• Etusivu
  • Talo

Nyt on hyvä aika tarkastaa rännit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.01.2024
20219_72267.jpg

Kesän sade- ja ukkoskuurot pistävät katon ja erityisesti sadevesijärjestelmät koville. Ränneissä puutteelliset huollot näkyvät heti − hallitsemattomasti kouruista yli valuva vesi kastelee ulkoseinän ja sokkelin. Ongelman jatkuessa se altistaa rakennuksen kosteusvaurioille. Ennen kesän sateita on hyvä varmistaa, ettei sadevesijärjestelmät ole tukkiutuneet lehdistä, havuista tai muista roskista.

Tarkastus kaksi kertaa vuodessa

Yleisohjeena sadevesijärjestelmät tulisi tarkistaa keväisin ja syksyisin, sekä poistaa sinne kertyneet lehdet ja roskat. Lisäksi tarkistetaan muun muassa tikkaiden, kattosiltojen ja lumiesteiden kiinnitykset sekä saumakohtien tiiveys. Mahdolliset maalipintaan syntyneet naarmut korjataan paikkamaalilla. Sadevesikourujen asentoa korjataan tarvittaessa ja löystyneet kiinnitykset kiristetään.

Uusimistarve tulisi tunnistaa ajoissa

Rakennuksen sijainti ja olosuhteet vaikuttavat huoltotöiden määrään merkittävästi. Huollon tarve lisääntyy myös ikääntyneillä järjestelmillä. Mikäli huoltotöiden yhteydessä ränneissä ja syöksyputkissa havaitaan merkkejä pinnoitteen kulumista tai materiaalivaurioista, on sadevesijärjestelmän uusiminen ajankohtaista.

Katon kaltevuus, lappeiden koko sekä katemateriaali vaikuttavat sadevesien ohjautumiseen katolla. Oikein suunniteltu ja mitoitettu sadevesijärjestelmä ohjaa sade- ja sulamisvedet luotettavasti sadevesiviemäreihin pois rakennuksen perustuksista. Ammattilaisen toimesta tehty mitoittaminen sekä asennus kohteeseen takaavat sadevesijärjestelmän oikean toimivuuden. Uudeksi sadevesijärjestelmäksi on hyvä valita järjestelmä, joka on suunniteltu kestämään pohjoisen ankaria ja vaihtelevia sääolosuhteita.

20219_72268.jpg

Muista turvallisuus katolla!

Käynti katolle sekä siellä työskentely tulee olla aina turvallista ja se tulee huomioida jo ennen huoltotöiden aloittamista. Käytä asianmukaisia suojavarusteita kuten valjaita ja turvakenkiä. Huomioi myös olosuhteet, katto on märkänä erittäin liukas. Jos katto on jyrkkä, korkea tai vaikeassa paikassa, suosittelemme antamaan työn alan ammattilaisen tehtäväksi.

Talo
kattoturvatuotteet
sadevesijärjestelmät
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201710_50579.jpg
Katto ja kattotarvikkeet kunnossa, koti kunnossa
Koti on useimmille paitsi rakkain myös arvokkain omaisuus. Katto puolestaan on kodin suoja. Sen kunto vaikuttaa koko talon kuntoon, ja siksi siitä kannattaa pitää hyvää huolta. Katto altistuu säänrasituksille ja vaatii säännöllistä huoltoa. Oikea-aikaisella korjauksella voi välttää vesivahingot ja kosteusvauriot ja varmistaa kodin arvon säilymisen. Tähän juttuun on koottu vinkkejä katon huoltoon ja korjaamiseen.
201710_50382.jpg
Kasvaako talosi sadevesikourussa koivu?
Talvi lähestyy kovaa vauhtia ja onkin aika tarkistaa myös rännien kunto. Oletettavasti ränneissä on roskia. Rännit onkin syytä tarkistaa ennen talven tuloa, sillä tukkeutuneet vesikourut voivat aiheuttaa vesivahinkoja.
202211_79905.jpg
Vesivek Apulannan kumppanina 30-luvun kiinteistön entisöinnissä
Apulannan nimi on perinteisesti yhdistetty suomalaiseen rockkulttuuriin, mutta harvempi tietää yrityksen ansioituneen myös vanhan rakennuskulttuurin ylläpitäjänä. Kun Apulannan omistama, Lahdessa sijaitseva kiinteistö tarvitsi uutta kattoa, yritys luotti Vesivekin osaamiseen. Museoviraston suojelema kohde sai arvoisensa rännit sekä kattovarusteet, kun uudelle katolle asennettiin Arvo-kourut ja Varma-lumiesteet.
202110_72798.jpg
Näin sään vaihtelut rasittavat kattoasi
Jos nykyiset vaihtelevat säätilat rankkasateineen ja loskaisine talvineen välillä rasittavat ihmismieltä, niin vähintään yhtä paljon ne rasittavat myös kodin rakenteita. Varsinkin vesikatto kodin ylimpänä suojana saattaa joutua melkoiseen testiin. Katon rakenteen, materiaalien laadun ja myös huollon merkitys nousee tulevaisuudessa arvoon arvaamattomaan.
201111_28610.jpg
Tee Se Itse - Leikkimökki
Leikkimökki on joka lapsen toive ja samalla suloinen pihan somistaja. Näillä ohjeilla leikkimökin rakentaminen sujuu helposti. Ohjeet sisältävät myös tarkat leikkimökin piirustukset. Leikkimökin kooksi on valittu sellainen, että se voi tarvittaessa toimia myös vierasmajana. Leikkimökin rakennustarvikkeina on pyritty käyttämään yleisimpiä puutavaran kokoja, joita on mahdollisesti rakennuksilta jäänyt ylimääräiseksi.Ohjeita voi soveltaa ja leikkimökistä tehdä juuri omien tarpeiden mukaisen.Katso leikkimökin materiaalilista tästä
20223_77369.jpg
Näin 1940-luvun rintamamiestalossa parannettiin ilmanvaihtoa
Juttu ja kuvat on tehty VILPEn ja Anniina Jalkasen välisenä kaupallisena yhteistyönä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton