• Etusivu
  • Varusteet

Hallitse kotiasi ja vapaa-ajanasuntoasi helposti etäohjauksella

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Elisa Oyj
Päivitetty 04.05.2023
20235_81586.jpg

(Kuva: Elisa Oyj)

IoT:n myötä mahdollisuudet valvoa ja ohjata mökin tai kodin tilaa etäohjauksella ovat lisääntyneet, kun markkinoille on tullut lukuisia laitteita sekä sovelluksia. Saatavilla olevat laitteet jakautuvat yleensä WiFi verkon tai mobiiliverkon kautta toimiviksi. Pitää vain löytää se paras itselle sopiva ratkaisu.

Etäohjauksella mukavuutta ja huolettomuutta

Etäohjaus helpottaa kodin ja mökin huolehtimisesta monin tavoin. Jo pelkästään tietoisuus siitä, että kaikki on kunnossa auttaa, eikä esimerkiksi mökillä tarvitse pistäytyä vain sen takia, että käy tarkistamassa paikat. Vastaavasti kun vietetään pidempiä aikoja mökillä, ei tarvitse murehtia, miten koti "jaksaa" sillä aikaa.

Lämmityksen ohjauksella saadaan mökille sekä mukavuutta että energiansäästöä. Lämpimään mökkiin on mukava saapua, mutta turha lämmittäminen on käytännössä hukkaan heitettyä energiaa. Lisääntyneiden etäohjausmahdollisuuksien myötä on monille vaikeaa löytää se paras ratkaisu.

Valitse laitteellesi ja tarpeisiisi sopiva laitteiden internet (IoT)

Lähtökohtana etäohjaustavan valinnalle on se, mitä kaikkea esimerkiksi vapaa-ajanasunnolle halutaan. Seurataanko ja ohjataanko vain lämmitystä vai halutaanko myös mahdollisimman hyvä valvonta esimerkiksi live-seurannan avulla. Millainen laite ja liittymä riittää mihinkin?

– Elisa markkinoi sekä SIM-kortillisia laitteita että Laitenetti -liittymiä, joiden edullinen hinta on ja nopeudet on sovitettu eri laitteiden eri tarpeisiin. Lämmityksen ohjaukseen riittää pienempi kaista kun taas live-videon välittäminen vaatii enemmän kaistaa. SIM-kortillinen laite on hyvä valinta, kun yhteen kohteeseen tarvitaan vain yksi laite tai yhden laitteen kautta toimiva kokonaisuus, opastaa Smart Living -liiketoiminnasta vastaava liiketoimintajohtaja Laura Puusaari Elisalta.

SIM -kortilliset laitteet ovat myös oikea ratkaisu, kun niitä halutaan sijoittaa eri rakennuksiin tai maastoon suhteellisen etäälle toisistaan jolloin WiFi verkon kantama ei riitä.

(Kuva: Elisa Oyj)
(Kuva: Elisa Oyj)

4G WiFi reititin ja Laitenetti -liittymä on kattava kokonaisuus

Elisa Laitenetti on suunniteltu erilaisten älylaitteiden etäohjaukseen, toimivatpa ne mobiilidatalla tai tekstiviestein. Laitenetillä liität esimerkiksi riistakamerat, pistorasiat ja ilmalämpöpumput helposti verkkoon myös siellä, missä ei ole Wi-Fiä. Monissa tapauksissa siirrettävän tiedon määrä on hyvin pieni ja siksi niiden edellyttämät liittymät ovatkin hyvin edullisia.

Useimmilla on kotonaan WiFi -verkko jokapäiväistä netin käyttöä varten. Esimerkiksi mökillä, varastossa, veneellä tai matkailuvaunussa sitä ei kuitenkaan useimmiten ole ainakaan ympärivuotisessa käytössä. Elisa on siksi tuonut markkinoille 4G WiFi reitittimen, joka sopii erittäin hyvin ympärivuotiseen käyttöön erilaisten älylaitteiden yhteyden muodostamiseksi.

Reitittimeen voi laittaa tehokkaan Elisa Laitenetti L -liittymän ja yhdistää siihen esimerkiksi WiFi -kameroita, etäohjattavia pistorasioita, lämpömittareita, palovaroittimia, vuotovahteja, älyvaloja ja muita laitteita joilla rakennuksen tilaa voidaan tarkkailla tai säätää, kertoo Laura Puusaari.

Tähän kyseiseen reitittimeen on saatavilla 12V virransyöttö eli se toimii myös esimerkiksi mökin kevyen aurinkosähköjärjestelmän, matkailuauton tai veneen 12V järjestelmään liitettynä.

Laitteen asennus on tehty helpoksi. Laitteen mukana tuleva liittymä toimitetaan omalla sim-kortilla, josta on otettu PIN-koodin kysely pois. Liittymässä käytettävä sim-kortti on myös suunniteltu ja testattu toimivaksi äärimmäisiin olosuhteisiin.

(Kuva: Elisa Oyj)
(Kuva: Elisa Oyj)

Kustannustehokkaasti tarpeen mukaan laajeneva yhteys vaikka kesämökin viihdekäyttöön

Kun on tarvetta yhdistää kokonaisuuteen useampia laitteita pienellä alueella, on Laitenetti -liittymän käyttö WiFi reitittimessä kustannustehokas keino, sillä liittymä on edullinen ja kaikki laitteet voivat käyttää sitä. WiFi laitteet ovat myös edullisempia kuin SIM-kortilliset laitteet. Laitenetti -liittymä toimii myös useimmissa muissa reitittimissä.

Elisa tarjoaa mahdollisuuden lisätä Laitenetti L -liittymän nopeutta kuukausi kerrallaan aina 100M latausnopeuteen. Näin samalla SIM-kortilla ja reitittimellä voidaan hoitaa nettiyhteys myös mökin viihdekäyttöön kesäaikana. Muutoksen voi tehdä nettisivuilta, josta löytyy ohjeet kuinka Laitenetti on mahdollista vaihtaa mobiililaajakaistaksi ja toisin päin mobiililaajakaistasta Laitenetiksi. SIM-korttia ei tarvitse vaihtaa, vaan liittymä päivittyy samalle SIM-kortille.

Info

Info

Käsitteitä:

  • IoT (Internet of things), esineiden internet. IoT siirtää tietoa fyysisten objektien välillä, jotka voivat olla hyvin moninaisia laitteita tai esineitä.
  • Reititin on laite joka välittää tietoa verkon välillä. Reitittimet vastaanottavat signaalia ja jakavat sen useammalle laitteelle. Reitittimessä on sisäänrakennettu modeemi, jota ilman se ei toimi.
  • Modeemin avulla tapahtuu yhdistäminen internettiin.
Elisa Oyj
Varusteet
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202211_79998.jpg
Virpin ja Markon stressi talo­projektista helpotti valvonta­kameran avulla
Virpi Mustajärven ja Marko Natusen oman kodin rakentamisen valvonta helpottui, kun Reolink valvontakamera välitti livekuvaa tontilta. Kuva pysyi tarkkana myös hämärässä.
202211_80146.jpg
Tiesitkö tämän valvontakameroista? 7 yleisintä kysymystä
Valvontakamera hälyttää tarvittaessa ja lisää turvallisuutta. Mobiilisovelluksen kautta käyttäjä voi seurata tarkasti, mitä valvottavalla alueella tapahtuu. Tutustu alta seitsemään yleisimpään kysymykseen ja niiden vastauksiin valvontakameroista.
202212_80415.jpg
Tämä pieni ja halpa laite voi säästää sähköä enemmän kuin luulitkaan
Selvästi alle sadan euron investoinnilla voi lisätä kodin turvallisuutta ja säästää energiakuluissa. Lue, miten voit hyötyä etäohjattavasta pistorasiasta.
20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.
202111_73600.jpg
Koronapassin käytön laajentaminen rakennusalalle?
Rakennusteollisuus RT vaatii koronapassin käytön laajentamista rakennusalalla, jolla rokotekattavuus on vasta 60 prosenttia.
202111_73849.jpg
Kuntoarvio auttaa selvittämään korjaustarpeet
Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) yhdessä kuntoarvion kanssa auttaa hallitusta pitämään taloyhtiön kunnossa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton