• Etusivu
  • LVI

Painovoimainen ilmanvaihto paremmaksi

Hormi-imuri on helppo asentaa itse

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.12.2023
201810_55171.jpg

Avaa ikkuna ja aseta kynttilä sen eteen. Avoimesta ikkunasta pitäisi tulla ilmaa sisälle päin. Mikäli liekki vetää ulos, kertoo se ilman kulkevan väärään suuntaan.

Toimivan ilmanvaihdon ansiosta nukumme paremmat yöunet, pysymme virkeinä, työtehomme paranee ja huonosta sisäilmasta aiheutuvat sairaudet helpottavat. Toimivaan ilmanvaihtojärjestelmään tarvitaan raikasta tuloilmaa sekä poistohormi, joka vetää käytetyn ilman ulos. Aina ei kuitenkaan poistohormin oma veto riitä, jolloin sisäilma jää tunkkaiseksi tai alkaa toimimaan väärinpäin. Tällöin kannattaa hankkia hormi-imuri tehostamaan ilmanvaihtoa.

Eikö poistohormi vedä? Toimiiko ilmanvaihto väärin päin?

Ilmanvaihdon nyrkkisääntö on, että puhdasta ja raikasta ilmaa tuodaan oleskelutiloihin (mm. makuuhuoneet, olohuone) ja käytettyä ilmaa johdetaan ulos likaisista ja kosteista tiloista (mm. kylpyhuone, wc, keittiö).

Poistoilma sisältää epäpuhtauksia ja kosteutta, jotka ohjataan hormeja pitkin ulos. Aina ei näin kuitenkaan ole. Kun ilmanpoisto on riittämätön, ei kylpyhuone kuivu kunnolla, keittiön käryt leviävät toisiin huoneisiin ja hengitysilma on tunkkaista. Ilma voi myös alkaa vaihtua väärin päin, jolloin tunkkainen ja kostea ilma vedetään mm. kylpyhuoneista asuintiloihin.

On myös tilanteita, jolloin ilma ei vaihdu ollenkaan. Kun hormi ei vedä, ei likaista ilmaa saada ulos eikä raitista ilmaa sisälle, jolloin kosteus ja epäpuhtaudet ajautuvat hengitysteihin ja talon rakenteisiin.

Hormi-imuri tehostaa hormin vetoa ja ilmanpoistoa

Spiroflex-hormi-imuri toimii tuulenvoimalla. Sen käyttäminen ei näy sähkölaskussa, et tarvitse sähköjohdoille pistokkeita eikä sinun tarvitse murehtia mahdollisista sähkökatkoksista.

Teräksinen hormi-imuri pyörii herkästi pienelläkin tuulenvireellä. Siinä on suljettu laakeripesä, jossa on kaksi kuulalaakeria, joten se on varmatoiminen valinta. Kuulalaakeroidun imurin käyttöikä on pitkä ja laakerit on tarvittaessa helppo vaihtaa. Imuri on muotoiltu niin, että sadevesi ja roskat eivät pääse hormin sisälle. Näin ollen myös hormin käyttöikä pitenee.

LVI
ilmanvaihto
hormistot
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201510_44713.jpg
Huolellisuus ilmanvaihdon parantamisessa takaa hyvän lopputuloksen
As Oy Museokatu 30:ssa päätettiin toteuttaa putkiremontin yhteydessä laaja perusparannus ja ullakkorakentaminen. Hanketta suunniteltaessa osakkaat nostivat esille painovoimaisen ilmanvaihdon parantamisen tärkeyden.
20195_57737.jpg
Puhdasta korvausilmaa myös katupölykaudella
Suomessa pitkä siitepölykausi sekä keväinen katupöly aiheuttavat kuormituspiikin ilmanvaihdon suodattimille.
20226_78847.jpg
Jätevesijärjestelmä asennettiin hirsitalon rinnetontille päivässä
Lentua-järven rannalle Kuhmoon, saatiin taannoin valmiiksi upea 110 m² hirsirakenteinen vapaa-ajan asunto. Matti ja Annamari Rotinen aloittivat projektin vuonna 2016 ja se eteni pikku hiljaa näihin päiviin saakka Matin tehdessä rakennustöistä suurimman osan itse päivätyönsä ohessa. Rakennuspaikka valikoitui pariskunnan tulevan kotikunnan mukaan, sillä he ovat muuttamassa vakituisesti Annamarin synnyinkotiin Kuhmoon. Näin tuleva koti ja vapaa-ajan asunto ovat jatkossa lyhyen matkan päässä toisistaan.
20185_52980.jpg
Maalämpöpumpulla säästöä asennuksesta asti
Energiaa kulutettiiin pitkään murehtimatta sen ympäristövaikutuksista. Nykyään kuitenkin asetetaan äärimmäisen korkeat vaatimukset energiaratkaisujen vastuullisuudelle ja tehokkuudelle.Kodin lämmitys ja lämmin vesi aiheuttavat edelleen merkittävän osan päästöistä. Öljy, kivihiili ja maakaasu on korvattava energianlähteillä, jotka eivät aiheuta pysyviä vahinkoja ympäristöllemme.
20214_70114.jpg
Omakotitalon putkiremontti on luultua helpompi - katso myös hinta-arvio
Omakotitalon putkistoja ovat käyttövesi-, lämmitys- ja viemäriputkistot. Vesivahinkojen riski kasvaa merkittävästi, kun putkistot ovat yli 25 vuotta vanhoja. Ensimmäisenä uusimistarpeessa on yleensä käyttövesiputkisto ja muutama vuosi sen jälkeen patteriverkoston putkisto. Niiden vaihtaminen uusiin on onneksi helppoa, kun uudet tyylikkään valkoiset tai kromin väriset putket voidaan asentaa pintaan. Viemäriputket on aina asennettava lattiarakenteen alle ja siksi niiden vaihtaminen on hankalampaa. Onneksi tähän on apuna putkien sukitusmenetelmä, jota tarjoavat jo monet LVI-alan yritykset.
20192_56347.jpg
Kohti puhtaampaa puun pienpolttoa
Omakotiasujista sekä omakotitaloa harkitsevista 58 % on sitä mieltä, että jokaisessa omakotitalossa pitäisi olla tulisija. Puunpolton pienhiukkaspäästöt kuitenkin herättävät rakentajissa kysymyksiä. Miten pienhiukkaspäästöjä voitaisiin vähentää ja edistää puhtaampaa puun polttoa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton