• Etusivu
  • LVI

Mitä E-luku kertoo rakennuksen energiatehokkuudesta?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.09.2012
20129_32367.jpg

Uudet rakennusten energiatehokkuusmääräykset tulivat voimaan heinäkuussa 2012. Niissä uutena vaatimuksena otettiin käyttöön rakennuksen kokonaisenergiankulutus. Rakennuksen kokonaisenergiankulutukselle on asetettu rakennustyypeittäin vaatimusarvo eli E-luku, jota ei suunnittelussa saa ylittää. Tämän E-lukuvaatimuksen täyttyminen osoitetaan laskennallisesti.

Lämmitysmuoto vaikuttaa suoraan E-lukuun

Suurin E-lukuun vaikuttava tekijä on rakennuksen tilojen ja käyttöveden lämmitykseen käytettävä energiamuoto.

Jos lämmitys tapahtuu kaukolämmöllä, maalämpöpumpulla tai biopolttoaineilla (esim. pelletillä), täyttyy E-lukuvaatimus helposti ilman merkittäviä energiatehokkuuden parantamistoimenpiteitä.

Jos lämmitys tapahtuu sähköllä, rakennus on rakennettava erittäin energiatehokkaaksi. Usein energiatehokkaaseen sähkölämmitteiseen taloon on rakennettava myös uusiutuvaan energiaan perustuvia energiantuotantojärjestelmiä, jotta E-lukuvaatimus täyttyisi.

Energiamuotojen kertoimet E-luvun laskemisessa

  • Sähkö 1,7
  • Kaukolämpö 0,7
  • Kaukojäähdytys 0,4
  • Fossiiliset polttoaineet 1,0
  • Rakennuksessa käytettävät uusiutuvat polttoaineet 0,5

E-luku ei kuitenkaan kerro energiakustannuksista

E-lukujen perusteella ei voida vertailla suoraan rakennuksen käytönaikaisia energiakustannuksia. Edullisimmat käytönaikaiset ostoenergian kulutuksesta johtuvat energiakustannukset ovat nykyisillä energianhinnoilla maalämpöpumpulla varustetussa talossa ja suorasähkölämmitteisessä talossa.

Syynä on se, että näissä ostettavan sähköenergian määrää rajoitetaan voimakkaasti E-lukuvaatimuksella. Sen sijaan kaukolämmitteisessä peruspientalossa energialasku voi olla yli puolet maalämpöpumpputalon energialaskua suurempi ja 15 – 25 % suurempi kuin E-lukuvaatimuksen täyttävän suorasähkölämmityspientalon.

E-luvun laskennassa ei huomioida todellista käyttöä

E-luku ei siis kerro rakennuksen todellista energiankulutusta. E-luku lasketaan rakennuksen vakioidulla käytöllä. Rakennuksen suunniteltu käyttö voi poiketa näistä arvoista paljonkin.

E-luku lasketaan määräyksissä annetuilla lähtöarvoilla, eikä niitä yleensä saa muuttaa. Joitakin arvoja voi kuitenkin muuttaa. E-luvun laskennassa käytettävää valaistustehoa voidaan pienentää, jos siitä esitetään erillinen selvitys. Valaistustasovaatimukset on kuitenkin täytettävä. Muut muutettavat lähtötiedot liittyvät lämmöneristykseen, tiiviyteen ja ilmanvaihdon lämmöntalteenottoon, jotka ovat olleet jo vuosia määräyksissä mukana. Lämmitysmuodon muuttamisella on suurimmat vaikutukset E-lukuun.

E-luku on vertailuluku, joka lasketaan Helsingin uusilla säätiedoilla, vaikka rakennus sijaitsisi Lapissa. Uuden sään mukaan Helsingissä ei ole talvella kylmempää kuin -20 °C. Jos kylmempiä talvia tulee, voi energiankulutus nousta merkittävästi lasketusta. Tämä johtuu siitä, että leudommilla keleillä rakennukset lämpiävät suurelta osin lämpökuormillaan (laitteista, ihmisistä, auringosta).

E-lukuvaatimukset lisäävät talotekniikkaa

Talotekniikka korostuu E-lukuvaatimuksen täyttämisessä. Suuntauksena vaikuttaa olevan talotekniikan määrän lisääntyminen ja toisaalta talotekniikkalaitteiden energiatehokkuuteen vaikuttavien suoritusarvojen luotettavuuden varmistaminen. VTT on ollut pitkään mukana kehittämässä talotekniikka- ratkaisuja energiatehokkaisiin taloihin. Talotekniikan suoritusarvot voidaan osoittaa luotettavasti esimerkiksi VTT-tuotesertifikaatilla.

Tule kuulemaan lisää tietoa E-luvusta FinnBuild-messuille 9.10

Asiantuntijamme kertovat E-luvusta osastollamme 6h91 tiistaina 9.10 klo 15.00. Osastollamme on päivittäin klo 15.00 tietoisku rakennusten energiatehokkuuteen liittyvistä teemoista. Tietoiskun jälkeen asiantuntijamme jatkavat kanssasi keskustelua aiheesta.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201911_61463.jpg
Mikrosementtiä, efektimaalia, laattoja - vai jotain muuta?
Laatoituksen ja laminaattilevyn lisäksi keittiön välitilaan on nykyisin tarjolla runsaasti muitakin vaihtoehtoja. Eri materiaalit poikkeavat toisistaan ulkonäön lisäksi mm. asennustavaltaan ja käytännöllisyydeltään, joten huolellisen vertailun tekeminen kannattaa, jotta löydät juuri omiin tarpeisiisi parhaiten sopivan ratkaisun.Mikä kestää parhaiten vettä ja rasvaa? Onko yksikään vaihtoehto helpompi kuin toinen?
20219_72289.jpg
Uusi akkukäyttöinen märkä-kuivaimuri testissä
Koekäytössä ollut akkuimuri osoittautui heti korvaamattomaksi apulaiseksi. Verstaassa, veneellä ja keittiössä imuri tekee juuri sen minkä lupaa: siivoaa niin märän kuin kuivan sotkun.
20_P_14260.jpg
Rakennusmestari-koulutus
Uusi rakennusalan työnjohdon koulutusohjelma keräsi aikuisten yhteishaussa 254 ensisijaista hakijaa. Määrä on kuusinkertainen tarjolla oleviin koulutuspaikkoihin verrattuna. Syksyllä alkavan rakennusmestarikoulutuksen suosio on ylittänyt kaikki odotukset, sillä nuorten ja aikuisten 140 koulutuspaikkaa kuudessa ammattikorkeakoulussa haki kaiken kaikkiaan 1 500 henkilöä.
20099_18482.jpg
Rakennuksen pohjat viimeisen päälle Ruduksen soralla
Ote päiväkirjasta: Kevät 2009Valmis monttu oli käsittämättömän kokoinen. Tätä kauhistellessa rakennuksen pohjatyöt käynnistyivät: suodatinkangas levitettiin koko alueelle. Olin jo aiemmin saanut Rudukselta tarjouksen kiviaineksista, hinnat itse noudettuna. Urakoitsijamme nouti lähimmältä Ruduksen toimipisteeltä kiviainekset talon ja salaojaputkien alle. Sitä mukaan kun sorakuormat kipattiin monttuun, kaivinkoneen kuljettaja levitti murskeen tasaiseksi petiksi.
20194_57555.jpg
Viimeistele nurmikon reunat trimmerillä
Trimmerillä pihan viimeistely hoituu kätevästi. Tehokkaat ja ergonomiset Bosch akkutrimmerit helpottavat nurmikon hoitoa ja tekevät työskentelystä mielekästä.
20081_7850.jpg
Sisustaja.Com aktivoituu
Suomalaisten kiinnostus rakentamiseen on aina ollut korkealla tasolla. Pihan rakentamisessa ja puutarhan hoidossa olemme pitkään olleet jäljessä mm. pohjoismaisia naapureitamme. Liekö syynä ilmastonmuutos ja "kesän pidentyminen", mutta nyt suomalaisia kiinnostaa ennen näkemättömällä tavalla kauniin pihan ja kodin ympäristön rakentaminen lieveilmiöineen, nurmikonleikkaamisineen, kasteluineen ja kitkemisineen. Ja taitaapa olla naapureidemme vaikutusta myös sisustamisboomi. Kaikki aiheeseen liittyvä kiinnostaa, tietoa haetaan, ideoita ammennetaan – ja kotia sisustetaan!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton