• Etusivu
  • Talo

Eteinen tilana

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.03.2008
20082_9149.jpg

Käyntikortti

Eteisellä tilan pienestä koosta huolimatta on suuri merkitys. Asukkailla itsellään on mukavampi lähteä töihin ja kouluun toimivan ja kivannäköisen eteisen kautta. Vieraat väistämättä luovat kodista ja sen asukkaista vahvan ensivaikutelman eteisen perusteella.

Toiminnot

Eteisessä tehdään asioita nopeasti mutta paljon erilaisia. Sisääntulo: vaikutelma, vieraiden vastaanotto; säilytys: kengät, ulkovaatteet, avaimet, sateenvarjot, talutushihnat; kulkureitti: siltana eri tilojen välillä, usein kerrosten vaihtoalue eli portaikon paikka; puhdistus: kuraisten sadehousujen, lastenrattaiden pyörien ja hiekkaisten tassujen harjaus ja pyyhkiminen; kuivatus: märät rukkaset ja haalarit – patterille vai kätevästi kuivauskaappiin; viestiminen: useimmiten se lankapuhelimen paikka, ilmoitus/liitutaulu kertoo perheen menoista; ulosmeno: viimeinen silmäys peilistä, takki niskaan ja kengät jalkaan.

Miten paljon miellyttävämpää onkaan aamukiireessä poistua kotoa eteisen kautta, jossa vaatteet ja kengät ovat hyvässä järjestyksessä esim. peililiukuovien takana kaapissa. Lasten lapasilla on omat lankakorinsa ja kännykän voi napata mukaansa siististä laturipaikastaan. Valaistus on kunnossa. Tarvittaessa voi istahtaa tuolille tai penkille. Ennen ulko-oven kiinnipainamista hilpeä hymy piirtyy kasvoille eteisen valokuvataulun mieleen tuomasta muistosta.

20083_9166.jpg

Millainen tyyli, millainen väritys?

Suurikokoisen eteishallin voi sisustaa ja värittää siitä jatkumona näkyvän tilan mukaan. Pienessä eteisessä vaalea väritys ei pienennä tilaa ja neutraloi usein moniovista huonetta. Mielellään kuitenkin eteinen antaisi vaikkapa tauluillaan viitettä asukkaiden mieltymyksistä. Joku voi haluta viimeistään tähän kohtaan herättävää auringonkeltaista tai itämaisesti sisustetun asunnon tiivistä viininpunaista. Katkaise pitkä kapea eteinen eri värillä tai pienellä seinään kootulla väliverholla, muuta muotoa pyöreällä matolla, harhauta valaistuksella, avarra peileillä. Portaat voivat latistaa tunnelman tai olla kuin veistos.

20082_9147.jpg

Materiaalit ja pinnat

20082_9148.jpg

Eteisen lattian materiaali pitää olla kestävää ja mielellään pestävää. Laattalattia voi olla hyvinkin ilmeikäs. Lattian suojana toimivia mattoja pitää voida puhdistaa helposti ja niidenkin on syytä olla kulutusta kestäviä. Mikäli asunnossa on kuraeteinen, se tietysti helpottaa kuran ja hiekan pysäytystä. Pienet lapset helposti jättävät hiekkakakkuisista käsistään merkintöjä ovenpieliin ja seiniinkin, eli näidenkin pintojen on hyvä olla vähintäänkin pyyhittäviä. Lasitiiliosa seinässä antaa lisävaloa toisesta tilasta.

Valaistus

Kulkuväylille tarvitaan yleisvalaistus. Eteisen kaappien lipasta voi saada spotein pukeutumisvaloa. Porrasaskelmat kaipaavat turvallisuutta takaavaa valoa. Pöytä- ja lattiavalaisimilla voidaan luoda eteiseen huoneenomaisuutta käytäväfiiliksen sijaan.

20082_9151.jpg

Huonekalut ja tekstiilit

Säilytyskalusteita eteisessä tarvitaan. Kätevimpiä ja tilavimpia ovat katosta lattiaan liukupeiliovelliset syvennykset, joiden sisään on koottu säilytysjärjestelmät perheen tarpeiden mukaan. Vanhat antiikkiset vaatekaapit eivät syö sisäänsä niin paljon, mutta luovat tietyn tyylin ja tekevät eteisestä kalustetun huoneen. Nojatuoli, lipasto, peili, matto ja valaisin tilaan mahtuessaan ovat mukava pieni kalusteryhmä. Säilytystilaa ja istahduspaikan antaa laatikkopenkki. Harvempi haluaa edes antaa mahdollisuutta alkaa kasvattaa mainospostikasaa eteiseen – siis ei sellaista koria tai tasoa. Tauluja, valokuvia, matkamuistoesineitä, jotakin persoonallista seinälle, vaikka akvaario, joka näkyy toiselta puolelta olohuoneeseen.

20083_9164.jpg
20083_9165.jpg

Eteisen tilaan mieluusti luonnonvaloa tuovaa ikkunaa ei haluta peittää. Tarvittaessa laskosverho voi tuoda näkösuojaa. Rullaverhokin voi toimia alhaalta ylöspäin! Matot ovat monellakin tapaa ratkaisevassa asemassa eteisen tekstiilinä. Niiden koko ja muoto vaikuttavat mielteeseen huoneen koosta ja muodosta. Matot suojaavat lattiaa hiekalta ja kosteudelta. Niiden pitää itsessään sietää kosteutta ja olla likaahylkiviä sekä helposti puhdistettavia. Mattojen väriä valitessa pitää huomioida muu väritys ja sisustus – imeekö tumma matto valoa, sointuuko väri lattiaan, seiniin.

20082_9152.jpg
20082_9153.jpg
Teksti: Sisustustoimittaja Anu Tuovinen
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20115_26301.jpg
Loma-asuntomessualue
Loma-asuntomessualue sijaitsee Mäntyharjun kunnan Pyhäkosken alueella, kirkasvetisen Pyhäveden rannalla. 29 hehtaarin kokoiselle messualueelle on kaavoitettu yhteensä 25 loma-asuntotonttia, joista 13 on omarantaisia ja 12 kuivanmaantontteja. Jokaiselta loma-asuntotontilta on kuitenkin näkymä Pyhävedelle. Alueelle on kaavoitettu myös viisi omakotitalotonttia.Loma-asuntomessuilla on esillä 22 kohdetta ja 11 saunaa. Kohteista 21 on loma-asuntoja ja yksi omakotitalo.Messualueen viihtyisyyttä ja luonnonläheisyyttä on lisätty rakentamalla sen keskelle yhteisranta ja useita puistoalueita.Loma-asuntomessut Mäntyharjussa 27.6.-10.7.2011
20073_3946.jpg
Tehokkailla ja kestävillä välineillä parempaan tuottavuuteen
Työkalu- ja tarvikealaan erikoistunut Würth Oy on perustettu vuonna 1975. Würthin tuotevalikoimaan kuuluvat kiinnitystarvikkeet, työkalut, huoltotarvikkeet ja kemikaalit, hiomatarvikkeet, poranterät, kierretyövälineet, työsuojaimet sekä muut asennustarvikkeet.Würth Oy:n pääkonttori ja logistiikkakeskus sijaitsevat Riihimäellä. Koko maan kattavan Würth Center myymälä- verkoston ja yli 300 myyntiedustajan ansiosta olemme kaikkialla Suomessa lähellä asiakastamme.
20111_24048.jpg
Rahoitus on
Rahoituksessa on merkittävää oman rakentamiseen sijoitettavan rahan määrä. Kokonaisrahoituksessa pankit normaalisti edellyttävät oman pääoman määräksi 30 %. Rahoituksen kokonaismäärä on varsin tarkkaan jo tiedossa. Rakentajalla pitää olla tässä vaiheessa selvillä omat resurssinsa rakentamista varten. Tarvittavan lainan määrä on siis rakentajan tiedossa. Rakentaja.fi -sivuilta rahoituksen laskureista voi helposti tarkistaa kuukausittaiset lainanhoitokulut eri lainamäärille. Lainaehdot vaihtelevat asiakassuhteen ja ennakkosäästöjen mukaan eri pankeissa. Rakentaja.fi -sivuilta löytyy lainoituksesta ja lainoitussanastosta lisätietoa myös Rakennussanaston yhteydessä. Siellä on selvitetty mm. mitä tarkoittavat todellinen vuosikorko, luottokustannukset, viitekorot, kokonaismarginaalit sekä selvitetty erilaiset takaisinmaksutavat. Näillä sanoilla on oma merkityksensä käytäessä lainaneuvottelua ja lainaneuvottelut käydään usein ilman avustajaa, joten rakentajan pitää itse tietää mitä haluaa ja mitä saa.
20191_55841.jpg
Rakentaisinko kivitalon Porotherm-kennoharkosta?
Poroton-kennoharkkotalo edustaa modernia ja kestävää kivitalorakentamista. Massiivinen, hengittävä runkorakenne on energiataloudellinen ja kosteusteknisesti turvallinen.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Aloituskokous
Rakentamisessa säädetyn huolehtimisvelvollisuuden täyttämiseksi tarvittavasta aloituskokouksesta määrätään rakennusluvassa. Rakennushankkeeseen ryhtyvän tulee sopia kunnan rakennusvalvontaviranomaisen kanssa aloituskokouksen ajankohdasta ja kutsua kokous koolle ennen rakennustyön aloittamista. Aloituskokouksessa tulee olla läsnä ainakin rakennushankkeeseen ryhtyvä tai tämän edustaja, rakennuksen pääsuunnittelijan sekä vastaava työnjohtaja.Aloituskokouksessa todetaan ja merkitään pöytäkirjaan lupa-asiakirjoissa rakennushankkeeseen ryhtyvälle määrätyt velvoitteet, hankkeen suunnittelun ja rakennustyön keskeiset osapuolet, rakennusvaiheiden vastuuhenkilöt ja työvaiheiden tarkastuksia suorittavat henkilöt sekä muut selvitykset ja toimenpiteet rakentamisen laadusta huolehtimiseksi. Aloituskokouksessa tai erillisessä korkeusasemakatselmuksessa rakennusvalvontaviranomainen myös tarkistaa, että rakennuksen korkeusasema on sopiva.Aloituskokouksen perusteella rakennusvalvontaviranomainen harkitsee, tarvitaanko erillistä selvitystä toimenpiteistä rakentamisen laadun varmistamiseksi (laadunvarmistusselvitys). Aloituskokouksessa tai laadunvarmistusselvityksessä osoitettuja menettelyjä on noudatettava rakennustyössä.Jotta ymmärtää aloituskokouksen merkityksen, pitää selata läpi liitteen mukainen tekstihirviö. Tämä on todella vaikeaselkoista tekstiä jopa ammattilaisen luettavaksi ja tulkittavaksi. Siitä johtuen rakennustarkastajatkin ovat ottaneet varsin kirjavan käytännön jopa omakotitalojen aloituskokousten pitämistavassa. Tätä osoittaa myös jo vähän vanha Ympäristöministeriön teettämä selvitys, josta tässä lainaus:"Aloituskokouksen (MRL 121 § ja MRA 74 §) oli ottanut käyttöön vastanneista 274 kuntaa (91 %). 19 kuntaa (6 %) ei ollut ottanut aloituskokousta käyttöön. Lomarakennus oli yleisin hanke, jossa aloituskokousta ei pidetty (232 kuntaa, 77 % vastanneista). Muita hankkeita, joissa aloituskokousta ei pidetty, olivat mm. talousrakennukset (100 kuntaa), varastot (22 kuntaa), pienehköt kohteet (24), laajennukset (15) sekä parisenkymmentä muuta kohdetta mm. katoksista yksinkertaisiin halleihin, joissa ei tule kosteusvaurioita. Yli 50 000 asukkaan kunnissa seitsemässä prosentissa ei pidetty aloituskokousta omakotitalohankkeessa. 2001-5000 asukkaan kuntaluokassa aloituskokous omakotitalohankkeessa jäi pitämättä 16 %:ssa ja alle 2000 kunnissa 20 %:ssa. Kaikkiaan 260 kuntaa (86 %) ilmoitti, että aloituskokouksesta oli ollut paljon tai jonkin verran hyötyä rakennustyön valvonnassa. 13 kuntaa (4 %) oli sitä mieltä, ettei siitä ollut hyötyä. Suurin hyöty koettiin olleen yli 50 000 asukkaan kunnissa."Tutkimustulosta ei pidä suoraan alkaa tulkita, mutta vaikuttaisi siltä, että pienten kuntien tarkastajat tuntevat tekijät ja siitä syystä liiankin helposti jää aloituskokous pitämättä. Isommissa kunnissa ainakin joissain on menty toiseen äärimmäisyyteen. Aloituskokoukset saattavat kestää "ikuisuuden".Omakotitalon rakentamisen aloituskokouksessa on saada omistaja , rakennuttaja, tajuamaan vastuunsa. Toisena asiana pitää selvitä, miten tuota vastuuta voi jakaa. Kaikkein tärkeimpänä on pystyä ohjaamaan rakentaja niin, että talosta tulee hyvä, eikä rakennusvirheitä täynnä oleva katiska. Rakennustarkastaja ei siis pyöritä mitään byrokratiaa, vaikka laissa ja asetuksessa määrätäänkin tilaisuus pidettäväksi. Lainsäätäjän ja viranomaisten tavoitteena on turvata rakentajan etu ja välttää virheet.Lain sanonnalla huolehtimisvelvollisuus on varsin vaikuttava merkitys. Sen mukaan rakentaja ottaa myös omakotitalon rakentamisessa vastuun koko rakentamisesta. Tämä vastuu pitää osata jakaa. Tätä silmällä pitäen lainsäätäjä on antanut lisäohjeistusta pääsuunnittelijasta, muista suunnittelijoista, heidän kelpoisuudestaan, suunnittelijoiden tehtävistä ja suunnitelmista. Nämä asiat käydään myös aloituskokouksessa läpi. Kun suunnittelusopimukset tehdään pätevien suunnittelijoiden kanssa oikein, suunnitelmat ovat hyvät ja vältetään yksi neljästä rakennusvirheestä.Yhä edelleen liian helposti valitaan suunnittelija halvalla ja suunnitelmat ovat sitten sitä luokkaa, että virheitä syntyy. Vastaavan työnjohtajan merkitystä ei ymmärretä ja siinäkin tingitään palkasta. Nämä ovat asioita, joihin aloituskokouksessa tulisi myös puuttua ja varmistaa, että kaikki on kunnossa. Näissä asioissa auttaa myös rakennustyöhön palkattu hyvä valvoja, joka huolehtii rakentajan puolesta, että kaikki luonnistuu niin kuin pitääkin.Aloituskokouslainsäädäntöä...
202111_73804.jpg
Milloin omakotiasujan on syytä kutsua IV-ammattilainen apuun?
Kodin ilmanvaihtojärjestelmän on tarkoitus toimia huomaamattomasti ja asukkaita häiritsemättä. Ilmanvaihtokanavisto ja -kone tarvitsevat kuitenkin säännöllistä huoltoa toimiakseen moitteetta. Säännölliset huoltotoimet asukas voi tehdä itse, mutta tietyissä tilanteissa on syytä turvautua ammattilaisen apuun.Ilmanvaihtojärjestelmän suunnittelu uuteen omakotitaloon teetetään aina ammattilaisella. Rakennusvaiheessa esimerkiksi Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmän rakentamisen voi tehdä jopa itse, kunhan sen tekee iv-suunnittelijan tekemien piirustusten mukaisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton