• Etusivu
  • Rakentaminen

Haluaisitko laajentaa taloa? Näin suunnittelet ja toteutat laajennuksen

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyö Smartia Oy
Päivitetty 13.05.2024
talolaajennus-s10-hero-1020x477.jpg

Monet kysyvät Smartiasta, miten talon laajennushanke olisi parasta käynnistää ja mitä olisi hyvä selvittää, ennen kuin sen aloittaa. Alku tuntuu monista hankalalta ‒ ja onhan se sitä.

Smartiassa suunnittelijana ja teknisenä asiantuntijana työskentelevä insinööri (AMK) Timo Mattila kertoo meille vastaukset yleisimpiin asiakkaiden mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Miten talon laajennustarpeet pitäisi määritellä?

Pohdi, miksi haluat laajentaa taloa ja mitä tarvitset uudelta tilalta. Tarvitsetko lisää makuuhuoneita, suuremman olohuoneen, varastotilaa vai jotain muuta? On tärkeää harkita uusien tilojen käyttöä myös tulevaisuudessa. Esimerkiksi jos tarvitset nyt lastenhuoneita, harkitse millaisia tiloja tarvitset, kun lapset ovat poissa kotoa.

Laajennuksen yhteydessä voi olla myös hyvä tilaisuus päivittää talon teknisiä ratkaisuja. Tarvitaanko uusille teknologioille, kuten maalämpökoneelle tai vesi-ilmalämpöpumpulle, tilaa laajennusosassa? On myös hyvä pitää mielessä tilojen monikäyttöisyys ja mahdollisuus muuttaa niitä myöhemmin. Siksi esimerkiksi kevyillä väliseinillä jaotellut tilat voivat olla hyödyllinen ratkaisu.

Onko tontilla vielä rakennusoikeutta jäljellä?

Laajennusosan suunnittelun alkaessa on tutkittava huolellisesti rakennusmääräykset. Laajennus voidaan tehdä vain sen puitteissa. Pienistä poikkeamista rakennusoikeudesta tai merkityn rakennusalueen ulkopuolelle rakentamisesta kannattaa keskustella paikallisen rakennusvalvonnan kanssa. Naapuritalon läheisyys voi myös asettaa vaatimuksia laajennusosan rakenteille paloturvallisuusmääräysten suhteen.

‒ Tilojen suunnittelulla ja toteutustavalla voi olla suuri vaikutus laajennushankkeen kustannuksiin. Tekniikka, sisustusratkaisut ja ulkopuolisen työn käyttö muodostavat merkittävän osan kustannuksista. Määrittele oma budjettisi ja kerro siitä Smartian asiantuntijamyyjälle, jotta hän voi arvioida sen toteutuskelpoisuuden ja ehdot, ohjeistaa Mattila.

Lisäksi Mattila muistuttaa, että laajennushankkeissa on aina mahdollisuus yllätyksiin, joten on hyvä varata jopa 10 % ylimääräistä "varabudjettia" rakennusprojektiin.

<p data-block-key="zeerq">Kuvassa insinööri (AMK) <b>Timo Mattila</b></p>
Kuvassa insinööri (AMK) Timo Mattila

Smartian laajennuspaketti sisältää kaikki tarvittavat lupakuvat rakennusluvan hakemiseen, rakennekuvat toteutukseen sekä laajennusosan rakennustarvikkeet valmiiksi leikattuna precut-toimituksena. Precut tarkoittaa, että rungon valmiit osat on leikattu ja merkitty mittaan, mikä helpottaa ja nopeuttaa pystyttämistä.

Tutustu laajennuspaketteihin

Tarvitaanko laajennusprojektiin luvat ja ammattilaista?

Laajennushanke edellyttää aina rakennuslupaa. On suositeltavaa esitellä suunnitelma paikalliselle rakennusvalvonnalle ja pyytää heidän lausuntoaan ennen virallisen rakennusluvan hakemista. Tämä auttaa välttämään myöhempiä korjauksia suunnitelmiin ja nopeuttaa lupaprosessia. Rakennusluvan käsittelyaika vaihtelee vuodenajan ja paikkakunnan mukaan, mutta tyypillisesti se kestää noin 4–6 viikkoa.

Smartia tarjoaa suunnittelun ja laajennuspaketin toimituksen asiakkaalle. Useimmissa tapauksissa asiakas vastaa itse pystytyksestä. Rakennusaikaisen toteutuksen ja suunnitelmien yhteensovittamiseksi asiakkaan on palkattava vastaava mestari. Smartian verkostoista löytyy usein sopiva asentaja tai vastaava mestari.

Kun lupa on myönnetty, Smartian asiakaspalvelu aikatauluttaa toimitukset asiakkaan toiveiden mukaisesti. Hankkeesi käynnistyy. Laajennuksen koosta riippuen asiakkaat ovat yleensä voineet ottaa uudet tilat käyttöön noin 3–4 kuukauden kuluttua rakennusluvan myöntämisestä.

Smartia laajennusprojekti

Haaveissa talon laajennus – Mistä aloittaa?

Tutustuminen Smartian mallistoon voi antaa inspiraatiota erilaisiin talon laajennusratkaisuihin. Jos harkitset uuden omakotitalon laajennusta, tutustu Smartian verkkosivuilla olevaan mallistoon ja vieraile heidän toimistoissaan esimerkiksi Oulussa, Raahessa, Ylivieskassa tai Vantaalla. Ota yhteyttä myyjiin etukäteen ja sovi tapaamisesta toimistolla.

– Kannattaa ehdottomasti tulla käymään toimistollamme, jotta voimme keskustella kasvotusten. Näin voimme esimerkiksi yhdessä suunnitella tarpeitasi vastaavan kokonaisuuden, vinkkaa Mattila.

Smartia Oy
Rakentaminen
piharakennukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Smartia
Unelmien kesäpaikan rakennusprojekti etenee täydellä teholla
Kaksi intohimoista liikunnan ammattilaista, Vertti Harjuniemi ja Pauliina Räisänen, ovat viimeinkin toteuttamassa pitkäaikaista haavettaan omasta mökistä ja rannasta yhdessä Smartia Oy:n kanssa.Heidän mökkikokonaisuutensa nousee upeaan järvimaisemaan Kouvolassa ja käsittää tilavan, ympärivuotiseen asumiseen soveltuvan Keitele 120 -mökin sekä näyttävän Saaga 32 D1 -rantasaunan. Lisäksi suunnitelmissa on myöhemmin rakentaa autokatos/varastorakennus täydentämään kokonaisuutta.
20223_77264.jpg
Pihasauna Aava valloitti Vertti Harjuniemen sydämen
Saunominen kuuluu suomalaisten arkeen. Monelle se on myös jokaviikkoinen rentoutumisen hetki rankan työviikon jälkeen. Pihasauna on helppo tapa tuoda rentoutumisen mahdollisuudet omaan pihapiiriin niin järven rannalla kuin kaupunkiympäristössä. Nopeasti pystytettävät asennusvalmiit kokonaisuudet tekevät haaveista totta. Pihasaunan voi rakentaa tai rakennuttaa, mutta helpoin tapa on tilata asennusvalmis kokonaisuus ‒ kuten teki myös monien tuntema kuntosaliyrittäjä Vertti Harjuniemi.
20223_76675.jpg
Kuinka paljon autotallin rakentaminen maksaa?
Tiedäthän tunteen, kun tilantarve kasvaa, tarvitset säilytystilaa harrastevälineille, erilaisille kulkupeleille ja jonkun nurkkauksen nikkarointia varten ‒ eikä harrastetilakaan olisi pahitteeksi. Valmista ratkaisua ei tunnu löytyvän, joten haluat suunnitella autotallin itse. Onpa kyseessä autotalli, autokatos, halli tai jokin muu piharakennus, pätevät alla esitetyt asiat pääsääntöisesti kaikkeen rakentamiseen. Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon suunnitellessa piharakennusta?
Taloyhtiön autotallit kellarikerroksessa
Turvallinen autotallin­ovi suojaa sekä käyttäjää että omaisuutta
Vaikka kevät kovin jo vilkuttelee nurkan takana, muistavat varmasti monet meistä vielä kuluneen talven erityisen hyvin. Pakkanen, jää sekä lumi olivat tänä talvena vahvasti läsnä – samoin lumivallit ovien edessä sekä tiukasti kiinni jäätyneet ovet. Nämä ongelmat ovat tuttuja erityisesti ulospäin aukeavien vanhempien puuovien kanssa, joita vesi on mahdollisesti hieman turvottanut alkuperäisestä muodostaan.Ongelmaan löytyy kuitenkin ratkaisu, joka on vaivaton ja lopputuloksena ovat energiatehokkaat ja kevyesti aukeavat autotallinovet.
luminen auto autotallin edustalla
Autotallinoven vaihtaminen onnistuu myös talvipakkasella
Monella autotalli toimii eräänlaisena varastotilana. Hyllyiltä löytyy jos jonkinlaista purkkia ja purnukkaa, jotka eivät saa altistua kylmälle. Joillain saattaa myös olla autotallissaan vesipiste – ja se mitä viimeiseksi talliinsa haluaa on vettä joka suuntaan ruiskiva haljennut vesiputki.Mitä tulisi tehdä siinä tapauksessa, jos autotallinovi kaipaa kipeästi vaihtoa ja talvipakkanen paukkuu nurkissa – tuleeko vain odottaa kevääseen?Vastaus esitettyyn kysymykseen on ei, ja tässä tulevat syyt miksi.
20215_70442.jpg
Pihabetoni on näppärä apu kodin pieniin valutöihin
Kevät paljastaa jälleen pienet pihan korjausprojektit niin koti- kuin mökkipihallakin. Milloin aidantolppa kaipaa uudelleenkiinnitystä, pyykinkuivausteline tarvitsee asentaa paikoilleen tukevasti tai tehdä muutama porras. Pieniä töitä, joissa usein kaipaa paria ämpärillistä betonia. Enää sinun ei tarvitse kanniskella isoja säkkejä kuivabetonia, vaan pikkuaskareisiin on Weber kehittänyt Pihabetonin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton