• Etusivu
  • Talo

Märkätilan vedeneristys

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.04.2015
20154_43245.jpg

Tarvittavat työvälineet

- tela x2

- sivellin

- mattoveitsi

- vispilä sekoitukseen

- lasta

- sakset

Yhtiömuotoisissa taloissa vesieristys kuuluu taloyhtiön vastuuseen ja näin ollen myös työn valvonta. Vesieristys ei vaadi sertifioitua tekijää. Urakoitsija on kuitenkin vastuussa tehdystä työstä.

Ohje sisältää sisäpuolisen vedeneristyksen nestemäisillä tuotteilla. Ennen työn aloittamista varmistetaan, että lattialämmitys on ollut kytkettynä pois muutaman vuorokauden ajan. Lattian kaltevuuden tulee olla 1:100 ja lattiakaivon alueella 1:50 noin 0,5 metrin säteellä. Alustan pitää olla kuiva ja puhdas.

Seinän ja lattian vesieristys

1. Tarvittaessa telataan pohjustusaine valmistajan ohjeen mukaisesti ja noudatetaan kuivumisaikaa.

2. Sekoita vedeneristysaine vispilällä huolellisesti valmistajan ohjeen mukaan.

20154_43246.jpg

3. Varsinainen eristystyö aloitetaan sivelemällä nurkat, saumat, materiaalien liittymäkohdat sekä ruuvinkantojen kohdat vedeneristysaineella.

20154_43247.jpg

4. Tuoreeseen vedeneristekerrokseen painetaan vahvikekangas lastaa apuna käyttäen.

20154_43248.jpg

5. Tämän jälkeen vahvikenauhan päälle sivellään uusi kerros ja varmistetaan kankaan kunnollinen kiinnittyminen. Vahvikenauhojen jatkokset limitetään 50 mm.

20154_43249.jpg

6. Läpiviennit voidaan tehdä vahvikenauhasta leikkaamalla tai käyttämällä valmiita läpivientikappaleita. Kiinnitys tulee samalla tavalla kuin edellä on mainittu.

20154_43250.jpg

Lattiakaivon vesieristys

7. Lattiakaivon tiivistys voidaan tehdä itseliimautuvalla kaivolaipalla. Laippa painetaan huolellisesti kuivuneeseen pohjustepintaan.

20154_43251.jpg

8. Kaivolaipan kahdella sivulla on vahvikekankaat, jotka sivellään vedeneristeaineella.

20154_43252.jpg

9. Muille sivuille asennetaan vahvikekangas minimissään 30 mm laipan päälle. Lopuksi vedeneriste sivellään kokonaan laipan yli.

20154_43253.jpg

10. Eristettävät pinnat telataan vedeneristeaineella.

20154_43254.jpg

11. Valmistajan ohjeen mukaisen kuivumisajan jälkeen levitetään toinen eristekerros samalla tavalla kuten edellä mutta ristiin.

12. Vedeneristeen kuivuttua leikkaa kaivon kohdalle vähintään 40 mm kaivon halkaisijaa pienempi reikä. Asenna kaivon kiristysrengas valmistajan ohjeen mukaisesti. Jos renkaan alta jää näkyviin vedeneristyksen reuna, leikataan se pois ja tarvittaessa tiivistetään saniteettisilikonilla.

Kynnys

Märkätilan vedeneristys nostetaan kynnystä vasten 15–20 mm valmiista lattiapinnasta.

Lopputarkastus:

Vesieristyksen kuivuttua leikataan mattoveitsellä noin 3 x 3 cm:n kokoiset palaset (seinästä ja lattiasta) ja mitataan vesieristyksen kalvopaksuudet työntömitalla. Mittaustulokset dokumentoidaan, ja jos kalvopaksuus on valmistajan ohjeen mukainen kaikkialla, paikataan leikatut kohdat sivellen vähintään kahteen kertaan. Yleisimmin kuivakalvopaksuuden pitää ylittää 0,4 mm seinissä ja 0,5 mm lattiassa sekä lattiakaivon kohdalla 1,2 mm.

Vinkkejä

    - Lattian vesieristys kannattaa aloittaa seinien laatoittamisen jälkeen.
    - Aloita lattian vesieristys kauimmaisesta nurkasta ovelta päin katsoen.
    - Vahvikenauhoja on saatavilla 10 cm:n ja 20 cm:n levyisinä.
    - Läpivienteihin ja nurkkiin on saatavilla valmiita vahvikepaloja.

Lähteet:
-SisäRYL 2013

-Ratu 63-0303 Sisäpuolinen vedeneristys. Menekit ja menetelmät.

-RT 84-11166 Märkätilojen rakenteet.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20203_63707.jpg
Pintojen desinfiointi on nyt erityisen tärkeää
Koronavirus Covid-19 herätti kaikkien ihmisten huomion käsien desinfiointiin ja hyvään käsihygieniaan. Toinen yhtä tärkeä osa virusten ja bakteerien hävittämisessä on pintojen desinfiointikäsittelyt. Kodeissa esimerkiksi kalusteet, työtasot, seinät ja lattiapinnat ovat oivallisia kasvualustoja erilaisille mikrobeille.
20084_10648.jpg
Viimeistele Askon sisustustuotteilla
Tekstiilit, matot, taulut ja pientavarat luovat sisustuksen tyylin. Jos kotiin on valittu ajattomat suuret kalusteet, sisustustuotteilla voidaan luoda moderni, klassinen, etninen, romanttinen tai retrotyyli. Useimmat ihmiset sekoittavat kotinsa sisustuksessa elementtejä kaikista tyyleistä.
20218_71798.jpg
Viikon sisustusidea: Rantautuuko tämä hassu sisustustrendi myös Suomeen?
Kansainvälisillä sisustusmarkkinoilla pandemian aiheuttama kotoilu on nostanut hassut sisustusaiheet pinnalle. Nyt haetaan hauskuutta sisustukseen. Eräs näistä piristävistä sisustusaiheista on mystinen: sieni.Etsyn trendi expertti Dayna Johnsonin mielestä "syyllinen" hauskan sieni trendin nousuun löytyy myös sosiaalisesta mediasta. Haku sanalle "sienilamput" (mushroom lamps) on noussut peräti 131 % ja "sieni tyynyt" (mushroom pillows) huimat 2308 %. Miten onnistuu trendin hyödyntäminen myös Suomessa?
201910_60523.jpg
Kirjavinkkejä viherpeukaloille
Kokosimme kolme kirjavinkkiä kotipuutarhureiden syksyn piristykseksi. Lue, inspiroidu ja ravitse uusien puutarhaunelmien syntyä nyt, niin pääset heti kevään tullen toteuttamaan talven aikana valmiiksi hioutuneet puutarhasuunnitelmat.
suuresta ikkunasta näkyy vehreä metsä keittiönpöydän taustalla
Painike ei enää määrää kaapin paikkaa
Langattomat painikkeet eivät vaadi johdotusta, joten ne voidaan täysin vapaasti sijoittaa haluttuihin paikkoihin ruuvaamalla tai tarralla. Saat sijoitettua katkaisijan tai säätimen vaikkapa koristelasiseinään, sängyn päätyyn tai kirjahyllyn kylkeen.Langattomat painikkeet soveltuvat sekä uusiin taloihin että remonttikohteisiin, ja niillä saadaan helposti lisättyä ohjauksia tarpeen mukaan. Niiden toiminta perustuu radiotaajuustekniikkaan ja käyttöön tarvittava virta tulee painikkeen sisällä olevasta paristosta. Paristo on tavallinen nappiparisto, jota on yleisesti saatavilla. Se kestää normaalikäytössä noin 5 vuotta.Langattomat tuotteet ovat saatavissa sekä IMPRESSIVO®- että Jussi-sarjassa.
20096_17517.jpg
Kastellin uudet puhelinnumerot
Puhelinnumerot ovat muuttuneet 010 277 -alkuisiksi yritysnumeroiksi. GSM-numerot ovat pysynyt ennallaan.Keskuksen eli valikkopalvelun uusi numero on 010 277 6600, mistä voi tiedustella tarvittavaa numeroa, mikäli se ei ole tiedossa.Puhelujen hinnat ovat lankapuhelimesta soitettaessa 8,21 snt/puhelu + 5,9 snt/min ja matkapuhelimesta soitettaessa 8,21 snt/puhelu + 16,9 snt/min.Yhteystiedot löydät täältäLisätietoa Kastelli-taloistaLisätietoa Kastelli-huviloista

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton