• Etusivu
  • Piha

Laadukas multa on kukoistavan pihan perusta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.04.2022
20194_57122.jpg

Kotipihankin nurmikko tarvitsee hyvälaatuisen kasvualustan.

Hyvällä mullalla voit antaa puhtia esimerkiksi vanhoille istutuksille tai luoda laadukkaan kasvualustan uudelle nurmikolle.

Niin uuden kuin vanhankin pihan ja istutusten kunnostamiseen tarvitaan runsaasti hyvänlaatuista multaa. Joskus riittää, että olemassaolevaa kasvualustaa parannetaan kasvien tarpeisiin suunnitellulla säkkimullalla − toisinaan on tarpeen levittää ehkä isollekin alueelle kerros hyvää multaa. Esimerkiksi uutta pihaa perustettaessa on tärkeää, että muotoillun pohjamaan päälle levitetään laadukasta viherrakentamisen kasvualustaa.

Hyvälaatuinen kasvualusta säilyttää kasvien juuristoa tukevan rakenteen, jolloin vesi ja ravinteet varastoituvat ja liikkuvat kasvien käyttöön muodostaen parhaan mahdollisen kasvualustan. Uuden nurmikon tai istutusryhmän perustaminen tontilla kenties olevan tai sille tuodun peltomullan päälle johtaa helposti heikkoon kasvuun, rikkaruohoinvaasioon ja istutusten kalliisiin uusimisiin.

20196_58535.jpg

Pihan perustaminen – millaista on hyvä multa?

Hyvä multa tai kasvualusta on tasalaatuinen seos kivennäis- ja eloperäistä ainesta; siinä on sopivassa suhteessa hiekkaa, turvetta ja kompostia – ja siinä on otettu huomioon myös kasvien tarpeet ja mullan käyttötarkoitus.

Hyvän mullan laatukriteerit vaihtelevat kasvualustan ominaisuuksien mukaan. Esimerkiksi kotipihalla hyvä kasvualusta on melko multavaa, vettä kohtuullisesti läpäisevää ja pidättävää. Seoksen orgaaninen aines pidättää hyvin vettä ja ravinteita. Kivennäisaines tuo rakenteeseen kestävyyttä ja läpäisevyyttä.

Esimerkiksi Kekkilän multa on valmistettu multa-asemilla valvotusti ja tarkasti kasvien tarpeisiin laadittujen reseptien mukaan; kasvualustan fysikaaliset, kemialliset ja biologiset ominaisuudet muodostavat siinä kasvien kasvulle – hapen ja veden sekä ravinteiden saannin kannalta – sopivan kasvupaikan.

Laadukas multa sisältää käyttötarkoituksesta riippuen sopivassa suhteessa hiekkaa, turvetta ja kompostia. Tarkka omavalvonta ja valmistamisesta annettujen ohjeiden ja määräysten noudattaminen takaavat laadukkaan kasvualustan: ja se on valvotusti valmistettua ja vapaata monivuotisten rikkakasvien juurista.

Lue myös:Näin hoidat nurmikkosi tasaisen tuuheaksi ja kauniin vihreäksi

Laadukas kasvualusta varmistaa kasvien juurtumisen ja hyvän kasvun.
Laadukas kasvualusta varmistaa kasvien juurtumisen ja hyvän kasvun.

Lähde: Kekkilä

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20146_39713.jpg
Terassit esittelyssä
Oman huvilan terassi on paikka, jossa suomalaiset yleensä säiden salliessa viettävät aikaa koko perhe. Kalajoen Loma-asuntomessuilla terassit korostuvat vielä enemmän. Alueelta löytyykin terassineliöitä jopa noin 2 000 m². Näillä terasseilla tullaan viettämään aikaa, nauttimaan auringosta ja ennen kaikkea viihtymään.
20216_70985.jpg
Bitumikatto paras valinta loivalle ja monimuotoiselle katolle
Tällä hetkellä yksi rakentamisen trendeistä on loivat pulpettikatot. Loivan katon katemateriaali kannattaakin miettiä tarkkaan parhaan ratkaisun löytämiseksi. Bitumi on ylivoimaisesti paras ratkaisu loivalle ja monimuotoisille katolle. Taipuisalla bitumikatteella saadaan toimivasti tiivistettyä myös jiirit, kulmat ja muut yksityiskohdat.Nyt onkin hyvä aika harkita kattoremonttia ja tarttua BMI Icopalin kesätarjoukseen. Valitse Icopalin avaimet käteen –kattoremontti ammattilaisen asentamana. Jätä yhteystietosi niin saat ilmaisen kuntotarkastuksen katollesi. Pyydä tarjous jo tänään!Pyydä tarjous
202010_66838.jpg
Mistä haen rakennuslupaa myrskytuhojen korjaukseen?
Syksyn sateissa voi huomata katon vuotavan tai salaojaputket ja sadevesiviemärit eivät olekaan kunnossa. Myrskytuulet voivat tehdä tuhojaan kaataa puita ja vahingoittaa rakennuksia. Näitä korjauksia suunniteltaessa kannattaakin miettiä, haluaako samalla ehostaa enemmän ja tarvitseeko joku korjaus luvan paikallisesta rakennusvalvonnasta.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Tarjouspyynnöt
Toimenpiteet:Projektipäällikkö laatii ja allekirjoittaa rakennuttajan hankintojen tarjouspyyntökirjeet ja kokoaa tarjouspyyntöasiakirjat.Vastuuhenkilöt:Projektipäällikkö, tilaajaDokumentit:TarjouspyyntöasiakirjatHyväksyntä:Projektipäällikkö, tilaaja
20125_30852.jpg
7. Soklex-perustusmuottien yleinen asennusohje
1. Rakennuksen pohjan kaivutöiden jälkeen sokkelilinjat täytetään vähintään 200 mm:n sorakerroksella. Sora tasataan perustamistasoon ja tiivistetään kerroksittain huolellisesti tärylevyllä. Tässä vaiheessa asennetaan routalevyjen alle jäävät salaoja- ja sadevesiputket. Routaeristelevyille on varattava riittävä tila pohjatöiden yhteydessä.
20154_43272.jpg
Ota käyttöösi Gyproc-laskurit ja rakennekirjasto
Ota laskurit ja rakennekirjasto avuksesiKipsilevy on monipuolinen rakennusmateriaali lähtien kodin lattiasta aina kattoon saakka. Gyprocin rakennekirjasto tarjoaakin monipuolisesti rakennedetaljeja oman kodin rakentajalle ja remontoijalle. Tutustu, miten tehdään esimerkiksi ääni- ja paloluokan väliseinä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton