• Etusivu
  • Talo

Pientalon ääneneristys ja akustiikka

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.07.2012
20127_31592.jpg

Energiatehokkuus on asia, johon kertarakentaja törmää lähes poikkeuksetta ja energiatehokkuus on huomioitu lähes poikkeuksetta myös talopaketeissa. Sen sijaan ääneneristys ja akustiikka jää monelta huomioimatta. Energiatehokkaat, hyvin eristetyt tiiviit rakenteet ja rakennusosat tuovat mukanaan apua ulkoa tulevien häiritsevien äänten eristämiseen. Ääni kulkee kuitenkin eri tavoilla ja eri reittejä. Hyvin eristetyn rakennuksen kohdallakin saattaa ongelmaa tulla vielä rakenteiden keveydestä. Huomioitavaa on myös se, että pehmeiden eristeiden ääneneristävyys on parempi, kuin kovien eristeiden. Sisätilojen ääneneristyksessä ja akustiikassa onkin sitten jo usein toivomisen varaa. Ääneneristävyys ja akustiikka tulisikin huomioida suunnitteluvaiheessa.

Korkeat olohuoneet haasteellisia

Nykyrakentamisessa suosion saaneet korkeat tilat, etenkin olohuoneet ovat erityisen haasteellisia ääniasioiden suhteen. Usein taloon muutettaessa huomataan korkean olohuoneen kaikuvan. Akustiikan perussääntöjen mukaan tilavuuden kaksinkertaistuminen pidentää jälkikaiunta-ajan kaksinkertaiseksi. Toisin sanoen ääni vaimenee kaksi kertaa niin hitaasti kuin yksikerroksisissa tiloissa. Korkeaan tilaan kuitenkin kalustettaessa tuodaan jokseenkin sama määrä ääntä vaimentavia materiaaleja, kuin yhden kerroksen korkuisiin tiloihin. Siksi jo suunnitteluvaiheessa tulisi kiinnittää materiaalivalintoihin huomio myös akustisessa mielessä, eikä yksinomaan esteettisin valintaperustein. Laajat kovat pinnat heijastavat ääntä. Avaran tilan kautta ääni myös kulkeutuu varsin esteettömästi talon kaikkiin paikkoihin. Ääntä vaimentavia materiaaleja tulisi siis lisätä. Luonteva paikka niille on esimerkiksi sisäkatto.

Erilaisia ääniä eristettävänä

Äänet jakautuvat kolmeen tyyppiin. Ilma-, runko-, ja askelääniin. Eri tyyppisiä ääniä eristetään eri tavoilla. Useissa tapauksissa ääni siirtyy kaikissa kolmessa muodossa.

Ilmaääni: Äänilähteestä ilmaa pitkin leviävää ääntä eristävät hyvin raskaat, massiiviset rakenteet, kuten betoniseinät. Kevytrakenteisessa levyseinässä ilmaääneneristävyyttä parannetaan käyttämällä rakenteen sisällä esimerkiksi pehmeää eristettä. Tiiviys on tärkeää, sillä pienikin reikä tai rako heikentää ilmaääneneristävyyttä selvästi.

Runkoääni: Rakenteessa etenevä mekaaninen värähtely, joka aiheuttaa ilmaääntä. Runkoääni on usein ilmaäänestä aiheutuva sivutiesiirtymän kautta runkoäänenä toiseen huonetilaan kulkeutuvaa ääntä, jota eristetään estämällä sivutiesiirtymä.

Askelääni: Askelääni on muihin tiloihin kuuluva runkoääni. Erityisesti lattioiden askelääneneristävyydessä rakenteen massa parantaa eristävyyttä ja pehmeä pintamateriaali lattiassa vaimentaa askelääntä.

Mitä sanovat rakennusmääräykset?

Rakennusmääräyskokoelman osa C1 määrittää miten paljon LVIS-laitteet saavat aiheuttaa melua. Määräysten mukaan asuinhuoneissa äänitaso ei saa ylittää 28 desibeliä. Tämä raja tulee tavallisesti huomioitua ilmanvaihtolaitteiden suunnittelussa, mutta ääntä lisäävät myös lukuista kodinkoneet ja laitteet. Keittiössä vastaava raja äänitasolle on 33 desibeliä, mutta avonaisten keittiöiden kautta oleskelutiloihin ja etenkin korkeiden huonetilojen kautta laajalti asunnon eri tiloihin kulkeutuva ääni luo tarpeen esimerkiksi makuuhuoneiden väliseinien ääneneristävyyden parantamiseen.

Rivi- ja kerrostaloissa määräykset ottavat kantaa myös osastoivien rakenteiden ääneneristävyyteen, mutta pientaloissa huoneiden välisten rakenteiden ääneneristävyyden parantaminen on tavallaan vapaaehtoista asuinmukavuuden parantamista.

Oheisessa kuvassa on rivitalon osastoiva seinärakenne, jossa runkoäänien siirtyminen on katkaistu. Samaa periaatetta voi soveltaa myös pientaloissa.

20127_31591.jpg

Ääneneristäminen ei ole vaikeaa

Ääneneristäminen ja akustiikka on varsin helppo saada toimivaksi, kunhan asia huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa. Tuplarunkoiset väliseinät, akustiikkalevyt, ilmanvaihtokanavien äänenvaimentajat, materiaalivalinnat ym. asiat eivät aiheuta merkittävää lisätyötä eikä kustannuksia, kun ne toteutetaan jo rakennusvaiheessa.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20183_52054.jpg
Rakentamisen laatu muodostuu ammattitaitoisista rakentajista
TTS – Työtehoseura on valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio. TTS kouluttaa vuosittain tuhansia opiskelijoita eri alojen ammattilaisiksi ja osaajiksi. Koulutusta tukee aktiivinen tutkimus- ja kehitystoiminta.
20221_74317.jpg
Älä pelkää pääsulakkeen puolesta - näin lämpöpumppu toimii sähkökuorman tasaajana
Lämpöpumppuja, sähköautoja ja aurinkopaneeleita hankitaan yhä useampaan kotiin, mikä vaikuttaa myös talon sähkönkulutuksen tarpeisiin. Pientaloasujan on hyvä tuntea kotinsa tekniset valmiudet, jotta sähkönkulutuksen ollessa korkeimmillaan vältytään sulakkeiden laukeamisen aiheuttamalta harmilta. Tavallisin pääsulakekoko 3x25 A taipuu useimmiten älykodin vaatimuksiin, kun vaihemitoitus ja kuormanhallinta toteutetaan järkevästi.
20117_27125.jpg
Kokkolassa viihtyy pidempäänkin
Kokkolassa viihtyy useampiakin päiviä, sillä meri sekä monipuolinen kulttuuri- ja tapahtumatarjonta houkuttelevat asuntomessukävijää näkemään ja tekemään samalla muutakin. Erityisesti asuntomessujen aikaan Kokkolassa tapahtuu kaikenlaista kaiken aikaa.
20179_50203.jpg
Sisustukseen sopiva takka
Tulikiven uusi Pielinen-takkamallisto koostuu neljästä pienikokoisesta kiertoilmatakasta, joista jokainen voi valita sisutukseensa parhaiten sopivan vaihtoehdon. Näitä kiertoilmatakkoja löytyy kahdella korkeudella ja kolmella eri vuolukiviverhoilulla sekä kulma-, pysty-, vaaka- tai läpiluukulla. Nobile-pintakäsittelyllä vuolukiven pintaa on karhennettu kevyesti ja takoissa onkin ilmeikäs pinta.Pielinen-takkamallisto esittelee erilaisen kiertoilmatakan mihin on totuttu. Malliston takoissa pinta lämpenee miellyttävän lämpöiseksi, kun usein kiertoilmatakkojen pinta pysyy hyvinkin viileänä ja kaminoiden metallipinta taas vastaavasti kuumenee kovinkin polttavaksi. Pielisen miellyttävä lämpö selittyy paksulla vuolukivikuorella, joka varaa itseensä lämpöä ja luovuttaa sitä hitaasti säteilylämpönä.
20149_40987.jpg
Oletko hankkimassa tulisijaa?
Kaipaako kotisi tunnelmantuojaa sekä lisälämmityksen antajaa? Riippumatta siitä, onko sinulla kyseessä remontti- vai uudiskohde, tulee sinun huomioida muutamat kohdat ennen kuin tulisijasi on käyttövalmiina kodissasi.Suomen rakennuskannassa 1950-80 –lukujen kiinteistöjä on paljon. Esimerkiksi 1960-luvulla eristykset ja eristeiden paksuudet eivät olleet lähelläkään samaa tasoa, kuin mitä nykypäivän rakennukselta edellytetään. 1970-luvulla tilanne korjaantui hieman öljykriisin vuoksi ja eristysvahvuuksiin kiinnitettiinkin enemmän huomiota. Monissa talouksissa saatettiin kuitenkin hävittää vanhat leivinuunit sekä puuliedet vanhanaikaisina ratkaisuina. Takka koettiin ehkä enemmän tunnelmanluojana ja sen mukaisesti olohuoneen nurkkaan saatettiinkin muurata avotakka, josta saatava lämpöhyöty hyödytti vain harakoita.
20228_79162.jpg
Toimiiko salaoja, jääkö vesi pihamaalle, pohdituttaako putkien kunto?
Omakotitalomme salaojien kulmista löytyy tarkastuskaivot. Kurkistelen niihin silloin tällöin, joskaan en ymmärrä mitä sieltä pitäisi näkyä. Päätän ottaa yhteyttä Vesivekin salaojayksikköön ja pyytää kuntotarkastusta. Teen pyynnön nettisivujen kautta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton