• Etusivu
  • Varusteet

Maaliruisku haastaa pensselin

Lue asiantuntijan vinkit laadukkaaseen maalipintaan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Robert Bosch Oy / Työkalut
Päivitetty 26.05.2023
20225_78353.jpg

Maaliruiskun kanssa voi käyttää kaikkia vesi- ja liuotinohenteisia maaleja.

Takavuosien kokemus ruiskumaalauksesta saattoi olla perin sotkuinen, minkä vuoksi moni vaihtoi ruiskun siveltimeen. Maalin roiskuminen on historiaa, sillä nykyiset maaliruiskut levittävät maalia ja öljyä tasaisesti ja tarjoavat kilpailukykyisen vaihtoehdon perinteisille maalausvälineille.

Tasaista pintaa nopeasti ilman roiskeita

– Maaliruiskujen yleistymisen myötä laitteiden käyttö on lisääntynyt tasaiseen tahtiin. Uuden teknologian ansiosta maalaaminen onnistuu siististi, Boschin kuluttajasähkötyökalujen markkinointipäällikkö Pasi Kivimaa sanoo.

Suurin syy parantuneeseen käyttömukavuuteen on niin sanottu hvlp-teknologia (High-Volume Low-Pressure), jonka myötä ruiskutusetäisyys maalattavaan pintaan on vain 20–30 senttiä. Suihkupistooli muodostaa ilmavaipan, jonka myötä maali levittyy pinnalle tasaisesti ja ilman roiskeita.

Ruiskumaalaus on viime vuosina saanut puolelleen myös vannoutuneita telamaalareita.

– Moni on sitä mieltä, että maali pitää hangata ja levittää pensselillä. Maaliruiskun käytössä yhdistyy kaksi asiaa: ruiskulla pystyy levittämään maalia tasaisesti ja nopeasti ja jos haluaa, maalia voi vielä levittää pensselillä päälle. Tällä tavalla saa takuuvarmasti tasaista jälkeä, Kivimaa kertoo.

Ruiskumaalaus sopii erityisen hyvin aitojen maalaukseen, joissa on paljon kulmia ja pensselin kanssa mahdollisesti vaikeasti maalattavia reunoja. Maaliruisku soveltuu käytettäväksi myös terassin tai terassikalusteiden öljyämiseen.

Maaliruiskun kanssa voi käyttää kaikkia vesi- ja liuotinohenteisia maaleja mutta ei kaksikomponenttimaaleja. Niiden kohdalla haasteena on, että maali voi alkaa kuivua säiliössä, kun komponentit yhdistetään.

Akkukäyttöisyys on yleistynyt

Akkukäyttöisten laitteiden suosio on lisännyt myös akkumaaliruiskujen tarjontaa. Akulla toimivan maaliruiskun etuna on parempi mahdollisuus liikkua työskentelyn aikana.

Boschin mallistossa akkukäyttöinen maaliruisku kantaa nimeä Easy Spray 18V-100. Laite soveltuu parhaiten pieniin projekteihin, kuten kalusteiden maalaamiseen ja öljyämiseen. Sen suositushinta on 109 euroa.

Käyttömukavuutta lisää se, että moottori- ja ruiskutusyksikkö ovat erillisiä. Moottoriosa roikkuu olkahihnan varassa ja kevyttä ruiskutusyksikköä käytetään kädessä. Laitteen 18 V:n akku on yhteensopiva kaikkien 18V POWER FOR ALL -laitteiden kanssa.

Bosch Easy Spray 18V-100.
Bosch Easy Spray 18V-100.

Testaa maalaustulos ennen käyttöä

Pasi Kivimaa neuvoo ensimmäistä kertaa maaliruiskua käyttävää testaamaan, millaista jälkeä ruisku tuottaa.
– Jos pinta miellyttää silmää ja peittää riittävästi, ruvetaan tekemään varsinaista pintaa. Testaaminen on tärkeää, hän opastaa.

Jos maali ei näytä peittävän riittävästi tai se alkaa valumaan, ruiskutettavan maalin määrää voi muuttaa erillisestä säätimestä. Maalaussuuntaa voi säätää vaakaan tai pystyyn maalauskohteen mukaan. Suuremmissa malleissa (kuten Bosch PFS 5000) käyttäjä voi säätää myös ilman määrää ja vaihtaa suutinta. Näin voidaan osaltaan vaikuttaa hyvään lopputulokseen.

Kivimaa muistuttaa, että maalia on yleensä hieman ohennettava ennen maalauksen aloittamista, jotta maali levittyy tasaisesti.

– Tavallisesti noin 10 prosentin ohennus riittää. Suurin osa maaleista on vesiohenteisia. Tällöin litran säiliöön lisätään yksi desilitra vettä ja loput maalia. Sitten sekoitetaan hyvin ja maalauksen voi aloittaa, Kivimaa sanoo.

Käytettävän maalin laimennusohjeet voi tarkistaa maalipurkin kyljestä.

Ruiskutettavan maalin määrää voi muuttaa erillisestä säätimestä oman tarpeen mukaiseksi.
Ruiskutettavan maalin määrää voi muuttaa erillisestä säätimestä oman tarpeen mukaiseksi.

Pesu on tärkein huoltotoimenpide

Maaliruisku on lähes huoltovapaa laite. Tärkein huoltotoimenpide on huolellinen puhdistus käytön jälkeen.
– Mitä paremmin käyttäjä huolehtii puhdistuksesta, sitä pidempään laite kestää, Kivimaa sanoo.

Vesiohenteisen maalin käytön jälkeen laitteen voi puhdistaa pelkällä vedellä. Ensin pistooli irrotetaan ilmaletkusta. Sen jälkeen maalisäiliö irrotetaan ja mahdollisesti siihen jäänyt maali kaadetaan takaisin maalipurkkiin. Lopuksi säiliö huuhdellaan ja pistoolin osat pestään vedellä.

Johdoton vai johdollinen?

Akkukäyttöisyys on yleistynyt myös maaliruiskuissa. Johdottomuuden etuna on käyttömukavuus varsinkin silloin, kun laitteen kanssa pitää liikkua. Toisaalta verkkovirtamallien hankintaa puoltaa niiden suurempi teho. Isomman laitteen toiminta-alue on laaja, koska moottorin ja pistoolin välisen ilmaletkun pituus on useita metrejä. Verkkovirralla työ ei keskeydy lataamisten takia.

– Verkkovirtalaitteet on tehty isompiin projekteihin. Niillä voidaan maalata jopa punamultaa, sillä maalia ei välttämättä tarvitse ohentaa kuten akkukäyttöisissä maaliruiskuissa, Kivimaa selvittää.

Boschin mallistosta löytyvä 219 euron hintainen PFS 5000 E on yksi esimerkki suuriin ulkomaalausprojekteihin soveltuvista maaliruiskuista. Laitteessa on 1200 watin moottori ja kaksi litran maalisäiliötä.

Easy Spray 18V-100 -maaliruiskussa oleva 18 V:n akku on yhteensopiva muiden 18V POWER FOR ALL -laitteiden kanssa.
Easy Spray 18V-100 -maaliruiskussa oleva 18 V:n akku on yhteensopiva muiden 18V POWER FOR ALL -laitteiden kanssa.
Robert Bosch Oy / Työkalut
Varusteet
työkalut
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Bosch akkupumppu
Uusi akkukäyttöinen painepumppu helpottaa ilmaamista huomattavasti
Pian on jälleen renkaiden vaihdon aika. Asennuksen yhteydessä on myös aina tarpeen tarkistaa rengaspaineet. Kätevä akkukäyttöinen ilmapumppu tekee renkaiden paineen säädöstä tarkkaa ja nopeaa. Kompakti laite on ihanteellinen niin auton-, moottoripyörän- kuin polkupyörän renkaiden paineistamiseen. Lisäksi se on erinomainen apuväline eri urheilulajien pallojen täyttämiseen.
20213_69015.jpg
Tällä laitteella helpotat porausta puuhun ja metalliin
Lukuisissa erilaisissa kiinnityksissä tarvitaan poraamista, jolla tehdään reikä kappaleeseen kiinnikettä varten. Haasteeksi muodostuu usein reiän poraaminen tarkasti kohtisuoraan juuri oikeaan kohtaan. Työstettävän kappaleen muoto voi myös olla sellainen, että sen paikallaan pitäminen porauksen ajan on hankalaa tai jopa mahdotonta. Pöytäporakone helpottaa tätä työtä huomattavasti tehden reiän poraamisesta turvallista, tarkkaa ja nopeaa.
20164_46151.jpg
Tällä työkalulla selviydyt jokaisesta haasteesta!
Rakennus- ja remontointipuuhissa tarvitaan useita eri työkaluja. Monelle on tuttu tilanne, jossa työkalupakki on täynnä tavaraa ja silti kyseinen työkalu puuttuu. Mitäpä jos tarvitsisit vain yhden sähkötyökalun, jolla hommat hoituisivat nopeasti ja kätevästi vain tarvikepäätä vaihtamalla?
20219_72709.jpg
Työkalutesti: akkurunkonaulaimen iskuvoima yllätti
HiKOKI-akkutyökalutesti / Akkurunkonaulain / Roope Naasko
20216_70969.jpg
Dronet yleistyvät rakennusalalla, mutta haasteita on vielä liuta
Rakennusalalla käyttökohteita riittää, mutta yritysten ei välttämättä kannata ottaa koko drone-toimintaa omalle kontolleen.
201010_23430.jpg
Kastelli Collection
Nouda Kastelli Collection -uutuusesite tapahtumista!Markkinajohtaja Kastelli on uudistanut Muuttovalmiiden talojen ja huviloiden sisustuskokonaisuudet. Sisustussuunnittelija (SI) Virpi Illman on luonut uudet sisustusmaailmat, joista asiakkaan on helppo valita itselleen mieluisimmat kokonaisuudet. Upeita pesuhuoneita, tyylikkäitä Puustelli-keittiöitä, lämpimästi sisustettuja saunoja... Ammattilaisen suunnittelemat kokonaisuudet upeina kuvina ja materiaaleina uudessa Collection -esitteessä – näin helppoa ja mukavaa ei oman kodin hankkiminen ole ollut koskaan aikaisemmin!Collection-esitteen lisäksi kaikki sisustuskokonaisuudet ja materiaalit ovat nähtävillä Kastelli-toimistoilla kautta Suomen.Tutustu Muuttovalmiiden Kastellien sisustuskokonaisuuksiin...Uuden Kastelli Collection -esitteen saat mukaasi tapahtumista tai voit tilata sen myös Esitepalvelusta...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton