• Etusivu
  • LVI

Makuuhuone tilana

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.01.2008
20081_7860.jpg

Makuuhuoneet pyritään sijoittamaan asunnon itä- ja pohjoispuolelle, jotta huoneet pysyisivät hieman viileämpinä ja jotta valoa kaipaavat huoneet voitaisiin sijoittaa etelä- ja länsisivuille. Aina tällainen sijoittelu ei ole mahdollista eikä välttämättä tarkoituksenmukaisintakaan. Joskus vanhempien makuuhuone voi olla sijoitettu mielenkiintoisestikin. Jo Turun asuntomessuilla 1988 nähtiin uudenlaista ajattelua, kun eräässä näyttelytalossa vanhempien makuuhuoneen lasiset pariovet avautuivat suoraan olohuoneeseen.

Päämakuuhuoneen ei tarvitse olla pelkkä nukkumatila. Niinpä siihen yhdistetään usein vaatehuone ja pukeutumistila. Sen yhteydessä voi olla myös oma WC ja suihku. On varsin tavallista, että makuuhuoneessa on oma televisiokin. Nykyvuoteiden erilaiset säätömekanismit mahdollistavat television katselun tai kirjan lukemisen mukavassa asennossa. Makuuhuoneessa vietetään näin paljon enemmän aikaa. Kun huoneen päätehtävä on kuitenkin olla nukkumista varten, täytyy sisustuksellisten elementtien johdattaa huoneen käyttäjät tyyneen ja rauhalliseen olotilaan, jolloin mm. kaikkia ärsyttäviä ja piristäviä värejä on hyvä välttää. Kun nukkuminen sujuu yleensä paremmin pimeässä, on verhoilla pystyttävä pitämään päivänvalo pääosin ulkona. Makuuhuoneen aistikas ja tunnelmallinen sisustaminen on siksikin tärkeää, että siinä katse kiertää lähes joka aamu ensimmäisenä, kun heräät toivottavasti hyvin nukutun yön jälkeen. Hyvän uneen tuudittautumisen elementtejä ovat noin 18 asteen lämpötila sekä makuuhuoneen tärkein kaluste vuode ja siinä hyvä patja.

Artikkelin kuvat ja tekstit ovat Suomalainen koti -sisustuskirjasta vuodelta 2007.
Tutustu Suomalainen koti -sisustuskirjaan...
LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202111_73452.jpg
Näin toteutat turvallisen kulun portaisiin - katso projektin toteutus ja hinta
Onko teillä pimeä portaikko, jossa kulkeminen tuntuu vaikealta tai turvattomalta? Tiesithän, että portaikon valaiseminen ei ole hankalaa? Tyypillisesti puuportaisiin ei tarvitse tehdä mitään muutoksia, vaan led-valonauhan asentaminen voidaan tehdä helposti. Kiskon kiinnittämistä varten tarvitsee ainoastaan ruuvata kaksi ruuvia per askelma, askelman alapintaan.
201810_54898.jpg
Eristerappausratkaisun valinta
Eristerappaus on on julkisivuratkaisu, jossa mineraalivillan tai EPS-eristeen ja rappauslaastin avulla saadaan pitkäikäinen, energiaa säästävä, sisälämpötilaa tasaava ja toimintavarma rakenne niin uudis- kuin korjauskohteisiinkin. Korjauskohteissa voi alustan kunto olla joskus niin heikko, että eristerappaus on kustannuksiltaan ja toimivuudeltaan paras ratkaisu. Samalla parannetaan rakennuksen energiataloutta ja poistetaan vedon tunnetta sisätiloissa. Weberin Serporoc, Monoroc, SerpoMin ja SerpoTherm -eristerappausten alustaksi soveltuvat lähes kaikki tavanomaiset seinärakenteet. Näiden ratkaisujen lisäksi Weber tarjoaa SerpoVent, Monoroc, SerpoMin ja SerpoTherm -eristerappausten alustaksi soveltuvat lähes kaikki tavanomaiset seinärakenteet. Näiden ratkaisujen lisäksi tarjolla on tuulettuvaan julkisivuun SerpoVent-levyrappausratkaisu sekä Kahi Facade -julkisivujärjestelmäratkaisut.
nainen-digitaalisella-naytolla-varustettu-kasisuihku
Näin voit säästää vettä ja energiaa helposti
Tiesitkö että kulutamme suihkussa jopa 66 % kaikesta kotona käytetystä lämpimästä vedestä? Tai että suihkussa kuluu minuutissa saman verran energiaa mitä kodin valaistus kuluttaa päivän aikana keskimäärin? Kestävä kehitys ja luonnonvarojen järkevä käyttö nousevat yhä tärkeämpään osaan yhteiskunnassamme. Kun on kyse muutosten toteuttamisesta jokapäiväisessä käytöksessämme, tarkoitus on hyvä, mutta todellisuus on usein päinvastainen. Hyvä esimerkki tästä on kuuma suihku.
20168_47193.jpg
Mitä tiilipiipun suunnittelussa tulee huomioida?
Perinteisen tiilipiipun rakentamisesta, käytöstä ja toimivuudesta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset. Tiilipiippu on edullinen rakentaa, se on energiatehokas ja paloturvallinen. Kevyenkin tulisijan parina massiivinen tiilipiippu toimii tehokkaana lämmönvaraajana. Tämä parantaa sekä puun polton hyötysuhdetta että käyttömukavuutta, koska polttamisjaksojen aikaväli pitenee samassa suhteessa lämmönluovutusajan kanssa. Tiilipiippu voi toimia myös kauniina sisustuselementtinä.Tiilipiipun edut korostuvat erityisesti korkeissa huonetiloissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Näissä tiloissa muurattu piippu jakaa lämmön tehokkaasti ylempiin kerroksiin samalla lisäten tulisijalämmityksen kokonaisosuutta. Parhaimmillaan tiilipiipun energiateho vastaa toista tulisijaa ja sen ominaisuudet korostuvat erityisesti matala- ja passiivienergiataloissa.
20189_54782.jpg
Onko kattosi valmiina talven lumikuormaan?
Monessa omakotitalossa on varmasti vielä muistissa viime talven runsas lumikuorma ja sen mahdollisesti aiheuttamat haasteet katon ja pihan huoltotöille. Katolta putoava lumi on työläs poistaa kulkuteiltä, ja pahimmassa tapauksessa se saattaa vahingoittaa omaisuutta tai ihmisiä.Tilaa esite >>
20156_43602.jpg
Kodit erilaisiin tarpeisiin jopa vuosikymmeniksi
Useammassa tulevien Asuntomessujen kohteessa on ajateltu asumista erilaisesta näkökulmasta. On rakennettu kotia eläkepäivien viettoon, tuotu sukupolvet saman katon alle ja huomioitu myös pyörätuolin käyttömahdollisuudet. Kodit on rakennettu itselle ja perheelle mahdollisesti vuosikymmeniksi eteenpäin. Tutustu sinäkin kohteisiin 18 Honka Savukvartsi, 19 Vivola sekä 41 Tiilerikoti, joista tässä tarkemmin esittelemme kohteen 19.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton