• Etusivu
  • Rakentaminen

Rahoitus ja vakuutukset kuntoon ennen remontointia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2011
20099_18719.jpg

Syksyllä katse kääntyy kesäasunnosta ja ulkotiloista kotiin, ja asunnon remontointi voi alkaa tuntua hyvältä idealta. Kun työhön on ryhdytty, remontti etenee ja valmistuu nopeasti, mutta ennen vasaraan tarttumista kannattaa istahtaa hetkeksi alas ja hoitaa rahoitus sekä vakuutukset kuntoon.

Kun asuntoa ryhdytään peruskorjaamaan, tärkeintä on suunnitella urakka kunnolla. Tapiola-ryhmän Arja Nissisen mukaan huolellisella suunnittelulla pystytään arvioimaan, kuinka paljon hanketta varten tarvitaan lainarahaa ja kuinka paljon siitä voi maksaa omilla säästöillä. "Hyvää suunnittelua tarvitaan, sillä viivästykset ja ikävät yllätykset kostautuvat aina rahan menona," hän toteaa.

Lisätietoa Tapiolan rahoitus- ja vakuutuspalveluista...

Oma työ arvioitava realistisesti

Vaiheittainen hankesuunnitelma ja kustannusarvio antavat hyvät eväät onnistumiselle. Näitä noudattamalla on helppo seurata sekä hankkeen toteutumista että siihen sitoutuneita kustannuksia. Tällä tavoin vältytään yllättäviltä kuluilta. Kustannusarviossa ei pidä vähätellä pieneltäkään tuntuvaa yksityiskohtaa, sillä esimerkiksi kylpyhuonesaneerauksen yhteydessä tehtävä putkiremontti lisää kustannuksia heti tuhansilla euroilla. Kuten sanonta kuuluu, pienistä puroista kasvaa suuri virta.

Tärkeä osa budjetin suunnittelua on oman työn arviointi. Ihmiset laskevat liikaa sen varaan, että he jaksavat painaa töitä yötä päivää ja apuna hyörivät vielä kaverit ja sukulaiset. Yleensä ensin loppuvat taidot, joskus jaksaminen.

"Oman työn osuutta ei saa yliarvioida. Se voi olla kustannusarviosta korkeintaan 10 prosenttia, mikäli rakentaja ei ole alan ammattilainen," Arja Nissinen sanoo.

Asunnon ostoa tai nykyisen peruskorjausta suunnittelevan on mahdollista saada lainaa hankkeen rahoittamiseen aina sataan prosenttiin asti. Tällöin on kuitenkin tarjottava lisävakuudeksi jotain muuta reaalivakuutta. Aina ei siis tarvitse olla omarahoitusosuutta, mutta jos ei ole käytettävissä muuta vakuutta kuin ostettava tai korjattava kohde, eikä se täysin riitä, omia varoja pitäisi olla vakuusvajeen verran.

20099_18720.jpg

Vakuutus voimassa myös remontoinnin aikana

Asunnon turvaksi otettava peruskotivakuutus on voimassa myös rakentamisen ja remontoinnin aikana. Kodin vakuutuksen perusturva kattaa niin palo-, ilkivalta, murto- kuin myrskyvahingot. Laajempi Kodin vakuutuksen turva kattaa myös rakennukseen kohdistuneet äkilliset ja odottamattomat vahingot, kuten rikkoutumiset ja laiteviat. Rakenteilla olevalle rakennukselle suositeltavin vaihtoehto on aina laajan turvan tasoinen vakuutus.

"Myös työmaakopit ja talkootyöntekijöiden työkalut kuuluvat rikkoutumisvahinkoja lukuun ottamatta rakennuksen vakuutuksen piiriin 4000 euroon asti. Tavarat tulee aina laittaa lukittuun tilaan, vaikka mökkityömaa olisi sivummallakin. Varkausvahinkojen varalta omaisuus kannattaa merkitä, jolloin omaisuuden takaisin saamisen ja varkaiden kiinni jäämisen mahdollisuus kasvaa," tuotepäällikkö Matias Ruponen kertoo.

Myös remontointityöhön osallistuvat työntekijät pitäisi muistaa vakuuttaa, saavat he sitten palkkaa tai toimivat talkootyössä.

20099_18721.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20212_68817.jpg
Seitsemän uutta kylpyhuonemallistoa ja neljä eri tyyliä - katso inspiroivat kuvat
Onko unelmien kylpyhuoneesi hempeän romanttinen, ylellisen elegantti, modernin minimalistinen vai sittenkin teollisen rouhea? Geberitin lanseeraamat uudet kylpyhuonemallistot ovat mainiosti yhdistettävissä eri sisustustyyleihin ja tekevät täydellisen kylpyhuonekokonaisuuden luomisesta entistä helpompaa. Omannäköisen yhtenäisen tyylin saa nyt posliineista kalusteisiin.
20191_55859.jpg
Pyydä tarjous ja osallistu ilmaisen kattoremontin arvontaan!
Vesivekin paikalliset pojat eivät pakkasessa hyydy, vaan kuntoarviot ja remontit pyörivät yhtä lailla talvikuukausinakin. Tehokas konsepti sekä ammattitaitoiset työmiehet rakentavat uuden katon säältä suojaan päivässä, joten kylmyys ei iske pirttiin pakkasellakaan.
20139_36337.jpg
Kastellin Täyslämpimät huvilamallistot
Täyslämmin huvila on ympärivuotinen rauhoittumispaikka - meille jokaiselle. Kastellin tiiviit rakenteet pitävät huolen, että huvila ei jäähdy talvella vaan huvilalle voidaan lähteä vuoden- ja vuorokaudenajasta riippumatta.Tutustu Kastelli-huvila mallistoonTilaa Kastellin huvilaesite
201511_44864.jpg
Takkaimuri vie savut ulos nopeasti
Takkaimuri vie savut ulos varmistaen, että veto saadaan aikaan nopeasti. Sen avulla voidaan takkojen, kamiinoiden, puuliesien ja uunien vetoa säätää portaattomasti. Tulisija toimii ihanteellisella hyötysuhteella, eikä savu kulkeudu sisätiloihin ongelmallisissakaan käyttötilanteissa.Imurin tehoa säädetään porrasmuuntajalla tai tyristorisäätimellä, mikä voidaan asentaa mahdollisimman lähelle tulisijaa. Koska imuri asennetaan savupiipun suulle eristelevyn päälle, on sen oltava aina käytössä kun tulisijassa on tuli. Myös jälkituuletus on suotavaa tulen sammuttua.Osta takkaimuri verkkokaupasta!
20187_53934.jpg
Tee kodin siivouksesta helppoa ja tehokasta
Keskuspölynimurista on tullut yhä useamman kodin vakiovaruste. Sen etuina perässä vedettävään imuriin nähden ovat käytön helppous, mukavuus ja parempi siivoustulos. Keskuspölynimuri on myös hiljainen, sillä keskusyksikkö on perinteistä imuria paremmin äänieristetty ja se sijoitetaan yleensä kauemmas varsinaisista kodin oleskelutiloista. Kun imurin ääntä ei tarvitse jatkuvasti kuunnella, jaksaa myös itse siivoamiseen keskittyä paremmin.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Hirsimökin perustusten korjaaminen
Kysymys:Olemme peruskorjaamassa vuonna 1965 rakennettua hirsimökkiä, jossa on noin 30 cm paksu reunavahvistettu laatta. Ei salaojia, ei sadevesikaivoja. Pintamittauksissa laatta on todettu kauttaaltaan kosteaksi. Kuinka ongelmaa tulisi lähestyä ilman, että kohdetta puretaan? Tulisiko laatan päälle rakentaa kenties tuulettuva rossipohja vai riittäkö esimerkiksi pelkkä vesieritys laatan päälle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton