• Etusivu
  • Energia

Liiketunnistin sisällä ei jätä valoja turhaan päälle

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Päivitetty 23.01.2020
201412_41889.jpg

Sekä mukavuuskytkintä että tavallista liiketunnistinta (oik.) on saatavissa Jussi-sarjassa, Impressivo-sarjan väreissä valkoinen, alumiini ja antrasiitti sekä Teräs-sarjassa.

Jäikö vessaan tai vaatehuoneeseen taas valot päälle? Vaihda katkaisijan tilalle mukavuuskytkin tai perinteinen liiketunnistin. Kumpikin tuote soveltuu erityisen hyvin tiloihin, joissa usein oleskellaan lyhyitä aikoja kerrallaan, kuten esimerkiksi kylpyhuoneeseen ja wc-tiloihin sekä vaatehuoneisiin ja varastotiloihin.

Tilaa ilmainen sähkökaluste-esite

Mukavuuskytkin on liiketunnistimen ja perinteisen kytkimen yhdistelmä, joka muistaa sammuttaa valot perässäsi, mutta mahdollistaa myös käsin kytkemisen ja sammuttamisen. Mukavuuskytkintä voit aina käyttää tilaan ja tilanteeseen sopivalla tavalla, automaattisesti tai manuaalisesti.

Mukavuuskytkimen käyttötavat

Mukavuuskytkin soveltuu erityisen hyvin kylpytiloihin, vaatehuoneisiin ja varastoihin.
Mukavuuskytkin soveltuu erityisen hyvin kylpytiloihin, vaatehuoneisiin ja varastoihin.

Automaattinen käyttö
Automaattitilassa oleva mukavuuskytkin on käytännössä sama kuin tavallinen liiketunnistin: valo kytkeytyy päälle automaattisesti, kun mukavuuskytkin havaitsee tilassa liikettä ja sammuu, kun liikettä ei enää havaita.

Katkaisuviiveen voi itse määrittää 1-10 minuutin väliltä. Kytkimessä on myös säädettävä hämäräkytkin, joten se voidaan asettaa syttymään vain kun valoa todella tarvitaan.

Puoliautomaattinen käyttö
Puoliautomaattinen käyttö voidaan tarpeen mukaan asettaa toimimaan joko niin, että valot kytketään päälle itse ja ne sammuvat automaattisesti tai päinvastoin. Kytkimessä palaa pieni LED-valo aina silloin, kun kytkintä on seuraavaksi painettava manuaalisesti.

Manuaalinen käyttö
Kylpyhuoneen ja saunan siivousta varten voi olla tarpeen asettaa kytkin kokonaan manuaaliohjaukselle, jolloin liiketunnistin ei sammuta valoja vaikka poistuisit sen valvonta-alueelta. Automaatti- tai puoliautomaattitoiminnon saa aina asetettua pois päältä painamalla kytkintä pitkään (yli 3 sekuntia). Tämän jälkeen kytkin on manuaalitilassa, kunnes sitä painetaan jälleen pitkään.

Kytkimen LED-valo palaa jatkuvasti merkkinä manuaalikäytöstä ja viestittää näin huoneeseen astuvalle tai siitä poistuvalle, että kytkintä on painettava manuaalisesti. LED-valo toimii samalla myös suunnistusapuna ja huolehtii siitä, että käyttäjä löytää kytkimen helposti myös pimeässä.

* Mukavuuskytkintä on saatavissa kahta eri mallia: Kaksijohdinmalli voidaan vaihtaa suoraan perinteisen kytkimen tilalle ja soveltuu 230V hehku- ja halogeenilamppujen, elektronisten muuntajien tai rautasydänmuuntajien kanssa. Lisäksi saatavilla on 3-johdin versio, jossa on relelähtö. Tämä mahdollistaa kaiken tyyppisten kuormien kytkemisen, kuten energiansäästö- ja LED-lamput sekä loisteputket. Tuotteen asennuksen saa suorittaa ainoastaan sähköalan ammattilainen.

ABB Oy
Energia
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

keittiön saarekkeen yläpuolella on kolme kattolamppua
Keittiössä tarvitaan valoa!
Riittävä yleisvalaistus on tärkeää keittiön turvallisuuden ja mukavuuden kannalta. Keittiössä oleskellaan myös usein pitkiä aikoja ja valot ovat paljon päällä, siksi sinne kannattaa valita vähän energiaa kuluttavat, pitkäikäisillä loisteputkilla varustetut valaisimet.Enston valaistusratkaisut muodostavat keittiöön toimivan kokonaisuuden, jonka avulla on helppo lisätä työmukavuutta, energiatehokkuutta ja viihtyisyyttä. Valaisinmallistomme sopii moneen tarpeeseen ja erilaisiin tiloihin.
20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet kosteisiin tiloihin
Pesuhuoneeseen ja kosteisiin tiloihin suunnitellut pistorasiat eroavat tavallisista pistorasioista niiden suunnittelussa, jotta ne täyttävät kosteuden ja turvallisuuden vaatimukset. Yleisimpiä piirteitä näissä pistorasioissa ovat roiskeveden ja kosteuden kestävyys, erityiset tiivisteet sekä asianmukainen suojaus sähköiskuilta.Pistorasioiden suojaaminen vikavirtasuojakytkimellä on ollut pakollista kylpyhuoneissa vuoden 1997 jälkeen. Kytkin kykenee katkaisemaan virran vikatilanteissa, tarjoten suojan huomattavasti sulaketta pienemmällä virralla ja estäen välittömän hengenvaaran syntymisen. Vuoden 2007 lopulla käyttöönotetut vaatimukset laajensivat tätä suojamekanismia koskemaan paitsi pistorasioita myös kaikkia muita sähköasennuksia uusissa kylpyhuonetiloissa.Tukesin ohjeiden mukaan sähkölaitteiden sijoittamista suihkun tai ammeen välittömään läheisyyteen on rajoitettu aluemäärittelyjen 0, 1 ja 2 avulla. Alueet on otettava huomioon, kun asennetaan uusia sähkölaitteita tai siirretään suihkun tai ammeen paikkaa. Alueiden yleispiirteet ja aluemäärittelyiden yleisimmät vaatimukset löydät Tukesin sivulta.
20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppoon ja pintaan sekä kuiviin ja kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja ne sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.
202212_80381.jpg
Pitäisikö jouluvaloista luopua? Pelastaako pimeä koti isolta sähkölaskulta?
Kausivalot piristävät pimeimpään vuodenaikaan, mutta sähkönsäästön nimissä moni pohtii nyt niiden tarpeellisuutta. Entäpä sitten kotipihan ulkovalot, pitäisikö sittenkin vaan kompastella hämärässä? Sähkönhinnan noustessa lamppujen sammuttaminen voi tuntua houkuttelevan yksinkertaiselta ja konkreettisesti säästöä tuovalta toimelta, mutta todellisuudessa näin kertyvät säästöt jäävät pieniksi, jos kotona käytetään energiapihejä led-valoja. Kun valaistuksella halutaan säästää energiaa, paras keino onkin päivittää vanhat valot ledeihin. Näin säästöä saadaan aikaan asumismukavuuden ja -turvallisuuden kärsimättä.
20204_64445.jpg
Vinkit led-nauhavalaistuksen suunnitteluun
Led-nauhavalaistus on moneen kohteeseen ja käyttötarkoitukseen sopiva valaistusmuoto. Kuten muukin valaistus, myös se tarvitsee jonkin verran suunnittelua. Tässä viisi yleistä ohjetta, joiden mukaan tehtynä led-nauhavalaistus varmasti onnistuu.
20225_78047.jpg
Näin tuot valoa sähköttömälle kesämökille - katso vinkit
Illan pimetessä aurinkokenno- ja paristovalot tuovat tunnelmaa ja turvallisuuden tuntua myös niihin paikkoihin, joissa sähköä ei ole saatavissa. Erilaisilla valaisinratkaisuilla sähkötön kesämökki terasseineen, rantasaunoineen, huvimajoineen ja pihapolkuineen on helppo valaista tilanteen ja tarpeen mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton