätevesijärjestelmä harmaille jätevesille
Vuoden 2004 sekä sen jälkeen myönnetyissä rakennusluvissa on edellytetty jätevesijärjestelmien kuntoon saattaminen. Vanhemmissa, haja-asutusalueilla sijaitsevissa rakennuksissa, jätevesijärjestelmän saneeraus tulee huolehtia etenkin silloin, kun kiinteistössä tehdään suurempi remontti. Monet valitsevatkin uudiskohteisiinsa laadukkaan jätevesijärjestelmän, kuten teki myös sisustusarkkitehti Vertti Kivi saaristokohteessaan Kirkkonummella.
kattokeskus
Miksi kannattaa valita Kattokeskus remonttikumppaniksi?
Vaikeina aikoina korostuu yrityksen vakavaraisuus ja pitkä toimintahistoria, olipa kyseessä sitten uuden talon hankinta tai isompi remontti, johon kuuluu usein pitkä takuuaika. Kattokeskus on tehnyt kattoremontteja jo yli 25 vuoden ajan, jona aikana on kertynyt jo lähes 16 000 remontin kokemus.
20191_55905.jpg
Miten keskuspölynimuri eroaa tavallisesta imurista?
Kodin siivous on läsnä monen suomalaisen elämässä ja siivousvälineistä imuria käyttää lähes jokainen kuluttaja. Kuluttaja voi valita imureiden joukosta mieleisensä ja erilaisia vaihtoehtoja on runsaasti saatavilla. Moni ei kuitenkaan tunne eri imurivaihtoehtojen välisiä eroavaisuuksia. Nostimme tarkasteluun keskuspölynimurin sekä perinteisen perässävedettävän imurin ja kokosimme yhteen niiden keskeisiä eroavaisuuksia.
20083_9834.jpg
Ilmanvaihtokoneita suoralla kytkennällä lattialämmitykseen
Vesikiertoinen lattialämmitys on yleisin lämmönjakotapa Suomessa. Sen valitsee lähes 60 prosenttia pientalorakentajista. Matalalämpöisen veden käyttö lämmönjaossa ja lämmön tehokas kohdistuminen sekä tasainen jakautuminen tekevät siitä miellyttävän ratkaisun, joka soveltuu hyvin myös maalämpötaloissa käytettäväksi. Myös ilmanvaihto voidaan oikeanlaisella ilmanvaihtokoneella kytkeä suoraan lattialämmitykseen, jolloin tuloilma jälkilämmitetään lattialämmityksestä otettavalla lämmöllä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton