• Etusivu
  • Rakentaminen

Biopolttoaineilla hyvä kysyntä; Huono tuotantokausi rassaa Vapon tulosta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 31.10.2008
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Vapo-konsernin liikevaihto tammi-syyskuussa 2008 oli 457,8 milj. euroa (467,7 milj. euroa vastaavana ajanjaksona 2007). Liikevoitto oli 25,1 milj. euroa, mikä on 5,5 prosenttia liikevaihdosta (45,5 milj. euroa, 9,7 prosenttia).

Paikallisten polttoaineiden (turve, puu) kysyntä säilyi hyvänä lämpimästä talvesta huolimatta. Liikevaihtoa ja kannattavuutta heikensi huonojen korjuuolosuhteiden vuoksi lämpöarvoltaan huonompi turve ja korkeat rahtikustannukset. Tilanne jatkuu huonona, koska sateet vähensivät turvetuotantoa myös korjuukaudella 2008.

Pelletti-liiketoiminnan kannattavuus pysyi heikkona, mikä johtui lämpimien säiden aiheuttamasta ylitarjonnasta. Myös puuraaka-aineen hinnannousu heikensi tulosta.

Lämpö ja sähkö –liiketoiminta-alueen liikevaihtoa kasvattivat Ruotsista hankitut 18 lämpökeskusta.

Puutarha ja ympäristö –liiketoiminta-alueella kuluttaja- ja viherrakentamistoiminnat kehittyivät myönteisesti. Raaka-aineissa ja kuivikkeissa markkinaosuus kasvoi.

Sahateollisuuden heikko markkinatilanne on jatkunut. Rakentaminen on supistunut ja hinnat laskeneet. Myös tukkiraaka-aineen tarjontatilanne on ollut heikko ja hinta on ollut liian korkea verrattuna valmiin sahatavaran hintaan.

Biopolttoaineiden kysyntä säilyy hyvänä, joskin säistä johtuva huono tuotantokausi rajoittaa myyntiä ja lisää kustannuksia. Pellettimarkkinoiden tilanteen arvioidaan tasapainottuvan talvikuukausien alkaessa. Koko vuoden taloudellinen kehitys jää selvästi vuodesta 2007.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20198_59437.jpg
Asbesti - Rakennusteollisuuden kirosana
1920-luvulla Suomen rakennusteollisuuteen tuotiin vaihtoehto, jota alettiin sen hyvien ominaisuuksien johdosta käyttää runsaasti. Vuosittainen kokonaiskäyttö saattoi olla jopa yli 10 000 tonnia sen kultavuosina 1960- ja 1970-luvuilla. Palamaton, hyvin lämpöä, sähköä, ja kosteutta eristävä, joustava mutta mekaanisesti luja, kitkaa ja kulumista kestävä, kemikaaleja ja bakteereja kestävä, akustisilta ominaisuuksiltaan hyvä ja kaiken lisäksi halpa ratkaisu kuulosti silloin mahtavalta idealta.Nykypäivänä tämä kyseinen vaihtoehto on muodostunut yhdeksi rakennusteollisuuden kirosanoista. Kyse on kuitumaisista silikaattimineraaleista, joita kutsutaan yhteisnimityksellä ASBESTI.Asbestia on käytetty eniten eristeenä pannuhuoneissa, vanhoissa sähkökeskuksissa, kellaritiloissa, palo-ovissa ja laivoissa. Sitä esiintyy myös esimerkiksi keittiöiden ja kylpyhuoneiden laatoituksissa ja lattiamatoissa erilaisten laastien, tasoitteiden ja liimojen yhteydessä.
20138_35834.jpg
Plazia 140 -kodin sydän on olokeittiö
Kastelli esittelee kesän asuntomessuilla arkkitehti Kirsti Sintosen suunnitteleman Plazia-kodin messukohteena numero 12. Yksikerroksisen Plazian suosio perustuu kodin sydämenä toimivaan olokeittiöön, korkeiden ikkunoiden tuomaan valoisuuteen ja rentoutumiselle luotuun saunaosastoon. Plazia-malliston tilaratkaisut ja moderni ulkonäkö ovat syntyneet rakentajaperheiden toiveista.Jätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talosta
201711_51010.jpg
Keraamiset Penter-pihatiilet kestävät aikaa
Wienerberger-pihatiilet poltetusta savesta ovat osa luontoa. Luonnon materiaalina pihatiilet sopivat harmonisesti sekä urbaaniin kaupunkimaisemaan että perinteiseen puutarhasuunnitteluun. Pihatiilillä voit lisätä rakenteellista korostusta ja luoda ympäristöä elävöittävää tunnelmaa.Wienerberger-pihatiilet on valmistettu luonnon savesta ja hiekasta, joilla aikaansaadaan niiden luonnollisen rustiikki muotovaikutelma. Ne ovat korkealaatuisia ja kestäviä. Ne pitävät hyvin värinsä ja kestävät kolhuja. Niiden pinta on helppo puhdistaa ja ne kestävät vaativissakin ympäristöolosuhteissa vuosikymmeniä.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Työmaan turvallisuusohje
Toimenpiteet:Ennen rakennustöiden käynnistymistä rakennuttajatehtävistä vastaava tai pääurakoitsija laatii työsuojelupiirin ohjeen mukaisesti "työmaan turvallisuusohjeita -vihkosen" valtioneuvoston rakennustyömaan turvallisuutta koskevan päätöksen nro 629/94 mukaisesti.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:TyöturvallisuusasiakirjaHyväksyntä:Projektipäällikkö
20114_25611.jpg
Loma-asuntomessuille Mäntyharjulle
Yhdeksännet Loma-asuntomessut järjestetään 27.6.-10.7. Mäntyharjussa. Mäntyharju on tehty vehreistä metsistä, yritteliäistä ihmisistä ja vireästä elämästä ympäri vuoden. Loma-asuntomessualue Pyhäkosken Pähkinälehto sijaitsee Pyhäveden rannalla 10 km Mäntyharjun keskustasta länteen, n. 2 km valtatie 5:n ja Vihannansalmentien risteyksestä etelään. Etäisyys messualueelta Vihantasalmen Honkahimmelille, maailman suurimmalle valtatiellä olevalle puusillalle on n. 2,3 km.
202211_80142.jpg
Joulukuusen hoito-ohjeet
Joulukuusi on eräs tärkeimmistä joulun tunnelman tuojista kodeissamme. Mutta miten kuusi saadaan parhaiten kestämään joulunajan yli? Seuraavassa muutamia vinkkejä:

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton