• Etusivu
  • Rakentaminen

Normeja karsimalla ja riittävällä tonttitarjonnalla asuntorakentamisen kustannukset kuriin

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.03.2011
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Suomen Vuokranantajat ja Rakennusteollisuus RT peräänkuuluttavat rakentamismääräysten keventämistä ja tonttitarjonnan lisäämistä asuntokustannusten hillitsemiseksi. Pula kohtuuhintaisista asumisratkaisuista on paheneva ongelma etenkin Helsingin seudulla. Tilanteen helpottaminen edellyttää riittävää uudisasuntotuotantoa pitkällä aikavälillä ja rakentamiskustannusten kurissa pitämistä.

Asuntoihin kohdistuvien vaatimusten kasvu ja tonttitarjonnan ongelmat ovat näkyneet viime vuosina sekä vuokrien että omistusasuntojen hintojen nousuna etenkin kasvukeskuksissa. Esimerkiksi Helsingissä uusien vuokrasuhteiden vuokrataso on noussut noin viidenneksen vuodesta 2005.

"Elämä on näköalatonta, jos vuokranmaksun jälkeen ei jää vapaata käyttörahaa. Kaikki järkevät toimenpiteet kustannusten karsimiseksi on tehtävä. Pommisuojat nostavat asuntojen hintaa turhaan, samoin inva-kylpyhuoneet hissittömien talojen ylemmissä kerroksissa. Vain Suomella on EU:ssa varaa näihin kahteen säännökseen toteutetussa laajuudessa", Suomen Vuokranantajat ry:n puheenjohtaja Antti Arjanne sanoo.

Viranomaisohjaus nostaa hintoja

Rakentamismääräysten muutokset ovat kasvattaneet asuntotuotannon kustannuksia etenkin pääkaupunkiseudulla kuluneiden kymmenen vuoden aikana. Lisäpainetta luo lähivuosina energiatehokkuusvaatimusten kiristyminen entisestään. Rakennusteollisuuden ja Vuokranantajien mielestä nyt olisikin korkea aika tarkastella määräyksiä kriittisesti ja lieventää sääntelyä tietyiltä osin.

Esimerkiksi väestönsuoja- ja esteettömyysvaatimukset nousivat esiin turhia kustannuksia aiheuttavina tekijöinä jo ympäristöministeriön niin sanotuissa Normitalkoissa vuonna 2009. Myös Kilpailuviraston tämän vuoden tammikuussa julkaisemassa selvityksessä "Viisas sääntely – toimivat markkinat" kiinnitetään huomiota rakennusalan liialliseen ja epätarkoituksenmukaiseen sääntelyyn.

"Normitalkoissa selvitettiin normeihin liittyviä ongelmia, mutta ne jätettiin korjaamatta. Määräyksiä pitää jatkossa yksinkertaistaa ja karsia. Myös Helsingin alueen 75 neliön keskipinta-alavaatimuksesta tulee viimein luopua", Arjanne esittää.

Tonttitarjonnan ongelmiin pitää puuttua

Suomen suurimmissa kaupungeissa tonttien saatavuus ja hintakehitys vaikuttavat asuntojen hintoihin enemmän kuin rakentamiskustannusten kehitys.

"Kasvukeskusten tulee kaavoittaa rakentamiskelpoista ja sijainniltaan edullista tonttimaata huomattavasti nykyistä enemmän. Puute sopivista tonteista on ollut koko 2000-luvun suurin yksittäinen omistusasuntotuotantoa jarruttava tekijä", Rakennusteollisuus RT ry:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti painottaa.

Pipatin mukaan Helsingin seudun ympäristöpalvelujen tuore rakennusmaavarantoja koskeva laskelma osoittaa myös perättömäksi epäilyn, että rakennusliikkeet itse panttaisivat rakentamattomia tontteja arvonnousun toivossa. Rakennusliikkeiden osuus alueella olevasta rakennusoikeudesta on suhteellisen pieni, ja valtaosa rakennusoikeudesta on yksityisten ihmisten ja kuntien omistuksessa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20194_57649.jpg
Ilmanvaihdon vastuut ja työnjako
Taloyhtiöissä pähkäillään usein, miten vastuut ilmanvaihdon kunnossapidon suhteen jakautuvat osakkaiden ja yhtiön välillä. Asunto-osakeyhtiölain (1599/2009) mukaan yhtiö vastaa rakenteista, eristeistä sekä ns. perusjärjestelmistä eli esimerkiksi lämmitys-, sähkö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmistä, jotka yhtiö on toteuttanut. Osakkaan vastuulle taas kuuluvat huoneiston sisäosat lukuun ottamatta edellä mainittuja perusjärjestelmiä.
202210_73510.jpg
Mitä on tulevaisuuden puulämmitys?
Ympäristöystävällinen sekä pidemmän päälle taloudellinen kodin lämmittäjä on kotimainen varaava tulisija. Tehokkuutensa lisäksi tulisija luo ympärilleen lämmintä tunnelmaa. Puilla lämmitettäessä pystyy leikkaamaan muita energiakuluja, lisäksi se toimii yhdessä eri järjestelmien kanssa.
20139_36249.jpg
Uudet, energiaa säästävät ja tehokkaat ilma-/vesilämpöpumput
NIBE laajentaa Pohjolan vaativaan ilmastoon kehitettyjen tuotteidensa valikoimaa. Teknisen kehityksen edetessä nopeasti, panostaa NIBE merkittävästi juuri tuotteiden kehittelyyn, jotta laitteet olisivat mahdollisimman energiaa säästäviä, tehokkaita sekä käyttövarmoja. NIBEn ilma-vesituotteiden avulla on mahdollista saada hyvin energiasäästöä.
201210_32565.jpg
Kastelli-talo Lempäälään, 4. osa:Perustuksista talotoimitukseen
Kesällä 2012 alkaneessa seurantakohteessamme seuraamme asiakkaan omien suunnitelmien pohjalta toteutetun Kastelli-talon rakentamista Lempäälään. Lähtökohtana oli lehti-ilmoituksen perusteella yksityiseltä ostettu yli 2000 neliön tontti, jolle haluttiin yksikerroksinen omakotitalo.Lue myös edelliset osat: 1. Tontista talosuunnitelmiin, 2. Suunnitelmista kohti rakennuslupaa ja 3. Rakennuslupa!
20203_63590.jpg
Materiaalitehokkuus on ympäristöystävällisyyttä
Vertailtaessa eri materiaalivaihtoehtojen hiilijalanjälkiä, täytyy aina ottaa huomioon rakennusten koko elinkaari ja tehdä vertailu rakennustasolla, koska pienen osa-alueen optimointi ei yleensä johda parempaan lopputulokseen.
20123_30048.jpg
Boschin uusi PPR 250 -maalitela
Maalaaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa ja siistiä! Ei enää tippuvaa maalia eikä tahriintuvia vaatteita. Uusi verkkovirtakäyttöinen maalitela mahdollistaa paitsi aiempaa nopeamman seinien ja kattojen maalaamisen, myös tasaisen ja roiskeettoman maalin levittämisen.Tilaa Jäsentukusta!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton