• Etusivu
  • Talo

Hyvää Uutta Vuotta 2010

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.12.2009
200912_19737.jpg

Jälleen yksi "pyöreä" vuosi on alkamassa. Mitä vuosi sitten tuo tullessaan? Ainakin lämmöneristysmääräykset kiristyvät ja talviolympialaiset ovat vuorossa. Valtiollisia vaaleja ei ole tiedossa toisin kuin 100 vuotta sitten. Mitäpä muuta merkittävää aiemmat pyöreät vuodet ovat sisältäneet?

100 vuotta sitten

Suomessa järjestettiin neljännet eduskuntavaalit ja yhtenä uusista kansanedustajista valituksi tuli Lauri Kristian Relander.

90 vuotta sitten

Adolf Hitler julkisti kansallissosialistisen ohjelmansa ja Tarton rauha solmittiin Suomen ja Neuvosto-Venäjän välillä.

80 vuotta sitten

Presidentti Lauri Kristian Relander hajotti eduskunnan. Kansallissosialistinen puolue sai 107 paikkaa Saksan parlamentissa ja siitä tuli parlamentin toiseksi suurin puolue. Ensimmäinen suomalainen sukellusvene Vetehinen laskettiin vesille Turussa ja tanskalaiset poistivat kuolemanrangaistuksen.

70 vuotta sitten

Talvisota päättyi. Adolf Hitler ja Benito Mussolini tapasivat Brennerin solassa Alpeilla ja sopivat liitosta Ranskaa ja Britanniaa vastaan. Lokakuussa nähtiin Charlie Chaplinin elokuvan Diktaattori ensiesitys. Suomessa oli viisi presidenttiä elossa samanaikaisesti viiden tunnin ajan: Risto Ryti (istuva), Kyösti Kallio (väistyvä), P. E. Svinhufvud, Lauri Kristian Relander ja K. J. Ståhlberg (entiset).

60 vuotta sitten

Korean sota alkoi. Nobelin palkinnot jaettiin 50. kerran. Juho Kusti Paasikivi valittiin uudelleen Suomen presidentiksi ja Linnanmäen huvipuisto avattiin Helsingissä.

50 vuotta sitten

Miss Suomi -kilpailuissa ei yhdenkään osallistujan katsottu yltävän ensimmäiseen sijaan saakka, vaan titteli jäi edellisen vuoden voittajan Tarja Nurmen haltuun. Neuvostoliitto ampui alas Yhdysvaltain U-2-vakoilukoneen. Bodominjärven murhat tapahtuivat Espoossa. Urheilurintamalla taas Squaw Valleyssä Veikko Hakulinen hiihti kolme mitalia peräti 35-vuotiaana.

40 vuotta sitten

Imatran Voima ja neuvostoliittolainen Teknopromexport allekirjoittivat sopimuksen Suomeen rakennettavasta ydinvoimalasta. Paul McCartney ilmoitti The Beatlesin hajoamisesta ja Alkon myymälöissä luovuttiin ns. viinakortin käytöstä.

30 vuotta sitten

Kiina ilmoitti, että maan väkiluku oli ylittänyt miljardin rajan. Saddam Husseinista tuli Irakin presidentti. CNN aloitti uutislähetykset ja John Lennon murhattiin New Yorkissa. Jonkin sortin "murhasta" oli kyse myös Juha Miedon sadasosan tappiossa Lake Placidissä, jonka jälkeen hiihtokisojen ajanotossa ei sadasosia enää ole käytetty.

20 vuotta sitten

Pisan torni suljettiin yleisöltä turvallisuusvaaran vuoksi. Neuvostoliiton ensimmäinen McDonald's avattiin Moskovassa. Raumalla mitattiin Suomen kaikkien aikojen alhaisin ilmanpaine: 940 hPa (mb). Saksat yhdistyivät: Itä-Saksasta tuli osa Saksan liittotasavaltaa.

10 vuotta sitten

Y2K (tulee sanoista Year 2 kilo, vuosi 2000) meni ohi ilman ennustettuja katastrofeja. Tarja Halonen valittiin Suomen presidentiksi. Vladimir Putin valittiin Venäjän presidentiksi. Suosittu virtuaalihotelli Habbo avasi ovensa ensimmäisenä maailmassa Suomessa. Pahkasika-lehden 77. ja viimeinen numero julkaistiin.

Siinä joitain enemmän tai vähemmän tärkeitä poimintoja pyöreiltä vuosilta viimeisen sadan vuoden ajalta. Aika näyttää, millaisia merkkipaaluja tuleva vuosi 2010 kerää tapahtumikseen.

Verkkolehden toimitus toivottaa lukijoilleen Hyvää Uutta Vuotta 2010

Lähteet: Mitä, Missä Milloin, Wikipedia sekä toimituksen oma historian tuntemus.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201711_50763.jpg
Kuusi vinkkiä ilmanvaihdon toimivuuteen
Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella. Silti toimimattomasta ilmanvaihdosta kärsii yllättävän moni.Seuraamalla kohta kohdalta näitä yksinkertaisia ohjeita, selvität kotisi ilmanvaihdon toimivuuden ja saat vinkkejä sen parantamiseksi.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201911_61511.jpg
Joulupuuhaa pienille rakentajille
Perheen pienimmät rakentajat ovat joulun aikaan vaikean paikan edessä. Vanhemmilla ja isommilla sisaruksilla kun tuntuu olevan normaaliakin enemmän kiirettä ja sen lisäksi koko asunto tuntuu olevan erilaisia salaisuuksia täynnä.Mutta miten käykään, jos joulupukin salaisuus paljastuu? Lue koko tarina ja nappaa ripaus joulumieltä mukaasi...
20117_27127.jpg
Bostadsmässan i Karleby
Hav, båtliv, tomter med egen strand samt sju strandbastur, förutom det exceptionella runda området återspeglar i korthet Bostadsmässan i Karleby som har öppnats för allmänheten fredagen den 15.7. På området finns åtta tomter med egen strand och två med strandrätt.Temat för Finlands största avgiftsbelagda sommarevenemang, som ordnas för 42:a gången, är "Hem i olika storlekar – för människor i olika livsskeden". Sammanlagt 40 hem presenteras, från små våningshusbostäder till villor med egen strand.- Den speciella formen och havsnärheten gör att området är exceptionellt i jämförelse med Österbotten och ganska ovanligt i också i det övriga Finland.
20185_52920.jpg
Herätä kylmä takka ja hormi varovasti
Kun mökkikausi on alkanut, suuntaavat monet mökille pitkän tauon jälkeen. Mikäli mökki on ollut koko talven kylmänä, tulee takan ja puukiukaan lämmitys aloittaa maltilla. Pahimmassa tapauksessa takka tai hormi voi rikkoutua, jos niiden rakenteisiin syntyy jännityksiä liian suurten ja äkillisten lämpötilaerojen seurauksena. Tästä syystä tulipesää ei kannata latoa saman tien täyteen puuta, vaan hormin esilämmitys on tärkeää. Muuten on mahdollista, että hormiin kerääntynyt kosteus saattaa höyrystyä ja painaa savut sisälle. Tulikivi kokosi vinkkejä avuksi mökkikauden turvalliseen avaukseen ja mökin lämmitykseen.
20237_82556.jpg
Upeita yksityiskohtia asuntomessujen Lilla Hyggessä sekä Villa Havetissa
Tämän vuoden Asuntomessut järjestettiin merellisissä maisemissa Loviisassa. Messualue sijaitsee vain kivenheiton päässä 1700-luvulla perustetun puutalokaupungin keskustasta. Asuntomessut tarjosivat kerrassaan unohtumattomia kokemuksen jokaisessa messukohteessa, eikä vähiten siksi, että kaikissa kodeissa on välitön näkymä merelle ja toinen toistaan hienompia yksityiskohtia, värimaailmoja ja tyylisuuntia.Tule mukaan kurkistamaan vielä kahteen kohteeseen!
20226_78587.jpg
Näin pidät keittiön helposti siistinä - katso vinkit kodinkoneiden ja pintojen puhdistukseen
Näillä ohjeilla saat jääkaapin, uunin ja teräspinnat helposti puhtaiksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton