• Etusivu
  • Rakentaminen

Joulu on lahjan aikaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.12.2021
201911_61287.jpg

Vanha sanonta taitaa kuulua jotenkin niin, että "Kun foinikialaiset keksivät viinin ja egyptiläiset rahan, ei ole ollut vaikea miellyttää toista ihmistä". Totta varmasti, mutta onneksi ihmiskunta on kehittänyt myös muita elementtejä, kuten rakkauden, kohteliaisuuden, teatterin, kampaamon, Euroviisut, iltapäivälehdet ja Ferrarin. Kaikkien lahjojen äiti on tietysti joululahja, jonka käärepaperien ja nauhan väriä nyt pohdimme tässä vaimoni kanssa.

Lapsi ja lahjat

Isäntä aloittaa:
Kaikille lapsille tuosta parista ikävuodesta esikouluasteelle ja usein myös rippikouluikään saakka joululahjojen saaminen on lapsuuden ja varhaisnuoruuden parhaita luontaisetuja. Lahjoja tulee runsaasti vanhemmilta, kummeilta ja eritoten isovanhemmilta. Lahjojen mukavuusasteen kertoo pehmeiden ja kovien pakettien suhde. Mutta ei aikaakaan, kun lahjojen saajista tulee lahjojen antajia. Vanhempien yhteiskuntakelpoisuudesta kertoo sitten se, että kostetaanko omien pehmeiden pakettien suma omille lapsille vai ostetaanko reilusti nykylapsen ykköstoiveita: ekologiaa ja elektroniikkaa.

Emäntä vastaa:
Kyllä nämä nykyajan lapset ja nuoret ovat paljon valistuneempia ekologian ja maailmaparantamisen suhteen kuin vanhempansa. Naapurin Tanelikin pyysi saada lahjoittaa vuohen Afrikkaan. Minä siinä aloin ihmetellä, että hyvissä ajoin sekin pitää ostaa ja paketoida, jotta ehtii perille ajoissa.

Pehmeä vai kova paketti? Siinäpä ei ole pulmaa.
Pehmeä vai kova paketti? Siinäpä ei ole pulmaa.

Vaikeat valinnat

Isäntä jatkaa:
Lahjoista osahan on helppoja valintoja, kun ei tarvitse kuin lukea lapsen olkapään ylitse mitä tämä kirjoittaa joulupukille. Samoin vaimo on helppo nakki; minkkiturkki, kallis kosmetiikka, korut, avoauto ja ulkomaan matkat käyvät vaikka joka joulu. Samoin kait se on toisinpäin; moottorisaha, Tekniikan Maailman vuosikerta, flanellipaita ja konjakkipullo lämmittävät kumppanin joulumieltä. Anopille hartioita lämmittävä liina, Laila Hirvisaaren kirja ja paketti ruotsalaista kahvia. Se on siinä.

Oikeat lahjat

Emäntä kommentoi:
Kuulepas ukkoseni. Ehkäpä joskus olen toivonutkin minkkiturkkeja ja kallista kosmetiikka, mutta nykyään, kun kaikkea tuntuu olevan liiankin kanssa, tyytyisin nykyisellään luomusaippuaan ja kierrätystakkiin. Jos kirpputorit myyvät lahjakortteja, voisin sellaisenkin ottaa. Ja jos jotain ostat, ostaisitko kotimaista, kiitos!

Nuo sinun lahjatoiveesi eivät ole paljoa muuttuneet. Vaan enpä taida ostaa enää kolmatta moottorisahaa, kun ensimmäinen katosi metsään ja toinen varastettiin. Suosittelen pitämään tavaroista parempaa huolta.

Anopin lahjatoiveetkaan eivät ole tuosta mihinkään vaihtuneet ja Laila taitaa vieläkin kirjoitella. Tuon ruotsalaisen kahvin vaihtaisin kotimaiseen, vaikka eihän se kahvi täällä kasva. Olisiko siis sittenkin parempaa ostaa kahvi ekologisena tai Reilun kaupan -versiona?

201911_61289.jpg

Seonneet lahjat

Isäntä muistelee:
Joskus lahjojen nimikortit saattavat vaihtua aiheuttaen kiusallisia tilanteita tai naurunpyrskähdyksiä riippuen kohteen poliittisesta vakaumuksesta tai nousuhumalan nosteesta. Joskus ajatukset käyvä hyvin yksiin, kuten toisella kymmenellä olevan tyttäreni kanssa.

Diggaan stadin slangia ja koitin sitä opettaa myös tyttärelleni. Niinpä ostin hänelle joululahjaksi Aku Ankan stadin slangiksi käännettynä. Älykäs tyttäreni päätti ilahduttaa myös minun jouluani alan kirjallisuudella – ja osti saman Aku Ankan isälleen. Voiko lapsen ja isän välillä olla syvempää yhteyttä?

Emäntä:
Mahtava tarina aikojen takaa. Joulussa parasta ovatkin lämpimät muistot.

202011_61288.jpg

Lahjoja ja lahjattomuutta

Isännän loppukommentit:
Varsinainen lahjasumahan on, kun Lahja saa 7.8. nimipäivälahjaksi lahjakortin lahjatavaraliikkeeseen, mikä sijaitsee Lahjankadulla. En tiedä miten se liittyy jouluun, mutta tuntui sen verran hauskalta, että olkoon tässä. Lahjan synonyymeja ovat lahjakkuus ja lahjattomuus, joista hyvänä esimerkkinä eräskin laulaja...

Emäntä saa aina sanoa sen viimeisen sanan:
Anteeksi, että keskeytän rakas aviomieheni, mutta nyt meni liian pitkälle. Jouluna olemme kaikki täynnä iloista mieltä ja hyvää tahtoa lähimmäisiämme kohtaan. Lahjattomuutta saattaa esiintyä varsinkin joulun aikaan, mutta sitä voimme paikata ottamalla esimerkiksi marketteihin ilmestyneistä joulukuusista pakettikortin ja ostamme lahjan tuntemattomalle lapselle.

Kyllä paras joulumieli tulee antamalla, ei saamalla!

– J. Oulu & Lahja

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20181_51444.jpg
Fortum Innovaatiokilpailu
Fortum julkistaa innovaatiokilpailun, jolla haetaan ideoita asumismukavuuden lisäämiseen. Fortumin marraskuussa 2017 teettämän kyselyn mukaan taloyhtiöiden huoneistoissa eniten asumismukavuutta haittaavat tunkkaiselta tuntuva sisäilma sekä suuresti vaihtelevat lämpötilat. Neljästäsadasta vastaajasta noin 40 % mainitsi tunkkaisuuden ja yli 30 % lämpötilojen suuren vaihtelun. Ratkaisuilta asukkaat odottavat puoliautomaattisuutta.
20238_82720.jpg
Suunnitteilla kylpyhuoneremontti? Tässä ohjeita aloittelevalle
Onnistuneesti remontoitu kylpyhuone lisää oleellisesti asumisviihtyvyyttä ja nostaa huoneiston arvoa.Kylpyhuoneremontin voi teettää kokonaan ammattilaisella, mutta remontointikokemusta omaava voi halutessaan tehdä osan töistä myös itse. Sähkö- ja putkityöt on kuitenkin aina jätettävä ammattilaisen tehtäviksi.
201011_23622.jpg
Uusi talo, uusi Auto
VV-Auto Group Oy tuo maahan Volkswagen-, Audi- ja Seat-henkilöautoja sekä Volkswagen-hyötyautoja. VV-Auto Groupin vähittäiskauppayhtiöt VV-Autotalot Oy ja Turun VV-Auto Oy harjoittavat Volkswagen- ja Audi-myynti- ja jälkimarkkinointitoimintaa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Turussa.Maahantuonnin ja vähittäiskaupan palveluverkoston toimivuudesta vastaa noin 650 autoalan ammattilaista. VV-Auto Group on osa Kesko-konsernia.
20158_44223.jpg
Tulisija käyttövalmiiksi vain kahdessa tunnissa!
Omistatko vanhan tulisijan? Tiesitkö, että mahdollisesti vuosikymmeniä vanha tulisijasi ei välttämättä ole kovin tehokas lämmittäjä? Uudet tekniikat lämmön talteenottamiseen ovat tehneet uusista tulisijoista suuren lämmitystehon omaavia. Myös kehittynyt polttotekniikka edesauttaa pienen puumäärän riittämisen suurenkin tilan lämmitykseen.Nyt ennen uuden lämmityskauden alkamista on hyvä aika päivittää vanha tulisija tai vaikka hankkia tulisija taloon jossa sitä ei entuudestaan ole ollut. Tulikiveltä saat avuksesi ammattilaiset, joilla on vuosien kokemus niin takan asentamisesta kuin vanhojen tulisijojen pois purkamisesta.Pääset tutustumaan Tulisija-mallistoihin tästä linkistä.
201911_61246.jpg
Keittiön parhaat innovaatiot
Keittiön toiminnallisuudet kehittyvät koko ajan. Uudet innovaatiot lisäävät keittiön käyttömukavuutta, tehostavat ja helpottavat toimintoja sekä tuovat lisää tilaa säilytykseen, jopa sinne, mistä et uskoisi tilaa löytyvänkään! Mikä seuraavista innovaatioista on suosikkisi?
20214_69715.jpg
Ohut ja kestävä seinärakenne
Gyproc Habito® on markkinoiden kovin kipsilevy, joka kestää suurtakin rasitusta tarjoten samalla uudenlaista ripustamisen vapautta. Tarjolla on kipsilevy, jolla on helppo rakentaa sisäseiniä niin asuin- kuin varastotiloihinkin. Nyt seinärakenne on mahdollista saada jopa perinteistä väliseinää kapeampana ratkaisuna – mistä siis on kyse?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton