• Etusivu
  • Talo

Kotiteatterikoulu osa 4: Äänentoisto

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2015
20137_35669.jpg

Laadukkaassa elokuvatilassa äänentoistolla on suuri merkitys. Aito äänimaailma tekee elokuvan katselukokemuksesta ainutlaatuisen ja todentuntuisen. On siis erityisen tärkeää panostaa kotiteatterin äänitekniikkaan ja toteuttaa se tilaan parhaiten soveltuvilla sekä omaa korvaa miellyttävillä kaiuttimilla.

Kaiuttimien sijoittelu

Äänentoistossa optimaalisin tilanne saavutetaan kun kaiuttimet sijoitetaan ympyrämuotoon pään korkeudelle. Mikäli järjestelmää laajennetaan 11.2 asti, niin kaiuttimet tulisi sijoittaa puolipallon muotoon siten, että niitä lisäillään ensin etulevennyksenä ja sitten etukorotuksena jonka jälkeen sijoitetaan lisäsurroundit selän taakse.

Kun kotioloissa rakennetaan kotiteatteria valmiiseen tilaan, on tämä asettelu helppo toteuttaa langalla ja nuppineulalla. Sidotaan lanka nuppineulaan ja neula kiinnitetään keskimmäisen istuinpaikan selkänojaan, josta lanka pingoitetaan keskikaiuttimen etuosaan ja se toimii merkkinä ympyrän säteelle. Sitten vain viedään se samalla säteellä etukaiuttimille ja siirretään niitä säteen kehällä ylläolevan kaavan mukaan 30 astetta keskikaiuttimesta kumpaankin suuntaan.

201211_32848.jpg

Takakaiuttimet pitäisi sijoittaa samaan tapaan, mutta mikäli ei ole tilaa niin säteen voi puolittaa ja pienet etäisyyserot kompensoituvat sitten viimeistään kaiutinasetusten kalibroinnin yhteydessä. Tärkeä seikka on kuitenkin, että tilavaikutelma saadaan säilymään tasokkaana. Tämä edellyttää sitä, etteivät takakaiuttimet ole 'korvassa kiinni' vaan niihin on riittävästi tilaa. Takakaiuttimet voi myös sijoittaa vaikkapa ylänurkkiin tai upottaa kattoon, jolloin saavutetaan järkevä etäisyys ja jos kaiuttimet halutaan pois näkyvistä. Tilavaikutelma toimii asiallisesti tällaisissakin tapauksissa.

Jos halutaan olla tarkkoja kaiutinsijoittelussa ja tilaa rakennetaan kotiteatterin ehdoilla, niin kaaviokuvasta voi nähdä että keskikaiutin on todellisuudessa kankaan takana. Oletuksena että kangas on suora eikä kaareva. Tällöin tulisi käyttää ääntäläpäisevää (mikroperforoitua) kangasta. Sellaisia on saatavana niin suorana kuin kaarevanakin. Tällaisissa tapauksissa kaiuttimet voi parhaimmillaan upottaa tai pintaasentaa kankaan taakse, jos se on ääntäläpäisevä. Silloin saavutetaan siisti ja näyttävän näköinen lopputulos.

Mitä tulisi ottaa huomioon kaiuttimien valinnassa?

Kaiuttimien suuri määrä ei tee helpoksi niiden valintaa. Todellisuudessa kaiuttimen valintaa rajaa tänä päivänä mieltymykset ja trendit esim. kiiltovalkoinen tms. sekä tilan ja budjetin asettamat edellytykset.

Tilan koko on lähes poikkeuksetta määräävä tekijä kaiuttimen valinnassa. Pieneen tilaan ei haluta ahtaa suurikokoisia kaiuttimia ja toisinpäin. Onneksi kaiuttimille ei ole absoluuttista asteikkoa vaan asia on kuulijan korvissa. Hinta kertoo melko suoraviivaisesti kaiuttimiin käytetyn panoksen ja vastaavasti odotettavan äänenlaadun, joita ovat äänen erottelukyky eli kuuluvatko kaikki nyanssit vai peittyvätkö ne helposti.

Äänen dynamiikka on tärkeä seikka ja siihen kuuluu lukematon määrä eri asioita, joista tärkeimpiä ovat mekaanisen suorituskyvyn eli äänenpaineen/desibelimäärän lisäksi äänen sävy eli onko ääni-ala yleisesti kirkas, heleä, metallinen, tumma, tunkkainen, kliininen, neutraali jne. Lisäksi onko sointi tasapainoinen, puhdas, bassopitoinen, napakka, löysä tai purkkimainen? Näissä asioissa kannattaa luottaa harjaantuneeseen kauppiaan korvaan ja omiin korviin ja mieltymyksiin sekä nojautua kokonaisbudjettiin projektissa.

Mitä enemmän kuuntelee kaiuttimia sen varmemmaksi oma mielipide niistä muodostuu. Yleensä jokainen löytää sen oman 'soundinsa' johon mieltyy melko nopeasti mutta tämäkin voi muuttua ja kehittyä ajan saatossa makutottumuksien tavoin sekä iän myötä.

Kaiuttimen ulkonäkö ei ole vähäpätöinen seikka jos ne ovat osana sisustusta. Kaiuttimen muodollakin on suuri merkitys esim. suuntaavuudessa eli vaatiiko kaiutin tarkkaa asettelua vai riittääkö sinnepäin asettelu.

20137_35674.jpg

Huomioi kaiuttimissa seuraavat seikat:

  • Pieni kotelo tuo ääneen napakkaa toistoa ja vähentää koteloresonanssia, varsinkin jos sen elementit ovat 'ylisuuria' koteloon nähden. Näin ollen kaiuttimen koosta huolimatta voidaan saavuttaa melko suuri äänikuva ja erittäin tarkka ja erotteleva toisto.
  • Hylly ja jalustakaiuttimissa on lisäksi vaikutusta kuinka lähelle seinää kaiuttimet asentaa. Sillä voi vaikuttaa suuresti basson korostukseen ja muihinkin taajuuksiin. Siksi kannattaa pitäytyä luokissa ts. jos kaiutin on nimeltään hyllykaiutin niin sen voi asentaa seinälle tai hyllyyn ja jos kaiutin on jalustakaiutin niin luultavasti se on suunniteltu otettavaksi irti seinästä, jotta sen ominaisuudet tulisivat parhaiten esille.
  • Kotiteatterissa kaiuttimia täydennetään aina subwooferilla, joka toistaa elokuvan ääniraidan tai musiikin matalat äänet, johon pääkaiuttimet ja satelliittikaiuttimet eivät kykene. Parhaimmillaan subwooferi on hyvä täydentäjä ja muodostaa saumattoman äänentoiston. Siksi kannattaa kysyä kauppiaalta neuvoa sen valinnassa ellei itsellä ole kokemusta.

Kaiuttimien ominaisuudet

Kotelon materiaalilla vaikutetaan suuresti äänentoistoon. Mitä massiivisempi ja tiiviimpi kotelo sen varmemmin saavutetaan miellyttävä – puhdas ääni ilman ylimääräisiä kuminoita ja sivuääniä.

Elementin materiaali ja rakenne ovat aivan suoraan yhteydessä äänensävyyn. Alumiinikalottielementti tuottaa kirkasta ääntä, kun taas tekstiili tai kevlar tuottaa selkeästi tummempaa soundia ja pehmeämmältä vaikuttavaa ääntä. Näissä on lukematon määrä materiaalien yhdistelmiä sekä eri variaatioita.

Elementtien määrä kaiuttimissa, eli onko kaiutin 2-tie '2,5'-tie vai 3- tai peräti 4-tiekaiutin, vaikuttaa suoraan siihen kuinka hyvin kaiutin pystyy toistamaan matalia ääniä ja miten ne koetaan. Siksi kaiuttimien hankinnan yhteydessä kannattaa pohtia sitä, että kuinka paljon niillä katsotaan elokuvia ja kuinka paljon kuunnellaan musiikkia.

Jos kuuntelee paljon musiikkia ja haluaa kokea sen puhtaana on syytä panostaa enemmän etukaiuttimiin ja muut kaiuttimet valita niihin yhteensopiviksi. Jos taas katsotaan paljon leffoja eikä kuunnella musiikkia niin luultavasti valintaan vaikuttaa niiden järkevä sijoittelu tai integroimismahdollisuus mutta sitä ei kannata tehdä äänenlaadun kustannuksella, koska elokuvista nauttii huomattavasti enemmän hyvällä äänenlaadulla.

Hyviltä kaiutinvalmistajilta löytyy kaiutinmalleja joista on mukava rakentaa hyvää kokonaisuutta. Kaikkiaan jos haluaa laadukasta äänentoistoa niin kaiuttimiin ja kaiutinkaapeleihin kannattaa uhrata jopa puolet kokonaisbudjetista mutta vähintään 1/3.

Info

Info

Suunnitteletko oman elokuvatilan toteuttamista?

Nykyisin kotitettereita on monentasoisia. Tavoitellessa elokuvateatteria vastaavaa laatutasoa omaan kotiin, tilan ja budjetin rajoissa, hoituu toteutus helpoiten yhdessä alan ammattilasen kanssa.

Valkokangas.net tarjoaa suunnittelu- ja toteutuspalvelun kotiteatterin tekemiseen. Jättämällä yhteydenottopyynnön kerromme lisää sinun budjettisi mukaisen kokonaisuuden toteuttamisesta.

Jätä yhteydenottopyyntö tästä

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201912_61798.jpg
Kenellä on komein katto? Matkalahjakortit arvottu äänestykseen osallistuneiden kesken.
BMI Suomi etsi vuoden vaikuttavimmin remontoitua kattoa. King of Roofs 2020 -kilpailussa äänestäneiden kesken on arvottu matkalahjakorttien voittajat.1 000 € matkalahjakortin voitti Olli, Espoo.500 € matkalahjakortin voitti Simo, Kangasala.500 € matkalahjakortin voitti Kati, Masku.Voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti.Onnea voittajille ja kiitos kaikille äänestykseen osallistuneille!Äänestyksen voittanut kattoremonttikohde julkaistaan tammikuussa 2020.Tutustu kilpailuun osallistuneisiin kohteisiin
rappukäytävä
Valo ja tila sisustuksessa
Kodin ja tilan sisustamiseen ja viimeistelyyn liittyy meissä kaikissa asuva kauneuden kaipuu. Haluamme investoida elämänlaatuun parantamalla kodin laatutasoa ja viihtyisyyttä. Kodin aistikas sisustus tuo iloa arkeen.
20183_52048.jpg
Bitumikatteesta löytyy useita vaihtoehtoja
Mitä jyrkempi katto, sitä enemmän se vaikuttaa talon ulkonäköön. Katemateriaalin valinnalla on siten merkittävä vaikutus julkisivun ilmeeseen, joka on hyvä huomioida suunnitelussa. Bitumikattolaatat soveltuvat erinomaisesti jyrkille katoille, oli katon muoto millainen tahansa. Kuvio- ja sävyvaihtoehtoja on tarjolla useita, niin uuteen kuin vanhaankin rakennukseen. Helposti asennettava bitumikate on tiivis ja hiljainen katemateriaalivaihtoehto.
20195_57897.jpg
Kesämökille uusi huopakate?
Bitumikattolaatta eli palahuopa on varmasti yksi yleisimmistä katemateriaaleista kesämökeillä eikä ihme – se on ulkonäöltään, kaunis, maisemaan sulautuva kate, joka sopii luonnon keskelle. Tiivis ja kestävä bitumilaatta on lisäksi helppo ja nopea asentaa.
kuva otettu korkealla nostolava-auton korista katon yläpuolella
Ikkunoiden kunnostus rinteisellä tontilla: Testissä Janneniskan JN24 nostolava-auto
Vanhan talon ikkunoiden ja katon kunnostus voi olla haastavaa, kuten Emma Aholan kodissa, joka kaiken lisäksi sijaitsee jyrkässä rinteessä. Talon kunnostustoimenpiteet edellyttivät perinteisestä poikkeavia ratkaisuja kodin huoltotoimenpiteisiin. Ahola onnistui toteuttamaan ikkunaremontin turvallisesti ja tehokkaasti Jannenskan JN24 nostolava-autolla. Tässä artikkelissa hän jakaa ensikertalaisen kokemuksia nostolava-auton käytöstä.
Suomen luonto
Turkulainen perhe halusi luontoa kunnioittavan kodin kaikkine toimintoineen
Heikkilän perheen uudiskohde on kaunis, perinteinen ja luontoa kunnioittava kokonaisuus. Turun Paattisilla sijaitsevan uudiskohteen omistajat, Julius ja Emilia Heikkilä, harkitsivat alun perin valmiin talon ostamista, mutta päätyivät lopulta rakentamaan itse, jotta voisivat varmasti toteuttaa kolmihenkisen perheensä toiveet ja saada lopputuloksesta omannäköisen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton