• Etusivu
  • Talo

Väärinymmärretty lumi

Rakentajan toimitus
Julkaistu 18.12.2012
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

H₂O-molekyyli on ominaisuuksiltaan melkoinen kummajainen, esiintyipä se nesteenä, kaasuna tai kiinteänä. Viimeksi mainitun yleisin ilmenemismuoto, lumi, on meille suomalaisille joka talvinen ilon ja myös kiukuttelun aihe. Lumeen liittyy myös eräitä väärinkäsityksiä, joihin SYKEssäkin saadaan vastata talvesta toiseen.

Yleinen väärä uskomus on, että kattojen lumikuorma lisääntyy merkittävästi suojasään tullessa. Näin oletetaan käyvän myös silloin, kun sadetta ei ole katolle tullut sen paremmin vetenä kuin räntänä. Tämä on toki mahdollista, sillä ilmasta voi tiivistyä kosteutta lumeen. Määrät ovat kuitenkin pieniä; suurimmat vuorokautiset tiivistynnät voivat olla noin 1 kg/m². Kun katoille vaarallisiksi luokitellut lumikuormat ovat arvosta 180 kg/m² ylöspäin, tiivistyntä ei siis lisää riskiä mainittavasti.

Lue lisää - tarkista lumikuormavaroitukset

Mistä tämä uskomus sitten on peräisin? Voisivatko kattojen puiset tukirakenteet suojasään tullen 'pehmetä' niin, että niiden lujuus heikkenisi? Monissa rakennuksissa tuet ovat kylmässä tilassa ja siten jäätyneinä talvisaikaan. Puun taivutus- ja murtolujuudessa ei kuitenkaan ole jäätyneenä ja sulana selviä eroja. Pitkäkestoinen rasitus voi sitä vastoin heikentää puuta. Katto, joka tammikuussa kestäisi 200 kg/m² kuorman, ei ehkä maaliskuussa kestä enempää kuin 170 kg/m².

Todennäköisin selitys piilee lapiollisessa lunta. Se varmasti painaa suojasäällä enemmän kuin pakkassäällä, koska lumi on tiivistynyt. Yhdellä neliömetrillä olevan lumen massa ei kuitenkaan ole kasvanut. Suojainen lumi myös takertuu lapioon pahemmin kuin kuiva lumi. Ja lisäksi lumitöitä tehdessä tulee helposti hiki, kun lämpömittari näyttää plusasteita!

Jos suojasää tuo mukanaan vesisateen, silloin kattokuorma voi sitä vastoin kasvaa merkittävästi. Lumi voi pidättää vettä nesteenä jopa viisi tilavuusprosenttia ennen kuin vesi alkaa virrata lumipeitteen läpi. Jos katolla on esimerkiksi 60 sentin hanki, siihen voi pidättyä sadevettä jopa 30 kiloa neliömetrille. Noin rankkoja vesisateita keväällä esiintyy hyvin harvoin. Niinpä lumen kostuminen kyllästyspitoisuuteen saakka vaatii yleensä vesisateen ohella sulamisvettä, joka valuu pinnalta kohti hangen pohjaa.

Vesisade sinänsä ei pysty sulattamaan suuria lumimääriä. Ei siis pidä ajatella, että vesisateen myötä katolla olevan lumen paino alkaisi pikaisesti vähetä, vaan se lisääntyy aina aluksi, ja jopa pitkään. Suojasään tuoma vesisade voi näin ollen muodostaa melkoisen riskin katon kestävyydelle!

Toinen suosittu väärinkäsitys on, että melkoinen osa lumesta katoaa taivaalle haihtumalla. "Hanget hupenivat taivaalle, kevättulva jäi pieneksi". Hydrologian toimisto tutki haihtumista lumesta 1970-luvulla Tuusulassa. Kuutena keväänä lumesta katosi haihtumalla keskimäärin 3% eli aika pieni määrä. Eniten haihtuu aurinkoisella säällä, kun ilman lämpötila on noin välillä -5...+5°C. Kun lämpötila nousee enemmän plussalle, ilman vesihöyrynpaine kasvaa. Vaikka energiaa on tällöin enemmän saatavissa, ilmaan ei 'mahdu' vesihöyryä ja haihdunta pienenee. Mutta sulanta on sitten sitäkin tehokkaampaa.

Lue lisää

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20137_35622.jpg
Boschin GluePen-liimakynä - kätevä apu askarteluun ja pikku korjauksiin
Arjen pienet ja suuret kiinnitystarpeet ratkeavat nopeasti ja kätevästi Boschin uuden GluePen-kuumaliimakynän avulla. Kynä on erinomainen apuväline luovaan askarteluun, paketointiin, pienoismallien rakentamiseen ja kodin pieniin korjaustöihin.
20203_63204.jpg
Kova, kestävä ja uskomaton ripustuslujuus
Suurtakin rasitusta kestävä Gyproc Habito® antaa mahdollisuuden niin monipuoliseen seinälle ripustamiseen, kuin myös seinävahvuuden kaventamiseen. Väliseinäratkaisut onnistuvat niin asuin- kuin varastotiloihinkin.
20237_64606.jpg
Vinkit ulkokalusteiden kunnostamiseen
Ulkokalusteet joutuvat monesti sateiden ja auringonpaisteen armoille kesällä ja joskus jopa ympäri vuoden. Sen vuoksi ne kannattaakin huoltaa säännöllisesti, jolloin niistä pääsee nauttimaan pidempään. Keräsimme muutamia hyviä vinkkejä ulkokalusteiden kunnostamiseen.
20144_38947.jpg
Oras Smart Bidetta toimii hanaan koskematta
Oraksen uusi Smart Bidetta on tehnyt käsisuihkun käytön totuttua helpommaksi, sillä käsisuihkun käyttäjän ei enää tarvitse avata pesuallashanaa erikseen. Smart Bidetta edustaa aivan uutta, kotimaista huipputeknologiaa. Hanan ainutlaatuisuus perustuu radiotaajuuksilla kommunikoivaan elektroniseen ohjausyksikköön sekä Bidetta-käsisuihkun seinäpidikkeeseen.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Varaosat
Toimenpiteet:Urakoitsijat luovuttavat rakennuttajalle suunnitelmissa esitetyt varaosat ja tarvikkeet.Vastuuhenkilöt:ValvojatDokumentit:Työselitys, varaosien vastaanottopöytäkirjatHyväksyntä:Projektipäällikkö
20192_56137.jpg
Kuka saa tehdä sähkötöitä?
Sähkötöiden tekeminen vaatii tietoa ja taitoa. Kaikkea ei saa itse tehdä, vaan ammattilainen on pyydettävä avuksi. Mikäli oma osaaminen ei riitä, sähköllä ei kannata alkaa leikkiä. Se että valo syttyy lamppuun, ei aina tarkoita, että kaikki on mennyt oppikirjan mukaan. Ohjenuorana kaikkiin "sallittuihinkin" sähkötöihin voidaan sanoa, että älä tee, jos et ole aivan varma.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton