• Etusivu
  • Materiaalit

Näin huollat terassin kesäkuntoon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.05.2023
20205_64613.jpg

Milloin uusi terassi on hyvä käsitellä? Millä terassi kannattaa käsitellä? Kuinka usein terassi on hyvä huoltaa?

Terassin käsittelemiseen ja huoltamiseen liittyy paljon kysymyksiä. Siihen löytyy myös monia ohjeita ja vinkkejä. Käsittelyyn vaikuttaa terassin materiaali sekä asennusajankohta. Uusi painekyllästetystä puusta tehty terassi kannattaa antaa kuivua hyvin ennen ensimmäistä käsittelykertaa. Käsittele painekyllästetty puu vasta seuraavana kesänä asennuksesta.

Ennen terassin käsittelyä

Ennen käsittelyä terassi kannattaa ehdottomasti pestä, sillä kauniin pinnan taustalla on aina puhdas pohja. Pesulla poistetaan aiemmat käsittelyt, lika, levä, raikastetaan ja kirkastetaan kulunut pinta. Käytä pesuun terassille sopivaa pesuainetta. Huuhtele pinta huolellisesti ja anna kuivua seuraavaan päivään. Aloita terassin käsittely, kun pinta on puhdas ja kuiva.

Jos haluat vaihtaa terassin väriä tummasta vaaleammaksi, sinun täytyy poistaa vanha puuöljy tehokkaalla terassinpesuaineella. Kysy sopivaa tuotetta rautakaupastasi. Sen sijaan vaalean terassin saat helposti käsiteltyä tummemmaksi, eikä vanhaa väriä tarvitse poistaa alta. Huomioi kuitenkin, että vanha vaalea väri alla saattaa muuttaa hieman uuden tummemman värin sävyä.

Huomioi että kaunis helmenharmaan sävy EI onnistu sävytetylle tai ruskealle pohjalle tavallisella puuöljyllä. Tähän tarkoitukseen on kehitetty Sioo:x Premiun Paneeli Puunsuoja.

Hyvä käsittelysää on lämmin pilvipouta. Silloin syntyy paras tulos. Liian kylmällä, kuumalla tai kostealla ilmalla terassia ei kannata käsitellä. Optimi käsittelylämpötila on +15-20 °C ja ilman suhteellinen kosteus 50 %.

20205_64612.jpg

Valitse oikea väri ja tuote

Pihalle valittavan tuotteen sään- ja UV-kestävyyden on oltava hyvä. Käsittelyyn kannattaa valita tuote materiaalin ja halutun lopputuloksen mukaan. Öljykäsittely suojaa terassia tikkuuntumiselta, halkeilulta ja haalistumiselta, jota sade ja auringonpaiste aiheuttavat.

Terassiöljyjä löytyy värittömänä sekä valmiina sävyinä, kuten ruskeaa, mustaa ja harmaata. Voit myös sävyttää kohteeseesi sopivan värin. Lämpökäsitelty pinta kannattaa käsitellä sävytetyllä öljyllä tai kuullotteella, sillä värittömät tuotteet eivät suojaa puuta haalistumiselta.

Vesi- ja liuotinohenteisia puuöljyjä voi käyttää toistensa päälle eli jos olet käsitellyt edellisen kerran vesiohenteisella, voit nyt laittaa liuotinohenteista ja päin vastoin.

Jos taas olet käyttänyt terassin käsittelyyn puuöljyä, et voi käsitellä pintaa enää esimerkiksi kuullotteella.

20205_64611.jpg
20205_64610.jpg

Näin käsittelet terassin

Sekoita öljy huolellisesti ennen käyttöä sekä käytön aikana, sillä väripigmentit ovat usein painavampia kuin öljy ja ne laskeutuvat purkin pohjalle. Terassiöljyn voi levittää pensselillä tai terassiöljylastalla. On tärkeää muistaa, ettei öljyä levitä liian paksuja kerroksia puulle, vaan vain sen verran kuin puu imee öljyä itseensä. Liian paksut kerrokset voivat aiheuttaa öljyn kupruilua ja irtoamista jo ensimmäisenä kesänä. Anna öljyn kuivua kunnolla ennen kalusteiden paikalleen laittoa.

Milloin huollat?

Tarkkaile terassin kuntoa vuosittain. Tee huoltokäsittely, kun terassin pinta on kuivan ja haalistuneen näköinen. Terassin huoltoväli riippuu terassin sijainnista ja suojaisuudesta, puun rakenteesta ja mekaanisesta
kulutuksesta. Useimmiten se on 2-4 vuotta.

Terassirakenteisiin kannattaa käyttää sävytettyä puuöljyä, sillä sävytetty tuote kestää säärasitusta paremmin kuin sävyttämätön. Puulaji ja puun kunto vaikuttavat lopulliseen väriin. Ennen öljyämistä on syytä tehdä aina koesively.

Helmenharmaa pinta ilman öljyä

Uuden terassin voit käsitellä myös ilman puuöljyä esimerkiksi Sioo:x Premium terassikäsittelyllä. Käsittely on 2-vaiheinen ja käsittelyn jälkeen pintaa ei tarvitse enää öljytä. Sioo:x Premium Terassi on luonnonmukainen ja kestävä puunsuoja, joka kestää jopa 12 vuotta minimaalisella ylläpidolla.

Sioo:x antaa puhtaan, hopeanharmaan puun näköisen pinnan, lisäten pinnan kiiltoa. Se ehkäisee pintaa halkeilemasta ja jättää miellyttävän pinnan kävelylle ilman pelkoa tikuista. Sioo:x on myös tehokas suoja sientä, tummumista, levää, sammalta, hometta, lahoamista ja jopa tuhoeläimiä vastaan. Sioo:x Premium Puunsuoja 1/2 on käsittelyn ensimmäinen vaihe. Tarvitset lisäksi Sioo:x Premium Terassi Pintasuoja 2/2 -tuotteen saavuttaaksesi jopa 12 vuoden suojan puupinnallesi.

Soveltuu terassien, laiturien, uima-altaiden reunarakenteiden ja puutarhakalusteiden käsittelyyn. Terasseilla Sioox sopii painekyllästetystä puusta tehtyjen terassien kannen käsittelyyn.

Saatavilla Rakentaja.fi verkkokaupasta.

Materiaalit
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201110_28163.jpg
Sähkölämmitys on energiatehokas ja mukava
Mukavuus, turvallisuus ja taloudellisuus ovat vaatimuksia, joihin sähkölämmitys vastaa nyt paremmin kuin koskaan aiemmin. Uuteen ajatteluun pohjautuvien lämmitysratkaisujen taustalla on perusteellista sähkö- ja rakennustekniikan kehitystyötä sekä mittaus- ja materiaaliosaamista.Viihtyisän ja taloudellisen asumisen lisäksi uudet sähkölämmityksen ratkaisut tarjoavat aiempaa helpomman asennuksen ja vaivattoman käytön. Rakentajan ja remontoijan kannattaa tutustua eri tuotteisiin varsinkin, jos edellisistä hankkeista on jo ehtinyt kulua jonkin aikaa.
20164_46306.jpg
Näin käytät injektointimassaa ammattimaiseen kiinnittämiseen
Kemiallista kiinnitystä tarvitaan monenlaisissa tilanteissa. Massalla ja metalliankkurilla tehtykemiallinen kiinnitys on oikein tehtynä luja, luotettava ja kestävä. Se sopii hyvin myös ei-ammattimaiseen rakentamiseen ja remontointiin. Kokosimme ohjeet pysyvään kiinnitykseen. Massa-asennuksessa ohjeita kannattaa noudattaa tarkasti, sillä usein epäonnistuneet kiinnitykset johtuvat asennusvirheistä.
201412_41959.jpg
Kiukaan vaihdos vaikuttaa korvausilmaan
Toimiva ilmanvaihto on saunassa yhtä tärkeä elementti kuin kiuas ja lauteet. Silloin, kun isoisä saunan laittoi, oli tarpeen johtaa korvausilmaa lattian rajasta lähelle puukiukaan tulipesää. Se edesauttoi palamista ja ilmaa saatiin vielä löylyihinkin. Sen jälkeen on monta pesällistä puuta palanut suomalaissaunoissa, kunnes sähkökiukaat ovat vallanneet puhdistautumispyhättömme.Sähkökiuas haluaa kaverikseen korvausilmaventtiilin 30–60 cm kivipinnan yläpuolelle. Nyt, kun vettä heitetään kiukaalle, nouseva ilmavirta nappaa mukaansa raitista ilmaa. Happipitoiset löylyt antavat oman mausteensa kylpemisen rentouttavaan vaikutukseen. Hanki korvausilmaventtiilit täältä
202310_83191.jpg
Myytit vs. todellisuus pesu-wc-istuimista
Pesu-wc puhdistaa intiimialueet automaattisesti ja hellävaraisesti lämpimällä vedellä. Mutta onko innovatiivinen pesevä istuin peruspönttöä epähygieenisempi, hintavampi tai hankalampi asentaa? Geberit kumosi viisi myyttiä, jotka saattavat olla esteenä pesu-wc:n valinnalle.
20118_27454.jpg
Mitä pihasuunnitelma maksaa?
Mikä on pihasuunnitelma?Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yksityiskohtaisia suunnitelma-asiakirjoja (yleissuunnitelma, työselitys ja materiaaliluettelot), joiden perusteella piha rakennetaan. Toisinaan riittää suppeampi ja suurpiirteisempi suunnitelma. Tällöin puhutaan esimerkiksi idea- tai luonnossuunnitelmasta tai pihasuunnittelijan konsultaatiokäynnistä.Pihakonsultointia ja -suunnittelua
20117_27219.jpg
Hallit ja osastot
Messuilla tutustumisen pääpaino on luonnollisesti esiteltävissä kohteissa, mutta arvokasta tietoa ja muuta mielenkiintoista löytyy myös alueen näyttelyhalleista ja talojen yhteydessä olevista osastoista.Messuilla onkin syytä olla tarkkana. Uusia ideoita löytyy aina. Jopa vuodesta toiseen asuntomessuja kiertänyt toimittajakin tuppaa joka kerta yllättymään.Autotallien ja ulkoalueiden osastojen lisäksi Rakentaja- ja Sisustajahalleissa on runsaasti näytteilleasettajia. Muista myös tutustua Tuotetaloon (Kohde 16), jossa rakenneratkaisut ovat nähtävissä.Lisätietoa asuntomessuista...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton