• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakennusaikataulu ohjaa koko rakennusprojektia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.09.2014
20148_40707.jpg

Rakennusaikataulu ohjaa ja helpottaa rakennusprojektin hallintaa.

Rakennusaikataulu on tärkeä osa rakennusprojektia, sillä talon rakentaminen toteutetaan aina paitsi tehtyjen rakennussuunnitelmien myös erilaisten aikataulujen mukaisesti. Rakennusaikataulu on rakennustöiden ajallinen toteutussuunnitelma, joka laaditaan rakentamiseen käytettävissä olevan ajan sekä työvaiheiden keskinäisten riippuvuuksien perusteella. Rakennusaikataulun tarkoituksena on siis kertoa, kuinka paljon aikaa on käytettävissä kuhunkin rakennusvaiheeseen, jotta tavoitteeksi asetettu muuttoaika toteutuu.

Rakennusaikataulu on sidoksissa kustannusarvioon

Rakennusaikataulua laadittaessa ei voi olla huomaamatta sen yhteyttä tehtyyn kustannusarvioon. Molempia, rakennusaikataulua ja kustannusarviota, pyritään noudattamaan mahdollisimman tarkasti. Usein rakennusaikataulu ja kustannusarvio ovat keskenään kilpailevia tekijöitä: aikataulusta jälkeen jääminen yleensä lisää kustannuksia, sillä myöhästymisen seurauksena joudutaan lisäämään työpanosta, mikä puolestaan nostaa kustannuksia.

Erilaisia aikatauluja eri tarkoituksiin

Rakennusaikatauluja laaditaan eri tarkoituksiin ja tarkkuudeltaan ne voivat olla hyvinkin erilaisia. Tyypillisin on ns. yleisaikataulu, joka toteutetaan yleensä janakaaviona. Yleisaikataulusta voidaan käyttää myös nimitystä rakennusaikataulu, näin erityisesti silloin, jos käytössä on vain ja ainoastaan yleisaikataulu. Suuremmissa rakennuskohteissa, joissa työskentelee useita työryhmiä ja kohde on jaettu osakohteisiin, aikataulut on tehtävä tarkemmin. Tällöin käytetään mm. rakennusvaiheaikatauluja ja paikka-aika kaavioita. Ammattimaisessa rakennusurakoinnissa aikataulussa pysymisen tärkeys korostuu, sillä myöhästyminen johtaa useimmiten sakkoihin.

Rakennusaikataulu pientalotyömaalla

Selkeä rakennusaikataulu on kertarakentajalle tärkeä, sillä aikataulu on tiiviisti yhteydessä laadittuun kustannusarvioon ja sitä kautta myöhästymiset vaikuttavat myös talon rakentamisen kustannuksiin. Omakotitalotyömaalla ei yleensä tarvita tarkempia rakennusvaiheaikatauluja tai paikka-aikakaavioita, mutta joissain tilanteissa näiden käyttö voi kuitenkin olla perusteltua. Esimerkiksi rungosta voidaan laatia erillinen rakennusvaiheaikataulu. Tällainen voi tulla kysymykseen silloin, kun ala- ja välipohjina käytetään ontelolaattoja, joiden toimitus saapuu juuri tiettynä ajankohtana. Ontelolaattojen asennus vaatii erityiskalustoja ja niiden säilyttäminen työmaalla on hankalaa.

Rakennusaikataulun perusteella voi laatia hankinta-aikataulun tai merkitä suoraan rakennusaikatauluun tärkeimpien hankintojen ajankohdan, jotta tarvittavat rakennusosat ja -tarvikkeet ovat työmaalla ajallaan. Rakennusaikataulun perusteella voidaan myös ilmoittaa esimerkiksi sähkö- ja LVI-urakoitsijoille, milloin heidän osuutensa on ajankohtainen.

Rakennusaikataulun pohjalta voidaan laatia hankinta-aikataulu, jotta tarvittavat rakennusosat ja -tarvikkeet olisivat työmaalla ajallaan.
Rakennusaikataulun pohjalta voidaan laatia hankinta-aikataulu, jotta tarvittavat rakennusosat ja -tarvikkeet olisivat työmaalla ajallaan.

Hankinta-aikataulu

Hankinta-aikataulu pohjautuu rakennusaikatauluun ja sen tarkoituksena on huolehtia, että tarvittavat rakennusosat ja -tarvikkeet ovat työmaalla ajallaan. Hankinta-aikataulun laatiminen kannattaakin aloittaa tiedustelemalla tuotteiden toimitusaikoja. Tuotteiden toimitusajat voivat vaihdella suuresti, mikä korostuu erityisesti kesäisin sekä eri lomakausina.

Hankinta-aikataulu voi olla pelkkä luettelo rakennusaikataulun yhteydessä tai se voidaan tehdä myös rakennusaikataulun tapaan janamuotoon. Tällöin janat osoittavat ajankohdan, jonka aikana hankinta tulisi suorittaa, jotta tavara olisi perillä ajallaan, muttei toisaalta seisoisi työmaalla turhaan. Ylimääräinen varastointi vie tilaa työmaalla ja tavaraa voidaan joutua siirtämään paikasta toiseen, jolloin se saattaa vaurioitua. Ihanteellisessa tapauksessa tavara saapuu työmaalle juuri silloin, kun sitä tarvitaan.

Rakennusaikataulun laadinta

Aikataulujen, erityisesti rakennusvaiheaikataulujen, laatiminen kannattaa jättää alan ammattilaisen tehtäväksi. Ammattilainen osaa helposti kokemuksensa perusteella varata oikean määrän aikaa eri työvaiheille. Ammattilaisen laatiman yleisaikataulun perusteella on helppo laatia hankinta-aikataulu vaikka itse.

Rakentaja.fi-palvelusta löytyy ilmainen rakennusaikataulu, jonka avulla rakentaja voi helposti seurata oman hankkeensa edistymistä.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20235_81667.jpg
Tutkimus: puhtain sisäilma keskuspölyn­imuria käyttävissä kodeissa
Ihminen käyttää tavallisesti vuorokauden aikana noin litran ruokaa ja kaksi litraa vettä, mutta vähintään 15 000 litraa ilmaa. Hengitetyllä ilmalla on siis kiistatta suuri merkitys terveyteen. Viettäessä yli 90 prosenttia ajasta sisätiloissa, korostuu erityisesti sisäilman puhtaus.
S1255 sisään
Lämpöpumpun vaihto kannattaa ennakoida ajoissa
Lämpöpumppuja on ollut jo toista kymmentä vuotta markkinoilla ja osa niistä alkaa olla vaihtoiässä. Ensimmäisiin malleihin verrattuna nykypäivän uudet lämpöpumput ovat selvästi energiatehokkaampia sekä älykkäämpiä ohjattavuudeltaan. Uuden laitteen myötä talo lämpiää entistä pienemmällä energialaskulla. Mutta milloin lämpöpumppu pitää vaihtaa? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien tyypillisiin vaihtoaikoihin ja merkkeihin vaihdon lähestymisestä tästä artikkelista.
20158_44223.jpg
Tulisija käyttövalmiiksi vain kahdessa tunnissa!
Omistatko vanhan tulisijan? Tiesitkö, että mahdollisesti vuosikymmeniä vanha tulisijasi ei välttämättä ole kovin tehokas lämmittäjä? Uudet tekniikat lämmön talteenottamiseen ovat tehneet uusista tulisijoista suuren lämmitystehon omaavia. Myös kehittynyt polttotekniikka edesauttaa pienen puumäärän riittämisen suurenkin tilan lämmitykseen.Nyt ennen uuden lämmityskauden alkamista on hyvä aika päivittää vanha tulisija tai vaikka hankkia tulisija taloon jossa sitä ei entuudestaan ole ollut. Tulikiveltä saat avuksesi ammattilaiset, joilla on vuosien kokemus niin takan asentamisesta kuin vanhojen tulisijojen pois purkamisesta.Pääset tutustumaan Tulisija-mallistoihin tästä linkistä.
20095_16655.jpg
Piha kuntoon luonnonkivillä
Luonnonkivi piristää pihan ja puutarhan. Luonnonkivillä on helppo suunnitella pihalle yksilöllinen ja näyttävä ilme käytäviin, terassien ja patioiden lattioihin, portaisiin, vesi- ja kasvialtaisiin sekä kasvihuoneisiin. Luonnonkivi on pihan rakentamisessa kestävä, aito ja arvostettu materiaali, joka nostaa kodin arvoa.Lisätietoa Tulikiven luonnonkivistä...
20095_17029.jpg
Vallox ilmanvaihto
Vallox-ilmanvaihtokoneiden laatu näkyy lukuisissa energiaa säästävissä yksityiskohdissa: maalämmön hyödyntäminen, suora kytkentä vesikiertoiseen lattialämmitykseen, kehittynyt lämmöntalteenottotekniikka, energiaa säästävät tasavirta puhaltimet, älykäs, digitaalinen ja tarpeenmukainen Digit SED -ohjausautomatiikka.
20204_64300.jpg
Näin onnistut kotisi ilmanvaihdon suunnittelussa
Hyvän ilmanvaihto on kotisi keuhkot – se toimii parhaiten, kun sitä ei huomaa. Jotta ilmanvaihto toimii tarkoituksenmukaisesti ja huomaamattomasti, kannattaa sen suunnitteluun paneutua huolella. Hankkiessasi talopaketin, voi ilmanvaihtojärjestelmä koneineen kuulua siihen, mutta silloinkin kannattaa varmistua, että se todella vastaa omia tarpeita ja käyttötoiveita. Kokosimme vinkkilistan hyvän ilmanvaihdon suunnitteluun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton