• Etusivu
  • Talo

Puutaso vai laminaattitaso? Mikä työtasoksi?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.05.2023
20139_36418.jpg

Petra-keittiöiden lämminhenkinen puutaso tuo kodikkuutta keittiöön.

Puutaso ja laminaattitaso ovat työtasoista suosituimmat, mutta vaihtoehtojakin löytyy. Keittiön työtasoja saa nykyään vaikka kierrätysmuovista tehtynä.

Työtasot joutuvat keittiössä kestämään kovaa kulutusta. Työtasojen materiaalin valinnassa tulisi siksi huomioida paitsi hinta ja ulkonäkö, myös se, miten reippaasti taso on perheen päivittäisessä käytössä alttiina muun muassa roiskeille, mausteille, kuumille kattiloille ja veitsenjäljille. Jos tasosta halutaan samalla leipoma-alusta, kannattaa myös tämä huomioida materiaalin valinnassa.

Työtasoksi lämmin ja kodikas puutaso

Puutaso tuo keittiöön lämpöä ja pehmeyttä. Puu on pehmeämpää kuin moni muu materiaali, joten huoleton käyttäjä tekee siihen helposti jälkiä. Puutason voi kuitenkin hioa ja tasoittaa. Kun pinnan vielä hiomisen jälkeen käsittelee öljyllä, on työtaso taas kuin uusi.

Uuden puutason pinta on käsiteltävä ennen käyttöönottoa, mutta myöhemmin se ei tarvitse muuta päivittäistä huoltoa kuin pyyhkäisyn kostealla liinalla.

Öljykäsittely silloin tällöin kuitenkin pidentää puutason käyttöikää ja saa pinnan vanhenemaan kauniisti. Öljy suojaa työtasoa kolhuilta, tahroilta ja halkeamilta sekä estää vettä imeytymästä työtasoon ja pilaamasta puuta.

Puutason alapinta on eristettävä vedenpitäväksi, jos sen alle sijoitetaan astian- tai pyykinpesukone. Koneiden ympärille pitäisi myös jättää ainakin 25 mm ilmakiertotilaa. Umpipuu on elävää materiaalia, jonka laajenemiselle ja kutistumiselle on jätettävä myös tilaa. Ekologisesti puu on hyvä valinta.

Puutason ominaisuuksia, hyvät ja huonot puolet

* Paksuus yleensä 30-40 mm
* Reuna yleensä hieman viistetty tai pyöristetty

Plussat
+ Epäsiistiksi päässyt pinta on hiottavissa uudelleen
+ Vahaus tai öljyäminen on helppoa huoltoa
+ Ekologinen vaihtoehto
+ Aukot sahattavissa työmaalla
+ Hinta

Miinukset
- Huolimattomalla käytöllä helposti haavoittuva
- Suppea värivalikoima
- Ei siedä kuumaa kattilaa

Puutason voi aina hioa uudelleen. Puinen työtaso tuo kotiin lämpöä.
Puutason voi aina hioa uudelleen. Puinen työtaso tuo kotiin lämpöä.
Info

Info

Työtason asennus - Puutaso

  • Puutasoa olisi hyvä säilyttää asennustiloissa ennen asennusta vähintään 12 tuntia, jotta kosteus- ja lämpötilapitoisuudet tasoittuvat.
  • Puutaso kannattaa käsitellä jo ennen asennusta esim. öljyllä.
  • Älä tee aukkoja lähelle reunaa, jotta taso ei ajan saatossa halkea. Etäisyyttä pitäisi olla vähintään 200-300 mm.
  • Puu on elävä materiaali, jätä pieni elämisrako seinän ja tason väliin
  • Älä ruuvaa tasoa liian kireään kiinni, jotta puu pääsee elämään.
  • Upotettava allas kiinnitetään ennen tason asennusta.
  • Tiivistä allas esim. silikonilla, mutta älä liimaa liesitasoa kiinni.

Laminaattitaso on edullinen työtaso

Edulliset laminaattitasot tarjoavat kestävän ja laadukkaan vaihtoehdon keittiöön.

Laminaattipinta sietää niin naarmutusta kuin kemikaalejakin. Se ei pelästy viiniä, öljyä eikä kuumia juomiakaan. Kova pinta on helppo pitää puhtaana. Materiaali koostuu ohuesta muovilaminaatista, joka on kiinnitetty lastulevyyn.

Laminaatteja on saatavissa erivärisinä ja eri tavoin kuvioituina, joten vaihtoehdoista löytyy varmasti kaapinovien kanssa yhteensopiva sävy.

Laminaattitason ominaisuudet, hyvät ja huonot puolet

* Paksuun yleensä 30-40 mm, saatava 10-50 mm.
* Reunamuotoja esim. viistetty, suora ja kaareva

Plussat
+ Värivalikoima on todella laaja
+ Reuna voi olla eri väriä kuin itse taso
+ Helppo pitää puhtaana
+ Hinta

Miinukset
- Kosteudensietokyky
- Naarmuja ja koloja ei voi paikata
- Ei siedä kuumaa kattilaa

Laminaattitasojen värivalikoima on valtava. Työtaso on ilmeikäs erivärisellä reunanauhalla.
Laminaattitasojen värivalikoima on valtava. Työtaso on ilmeikäs erivärisellä reunanauhalla.
Laminaattitasojen reunamuotoja ovat mm. suora, viiste- ja taiverauna. Reunaa muuttamalla työtason ilme muuttuu oleellisesti. (Kuva:Petra-keittiöt)
Laminaattitasojen reunamuotoja ovat mm. suora, viiste- ja taiverauna. Reunaa muuttamalla työtason ilme muuttuu oleellisesti. (Kuva:Petra-keittiöt)
Info

Info

Työtason asennus - Laminaattitaso

  • Laminaatti on todella herkkä kosteudelle. Suojaa huolella esim. liimamassalla, silikonilla tai venelakalla kaikki leikkuupinnat. Huomio suoja-aineen lämmönsietokyky liesitasoaukon suojauksessa.
  • Älä liimaa liesitasoa kiinni.
  • Upotettava allas kiinnitetään yleensä ennen tason asennusta.
  • Suojaa tason alapinta astianpesukoneen kohdalta. Astianpesukoneen mukana tulee usein suojalevy.
  • Kiinnitä taso kunnolla paikoilleen kaapistojen sidelistoihin ja seinään.
Info

Info

Muista!

  • Työtaso mitoitetaan hieman pöytäkaappeja suuremmaksi, jolloin tason reunat suojaavat ovia ja runkoja.
  • Valitse oikea silikoni oikealle materiaalille. Kaikki materiaalit eivät kestä etikkaa.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20151_42162.jpg
Eristä yläpohja ja säästä näin paljon
ISOVER InsulSafe on tehokas lämmöneriste, jota suositellaan käytettäväksi yläpohjien eristämiseen sekä uusissa että vanhoissa rakennuksissa. Se täyttää kaikki ontelot, ehkäisee kylmäsiltoja ja laskeutuu tasaisesti. Se on painumaton ja luonnostaan palamaton eriste, jonka valmistuksessa ei käytetä haitallisia kemikaalejaISOVER PUHALLUSVILLA on puhallusvillaksi valmistettua niin sanottua valkovillaa, jota käytetään yläpohjien eristämiseen vaakarakenteissa. Kotimaisen ISOVER InsulSafe puhallusvillan raaka-aineesta jopa 85% on kierrätyslasia.Laske oman kotisi säästö tästä
20107_22627.jpg
Pudottiko lumi rännit?
Toimivan kattokokonaisuuden viimeistelee tyylikäs ja toimiva sadevesijärjestelmä. 150 neliön katolla 20 mm:n sade tarkoittaa 3000 litraa poisjohdettavaa vettä, kaatosateessa, vieläkin suurempaa määrää, joten kestävyyttä vedenpoistossa tarvitaan. Icopalin Sadetar selviää haasteesta voittajana, siksipä Icopal myöntääkin Sadetar-sadevesijärjestelmälle kymmenen vuoden takuun!Lisätietoa Icopalin Sadettaresta
20223_77369.jpg
Näin 1940-luvun rintamamiestalossa parannettiin ilmanvaihtoa
Juttu ja kuvat on tehty VILPEn ja Anniina Jalkasen välisenä kaupallisena yhteistyönä.
rakennusmies kyselee naisasiakkaalta keittiöremonttia koskevia asioita. Mies tekee muistiinpanoja ja he seisovat keittiössä
Sähköt keittiöremontissa?
Unohtuiko remonttisuunnitelmassa huomioida pistorasiat ja sähkölaitteiden sijoittelu kokonaan? Älä odota enää - unelmoimasi keittiö on vain sähköremontin päässä. Turvallisuus, valaistus, älykkäät ratkaisut ja ammattilaisen apu tekevät keittiöremontista vaivatonta ja nautinnollista. Nappaa vinkit tästä artikkelista.Tiesithän muuten, että voit itse vaikuttaa siihen minkälaisia sähkökalusteita sähkömies kotiisi asentaa.
20171_47982.jpg
Talvitulet aloittavat rakentamisvuoden
Kastelli avaa uuden rakennusvuoden jälleen Talvitulien merkeissä. Juhlavuoden Talvitulet roihuavat sen talonäytöksissä, myyntikonttoreissa sekä kotisivuilla 7.1.-28.2. välisenä aikana.Juhlavuoden Talvitulilla on ensiesittelyssä Kastellin uusi, Suomi 100 -juhlavuoden talomallisto Ready. Malliston taloissa on jo valmiina suomalaisten rakentajaperheiden suosituimmat toiveet, joten talot ovat nimensä mukaisesti valmiita valittavaksi. Ready on unelmavalinta suomalaiselle rakentajalle, joka haluaa olla varma valinnoistaan ja kodin hyvästä jälleenmyyntiarvosta.Talvitulien aikana Kastelli järjestää myös yli 100 talonäytöstä eri puolilla Suomea. Näytöksissä voi tutustua tarkemmin Kastelli-kodin laatuun ja inspiroitua oman uuden kodin suunnittelussa. Kastelli jakaa näytöksissä myös sen uusinta talokirjaa, joka sisältää yli 100 talomallia sekä vinkkejä rakentamiseen ja sisustamiseen. Talokirjaa voi selata myös Kastellin uusilla kotisivuilla.Kastelli ilmoittaa, että Talvitulien ajan 100 nopeimmalle talokaupan tekijälle on luvassa hyödyllinen palkinto. Kannattaa käydä lukemassa lisää osoitteessa kastelli.fi/talvitulet.Tutustu Kastelli-talojen mallistoonTilaa Kastelli-taloesiteJätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talosta
200812_14346.jpg
Ideaparkin Talopäivät 9-11.1.2009
Kuluttajille Ideaparkin Talopäivät tarjoaa yhdessä Ideaparkin erittäin laajan sisustusliikkeiden ja rakennusalan toimijoiden täyttämän makasiinien valikoiman kanssa ainutlaatuisen kokonaisuuden. Lähes 40 000 neliömetriä ideoita rakentamiseen, remontointiin, asumiseen ja sisustamiseen. Kaikki saman katon alla, ilman sisäänpääsymaksua ja ilmaisia pysäköintipaikkoja 4500:lle autolle! Talopäivienkin ajan Ideaparkissa palvelevat 35 sisustamisen ja rakentamisen toimijaa. Talopäivillä mukana mm. Jämerä-kivitalot.Tervetuloa!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton