• Etusivu
  • Sisustus

Näin teet kiinnitykset harkkoseiniin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö EJOT Sormat Oy
Päivitetty 09.11.2023
soraharkko

Kevytbetoni- ja kevytsoraharkoista rakennetut seinät ovat monista hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta haastavia kiinnitysalustoja huokoisuutensa ja pienen puristuslujuutensa takia. Huokoisiin ja ontelomaisiin alustoihin kiinnitettäessä oikean kiinnikkeen valinta ja varovainen työtapa korostuvat.

Kiinnikkeen valintaan vaikuttaa harkkoseinän paksuus sekä tiheys. Lähtökohtaisesti on suositeltavaa käyttää mahdollisimman pitkää kiinnikettä asennuksessa. Varsinkin kevytbetoniharkon poraaminen on aina suoritettava varovaisesti, ettei poranterä syö huokoiseen materiaaliin ylisuurta reikää. Kevytbetoniharkkoon tehtävät kiinnitykset on myös kiristettävä loppuun varovaisesti käyttäen porakoneen momenttikontrollia tai käsin.

  • Kevytbetoni: Melko yleinen rakennusmateriaali kaikessa rakentamisessa keveytensä ja muunneltavuutensa johdosta, tuotemerkkinä mm. Siporex. Kevytbetonia käytetään ensisijaisesti osastoivina, mutta myös kantavina rakenteina.
  • Kevytsora: Yleinen rakennusmateriaali pienkiinteistöjen rakentamisessa, tuotemerkkinä mm. Leca. Kevytsoraharkkoja käytetään etenkin perustuksissa ja kantavissa rakenteissa.

Kiinnikkeen valintaa tehdessä on myös hyvä huomioida, että myynnissä olevien kiinnikkeiden materiaalilaaduissa on eroja, joilla on merkittävä vaikutus kiinnityksen pitävyyteen ja siten turvallisuuteen. Välttääksesi riskit sekä mahdolliset vahingot, on kiinnikkeiden valinnassa hyvä turvautua luotettaviin kiinnikemerkkeihin kuten Sormat.

Kevytbetoniruuvi KBRM

KBRM on täsmäkiinnike huokoisille materiaaleille. KBRM on suunniteltu erityisesti kevytbetoniin ja kevytsoraan kiinnittämiseen. KBRM asennetaan ilman esiporausta ja tulppia, kuten tavallinen puuruuvi. SITAC C4-korroosioluokkaan hyväksytty KBRM sopii myös ulkokäyttöön.

20225_78336.jpg

Karmitulppa SDF

ETA hyväksytyt SDF-karmitulpat ovat monkäyttöisiä tulppia keskiraskaisiin kiinnityksiin (8 mm) sekä suurille kuormille (10 mm). Tulppien kaksoiskaulus lukittuu kiertovääntöä vastaan ja säteittäin laajeneva runko mahdollistaa optimaalisen kiinnittymisen kaikissa rei’itetyissä materiaaleissa.

SDF-yleiskarmitulpat on suunniteltu soveltuviksi sekä koviin kiinnitysalustoihin (betoni ja umpitiili) että myös huokoisiin ja ontelomaisiin rakenteisiin (kevytbetoni / kevytsoraharkko / reikätiili). Pitkän kaulaosan johdosta tulppia voidaan käyttää paksujen materiaalien, kuten mm. karmien ja erilaisten aluskoolausten kiinnittämiseen.

20225_78344.jpg

Kevytbetonitulpat KBT ja KBTM

Polyamidista valmistettu kevytbetonitulppa KBT on suunniteltu kevytbetoniin (Siporex) suoritettaviin kevyisiin kiinnityksiin. Tulpan ulkopinnan karkea kierre aikaansaa lujan tartunnan kiinnitysalustaan. Sopivia ruuveja ovat yleis- ja puuruuvit sekä metrisellä kierteellä varustetut ruuvit. Käyttölämpötila-alue on-40…+80 °C.

Metallinen vaihtoehto KBTM soveltuu Siporexin lisäksi myös mm. kevytsoraharkkoihin tehtäviin kiinnityksiin. Metallisen rakenteensa johdosta KBTM soveltuu myös palonkestoa vaativiin kiinnityksiin. Sopivia ruuveja ovat metrikierteiset ruuvit.

20225_78341.jpg

Kemiallinen injektointimassa ITH Ve

Sormat ITH Ve on huipputehokas vinyyliesteripohjainen massa erilaisiin kiinnityksiin. Se on erinomainen vaihtoehto myös halkeilleeseen betoniin. Hyvälaatuista silikonipuristinta käyttäen tällä massalla saavutetaan kustannustehokas, vahva ja erilaisia kemiallisia yhdisteitä hyvin kestävä kiinnitys. Kemialliset massat soveltuvat erityisesti lähelle rakenteiden reunoja tehtäviin kiinnityksiin. ITH Ve soveltuu lähes kaikille alustamateriaaleille ja kiinnittää teräsrakenteet, koneet, elementit, portit, vaarnat, pultit, ruuvit jne.

VINKKI! Vanhan harkkokiinnityksen pettäessä, hyvä vinkki on porata vanha reikä kartion malliseksi ja käyttää uuteen korjauskiinnitykseen ITH Ve-massaa ja vaarnaa.

20238_82770.jpg

Katso lisätietoa asennuksista: Lataa kiinnitysoppaat täältä

Info

Info

Käytä vain CE-merkittyjä kiinnitystuotteita

CE-merkintä on vaatimustenmukaisuusmerkintä, joka perustuu rakennustuotteita koskevaan EU-direktiiviin. Tämä puolestaan ohjaa kansallista lainsäädäntöä. CE-merkinnällä valmistaja takaa, että tuotteet täyttävät kaikki EU-direktiivin vaatimukset, jotka liittyvät tuotteen mittoihin, raaka-aineisiin ja itse lopputuotteeseen.

Sormatin laatupolitiikan mukaan tuotteiden tulee täyttää paitsi asiakkaiden myös kaikki viranomaisten asettamat vaatimukset. Vähittäismyyjä tai loppukäyttäjä voi aina Sormat-tuotteen valitessaan olla varma tuotteen laadusta, turvallisuudesta ja käyttösopivuudesta jopa kaikkein vaativimmissa kohteissa.

Voit hankkia Sormat kiinnikkeitä hyvin varustetuista rautakaupoista kuten K-Rauta ja Wurth.
Katso lähin myyntipiste

EJOT Sormat Oy
Sisustus
huoneisto
kiinnitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20153_42744.jpg
Luotettavilla kiinnitystarvikkeilla rakennat turvallisesti
Luotettava kiinnitys saavutetaan valitsemalla rakennusmateriaaliin ja käyttötarkoitukseen parhaiten soveltuva kiinnike. Oikean kiinnitystarvikkeen lisäksi rakenteen kestävyyteen ja lujuuteen vaikuttaa myös oikea asennustapa.
rakennuslevyt
Kevyet kiinnitykset rakennuslevyihin
Ohutseinämäiset rakennuslevyt ovat erittäin yleisiä kaikessa rakentamisessa, yleensä rakenteiden pintamateriaaleina. Rakennuslevyihin kuuluvat kipsi- ja kipsikuitulevyt, puukuitulevyt, vanerit, lastulevyt sekä erilaiset sisustuslevyt. Levyjen lujuus ja ominaisuudet vaihtelevat erittäin paljon. Levypinnan lujuuteen sekä kiinnikkeen asennuskohtaan vaikuttavat myös levypinnan takana sijaitsevat puiset tai metalliset rakenteet, kuten koolaukset.
betoniharkko
Kiinnitykset koviin rakennusmateriaaleihin
BetoniMaailman yleisin rakennusmateriaali, jota käytetään ensisijaisesti teollisessa rakentamisessa suuren puristuslujuutensa johdosta. Talonrakentamisessa yleisimpiä rakenneosia ovat perustukset, kantavat rakenteet, välipohjat ja porraselementit.UmpitiiliHyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa pienkiinteistöjen rakentamisessa sekä teollisessa rakentamisessa osastoivien rakenteiden rakennusaineena.ReikätiiliHyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa, osastoivien rakenteiden rakennusmateriaalina sekä kohteissa, joissa materiaalilta edellytetään jonkinasteista lämmöneristyskykyä.LuonnonkiviKäytetään rakentamisessa pääasiassa pintamateriaalina esimerkiksi julkisivuissa ja portaissa. Haurautensa johdosta luonnonkivi murtuu herkästi.
20225_78212.jpg
Yksi rakennus­massa, joka sopii lähes kaikkeen sisällä ja ulkona
Olisiko elämä helpompaa, jos jokaista liimausta ja massatarvetta varten ei tarvitsisi ostaa kaupasta uutta putkiloa? Yksi rakennusmassa, joka käy mihin vaan tarpeeseen kotona, niin sisällä kuin ulkona, ja levittyy yhtä helposti kuin silikoni? Älä haaveile enempää. WTF® on tuonut markkinoille monipuolisimman ja testatun laatutuotteen.WTF® Yes! Flex, eli tuttavallisesti purkinkyljessä Y vaan.
Moderni mustavalkoinen keittiö
Uusi ilme keittiöön: laatoita välitila uusiksi
Kun kotia haluaa uudistaa, ei tarvitse välttämättä puhua suurista remonteista tai kalliista ratkaisuista. Parhaimpia uudistuksia ovat ne, joissa lopputuloksena on itselle mieluisa kokonaisuus riippumatta siitä paljonko kunnostustyöhön on käyttänyt rahaa.Miten kotiaan voi sitten raikastaa, tässä muutama vinkki keittiöön.
kipsilevyratkaisut remontoijalle
Remontoijan luottokaveri – monipuolinen kipsilevy
Jokaiselle se oma koti on kaikkein rakkain paikka. Siellä viihdytään niin yksi kuin perheen ja ystävien kanssa. Ajan myötä kuitenkin se kaikkein rakkainkin paikka kaipaa pientä huolenpitoa ja laittoa – vaikkei muusta syystä kuin perheen koon kasvamisen tai pienenemisen johdosta.Toisinaan tuotevalikoima häkellyttää, voiko näin monelle ratkaisulle ja vaihtoehdolle olla todella tarvetta. Kyllä voi, sillä ratkaisut on tehty sillä ajatuksella että rakentaja ja remontoija löytää niiden joukosta omiin tarpeisiinsa parhaiten soveltuvan tuotteen ja rakennustavan. Vaikka vaihtoehtoja on paljon, löytyy niiden joukosta sopiva tuote nopeasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton