• Etusivu
  • Rakentaminen

Millainen talo teille tulee?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.05.2009
20093_15527.jpg

Ote päiväkirjasta: kesä 2007

Lähtötilanteessa kohti uutta taloa meillä oli suunnittelun osalta vain mielikuva, jossa arkkitehdin palkkaaminen on ylimääräinen menoerä ja kallista puuhaa. Talokirjathan olivat pullollaan jo valmiiksi suunniteltuja taloja. Vaan miksipä niistä ei kuitenkaan löytynyt meidän tontille ja perheelle sopivaa ratkaisua?

Osallistuimme rakentajakouluun

Osallistuimme talvella 2007 rakentajakouluun ja niin meitä vietiin. Tämän jälkeen ei ollut epäilystäkään suunnittelun tärkeydestä ja siitä, että siihen kannattaa panostaa niin rahaa kuin aikaakin. Samalla kypsymässä ollut haave kivitalosta alkoi muuttua todeksi ja materiaalin ylivoimaisuudesta olimme jo vakuuttuneita. Valtaosa kivitaloista on yksilöllisesti suunniteltuja, joten kivitalotoimittajien talomallit toimivat ensisijaisesti markkinoinnin ja myynnin työkaluna.

Tontin pienuus ja muoto, kaavamääräykset, rajallinen rakennusoikeus tilatarpeisiin suhteutettuna sekä omat toiveet asettivat sen verran haastavat puitteet ratkaisulle, että oli aivan mahdotonta löytää talokirjoista yksi yhteen sopivaa. Olimme päätyneet kiveen ja yksilöllisesti suunniteltuun ratkaisuun.

Arkkitehtiä etsimässä

Jotta tämä tärkeäksi todettu suunnitteluvaihe toisi meille myös todellisia hyötyjä, niin nyt pitäisi löytää jostakin se hyvä, ammattitaitoinen ja rakentamisen kustannuksista tietoinen arkkitehti. Ja jos vielä henkilökemiat osuisivat kohdalleen, niin asiat sujuisivat kuin tanssi. Hieno ajatus.

Olimme täysin vieraalla maalla. Meillä ei ollut yhden yhtä kontaktia, tuttua tai suositusta kenestäkään suunnittelun ammattilaisesta. Hieman epäröimme, että ketä arkkitehtiä kiinnostaa lähteä projektiin, missä kaikki puitteet on vedetty mahdollisimman tiukalle? Lisäksi elimme vielä aikoja, milloin suunnittelun ammattilaisista oli ennemminkin pulaa.

Lähdimme kokeilemaan onneamme aika umpimähkään ja pyysimme ensi alkuun muutamalta arkkitehdiltä tarjousta. Vain yksi heistä vastasi. Halusimme kuitenkin lisää vaihtoehtoja mihin verrata.

Puskaradio apuun

Mieheni sai tietää meitä lähellä asuvasta rakennusarkkitehdistä, joka oli suunnitellut erään tuttavan talon laajennusosan. Saimme yhteystiedot ja päätimme tiedustella, kiinnostaisiko kohteemme. Pyysimme tarjouksen ja yllätykseksemme hinta oli todella edullinen. Tämä selittynee sillä, että arkkitehdillä ei ollut vielä montaa pientaloreferenssikohdetta.

Kaksi kertaa piti miettiä, että tässä voi olla riskinsä. Toisaalta meillä olisi vuosi aikaa suunnitella ja olemmehan hyvin tietoisia siitä, mitä haluamme. Olin jo hahmotellut talon pohjat, jotka löytyivät myös sähköisessä muodossa suunnitteluohjelmalla puhtaaksi piirrettynä.

Päätimme aloittaa yhteistyön kyseisen arkkitehdin kanssa ja hyväksyimme tarjouksen.

Projektin vaiheet

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20092_14906.jpg
Elinkaariajattelua rakentamiseen
Elämä on arvaamatonta - se saattaa hetkessä muuttua. Rakennettaessa elämän tilanteiden muutoksia harvemmin otetaan huomioon. Kuitenkin kaikki vanhenemme vääjäämättä ja liikuntakykymme sekä jaksamisemme heikkenee. Tähän voi varautua kotihissillä.Lisätietoa kotihissistä...
38_P_21734.jpg
Isännöintiala hakee uusia osaajia alalle
Isännöintiala on käynnistänyt Isännöitsijäksi!-kampanjan, jonka tavoitteena on varmistaa kasvussa olevalle toimialalle myös tulevaisuudessa riittävä määrä monipuolisia osaajia. - Vaikka työtavat koko ajan tehostuvat, ei isännöitsijöiden tarve tule missään tapauksessa vähenemään, korostaa Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä. Kampanjan takana on ryhmä isännöintialan johtavia yrityksiä ja Isännöintiliitto.
20225_78077.jpg
Älykodin hana- ja suihkuratkaisut
Äly on löytänyt tiensä moneen paikkaan jo kotioloissakin. Hanat ja suihkut eivät tee tästä poikkeusta. Oras SMART on Bluetooth-teknologialla toimiva vesikalustesarja, joka nostaa hygieenisyyden, käyttömukavuuden ja turvallisuuden uudelle tasolle – ja vähentää samalla veden ja energian kulutusta käyttömukavuudesta tinkimättä.
201111_28411.jpg
Isälle lahjakortti, jolla saa upean akkuruuvinvääntimen!
Isänpäivä on lähellä! Tilaa isälle upea Boschin IXO-akkuporakone Jäsentukusta ja ojenna tästä tulostettu lahjakortti isänpäivänä isälle.Markkinoiden eniten myyty, tehokas Boschin akkuruuvinväännin IXO on taaatusti onnistunut lahja. Voit valita kahdesta - IXO Vino II:n tai IXO IV Set:in.IXO Vino II -lahjapakkaukseen sisältyy:IXO IV -akkuruuvinväännin lataustelakka 10 ruuvauskärkeä (sis. IKEA kärki) viinipullonavaajakärki puulaatikkoBoschin IXO IV on kevyt, kompakti ja voimakas akkuruuvinväännin yleisiin ruuvaustöihin. Pehmustetulla kahvalla (Softgrip) varustetun ergonomisen muotoilun ansiosta kone istuu hyvin käteen. Uusin akkutekniikka huolehtii erittäin pitkästä käyntiajasta. IXO Vino II:ssa mukana kolme erilaista, taiteilijan suunnittelemaa viinipullonavaajankärkeä, jotka vaihtelevat pakkauksittain.Erikoispakkaus nyt hintaan 59 € + toimituskulut.
20099_18824.jpg
Tiilestä muuratut tulisijat
Muuratuista tulisijoista on kertynyt hyviä kokemuksia jo vuosisatojen ajalta. Kun niihin yhdistetään tiilien ja laastien kehitystyö, ei tiilestä muurattujen tulisijojen suuri suosio tule yllätyksenä. Tiilestä muuratun tulisijan valintaan on monta hyvää syytä.
200910_19217.jpg
Riitta-Liisa Roponen nauttii Tulikivi-uuneistaan
Suomen murtomaahiihdon naisten huippua edustava Riitta-Liisa Roponen omistaa kaksi Tulikivi-uunia. Toinen on kotona ja toinen vapaa-ajan asunnolla. Riitta-Liisa luonnehtii kumpaakin "täyden kympin tuotteiksi", ja ne ovat ahkerassa käytössä.Haukiputaalainen Riitta-Liisa Roponen voitti Oberstdorfin maailmanmestaruushiihdoissa vuonna 2005 sprinttiviestin hopeaa yhdessä Pirjo Mannisen kanssa. Kaksi vuotta myöhemmin Sapporon MM-kilpailuissa hän voitti samassa lajissa maailmanmestaruuden Virpi Kuitusen kanssa ja hiihti kolmannen osuuden kultaa voittaneessa Suomen viestijoukkueessa. Roponen on myös osallistunut kaksiin olympialaisiin. Kuluvan vuoden 2009 huippuhetkiä oli MM-viestikulta Liberecissä.Vuonna 2006 Riitta-Liisa rakensi yhdessä valmentajamiehensä kanssa hirsitalon. "Olimme kuulleet, että Tulikivi-uunien ominaisuudet ovat todella hyvät nopeaankin lämmittämiseen, joten hankimme takkaleivinuunin keittiön ja olohuoneen tilanjakajaksi."

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton