• Etusivu
  • LVI

Keskuspölynimurin asentaminen vanhaan taloon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Allaway Oy
Julkaistu 30.08.2018
20188_54490.jpg

Muutettaessa vanhaan taloon, ei itse ole pystynyt vaikuttamaan rakennukseen tehtyihin ratkaisuihin. Yksi vanhasta rakennuksesta puutuvista asioista saattaa olla keskuspölynimuri. Toki keskuspölynimureja on ollut markkinoilla vasta 80-luvulta alkaen eli sitä vanhemmissa taloissa sellaista ei automaattisesti olekaan.

Mihin keskuspölynimuri asennetaan valmiissa kodissa?

Valmiissa kodissa pölynimuriputkisto on helpointa asentaa yläpohjaan tai useampikerroksissa taloissa välipohjaan. Imurasioille menevät putket pyritään sijoittamaan aina väliseiniin. Putkisto imurasialta toiselle ja imurasialta keskusyksikölle suositellaan vedettäväksi yläkautta, välikatossa tai ullakolla. Seinärakenteiden lisäksi pölyputkiston voi asentaa kiinteiden kaappien sokkeleihin tai komeroihin. Seuraavassa muutama esimerkki keskuspölynimurin asentamisesta eri vuosikymmenten taloihin.

50-luvulla rakennettu perinteinen puutalo

50-luvulla rakennettuun puutaloon keskusyksikön sijoituspaikaksi voi valita vaikkapa lämpimän kellaritilan. Jos asennuspaikka on varastotilaksi luokiteltavaa asumatonta tilaa, keskusyksiköksi voi valita edullisen Allawayn A 30 -mallin. Keskusyksikkö kannattaa asentaa kellarikerroksen väliseinään sähköpistorasian läheisyyteen. Näin saadaan myös lyhyt reitti poistoputkelle keskusyksiköltä ulos. Putkiston sijoituksessa voi käyttää hyödyksi esimerkiksi porrasnousun paneloitua seinää.

20188_54491.jpg

Monesti 50-luvun taloissa kellarikerros on rakennettu valetuilla betoniseinillä, joten siellä pölyputket voi asentaa pinta-asennuksena. Imurin poistoputkelle tehdään reikä ulkoseinään, ja ulospuhallusventtiili kiinnitetään ulkopuolelta paikoilleen, jotta kokonaisuus on siisti ja toimiva. Yläkerrassa pölyputken pään voi asentaa esimerkiksi ulkoseinän ja asuinhuoneiden väliseen ullakkotilaan, josta putkea jatketaan ullakkohuoneen seinälle. Asennuksen jälkeen kylmään tilaan jäävä putki lämpöeristetään villaeristeellä.

Rintamamiestaloissa portaikko sijaitsee melko keskellä taloa. Koko asunto pystytään monesti siivoamaan noin 8 metrin pituista imuletkua käyttäen, kun kuhunkin kerrokseen asennetaan yksi imurasia samaan seinään.

60-luvulla rakennettu harjakattoinen pientalo

60-luvulla rakennettuun taloon, jossa ei ole erillisiä varastotiloja, voi keskusyksikön asentaa asuttaviin tiloihin. Sopiva paikka on vaikkapa eteisaulan siivouskomero. Sijoituspaikan myötä keskusyksikkö kannattaa valita hiljaisesta Allawayn C-sarjasta.

Tällaisessa kohteessa pölyputki asennetaan komeron sisälle. Jos komero, johon keskusyksikkö asennetaan, sijaitsee keskeisellä paikalla talossa, tarvitaan vain yksi imurasia, joka asennetaan saman komeron seinään, jossa keskusyksikkö sijaitsee. Imurasian kansiasennelma ruuvataan ulkopuolelta pohjarasiaan.

Lopuksi komeroon tehdään asennusohjeen mukaisesti jäähdytysilma-aukot. Alhaalla komeron hyllyn reunasta sahataan oviaukon leveydeltä kaista pois ja yläosaan tehdään keskusyksikön yläpuolelle vastaavat aukot. Tällöin keskusyksikön lämmittämä ilma pääsee vaihtumaan komerosta pois.

20188_54492.jpg

70-luvulla rakennettu rinnetalo

70-luvulla rakennettuun rinnetaloon asennettavaksi keskusyksiköksi hyvä vaihtoehto on esimerkiksi Allawayn C 30 -keskusyksikkö vaikkapa alakerran kodinhoitohuoneeseen. Putkiston asennuksessa voi käyttää esimerkiksi kaapiston yläsokkelia.

Imu- ja poistoputkille porataan reiät yläkaapin lävitse. Yläsokkelin etulevy irrotetaan varovasti, jotta putket saadaan asennettua. Samasta kohdasta yläkerrasta tehdään reikä välipohjaan. Kummassakin kerroksessa asennetaan imurasia noin 10 cm:n vahvuisen lastulevyseinän lävitse. Imurasialle porataan ensin halkaisijaltaan 50 mm:n reikä seinän lävitse. Imurasian kulmayhde asennetaan pölyputken päähän. Lopuksi imurasian kansiasennelma kiinniteään ruuveilla seinälevyyn.

20188_54493.jpg

Katso lisää vinkkejä keskuspölynimurin asentamiseen eri vuosikymmenten taloihin:
80-luvun puutalo
90-luvun rivitalo

Info

Info

Oikea keskuspölynimuri juuri sinulle

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Allaway Oy
LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201510_44508.jpg
Terveellisempää ja viihtyisämpää siivousta keskuspölynimurilla
Sisäilman huono laatu on tutkimusten mukaan yksi merkittävimmistä allergioita lisäävistä tekijöistä. Vietämme ajastamme yli 90 % sisätiloissa, joten ei ole yhdentekevää, millaista ilmaa imuri jälkeensä jättää. Keskuspölynimurilla poistoilma johdetaan pois asutuista tiloista. Siksi se on suositeltava valinta jokaiseen kotiin.
20164_46167.jpg
Keskuspölynimuri takaa hyvän ja raikkaan sisäilman
Nykyään lähes kaikkiin uusiin omakotitaloihin Pohjoismaissa asennetaan keskuspölynimurijärjestelmä tai valmius keskuspölynimurille. Kotimainen Allaway on tuotekehittänyt integroidun kokonaisjärjestelmän, jossa kaikki järjestelmän osat on suunniteltu ja testattu toimimaan keskenään. Tämä takaa käyttäjälleen pitkäikäisen ja kestävän järjestelmän.Valikoimasta löytyy kattavat ratkaisut omakotitaloihin, rivi-, kerrostalohuoneistoihin sekä muihin erikoiskohteisiin (veneisiin, linja- ja asuntoautoihin). Lisäksi Allawaylta löytyy ammattilaisjärjestelmät ammattikohteisiin kuten hotelleihin ja päiväkoteihin.
20164_46347.jpg
Keskuspölynimurin voi hankkia kotiin myös jälkiasennuksena
Keskuspölynimuri soveltuu jokaiseen kotiin, se voidaan suunnitella ja asentaa rakennusvaiheessa tai jälkiasennuksena. Keskuspölynimuri soveltuu niin omakoti-, pari-, rivi- kuin kerrostaloon.
20188_54354.jpg
Väliovi, joka tuo lisää tilaa kylpyhuoneeseen
Hyvä ja toimiva asunto vaatii hyvän suunnittelun. Asunnon viihtyvyyteen vaikuttaa väljyyden tuntu, valoisuus, värit ja materiaalit sekä tilan kalustettavuus. Tutkimustenkin mukaan kaikki arvostavat väljää tilaa. Tärkeää toimivalle asunnolle pitkällä aikavälillä on muunneltavuus eri elämäntilanteisiin. Pesuhuone ja sauna ovat yleensä ahtaita paikkoja, joissa tielle kääntyvä ovi aiheuttaa usein päänvaivaa. Seinän sisään integroitu Liune-väliovi ratkaisee tilaongelmat.
20111_23959.jpg
Fonda Universal
Fonda Universal-perusmuurilevyä käytetään betoni- ja harkkorakenteisissa perusmuureissa vedeneristeenä. Universal on vesitiivis ja luonnonystävällinen polypropyleenilevy, joka estää kosteuden tunkeutumisen sokkeliin. Samalla sen nystyräkuviointi jättää levyn ja seinän väliin riittävän ilmaraon, jonka ansiosta sisäpuolelta tuleva kosteus tiivistyy levyyn ja valuu sitä pitkin alas salaojiin. Materiaali on joustavaa ja se kestää suurimmankin maanpaineen. Asennus sujuu myös alhaisissa lämpötiloissa. Ainutlaatuinen urakuviointi helpottaa levyn leikkaamista sekä muotoilemista kulmissa ja reunoissa. Universal-eristejärjestelmälle on myönnetty VTT:n sertifikaatti.
20194_57472.jpg
Valitse omaan tyyliisi sopivat sähkökalusteet
Kotia remontoidessa käytetään paljon aikaa sopivan värimaailman luomiseen. Valitaan huolella ne suuret linjat ja sävyt, joiden pohjalta sisustusta aletaan rakentamaan. Tapetin ja maalin valintaan käytetään tunteja; vaihtoehtoja vertaillaan eri valoissa ja huonetiloissa mallipalojen ja värilastujen avulla. Kokonaisuutta täydennetään tilaan täydellisesti sopivilla jalka-, katto- ja peitelistoilla, kahvoilla ja vetimillä sekä verhotangoilla tai -kiskoilla.Jokaiseen huoneeseen asennetaan myös katkaisimia ja kytkimiä ohjaamaan mm. valaistusta. Sinun valittavaksesi jää, haluatko häivyttää vai korostaa niitä. Valitsetko seinän sävyyn sulautuvan vaihtoehdon vai korostatko sitä vaikka valloittavalla värikehyksellä? Tai ehkä kotiisi sopii parhaiten tyylikäs teräs tai perinteinen valkoinen. Valinta on sinun!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton