• Etusivu
  • Rakentaminen

Oikeilla eristeillä tehokas stoppi huoneilman radonille

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Icopal Oy
Päivitetty 22.11.2011
201111_28746.jpg

Oikeaoppinen tiivistäminen tapahtuu helposti bitumikaistoilla (Radon/Sokkelipolar) ja tiivistämällä läpiviennit tiivistämiseen tarkoitetuilla massoilla (Icopal kumibitumiliima) ja läpivientitiivisteillä. jatkoskohdat tehdään aina 100mm limityksellä ja limitykset hitsataan tiiviisti yhteen.

Radon on maaperän kiviaineksessa muodostuva radioaktiivinen kaasu, joka suurina määrinä on haitallista terveydelle. Radioaktiivista radonkaasua ei voi nähdä, haistaa, maistaa tai tuntea. Ulkoilmassa radonpitoisuudet ovat niin pieniä, ettei siitä ole vaaraa terveydelle, mutta huoneilmaan kerääntyvä radon lisää suurina pitoisuuksina keuhkosyövän riskiä.

Rakennus toimii ikään kuin hormina, joka ulko- ja sisälämpötilojen vaihteluiden vuoksi vetää radonia maaperästä huoneilmaan. Eniten radonia esiintyy alueilla, joissa maaperä on erityisen hiekkapitoinen, kuten hiekka- ja soraharjuilla. Vaikka tuleva koti ei sijaitsisikaan erityisen radonpitoisella alueella, radon kannattaa silti huomioida uudisrakentamisessa: tonttimaan lisäksi huoneilman radonpitoisuutta voivat nostaa tontille tuotava täyttömaa, betonissa käytetty kiviaines sekä hiekkapohjaiset rakennusmateriaalit.

Läpivientien tiivistys varmistaa suojan

Radonin torjunnan keskeisiä elementtejä ovat radoneristeet. Eristäminen on edullisin, tehokkain ja helpoin tapa varmistaa huoneilman turvallisuus. Valmiin rakennuksen radonkorjaukset ovat usein työläitä ja kalliita eikä turvallista tasoa välttämättä saavuteta korjauksesta huolimatta. Siksi onkin tärkeää huomioida radonturvallisuus jo suunnitteluvaiheessa.

Icopalin Radon/SokkeliPolar-kumibitumikermi laatan ja perusmuurin liitoksen väliin asennettuna estää tehokkaasti radonin kulkeutumisen huoneilmaan, kun myös läpivientien huolellista tiivistämisestä on huolehdittu. Läpiviennit suojataan läpivientitiivisteillä. Ellei tiivistettä voida käyttää, tiiveys varmistetaan tiivistysnauhalla ja kumibitumiliimalla tai -massalla. Radoneristyksen lisäksi lattialaatan alle asennettu putkisto yhdistettynä huippuimuriin vähentää myös osaltaan huoneilman radonpitoisuutta. Kaikkein tehokkain suoja radonia vastaan saadaan yhdistämällä radoneristys ja kaasua poistava putkisto.

Jo käytössä olevien rakennusten huoneilman radonpitoisuus ei saisi ylittää arvoa 400 Bq/m³ ja uudet talot on suunniteltava ja rakennettava siten, ettei radonpitoisuus ylitä 200 Bq/m³. Arvot tarkoittavat radonpitoisuuden sallittuja keskivuosiarvoja.

Näillä varmistat radonittoman huoneilman: - Radon/SokkeliPolar-kumibitumikermi - Icopal Läpivientitiivisteet - Icopal Tiivistysnauha - Icopal Kumibitumiliima
Näillä varmistat radonittoman huoneilman: - Radon/SokkeliPolar-kumibitumikermi - Icopal Läpivientitiivisteet - Icopal Tiivistysnauha - Icopal Kumibitumiliima

Avaimet käteen -kattoremontti taipidennä kattosi ikää pinnoituksella

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Icopal Oy
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200611_1147.jpg
Tiivis ja kestävä valokate
Fastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka valmistetaan ympäristöystävällisestä, pitkäikäisestä ja kestävästä polykarbonaatista. Valokate sopii esimerkiksi terasseihin, parvekkeisiin, autokatoksiin sekä piha- ja varastorakennuksiin, joihin halutaan valoa ja tilan tuntua, muttei vettä eikä lunta. Fastlock Uni soveltuu erinomaisesti suurtenkin alojen kattamiseen mm. julkisissa rakennuksissa. Kate taipuu myös kaareviin kattoihin, ja laajan tarvikevalikoiman ansiosta vaihtoehtoja on rajattomasti.
20099_18869.jpg
Hallittu sadevesijärjestelmä
Sadetar käy täydellisenä ja monipuolisena sadevesijärjestelmänä kaikenlaisiin uudis- ja korjausrakennuskohteisiin. Sadetar-tuotteet valmistetaan sinkitystä teräsohutlevystä, joka on kauttaaltaan pinnoitettu Plastisol-muovipinnoitteella. Sadettaressa yhdistyvät teräksen ja muovin parhaat puolet ja se kestää vuodesta toiseen haalistumatta ja laadukkaan ulkonäkönsä säilyttäen. Siksi Sadettarelle annetaan kymmenen vuoden takuu!
20072_3487.jpg
Aluskate pidentää kattosi ikää
Varsinainen katemateriaali suojaa kattorakenteita sateelta ja lumelta – mutta kosteuden varsinainen pysäyttäjä on katteen alle asennettava aluskate. Katteen alle pääsee aina kosteutta. Tuiskuava lumi löytää tiensä esimerkiksi tiilikatteen alle ja kondensoituva kosteus pääsee kattorakenteisiin, ellei aluskate sitä pysäytä. Aluskatteen laatuun kannattaa panostaa – muutaman kymmenen euron säästö aluskatevalinnassa ei kannata. Laadukas aluskate on halpa vakuutus katollesi!
20097_17608.jpg
Valkeakosken asuntomessuilta vinkkejä piharakentamiseen
Heinäkuun 10. päivä avautuvilla asuntomessuilla nähdään väljiä pihoja, joissa on tilaa niin lasten leikeille, oleskelulle kuin hyötykasvillisuudelle. Messukävijät voivat hakea vinkkejä paitsi messutalojen pihoilta myös maksuttomalta pihaklinikalta ja terassien rakentamistyönäytöksistä.– Messututkimuksistamme ilmenee, että yhä suurempi osa asuntomessukävijöistä on kiinnostunut erityisesti piharakentamisesta. Lähes viidennes messuvieraista ilmoittaa messuille tulonsa syyksi piharakentamisen. Haluamme vastata kävijöiden tarpeisiin, joten asuntomessuilla tarjotaan tänä vuonna muun muassa ensimmäistä kertaa piharakentamisen neuvontapalvelua. Maksuttomalta pihaklinikalta saa vinkkejä niin uuteen kuin vanhaankin pihaan. Keskiviikkoisin ja lauantaisin messuilla järjestetään puolestaan terassien rakentamistyönäytöksiä, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen sanoo.Uutta on myös Viherympäristöliitto ry:n, Viheraluerakentajat ry:n ja Viheraluesuunnittelijat ry:n kanssa yhteistyössä kehitetty pihakonsepti, joka on otettu ensimmäistä kertaa käyttöön osassa tämän vuoden messukohteita. Konseptia sovelletaan kohteissa 1 (Kodikas), 10 (Valokaari 119), 25 (Mustarastas) ja 37 (Onska), joiden pihanäytteilleasettaja esittelee kohteiden piharatkaisuja ulkonäyttelyalueella.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Maksuerätaulukoiden, vakuuksien ja vakuutusten tarkistus
Toimenpiteet:Projektipäällikkö tarkistaa urakoitsijoiden laatimat maksuerätaulukkoesitykset siten, että urakkasumma maksetaan urakoitsijalle urakan edistymisen mukaisesti. Maksueriä koskevat määräykset on esitetty urakkaohjelmassa (1. erä 5 %, viimeinen erä 10 %, viimeistä erää ei makseta ennen kuin kaikki virheet ja puutteet on poistettu).Vakuuksiksi hyväksytään pääsääntöisesti ainoastaan pankin tai vakuutuslaitoksen myöntämä omavelkainen vakuus, vakuuden tulee olla voimassa 3 kk yli rakennus- / takuuajan. Pienten urakoiden tai tavaratoimitusten osalta voidaan luopua rakennus- / tai takuuajan vakuuden vaatimisesta. Tällöin urakkahinta maksetaan urakoitsijalle työn edistymisen mukaan, viimeinen erä tässäkin tapauksessa vähintään 10 %. Takuuajan vakuudeksi voidaan hyväksyä myös esim. vakuuden pidätys viimeisestä maksuerästä (5 % urakkasummasta). Alkuperäiset vakuudet säilytetään rakennuttajan taloustoimistossa.Pääurakoitsija (jaettu urakka) ottaa työnaikaisen rakennustyövakuutuksen, jonka kohteena on rakennuskohde sekä työtä varten hankitut rakennusaineet, rakennustarvikkeet ja rakennusosat sekä työmaatoimisto ja sen irtaimisto. Vakuutus vastaa joka hetki vähintään tehdyn työn ja työmaalla olevien rakennusaineiden ja -tarvikkeiden arvoa. Vakuutuksen omavastuu on 2.000,- euroa vahinkoa kohden. Omavastuuosuus jätetään kunkin urakoitsijan vastuulle. Vakuutuksen ottaminen ja sen sisältö on määritelty urakkaohjelmassa.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Maksuerätaulukot, vakuudet, vakuutuksetHyväksyntä:Tilaaja
201111_28726.jpg
Rakennusluvan asiakirjat
Rakennusluvan hakeminen voi tuntua A4-viidakolta ainakin ensikertalaiselle. Usein kysymyksiä herättävät tilanteet, jolloin ei olla aivan varmoja tarvitaanko koko lupaa ollenkaan vai riittääkö esim. toimenpideilmoitus. Mikäli rakennuslupa vaaditaan, mitä kaikkea on huomioitava, jotta riittävä määrä hakemuspapereita saadaan yhdellä kertaa toimitetuksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton