• Etusivu
  • Rakentaminen

Radonalueelle tuulettuva alapohja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.02.2013
20071_2870.jpg

Asuntomessuilla Espoossa Jämerä-kivitalo sai allensa vankan elementtiperustuksen.

Radon on radioaktiivinen jalokaasu, joka on todettu ihmisen terveydelle haitalliseksi. Radon lisää keuhkosyövän syntymahdollisuutta. Suomalaisten pientalojen merkittävin radonlähde on maaperä ja täytesora, joista radon pääsee virtaamaan perustusten kautta asuntoon. Läpäiseville soramaille tehdyissä asunnoissa on keskimäärin selvästi korkeammat radonpitoisuudet kuin esimerkiksi savelle tai kalliolle tehdyissä taloissa. Rakennettaessa alueelle, jossa epäillään tai tiedetään esiintyvän radonia, on asia huomioitava jo suunnitteluvaiheessa. Yksinkertainen ratkaisu on oikeaoppisesti toteutettu tuulettuva alapohja. Lisätietoa radonista löytyy säteilyturvakeskuksen sivuilta, http://www.stuk.fi

Tuulettuva alapohja


Tuulettuva alapohja eli ns. "rossipohja" on perinteinen pientalon alapohjaratkaisu, joka voidaan toteuttaa puurakenteisena tai esimerkiksi ontelolaatoilla, jotka tarjoavat nykyaikaisen toteutusvaihtoehdon. Tuulettuva alapohja on erinomainen ratkaisu radonherkillä alueilla. Ryömintätilalla on myös muita hyviä ominaisuuksia. Esimerkiksi talotekniset asennukset voidaan sijoittaa ryömintätilaan, jolloin niiden huolto- ja muutostöiden tekeminen helpottuu. Ryömintätilaan tehtävät talotekniikan asennukset mahdollistavat muutokset ja korjaustoimenpiteet ilman lattioiden auki repimistä.

Radon-kaasut taivaan tuuliin

Eräs tuulettuvan alapohjan eduista on terveydelle haitallisen Radon-kaasun ohjaaminen pois sisäilmasta varmasti ja helposti. Tuulettuvalla alapohjalla toteutetussa pientalossa radon-kaasu ei pääse tunkeutumaan huoneilmaan, vaan tuuletus puhaltaa radonin kirjaimellisesti "taivaan tuuliin". Edellytyksenä kuitenkin on ryömintätilan riittävä tuuletus, joka saadaan aikaan perusmuuriin tehdyillä tuuletusaukoilla.

Nykyajan "rossipohja" – on luotettava ja tehokas tapa välttää kosteus- ja radonongelmat. Myös vesi-, viemäri- ja sähköjohdot voidaan asentaa alapohjan alle ryömintätilaan.
Nykyajan "rossipohja" – on luotettava ja tehokas tapa välttää kosteus- ja radonongelmat. Myös vesi-, viemäri- ja sähköjohdot voidaan asentaa alapohjan alle ryömintätilaan.

Tuuletusaukkojen mitoitukseen vaikuttaa tuuletuksen toteutus ja rakennuspaikan tuuliolosuhteet. Suositus vaihtelee 0,5...4 promilleen pohjapinta-alasta laskettuna. Viimekädessä rakennussuunnittelija ratkaisee tarvittavan aukkojen määrän. Tuuletusaukkojen mitoituksessa on huomioitava säleikön aukkopinta-alaa pienentävä vaikutus.

Tuuletuksen tehostaminen ja mitoitus


Ryömintätilan tuuletusta voidaan tarvittaessa tehostaa rakennuksen keskiosaan sijoitetulla lämmöneristetyllä pystyhormilla, jolloin tuuletusaukkojen määrä voi olla pienempi. Perusmuuriin tehtävien tuuletusaukkojen koko riippuu myös rakennuksen sijainnista. Tuulisilla paikoilla voidaan käyttää mitoituksen pienempiä arvoja alkaen tuuletusaukkojen pienimmästä suositeltavasta arvosta, 5 cm² /m². Tuuletusaukot tulisi sijoittaa tasavälein rakennuksen pitkille sivuille. Reunimmaiset aukot sijoitetaan lähelle nurkkia, alle metrin etäisyydelle nurkasta. Radonin poistamisen lisäksi tuuletuksen tehtävänä on poistaa kosteutta ryömintätilasta. Kosteuskuormitusta voidaan vähentää myös huolellisella salaojituksella ja riittävällä sadevesien poistolla.

Nykyaikainen tuulettuva alapohja


Tuulettuva alapohja on vanha, hyväksi havaittu alapohjaratkaisu, jonka toteuttamiseen ontelolaatat ja perustuselementit tarjoavat nykyaikaisen vaihtoehdon. Perustusasioissa on viime vuosina törmätty kosteus- ja homeongelmiin. Lattiataso on pudotettu hyvin lähelle maanpintaa ja maaperästä nouseva kosteus on päässyt vaurioittamaan rakenteita. ParmaParel-ontelolaatoilla voidaan rakentaa taloon kantava alapohja, minkä alapuolelle jää tuuletettava ryömintätila. Tuuletusputkien tai -aukkojen kautta saatava korvausilma ja suunnitelmien mukaan toteutettu vedenpoisto (salaojat, sade- ja pintavedet) pitävät perustukset kuivina.

Perustuselementeistä ja ontelolaatoista perustukset ja alapohja valmistuvat nopeasti. Perustukseet valmiina odottamassa ontelolaattojen asennusta.
Perustuselementeistä ja ontelolaatoista perustukset ja alapohja valmistuvat nopeasti. Perustukseet valmiina odottamassa ontelolaattojen asennusta.

Elementtiperustukset soveltuvat talvirakentamiseen


Elementeistä rakennettava perustus sopii hyvin myös talvirakentamiseen, koska varsinainen valutyö tapahtuu sisällä kuivissa tehdastiloissa. Perustaminen käy nopeasti, sillä elementtiperustukset valmistuvat parhaimmillaan alle viikossa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20143_38628.jpg
Laadukas sisäilma riittävällä ilmanvaihdolla
Riittävä ilman vaihtuminen on entistäkin tärkeämpää energiatehokkaissa, tiiviissä rakennuksissa. VILPE® ilmanvaihdon päätelaitteet osana ilmanvaihtojärjestelmää pitävät sisäilman puhtaana ja kattorakenteet terveinä.
20099_18646.jpg
Monipuoliset Kastelli-ratkaisut
Tutustu Kastellin rakentamistapaan, monipuolisiin talomallistoihin ja mahdollisuuksiin valita talopaketti eri valmiusasteilla peruspaketista muuttovalmiiksi asti. Kastelli-järjestelmä tarjoaa joustavan tavan toteuttaa nykyaikainen pientalo. Vaihtoehtoja on useita. Erilaisia valmiusasteita peruspaketista muuttovalmiiseen ja ratkaisuja löytyy myös pienemmälle budjetille. Seuraavassa esimerkkejä vaihtoehdoista.
20205_64879.jpg
DIY-palstalta löydät tavallisen kodinomistajan remonttiarkea ja ratkaisuja
Tältä palstalta löydät tavallisen kodinomistajan remonttiarkea ja ratkaisuja matalalla kynnyksellä. Pyrimme etsimään helppoja keinoja ja parhaita neuvoja kaikkien kotiremppaajien käyttöön – neuvoja pintaremonttiin ja vinkkejä pikku nikkarointeihin. Kaikki palstalla esitellyt tapaukset on toteutettu kotioloissa ja ihan itse.
20083_9511.jpg
Kastellin Täyslämmin ValmisHuvila perustuksista sisustukseen
Nyt oman huvilan hankkiminen on helpompaa kuin koskaan! Valmiiksi rakennettu ValmisHuvila on markkinajohtaja Kastellin vastaus vaivattomaan huvilarakentamiseen. Valitessasi Kastellin ValmisHuvilan saat ykköslaatuisen vapaa-ajan asunnon ammattilaisten rakentamana ja sisustamana – helposti ja ennalta sovittuun hintaan. Voit jättää rakentamisen Kastellin ammattilaisten tehtäväksi ja luottaa täydellisesti Kastellin laatimaan kustannusarvioon ja aikatauluun.Tapahtumia ympäri Suomen!Tervetuloa tutustumaan Kastellin ValmisHuvilapäiville. Katso tapahtumat tästä
20087_12119.jpg
Messujen makuuhuoneissa
Messujen makuuhuoneissa levätään korkeassa muhkeassa jenkkivuoteessa tai matalasti japanilaistyyliin luonnollisissa väreissä, vaaleutta ja sinisiä unia. Sängyn taustaseinää voi koristaa maalattu kuvio, kukka- tai valokuvatapetti. Tekstiileissä on eri struktuureja silkinkiillosta ryijymäiseen pörheyteen. Tyynyjen runsaudessa voi pilkistää reipas tehosteväri. Vaatehuoneiden ja –kaappien liukuovissa on maitolasia tai niissäkin toistuu huoneen väritys. Huoneessa on tilaa myös nojatuolille tai pienelle kirjoituspöydälle. Makuuhuoneen välittömässä läheisyydessä on kylpyhuone ja jopa ylellinen pukeutumishuone meikkauspöytineen.
25_P_111803_1.jpg
PEX-putkien ja joustavien kytkentäputkien tekniset vaatimukset
Ympäristöministeriö on 14.6.2018 antanut asetukset rakennusten vesilaitteistoihin tarkoitettujen PEX-putkien ja joustavien kytkentäputkien olennaisista teknisistä vaatimuksista. Asetukset tulevat voimaan 1.9.2018.Asetusten tarkoituksena on edistää rakennusten vesihuollon kannalta terveellistä ja turvallista rakentamista ja korjaamista. Terveellisyyden tulee olla talousveden kanssa kosketuksissa olevien rakennustuotteiden ensisijainen vaatimus, jotta veden laatu säilyy hyvänä. Nyt annetuissa asetuksissa on määrätty terveellisyyteen liittyviä vaatimuksia käytettävien materiaalien ominaisuuksien, tuotteista liukenevien aineiden sekä haju- ja makuhaittojen osalta.Annetut asetukset perustuvat maankäyttö- ja rakennuslakiin ja ovat jatkoa rakentamismääräysten kokonaisuudistukselle.Olennaisia teknisiä vaatimuksia koskevat asetukset muodostavat perustan kansalliselle tuotehyväksynnälle ja antavat mahdollisuuden tyyppihyväksynnälle. Asetusten kanssa rinnakkain ympäristöministeriössä on valmisteltu tyyppihyväksyntäasetukset, jotka annetaan erikseen. Jatkossa vastaavia asetuksia annetaan myös muille tuoteryhmille.Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesilaitteistoihin tarkoitettujen PEX-putkien olennaisista teknisistä vaatimuksista (pdf)Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesilaitteistoihin tarkoitettujen joustavien kytkentäputkien olennaisista teknisistä vaatimuksista (pdf)Ympäristöministeriön ohjeita

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton