• Etusivu
  • Rakentaminen

Betonilattian valu ei kuivu kesällä - ratkaisu ongelmaan löytyy siirrettävästä lämmittimisestä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.02.2023
20225_78200.jpg

Lattialämmitysputkistoon liitettävä lämmitin kuivattaa betonilaatan turvallisesti, tehokkaasti ja ilman pölyä.

Betonin hidas kuivuminen vaikuttaa rakentamisaikoihin, koska pintatöitä ei päästä tekemään kovin nopeasti. Varsinkin kesällä betoni kuivuu paljon hitaammin kuin yleisesti luullaan. Tämän tietää myös parikymmentä vuotta rakennusalalla toiminut Veiko Lank, joka on kehittänyt ongelmaan kustannustehokasta ratkaisua.

Vuokraa laite betonin kuivattamiseen

Veiko Lankin ratkaisu betonin kuivattamiseen on vesikiertoiseen lattialämmitykseen liitettävä lämmitin StepWatt. Se on siirrettävä ja pieni lämmitin, jonka on kehittänyt ja koonnut itse. Idea syntyi yhdessä Lankin mentorin kanssa viitisen vuotta sitten. Ensimmäiset valmiit laitteet hän asensi työmaille noin kaksi ja puoli vuotta sitten. Samalla syntyi idea lämmittimien vuokraamisesta muille.

Lämmittimen toimintaidea on yksinkertainen: vesikiertoiseen lattialämmitykseen liitettynä se lämmittää betonin, jolloin kosteus nousee ylös ja betoni kuivuu nopeammin kuin pelkästään ilmaa lämmittämällä.

Lank kertoo, että laite lämmittää veden noin 20–30-asteiseksi. Liian lämpimäksi betonia ei missään tapauksessa saa kuumentaa, sillä liian nopeasti kuivuva betoni jää hauraaksi. Tutkimusten mukaan lattian olisikin hyvä antaa kuivua kaikessa rauhassa vähintään kuukauden verran, ennen kuin sitä aletaan kuivattaa lämmittämällä.

Lankin yritys LVI-Step Oü toimii sekä Suomessa että Virossa. Hänellä itsellään on sekä timpurikokemusta että putkialan ammattikoulutus. Parinkymmenen vuoden työuran aikana hän on nähnyt, että betoni ei todellakaan kuivu niin nopeasti kuin kuvitellaan.

Betoni kuivuu hitaasti myös kesällä

Vanha nyrkkisääntö on, että betoni kuivuu sentin viikossa. Asiantuntijoiden mukaan sääntö pätee ohuilla laatoilla, mutta paksuissa ja massiivissa rakenteissa kuivuminen on hitaampaa. Eräiden arvioiden mukaan paksuissa massoissa kuivuminen kestää viiden sentin jälkeen jopa neljä viikkoa sentiltä. Pinta saattaa kuivua nopeasti, mutta syvällä kosteutta on vielä.

Yleinen harhakäsitys on, että kesällä, kun on lämmintä, betoni kuivuisi nopeammin kuin talvipakkasille. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Lämmin ilma sisältää paljon kosteutta ja siksi betoni kuivuu myös kesällä hitaasti.

Perinteisesti betonivaluja on kuivattu lämpöpuhaltimilla. Lankin vuokraamalla lämmittimellä on kuitenkin monia etuja verrattuna puhaltimiin.

Sähkönkulutus ja paloturvallisuus lämmittimen valtit

Vuokrattava lämmitin kuluttaa sähköä vähemmän kuin puhallin. Lank on laskenut, että 6 kilowatin tehoinen laite kuluttaa sähköä keskimäärin 1,5 kilowattia tunnissa. Puhaltimia tarvitaan usein kaksi lämmittämään koko talo. Lankin 6 kilowatin laite kuluttaa keskimäärin vähemmän kuin kaksi kappaletta 3 kilowatin puhaltimia.

Vesikiertoiseen lattialämmitykseen liitetty lämmitin on myös paloturvallinen ja siisti. Puhallin lennättää rakennuspölyä. Se on paitsi sotkuista, niin myös riski paloturvallisuuden kannalta.

Veiko Lankin kokemuksen mukaan lämmitin nopeuttaa betonin kuivumista selvästi. Hän uskoo, että lattia on valmis pinnoitettavaksi jopa neljä viikkoa nopeammin kuin puhallinta käytettäessä. Varsinaista tutkimusta hän ei ole tehnyt asiasta, vaan aikataulu on kokemuksen mukanaan tuomaa tietoa.

Betonivalun kosteus pilaa muita materiaaleja

Optimaalisella kuivumisajalla on merkittävä taloudellinen vaikutus rakentamisessa. Jos kosteutta on liikaa, päällystystyö viivästyy.

Jos eriste ja lattiapäällyste laitetaan liian kostean betonin päälle voivat seuraukset olla kohtalokkaita – ja kalliita. Suomen Betonitietoyhdistyksen mukaan tyypillisiä vaurioita ovat muun muassa päällysteen irtoaminen, värjäytyminen, hajuhaitta sekä terveydelle haitalliset mikrobit ja kemialliset emissiot.

Pakkaskausina Lank suosittelee asiakkaalle, että yläpohjan eristys ja ikkunat ovat paikalloillaan. Myös tilan tuuletuksen pitää olla kunnossa, jotta kosteus saadaan pois sisätiloista. Ilmanvaihto on tärkeä, jotta betonista haihtuva kosteus pääsee ulos, eikä tiivisty rakenteisiin.

6 kilowatin tehoinen lämmitin vaatii toimiakseen kolmivaihepistokkeen. Uusi, pienempi 3 kilowatin lämmitin vaatii sukopistorasian. Molemmat laitteet ovat kooltaan varsin kompakteja – noin 70 cm pitkiä, 40 cm leveitä ja 60 cm korkeita. Ne eivät vie paljoa tilaa kuljetuksessa, eikä rakennuksella. Lämmittimet riittävät jopa 250 neliön lämmittämiseen.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20221_74369.jpg
Pakkaskausi laittaa putket koetukselle
Pakkaskausi alkoi tänäkin talvena melko aikaisin koko maassa. Lämpötila kuitenkin vaihtelee paljon lyhyessäkin ajassa. Kovien pakkasten lisäksi lämpötilojen nopeat vaihtelut voivat aiheuttaa ongelmia.
201411_41603.jpg
Näin pinnoitat takan antiikkilaastilla
Tulisijan muurauslaastien pitää kestää tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset sekä lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet.Tulisijojen muuraukseen tarkoitetut laastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin tarvitsee lisätä vain vesi.Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat useita mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn.
BMI Ormax asennus
Betonitiilikaton asennusohje: Yleisiä ohjeita
KaltevuussuositusOrmax-betonitiilikatto sopii kaikkiin katto-muotoihin aina 1:5 minimikaltevuuteen asti. 1:4 kaltevuutta loivemmille katoille suositellaan aluskatteeksi umpilaudoitusta ja aluskatehuopaa.
nainen maalaa rullalla seinää
Maalin valinta
Ennen maalin hankintaa valitaan väri ja maalityyppi maalattavan kohteen ja käyttötarkoituksen mukaan. Maalaustyön kannalta on tärkeää ottaa huomioon myös, onko kyseessä ensimmäinen maalauskerta vai huoltomaalaus.
20089_13159.jpg
Vihreä Sormenjälki -kampanja haastaa suomalaiset säästämään energiaa
Energianeuvoja.fi -palvelussa annettavat Energialupaukset liikuttavat kampanjan Energiakaksikkoa koko Suomen halki kohti Helsinkiä.Helsingin Energian, Motivan ja WWF Suomen Vihreä Sormenjälki -kampanja käynnistyy ensi lauantaina Kilpisjärvellä, mistä Vihreä Sormenjälki -tiimin kapteeni kirjailija Mika Wickström ja pituushyppääjä Tommi Evilä lähtevät polkemaan nojapyörillään kohti Rovaniemeä. Sinne kuitenkin saavutaan vain siinä tapauksessa, että suomalaiset innostuvat antamaan tarpeeksi Energialupauksia nettiosoitteessa www.energianeuvoja.fi.Rovaniemeltä matka jatkuu kohti Helsinkiä ja Wickström saa kaverikseen yhä uusia polkijoita, joiden joukossa ovat mm. näyttelijä Samuli Vauramo, pyöräilijä Mira Kasslin, ohjaaja Aku Louhimies, näyttelijä-juontaja Karoliina Blackburn, imitaattori Jarkko Tamminen ja Suomen luotettavimman miehen mainetta edelleen kantava ex-uutisankkuri Arvi Lind.– Tässä mitataan nyt tosi konkreettisella tavalla suomalaisten halua tehdä jotain ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Jos Energialupauksia ei ala tulla niin mehän jäädään kököttämään tien poskeen, naurahtavat Wickström ja Evilä.
20204_64130.jpg
Myyjän vastuu kiinteistön kaupan laatuvirheistä
Kiinteistön myyjän kannattaa olla realisti. Vaikka kiinteistöä myytäessä tuodaan kohteesta mielellään esille vain hyviä ja positiivisia puolia, virheiden ja puutteiden ilmoittaminen on myyjän vastuun kannalta olennaisen tärkeää. Virheet ja puutteet on myös syytä merkitä näkyviin kauppakirjaan tai sen liitteeseen, jotta ne on dokumentoitu. Suullisen keskustelun toteennäyttäminen on aina jälkeenpäin vaikeaa. Pelkkä perinteinen maininta siitä, että kiinteistö myydään siinä kunnossa kuin se on, ei ole riittävä. Vaikka kauppakirjassa olisi tällainen ehto, myyjä ei vapaudu vastuusta, jos ostaja ei ole voinut havaita virhettä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton