• Etusivu
  • Piha

KIRJAESITTELYMikko Mansikka: Pihoja ihmisille - kivikorttelien vihreät keitaat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.06.2015
20121_29159.jpg

Multikustannus

Kaupunkien suurten umpikorttelien sisällä, rakennusmuurien kätköissä, on suojaisia ja usein laajojakin piha-alueita. Avariksi ja yhtenäisiksi suunnitellut ulkotilat on pilkottu raja-aidoin ja täytetty erilaisilla rakennelmilla tai asfaltoitu parkkipaikoiksi.

Arkkitehti Mikko Mansikka on tutkinut, miten kaupunkien laiminlyödyt korttelipihat voidaan palauttaa alkuperäiseen käyttöönsä eli asukkaitten virkistykseen. Onnistuneet esimerkit muista Pohjoismaista osoittavat, että kaupungin, kiinteistöjen ja asukkaiden yhteistyöllä ja hyvällä suunnittelulla on mahdollista toteuttaa monenlaisia ihmisläheisiä ja luonnonmukaisia ratkaisuja.

Kirjassa käydään läpi kaupunkipihojen historiaa ja uusia, ekologisia suunnitteluperiaatteita sekä annetaan ohjeita onnistuneen pihahankkeen valmisteluun ja läpiviemiseen.

Kirja on suunnattu erityisesti taloyhtiöille, asukasyhdistyksille ja kaikille kaupunkipihojen elävöittämisestä kiinnostuneille. Upeat värikuvat motivoivat pohtimaan oman korttelin potentiaalia.

ISBN 952-468-102-1
1. painos 2006
Sidottu, 172 sivua

Sisällysluettelo

Kirjan sisällysluettelo näyttää tiivistetysti seuraavalta; (suluissa sivut)ja kursiivilla sisällön kuvaus:

Aluksi (sivut 7-8)

Tervetuloa pihakatselmukseen (9-12)

Korven ja puutarhan valtataistelu (13-16)
Puutarhan tulo Suomeen ja kaupunkipihan historiaa

Näkemys ja tahto (17-34)
Aluerakentamisen taustalla erilaisia näkemyksiä

Pihaparannuksen lähtökohtia (35-38)

Lyhyt ympäristöoppi (39-44)

Kansalaisrohkeutta (45-54)
Ympäristötietoutta ja uusia ajatuksia

Innostusta Tanskasta (55-66)

Käyttöpihasta elämyspihaan (67-76)
Tilasuunnittelua ja elämysarvoja

Piharyhmän työkalupakki (77-112)
Ideoidaan, suunnitellaan, toteutetaan - ja lopuksi ollaan valmiissa pihassa

Ekologian pelisäännöt (113-118)

Ekologisia kokeiluja (119-150)

  • Tanskan Enghave Plads - lintuja asfaltin tilalle
  • Hollannin De Bikkershof - kuin maalla
  • Tukholman vihreät pihat: ympäristöoppia asukkaille
  • Kokemuksia käytännöstä

Toimintapolku pähkinänkuoressa

(151-156)


  • Ensimmäinen rasti: Tee aloite!
  • Toinen rasti: Ideoi!
  • Kolmas rasti: Kerää tietoa!
  • Neljäs rasti: Suunnittele!
  • Viides rasti: Toteuta!
  • Kuudes rasti: Nauti!

Kaupunkipihan tulevaisuus

(157-158)

Kirjallisuutta, yhteystietoja, Sammandrag, Kuvaluettelo

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201712_51172.jpg
Kosteudenhallintatyökalut käyttöön Kuivaketju 10 -koulutuksessa
Kosteudenhallinnan roolin vahvistuminen on suurimpia viimeaikaisia muutoksia niin suunnittelussa, työmailla, kuin myös kiinteistöjen ylläpidossa.Kuivaketju 10 -konsepti yhdistettynä vahvaan ymmärrykseen kosteuden käyttäytymisestä erilaisissa rakenteissa sekä turvallisista rakennustavoista luo pohjan kosteusturvallisella rakentamiselle. Laadunvarmistusmittaukset ja niiden tulosten oikea tulkinta ohjaavat laadukkaaseen lopputulokseen.TTS Työtehoseura järjestää aiheesta koulutuksia alan ammattilaisille.Ilmoittaudu koulutukseen tästä
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
TTS kouluttaa työturvallisuudessa
TTS järjestää muun muassa monipuolista rakentamiseen ja remontointiin liittyvää koulutusta. Tarjolla on kestoltaan lyhyempiä kursseja sekä pidempiä koulutuksia, jotka tähtäävät ammattitutkintoon. Ajankohtainen kurssi tällä hetkellä on esimerkiksi rakennusalapainotteinen työturvallisuuskorttikoulutus.Tutustu koulutuskalenteriin
20196_58357.jpg
Miksi kannattaa hankkia ilmalämpöpumppu mökille?
Ilmalämpöpumppu on yksi edullisimmista ja helpoimmista tavoista saada kustannussäästöjä omaan energiakulutukseen. Myös sisäilman laatu ja erityisesti viilennysominaisuus ovat monelle tärkeitä syitä ilmalämpöpumpun hankinnalle.Ilmalämpöpumppujen toimintaperiaate on yksinkertainen. Tekniikka perustuu lämmön keräämiseen ulkoilmasta. Lämpö luovutetaan sisäilmaan tai käänteisesti ulos, jolloin voidaan viilentää sisäilmaa kuumina päivinä. Ilmalämpöpumpulla voit lämmittää ympäri vuoden, mutta se sopii erittäin hyvin myös viilennykseen kuumina kesäpäivinä. Viileässä makuuhuoneessa saa paremmin nukuttua kuin hiostavassa ilmastossa. Viilennys maksaa vain noin euron per hellevuorokausi. Jäähdyttäminen myös poistaa kosteutta ja lisää siten asumismukavuutta. Samalla se puhdistaa ja raikastaa sisäilmaa.
20131_33436.jpg
Kahi-kylpyhuonejärjestelmä kosteisiin tiloihin
Kahi -tuotteista löytyy kaksi erilaista väliseinäjärjestelmää: Kahi-väliseinätiilet sekä Kahi-ponttiharkot.Kahi-väliseinätiilistä voidaan muurata perinteisin muuraustyömenetelmin toiselta puolen puhtaaksi muurattavia että tasoitettavia väliseiniä.Kahi-ponttiharkot ovat tarkoitettu pääsääntöisesti tasoitettaviin seiniin.Kahi-viisteharkoilla ja viistetiilillä voidaan ohutsaumamuuraamalla tehdä myös puhtaaksi muurattavia väliseiniä.Ohutsaumamuuraustekniikan ja ponttiharkkojen tiiltä suuremman kokonsa ansiosta työ on perinteistä muurausta nopeampaa ja edullisempaa.
20172_48419.jpg
Kastelli-talo Lempäälään, 2.osa:Suunnitelmista kohti rakennuslupaa
Kesällä 2012 alkaneessa seurantakohteessamme seuraamme asiakkaan omien suunnitelmien pohjalta toteutetun Kastelli-talon rakentamista Lempäälään. Lähtökohtana oli lehti-ilmoituksen perusteella yksityiseltä ostettu yli 2000 neliön tontti, jolle haluttiin yksikerroksinen omakotitalo.Lue myös edellinen osa: Tontista talosuunnitelmiin
20156_43759.jpg
Meksikolaishenkinen Casa del Limon
Vantaan asuntomessualeelle on noussut huikea meksikolaisvaikutteinen Lammi-Kivitalo. Suomalais-meksikolainen Cervantesin perhe halusi yhdistää uudessa kodissaan suomalaisen lapsiperheen arkielämän tarpeet ja meksikolaisen arkkitehtuurin maanläheisen ja runsaan värivalikoiman. Lopputulos on ihana sekoitus kahden kulttuurin piirteitä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton