• Etusivu
  • Talo

Mökki kannattaa valmistella talven varalle

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.09.2007
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Kesämökki kannattaa aktiivisen lomakauden päätteeksi valmistella huolellisesti talviteloille. Asukkaiden poissa ollessa murto-, varkaus- ja monet muut vahinkoriskit lisääntyvät. Samalla on hyvä selvittää omaisuuden vakuutusturva.

Palo-, sähkö-, kaasulaite- ja erilaiset vuotoriskit uhkaavat kodin tapaan myös kesämökkiä. Tyhjennä kesävesijohdot, kodinkoneet, muuripadat ja ämpärit vedestä, jotta ne eivät rikkoudu pakkasella. Suojaa myös savupiippu ja sulje pellit.

Syysmyrskyn sattuessa käy tarkistamassa tai pyydä lähiasukasta tarkistamaan mökin tilanne.

Kylmillä keleillä lämmitys aloitettava varoen


Kun kesämökin tulisija on ollut pitkään kylmillään, puulämmitteisessä rakennuksessa lämmitys on aloitettava maltillisesti. Kesän jälkeen mökki viilenee jo muutamassa päivässä.

- Kylmien hormien takia pesä kannattaa sytyttää pienellä tulella tai hormia voi yrittää esilämmittää varovaisesti. Heti täysillä pesällisillä poltettaessa lämpötilaero puskee sisätiloihin runsaasti savua ja nokea. Myös tulisija ja hormit voivat vaurioitua liian äkillisestä lämpötilanmuutoksesta, vahingontorjuntapäällikkö Seppo Pekurinen Finanssialan Keskusliitosta kertoo.

- Tulisijat ja hormit, joita käytetään säännöllisesti, pitää myös nuohota määrävälein. Lähes joka kymmenes vapaa-ajan asunnon tulipalo aiheutuu tulisijoista tai savuhormeista, muistuttaa Pekurinen.

Rakennuksen omistaja tai haltija vastaa siitä, että nuohous hoidetaan määräysten mukaisesti. Yksityiseen käyttöön tarkoitetun vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein.

Palovaroitin on pakollinen turvalaite kaikissa rakennuksissa, joissa yövytään. Palovaroittimen kunto tarkistetaan käyttöohjeen mukaisesti, yleensä kerran kuussa testinappia painamalla. Häkä- ja kaasuvaroitin sekä alkusammutusvälineet tuovat lisäturvallisuutta, etenkin jos mökillä käynnit ovat harvassa.

Arvoesineet pois mökiltä


Älä jätä mitään arvokasta mökille talven ajaksi. Vie varkaita kiinnostava omaisuus talveksi pois. Kylmä ilma ja kosteus vaurioittavat esimerkiksi televisiota ja muita herkkiä sähkölaitteita.

Perusohjeita noudattamalla voit vähentää varkauksia huomattavasti, sillä suuri osa mökkimurroista on ilkivaltaa. Lukitse ovet ja ikkunat, äläkä unohda kellarin ja varaston ovia. Lisäturvaa tuovat lukittavat ikkunaluukut.

- Mökki on hyvä jättää tilaan, joka kiinnostaa varkaita mahdollisimman vähän. Ammattirikolliset tarkkailevat suunniteltua kohdetta usein etukäteen, joten kaikki vähänkin arvokas omaisuus on syytä siirtää lukkojen taakse. Yksi varas tai -liiga saattaa tehdä lyhyessä ajassa jopa kymmeniä murtoja pienellä alueella, sanoo turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen Finanssialan Keskusliitosta.

Viime vuonna koti- ja maatilavakuutuksista korvattiin noin 1 500 vapaa-ajan asuntoihin tehtyä murtoa ja varkautta yhteensä noin 1,5 miljoonalla eurolla.

Vene ja perämoottori suojattava myös


Lukitse talviteloille jätetty vene huolellisesti tukevaan puuhun tai kiinteään tankoon ja siirrä perämoottori talveksi pois. Vene on peitettävä huolellisesti, mutta välttääksesi homeen ja ummehtumisen, jätä peitteisiin riittävä tuuletus. Nosta vene riittävän tukeville pukeille, sillä pelkästään maaperän varassa sitä ei tule säilyttää.

Ota sekä veneen että moottorin tunnistetiedot talteen. Tiedoista on hyötyä mahdollista varkaustapausta selvitettäessä.

Jos vene on vesillä myöhäiseen syksyyn, huolehdi kiinnityksestä tarkoin. Turvallisuusmääräykset venevakuutuksessa edellyttävät tarpeellista valvontaa, huolellista talvisäilytystä sekä oikeaa kiinnitystä. Syysmyrskyt kolhivat huolimattomasti sidottuja veneitä. Myrskyvahinkoja korvataan venevakuutuksista muutamia satoja tapauksia vuosittain.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

talvinen katunäkymä jossa useita pienkerrostaloja
Asukkaan ja omistajan vastuulla on suojella omaisuuttaan tulvalta
Suomen ympäristökeskus ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö tiedottavatAsukkaiden ja omistajien kannattaa varautua tulvavahinkoihin etukäteen jo nyt, kun kevään tulva-aika lähestyy. Oman alueen tulvavaroituksia ja -tiedottamista on syytä seurata, sillä kiinteistön omistajan ja asukkaan vastuulla on suojella itseään ja omaisuuttaan omilla toimillaan. Näin muistuttavat Suomen ympäristökeskus ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.Tulva-aika näyttäisi tänä keväänä alkavan Etelä- ja Lounais-Suomessa keskimääräistä myöhemmin eli aikaisintaan maalis-huhtikuun vaihteessa. SYKE julkaisee tarkemman tulvaennusteen myöhemmin maaliskuussa. Tulvatilanteen kehittymistä ja ennusteita voi seurata mediasta ja esim. tästä linkistä.
202210_79734.jpg
Queen´s Stone kenno­harkkotalo rakentuu Loviisaan
Vuoden 2023 Asuntomessut järjestetään Loviisan merellisissä maisemissa. Tänne asuntomessualueelle rakentui Wienerbergerin kohde, Queen´s Stone -pientalo. Kennoharkoista rakentuva koti sai nimensä rantaviivassa sijaitsevalta siirtolohkareelta. Samainen lohkare myös inspiroi talon suunnitellutta arkkitehtia.Näin kaikki eteni suunnitelmasta valmiiksi kodiksi.
201310_36770.jpg
Ilmavesilämpöpumppu tekee ilmasta lämpöä
Ilma, jos mikä, on ympäristöystävällinen tapa lämmittää kotisi. Sitä on jatkuvasti ympärillä saatavissa – miksi siis sitä ei hyödynnettäisi? Ilman hyödyntäminen onnistuu suht alhaisin kustannuksin ja tuo säästöä ilman hyödyntäjälle.Lue lisää NIBE ilmavesilämpöpumpuista
20115_26348.jpg
Mäntyharjun kunta
Mäntyharju on Etelä-Savossa sijaitseva n. 7 000 asukkaan kunta. Kunnan alueella sijaitsee kolmen heimon, eli hämäläisten, savolaisten ja karjalaisten rajapyykki. Nykyiset mäntyharjulaiset ovat pääasiassa savolaista sukujuurta.Mäntyharjun yrittävä kulttuurikunta tarjoaa sekä ainutlaatuisen luonnon että tasokkaan rakennetun ympäristön vuoksi hyvät olosuhteet yrittämiselle, asumiselle ja vapaa-ajan vietolle. Kesäisin vilkkaassa keskustaajamassa palvelut ovat osin kaupunkimaisia ja tyydyttävät niin kuntalaisten kuin matkailijoidenkin tarpeet.Mäntyharjun loma-asuntomessut 27.6.-10.7.2011
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Lumenpudotus katolta
Kysymys:Miten toimii seuraavanlainen menetelmä lumen pudotukseen: Kyseessä omakotitalon harjakatto, kaltevuus n. 1:3. Usein lumi tulee lauttana alas keväällä, kun ilma lämpiää plussan puolelle. Tästä kehittyi ajatus lämmittää vesikaton alainen tila jo pikkupakkasella, tai silloin kun lämpötila on nollan vaiheilla ulkona. Viedään vintille suuri lämminilmapuhallin ja annetaan puhaltimen lämmittää vesikatto niin lämpimäksi, että lumi tulee lauttana alas.
20229_79616.jpg
Elämää Villa Sukassa osa 1 – Christel ja Jukka rakentavat unelmiensa ekotaloa
Christel Abborre ja Jukka Harmainen rakentavat unelmiensa ekokotia olkielementeistä ja savesta Inkoon Degerbyhyn. Ympäristöystävällisyys on heille tärkeää, sopivan täydellistä estetiikkaa unohtamatta. Vaikka taloprojekti on vielä kesken, näkee että talosta tulee Christelin ja Jukan näköinen koti ‒ täydellinen heille, monimuotoista ja eläväistä pihapiiriä myöten.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton