• Etusivu
  • Rakentaminen

Kesän asuntomessuilla Vaasassa on luvassa sekä tietoa että elämyksiä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.01.2008
20081_8152.jpg

Aurinkoinen Vaasa houkuttelee myös perhelomakohteena

Asuntomessut Vaasassa järjestetään 11.7.–10.8. Suvilahden kaupunginosassa suojaisan merenlahden rannalla. Luvassa on monipuolinen ja lukuisia eri kohderyhmiä palveleva kesätapahtuma, joka tarjoaa sekä huvia ja kesäistä lomatunnelmaa että toimii esimerkiksi uusien talo- ja energiaratkaisuiden tärkeänä tietolähteenä. – Asuntomessualue on vertaansa vailla sekä luonnoltaan että asemakaavaltaan, ja se antaa avaimet myös mielenkiintoisen messutapahtuman toteuttamiselle, kertoo Vaasan Asuntomessujen projektipäällikkö Keijo Ullakko.

Messualue on kaavoitettu täydentämään noin 40 vuotta vanhaa Suvilahden kaupunginosaa. Lähiöuudistuksen ansiosta koko Suvilahti virkistyy ja kasvaa keskustan suuntaan. Merellisyyden lisäksi Suvilahden ja messualueen maisemille ovat luontaista vehreät metsät ja rauhaisat puistot, joita halkovat monet lenkkipolut. Luonnonläheinen asuinalue on silti aivan keskustan ja palveluiden kupeessa – vain kolmen kilometrin päässä Vaasan torilta. Messualueen kaava edustaa siis samalla kaupunkimaisen tiivistä mutta myös luonnonläheistä asumista.

– Suvilahden messualue on mainio esimerkki siitä, että omaehtoinen pientalorakentaminen voi parhaimmillaan toimia erittäin hyvin lähiöiden ja kaupunkirakenteen täydennys- ja tiivistysrakentamisessa. Järkevällä maankäytöllä saadaan aikaan kestävää kehitystä, kun voidaan esimerkiksi hyödyntää olemassa olevaa infrastruktuuria. Pientalorakentamisen ei siis tarvitse hajauttaa kaupunkirakennetta, vaikka usein niin väitetään, sanoo Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

Alueelle rakennetaan 20 omakotitaloa, 28 yhtiömuotoista pientaloa ja kolme kerrostaloa. Messukohteita yleisölle tarjotaan yhteensä 45. Omakotitaloalueen ja yhtiömuotoisten pientalojen alueen yhdistää erityinen saarireitti. Ponttonisillat kulkevat kahden tekosaaren kautta ja tarjoavat messuvieraille upean maisemareitin alueen sisällä.

Saaret ovat nimeltään Lammassaari ja Terapiasaari. Lammassaareen tuodaan messuaikaan lasten iloksi lampaita, sillä vanhan vaasalaisen perinteen mukaan lampaat vietiin kesäksi saareen ja haettiin syksyllä pois. – Terapiasaaren istutukset on suunniteltu ja maisemat hyödynnetty siten, että kulkijat voivat rentoutua ja nauttia paikasta kaikilla aisteillaan, kertoo Ullakko. Siltareitti yhdistyy jatkossa kaupungin rantareittiin, josta pääsee kulkemaan merenrannan tuntumassa aina kaupunkiin ja Palosaaren yliopistokampukselle saakka.

Teemat nähtävissä jo nyt

Sisällökkään messutapahtuman takaavat myös Vaasan messuteemat: koteja kaikille ja ekologisuus. Kumpikin teema on jo selvästi nähtävissä käytännön ratkaisuissa. Messuilla esitellään runsaasti eri asumismuotoja ja talotyylejä. Messualueen asemakaava on ollut hyvin salliva, joten esimerkiksi Liito-oravankadulle nousee sopuisasti rinnakkain erilaisia taloja kuten pelkistetty funkiskivitalo, saaristolaistyylinen maalaistalo ja moderni jyhkeäilmeinen hirsitalo.

Omakotitalojen tyyleissä on nähtävillä perinteistä ja modernia, loisteliasta ja edullisempaa, yksilöllistä ja tavanomaisempaa tyyliä. Taloteollisuus ja etenkin pohjalaiset talotehtaat ovat vahvasti edustettuina.

Lähes kaikki pientalorakentajat ovat valinneet energianlähteekseen ekologisen maalämmön merenpohjasta. Merenpohjaan on vaakaporattu 7 kilometriä putkistoa, jolla lämpöä kerätään keskitetysti pientaloihin. Energian käyttöä ei mitata, sillä matalalämpöverkon käyttömaksu on vuodessa kiinteä: 2,5 € / m².

Asuntomessualue käyttää hyväkseen myös läheiseltä maisemoidulta kaatopaikalta saatavaa metaanikaasua. Metaanikaasusta tuotetaan polttokennolla lämpöä kerrostalojen kaukolämpöverkkoon ja sähköä kiinteistöihin. Kaukolämpöä muodostavat myös maalämpöpumppu ja microturbiinit. Näistä saatavasta sähköstä kunkin talon oma lämpöpumppu saa energiansa. Vaasan asuntomessualueesta tulee siis energiaomavarainen.

Vaasan asuntomessualuetta varten kehitetty matalalämpöverkko voitti vuonna 2006 alueellisen Innosuomi-palkinnon. Suomen Kauppa- ja teollisuusministeriö myönsi kesällä 2007 myös rahoituksen hankkeen toteuttamiseen.

20081_8153.jpg

Riemuloma Vaasassa tarjoaa elämyksen koko perheelle

Kaupungin tavoite on, että messuvieraiden matka Vaasaan on hauska, onnistunut ja antoisa. Messuaikaan järjestetään tapahtumia ja tempauksia myös messualueen ulkopuolella. Keskustan torilla ja ympäri kaupunkia tapahtuu joka päivä. Luvassa on esimerkiksi konsertteja, toritansseja, jättikirppiksiä, näyttelyitä ja kesäteatteria. – Kaupunki, yrittäjät ja toimijat takaavat, että messuvieraat saavat onnistuneen ja monipuolisen perheloman Suomen aurinkoisimmassa kaupungissa, Ullakko sanoo.

Kaikki vaasalaiset hotellit myyvät Asuntomessut+Riemuloma-pakettia, joka sisältää yöpymisten lisäksi perhelipun asuntomessuille ja huvi- tai vesipuistoon. Paketti on palkintona myös osoitteessa www.asuntomessut.fi käynnissä olevassa arvonnassa. Kevään ja kesän aikana arvotaan yhteensä neljä onnekasta, jotka pääsevät perheineen nauttimaan asuntomessumatkasta aurinkoiseen Vaasaan.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20226_78806.jpg
Marmorikuviota seinille ja puukuviota lattiaan - laatat Talo Pukkilan sisustuksen kulmakivenä
Naantalin asuntomessujen kohde Talo Pukkila on puurakenteinen ja atriummallinen koti, jossa Pukkilan laatat ovat sisutuksen kulmakivi. Kompakti koti (133 m2) on rakennuttu nelihenkiselle perheelle. Yksitasoisen talon lähes kaikki lattiapinnat ovat keraamista laattaa. Talon tumma sisustus on tunnelmallinen ja tyylikäs. Spa-osaston mustat marmorikuvioiset laatat tuovat luksusta arkeen. Talon tunnelma on kodikas erilaisten materiaalien ja sävyjen ansiosta.
20088_12292.jpg
Tulikivi Oyj on siirtynyt
Tulikivi Oyj on siirtynyt ensimmäisenä tulisijavalmistajana käyttämään varaavien tulisijojen CE-merkintää pyörrepesämallistossaan. CE-merkki on valmistajan ilmoitus siitä, että tuote täyttää sitä koskevat Euroopan unionin vaatimukset.
202011_67667.jpg
Rakentajan testin voittaja on arvottu - katso myös vastaukset!
Testasimme lukijoidemme tietämystä nimikkeistöstä ja toimintatavoista. Suurin osa testiin vastanneista täytti Puuha-Peten tunnusmerkistön. Hyvänä kakkosena 43 prosentin osuudella marssivat esiin Normi-Niinat. Joukossamme ei siis nikkaroi kuin 4 prosenttia Täystuhoja. Arvoimme kaikkien osallistujien kesken Bosch Quigo -ristilaserin ja voittaja on...
20104_21430.jpg
Tarvitaanko presidentin päiväkäskyä?
On tavallaan mielenkiintoista seurata, miten me suomalaiset tuhlaamme aikaa kiljusiin, tiuroihin ja vanhasiin palaamalla asian ympärille yhä uudelleen aina, kun jostain päin tulee teelusikallinen "asiaa valaisevaa lisäinfoa". Toisessa ääripäässä ollaan puolestaan vaatimassa sinänsä isosta ja merkittävästä asiasta eli ydinvoimapäätöksestä kansanäänestystä.Suomi on vapaa maa, jossa kaikilla kansalaisilla on sananvapaus, kokoontumisvapaus, järjestäytymisvapaus, lakko-oikeus ja oikeus viikonlopun kännäilyyn. Hyvä niin, tavallaan. Kysyä vain sopii, onko kansalaisturva ja jokamiehen oikeus mennyt liian pitkälle meillä ja koko EU:ssa, kun miettii ns. puolueettomasti isoa tämän päivän kysymystä, eli lentoyhtiöiden vastuuta lentomatkustajien hyvinvoinnista tapauksessa, jossa lentoyhtiöllä ei ole mitään osuutta ongelman aiheuttamisessa tai sen ratkaisuvelvollisuudessa. No, tätä asiaa puidaan kyllä jatkossa EU-tasolla.Sen sijaan ydinvoima-asiasta voitaisiin lyödä kansalaisvaikuttamisen ja häirikköjärjestöjen osalta peli poikki. Useimmilta pakkaa aina välillä unohtumaan, että kansalaisilta kysyttiin muutama vuosi sitten, ketkä 200 henkilöä he valtuuttavat päättämään puolestaan Suomen energiaratkaisuista, mm. ydinvoimasta. Sen verran tärkeästä asiasta on toki kysymys, että on turha kenenkään luulla tai uskotella muille, että tuosta 200:sta löytyisi enemmän kuin 30 edustajaa, jotka osaavat omalla ammattitaidollaan tai kokemuksellaan ratkaista Suomen energiapoliittisen suunnan. Sen sijaan eduskunnan kuultavaksi pitäisi tuoda presidentin päiväkäskyllä 30 Suomen ja maailman johtavaa asiantuntijaa, joista osa varmaan puhuu tuulen puolesta ja osa sitä vastaan. No nyt on kuitenkin eduskunnalla sitten ihan tuoreeltaan päätettävänä tämän hallituksen esitys, joka sisältää lähes kaikki mahdolliset energiavaihtoehdot.Toivoa vaan sopii, että tämä eduskunta saa istua kautensa loppuun. Aika merkilliseltä tuntuvat kannanotot ennenaikaisten eduskuntavaalien puolesta, kun kuitenkin vain puolenkymmentä kansanedustajaa on ollut viime kuukausina ryöpyteltävänä, siis reilut 90 % ovat nuhteettomia – ainakin toistaiseksi. Sitä paitsi, eduskunnan kokoonpano saattaisi kyllä muuttua, mutta eipä juuri otsikoissa olleiden kohdalta!
20235_81594.jpg
Huomio kesämökin ilmanvaihtoon!
Jos ajattelit, että mökkisi ilmanvaihto on painovoimainen, saatoit hyvinkin erehtyä. Lue miksi. Korjaamalla mökin ilmanvaihdon kuntoon vältät kosteusvauriot ja parannat sisäilmaa.
20219_72336.jpg
Leasingin avulla ei tarvitse rasittaa yrityksen omaa tasetta
Yrittäjä Juha Merikalliolle huoltoleasing tarkoittaa joustavampaa tasetta sekä huolettomuutta työkaluna toimivan auton pitämiseen. Merikallion Koivu Sisustus -liike sijaitsee Kauppakeskus REDIssä. Yrittäjän pöytä on täynnä puhdetta ja pohdintaa, mutta niihin ei kuulu auton korjauksista, veroista tai talousvaikutuksista murehtiminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton